Widok

Przepukliny po ciąży.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,zaczynam nowy temat,bo nie ma go tu na forum a szczątkowe informacje zamiszczone w necie nie odzwierciedlaja problemu przepuklin po ciąży.Ja jestem typowym przykładem na to ze mozna mieć przepukline i przez pewien czas nie wiedzieć o tym. Co powinno Was zaniepokoić? Przepuklina pępkowa jest uwydatniona dość widocznie,wszelkie zmiany w tym miejscu powinny być powodem do wizyty u chirurga. Ale przepuklina kresy białej to juz coś zupełnie innego. Pierwsze co może zaniepokić to wolno zchodzący brzuch.Przy zrobieniu typowych ćwiczeń tzw.brzuszków jest widoczny wzgórek miedzy mostkiem a pępkiem(przepuklina może być mniejsza i np.od pępka zmiana może obejmować np 3.5 cm.) Można wyczuć przerwe miedzy mieśniami brzucha. Robiąc skłon do przodu ma sie uczucie jakby brzuch podnosił sie do góry. Czasem dolegliwość to-zaparcia. Przepuklina kresy białej -to zmiana na odcinku mieśni brzucha. W czasie ciąży mięsnie mogą sie rozejść i przy nawet bardzo małym wysiłku może dojsc do przepukliny. W moim wypadku prawdopodobnie przepukline dostałam w czasie ciąży. Leczenie przepukliny tylko operacyjne. Jeśli któraś z Was ma jakieś pytania-proszę pytać. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jestem 7 dni po operacji przepukliny pepkowej ....zaczal puchanc mi pepek dzis poszlam do lekarza i okazalo sie ze mam nawrot przepolukliny. Jestem zalamana ...znow zabieg. Strasznie boli mnie teraz ta nowa przepuklina. Ktos tak mial ze po zabiegu przepukliny mial nawrót?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy mogłabyś napisać coś więcej, jak wygląda operacja przepukliny pępkowej, ile dni w szpitalu etc?
ja jestem 2 lata po drugim porodzie....i trochę zaniedbałam sprawę pępka. Ale prawda jest taka, że on od drugiego porodu wyszedł na zewnątrz (wcześniej miałam normalną dziurkę) i raz potrafi być bardzo "wysunięty" a czasami chowa się na chwilę do środka...czyli wszystko się tam rusza. Do tego mam wiecznie podrażnioną skórę na pępku, muszę ją kremować, bo jest sucha i się brzydko łuszczy. Natomiast nie czuję żadnego bólu ani ucisku ani kulki...więc zastanawiam się czy to przepuklina czy nie :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam proszę o info jak dokładnie wygląda zabieg Przepukliny pępkowej.... ile to trwa i czy można puzniej zajść w koleją ciąże....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witaj ja miałam dokładnie taki sam problem przepuklina wyszła mi po drugiej ciąży niestety sama się nie cofnie ćwiczenia nic niepomogą prubowalam wszystkiego straciłam tylko kasę na rechabilitanta... Jestem po operacji mam wszczepioną siateczkę... Planuję jeszcze niebawem trzecią ciążę, hirurg tłumaczy że to wszystko bez obawy wytrzyma, jak będzie zobaczę i napisze
Witaj jak zakończył się twój problem z przepukliną kresy białej???
Niestety też mnie ten problem dotyczy,
Hej Jagoda czy możesz się do mnie odezwać na maila przeczytałam opis twojej sytuacji i jakby odzwierciedlał mnie dokładnie to samo jeśli niemasz nic przeciwko proszę o kontakt czarnafuria07@gmail.com

Aissa
2009-07-18 11:17:58
Dziewczyny,zaczynam nowy temat,bo nie ma go tu na forum a szczątkowe informacje zamiszczone w necie nie odzwierciedlaja problemu przepuklin po ciąży.Ja jestem typowym przykładem na to ze mozna mieć przepukline i przez pewien czas nie wiedzieć o tym. Co powinno Was zaniepokoić? Przepuklina pępkowa jest uwydatniona dość widocznie,wszelkie zmiany w tym miejscu powinny być powodem do wizyty u chirurga. Ale przepuklina kresy białej to juz coś zupełnie innego. Pierwsze co może zaniepokić to wolno zchodzący brzuch.Przy zrobieniu typowych ćwiczeń tzw.brzuszków jest widoczny wzgórek miedzy mostkiem a pępkiem(przepuklina może być mniejsza i np.od pępka zmiana może obejmować np 3.5 cm.) Można wyczuć przerwe miedzy mieśniami brzucha. Robiąc skłon do przodu ma sie uczucie jakby brzuch podnosił sie do góry. Czasem dolegliwość to-zaparcia. Przepuklina kresy białej -to zmiana na odcinku mieśni brzucha. W czasie ciąży mięsnie mogą sie rozejść i przy nawet bardzo małym wysiłku może dojsc do przepukliny. W moim wypadku prawdopodobnie przepukline dostałam w czasie ciąży. Leczenie przepukliny tylko operacyjne. Jeśli któraś z Was ma jakieś pytania-proszę pytać. Pozdrawiam.
Zdecydowanie fizjoterapia, siostra była u Fizjoterapia Mazur i to jej pomogło

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry