Widok

Przyszle mamusie 2013 II

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zapraszam bedzie sie krocej otwieral ten watek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam po dłuższej przerwie- urlopowej :)
U mnie niestety, podobnie jak w pierwszej ciąży, od 7 tc pojawiły się całodobowe mdłości, wymioty, osłabienie i zmęczenie. Któraś z Was pytała co pomaga na te dolegliwości, u mnie skuteczna jest herbata z imbirem lub napój imbirowy (woda + imbir + miód + cytryna)- aczkolwiek też nie zawsze. Pozwalam sobie też na napoje gazowane od czasu do czasu- przynoszą chwilową ulgę. Poza tym jem często ale mało- głównie to co dam radę przełknąć. W pierwszej ciąży dolegliwości ustąpiły koło 14-15 tc.
Ja pracuję i planuję oznajmić radosną nowinę w przyszłym tyg, jak będę po wizycie u lekarza i wszystko będzie ok.
Pracować chciałabym tak do grudnia, chyba że będą inne zalecenia lekarza, albo nie będę dawała już rady.

Co do przygotowań, to na razie nic się u mnie nie dzieje. Planuję tylko zakup łóżka dla starszej córci, żeby łóżeczko przeznaczyć dla maluszka i zakup szafy do pokoiku dziecięcego, bo Ala póki co mieściła się w komodzie. Wózek, x-lander xa z 2009 r. zostaje ten sam- nie kupujemy nic nowego. Jak trafi się druga dziewczyna - a czujemy z mężem że tak będzie- to w ciuszki jestem zaopatrzona, jak będzie chłopak to trzeba będzie pewne zakupy jednak poczynić. W pierwszej ciąży płeć poznaliśmy w 17 tc.

Pierwszą córkę rodziłam w szpitalu wojewódzkim, i drugi poród też tam planuję. Po pierwsze tam mam najbliżej a po drugie byłam bardzo zadowolona- tak ogólnie :) Mój lekarz prowadzący też pracuje w tym szpitalu, ale za pierwszym razem nie było nam dane spotkać się na porodówce.

Do szkoły rodzenia nie chodziłam i jakoś nie odczułam żeby mnie coś ominęło- teraz też się nie wybieram.
no a teraz mam drugi miesiać wakacji (tak to jest zdecydowanie największy plus tego zawodu:)) więc sobie odpoczywam w domku, ale potem musze jeszcze na dwa miesiące wrócić, bo będzie zachrzan na początku roku szkolnego i trzeba będzie tam kilka spraw ogarnać
ale pewnie gdzieś w 7 mc pójdcę na L4 bo już będzie mi trudno prowadzić terapię, szczególnie z tymi najmniej sprawnymi dzieciakami, do tego u nas okres jesienny= wielka plaga grypy, a ja wolę juz nie chorować w ciąży i martwić się o dziecko
Madzia_86 dobrze, że Ci przeszło po tym duomoxie, obyś więcej nie musiała brać anytbiotyków w ciąży, a zęby to tez potrafia dać w kość, mi się naszczeście teraz nic nie robi, ale swego czasu miałam taką kanałówkę, że jakbym miała to teraz przechodzić to bym chyba skonała:)

ja powiedziałam mojej pani dyrektor, jak tylko dostałam potwierdzenie od lekarza, że jestem w ciąży, ale ja pracuję w specyficznym miejscu, z dzieciakami i młodzieżą niepełnosprawną, gdzie co jakiś czas panuje jakaś choroba zakaźna no i trzeba dźwigać te dzieciaki i sa też agresywne przypadki, więc zgłosić musiałam ale wyszło mi to na dobre, mam sensowną dyrektorkę, wszyscy mnie objeli taką opieką, że na początku to sama czułam się jak ułomna jakaś:)najbardziej się śmiałam z darmowej zupy i prezentu na urodziny złożonego z paczki owoców:))))
ja niestety nie pracuje a studiuje ale kiedys cos tam słyszałam ze pracodawcy moga zwalaniac do 3 miesiaca ale nie pamietam przy jakim rodzaju umowy .
No ja niebawem będę musiała powiedzieć, jak tego nie zrobię to i tak się wszyscy domyślą. już teraz mam ciążowy brzuszek, szczególnie popołudniami i widzę jak niektórzy przyglądają mi się zastanawiająco :] więc po powrocie z urlopu oświecę mojego pracodawcę tą uroczą nowiną.
Ja też już jestem zmęczona, tym bardziej że nie miałam prawdziwego urlopu od 2 lat bo w zeszłym roku od razu po obronie szłam do pracy ;/ tylko ja niestety mam we wrześniu.

Także ja pracuję i mam zamiar pracować tak długo aż będę w stanie. Nie wyobrażam sobie siedzieć w domu, zawsze po 2 dniach(a tylko kilkudniowe przymusowe wolne miałam) już chciałam wracać do pracy ;). Ja nic nikomu nie mówiłam w pracy póki co i nie wiem kiedy to zrobię, może po urlopie.
Witam wszystkie dziewczęta w ten piękny poniedziałkowy poranek. Właśnie siedzę w pracy wyczekując urlopu, który zaczyna mi się w przyszłym tygodniu i już nie mogę się doczekać aby odpocząć tak jestem zmęczona. Zastanawiam się ile z Was postanowiło zostać w domu w czasie ciąży a ile chodzi do pracy? Poinformowałyście już swojego pracodawcę o ciąż? Jak tak kiedy lub kiedy planujecie? No i do którego etapu ciąży planujecie pracować? Pozdrawiam
mary_25 dzisiaj juz lepiej po tym antybiotyku chyba pierwsza dawka tak na mnie zadzialała ;) pije jogurty dzisiaj odrazu dwa pochlonełam :P

a pogoda cudowna tylko co z tego jak na sloncu nie moge przebywac ;/
mary_25 hehe może nie tylko my tak miałyśmy :) mi na szczęście żadne wymioty nie dokuczają ale jak jest temp. powyżej 25 stopni głowa mi normalnie pęka a jak jest poniżej to nabieram ochoty na wszystko :) śpiąca cały czas jestem hehe ;D
madzia_86 no mi właśnie też żołądek tak nawalał po tym antybiotyku, może faktycznie kup sobie coś osłonowo jeszcze albo jedz dużo jogurtów

h_and_m - ale numer jak byłam mniej więcej na tym etpie ciązy co Ty to też miałam chęci na pomarańcze, była to jedyna rzecz po której nie wymiotowałam i która mi nie śmierdziała, bo po całej rszcie leciałam odrazu do ubikacji:/ mi nic od jedzenia pomarańczy nie było jakby co, dziecku też nie:)

kamcia01 - dzięki za relacje
Dokladnie lepiej teraz jesc wszysto to co dozwolone i na to co ma sie ochote bo pozniej beda wytyczne ;p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wlasnie wzielam ten głupi antybiotyk myslałam ze zejde tak mi sie goraco po nim zrobilo i zoladek mnie bolał kurcze chyba tez mam bardzo wrazliwy do antybiotyków ;/// ale juz sie ustabilizowalo chyodz myslałam ze padne ;/
Dziekuje :))To chyba z allegro bede brala .
No to udało mi się dziś zejechać do mapu ;). Ogólnie fajny sklep i wydaje mi się niedrogi (chociaż nie wiem jak w innych bo to moja pierwsza wyprawa).
W sumie to skupiłam się na wózkach i mi chyba najbardziej przypasował Jedo Fyn. Wydawał mi się najwygodniejszy i miał wygodna rączke i fajną dużą gondole. Jakoś nie przekonałam się do xlandera mimo że patrząc w internecie podobał mi się najbardziej. A mężowi to w ogóle się nie spodobał jak tylko na niego zerknął ;P nie wiem czemu bo ogólnie jest ładny ;)
Ogólnie póki co każdy z nich ma jakąś wadę na pierwszy rzut oka, ale jak zaczne się rozgladać już na poważnie i przede wszystkim więcej poczytam to zobaczymy jeszcze.

Matyldaa Maxi Cosi Mura 4 gondola, spacerówka i fotelik kosztował 2474 ;)
Dziewczyny teraz mozecie jesc wszytsko .(jedynie niewolno ,surowych jajek ,surowych ryb i miesa )
Potem jak sie karmi piersia, trzeba unikac owocow pestkowych ,pomaranczy ,truskawek ,pmidorow moga uczulic dziecko ale niemusza.
nie mozna jesc cytrusow jak sie karmi piersia
ze niby pomarańcze uczulają jak się karmi czy coś takiego ale nie wiem, muszę się zapytać jak będę w poniedziałek u lekarza :)
h_and_m mi lekarka powiedziala ze juz moge wiecej lekow bo skonczylam pierwszy trymestr(chociaz najchetniej nie bralabym zadnych),Ty jestes dopiero w 8 tyg wiec lepiej nic nie bierz.Ja o pomaranczach nie slyszalam
o jeny, współczuję dziewczyny ;*
mi niedawno przewiało ucho i byłam w aptece się zapytać czy mogę ewentualnie jakieś kropelki wpuścić albo nasmarować maścią wokół to powiedziała, że lepiej byłoby się skontaktować z lekarzem ale ja jakoś nie mam czasu a poza tym już samo przechodzi także nie jest źle :)
a słuchajcie, czy słyszałyście może o tym, że nie wolno jeść pomarańczy w ciąży?? bo mi teraz zaczęły smakować jak nigdy hehe :)
Mi lekarka mowila ze moge go rozpuscic w wodzie ale wtedy juz wogole bym tego obrzydlistwa nie przelknela

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry