Widok

Puzzle piankowe ....co zrobić??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hey!!Jakis czas temu była afera ze puzzle piankowe sa rakotworcze.... i co nie uzywac ich???Maz niewiedzial i kupil za granica synkowi...i co rozpakowac je czy nie dawać dziecku???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My mielismy puzzle piankowe przez krotki czas, wtedy nie mowiono nic o ich szkodliwosci, ale sie u nas po prostu nie sprawdzily, rozlaczaly sie i maz wyniosl do piwnicy szybko

teraz jak juz wiem, ze cos moze byc z nimi nie teges to zapewne nie zakupilabym, ale w leb sobie strzelic nie pojde, ze corka przez dwa miesiace miala z nimi kontakt :)
po artykułem w komentarzach jest mowa o piankach firmy EVA, rzekomo nie zawierają szkodliwej substancji

Pianki tej firmy widziałam na allegro

a do mam, które jak nadzwyczaj dbaja o zdrowe otoczenie swojego dziecka to ubierajcie je w bawełnę surową nie poddawaną obróbce. w ubrankach dziecięcych czyt. barwnikach sa szkodliwe substancję
jeśli ktoś zainteresowany to poszukam nazwy
macie racje- nawrocilam się. dzisiaj wyrzuce telewizor, laptopa, komorke, mikrofale i co tam mi jeszcze zostalo z tych promieniujacych rzeczy? to podpowiedzcie jeszcze co jest szkodliwe i w dzisiejszych czasach zdrowe dla dziecka.... zostane w pustym mieszkaniu ( z ktorego tez pewnie bede musiala wyjsc, bo farby na scianach pewnie cos zawieraja, o matko a na dworzu tyle zanieczyszczen w powietrzu!)

pozdrawiam
niewiem o co to kłótnie,Agnieszka spytała tylko o zdanie i każdy ma prawo do swojego-takie sa zasady forum publicznego..

ja nie chucham i nie dmucham na synka,sama miałam te puzzle i to sporo czasu-nic teraz na to nie poradze,ale kolejnemu dziecku ich juz nie rozłóze.
Moze przesadzaja w mediach a moze nie..Jaka mam pewnosc?
Po co mam ryzykowac?
Niedaj Boze by sie cos stało to niewybaczyłabym sobie tego do końca zycia..
Z tymi substancjami rakotworczymi to nie ma co dac sie zwariowac. To, ze ktos zbadal w laboratorium, ze jakis skladnik zabawek moze wywolywac nowotwory, to jeszcze nie znaczy, ze nawet pare miesiecy lezenia na takich puzlach zrobi komus krzywde.
Tak naprawde, to substancje rakotworcze nas otaczaja caly czas, ale tylko w pewnych warunkach i przy odpowiednio dlugim narazeniu na ich dzialanie to zaczyna miec naczenie.
Takie substancje sa np w jedzeniu, ale to nie znaczy, ze jak sie raz na tydzien zje wedzona czy smazona rybe, to zaraz rak zoladka bedzie. Co innego, jak by sie tylko to jadlo i to przez wiele lat.
No i np ten przyslowiowy azbest tez nam nie zaszkodzi, jesli bedziemy opierac sie o sciany, z ktorych jest zbudowany. Dopiero wdychanie pylu azbestowego powoduje raka pluc.
Trzeba bys ostroznym i w miare mozliwosci ograniczac kontakt, ale nie damy sie zwariowac ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
trochę poszperałam w necie i ww puzzle EVA maja w sobie aceton:( więc też szkodliwe:P
Oki dziekuje za odpowiedzi i pomoc

mysle ze zakonczmy dyskusje bo znow zmierza w zlym kroku......

Milego dnia
anek, nikt wedzonej ryby nie je codziennie, a takie dziecko potrafi spedzic wiele godzin w ciagu dnia na takiej macie, blisko buzia, rece tez zaraz pcha do buzi... wiec argument o szkodliwym produkcie jedzonym raz na jakis czas jest nieadekwatny do opisanej tu sytuacji. alkohol pity codziennie szkodzi, pity okazjonalnie nie, wiec z puzzlami jest podobnie - jesli dzieck oprzebywa na nich codziennie-sa szkodliwe, jesli raz od wielkiego dzwonu-nie. proste.
przestancie sie juz przepychac i na siłe przekonywać;P chcesz -masz. Nie chcesz - nie masz. Proste. Dziekuję. Do widzenia.
dokładnie...
Jeśli ktoś jeszcze chce to ja też mogę oddać puzzle piankowe po moich siostrach, trochę przeleżały w kartonie, ale chyba nic im jakoś specjalnie nie jest.
Jakby co odbiór na Morenie.
hej ja chetnie przyjme puzzle pracuje na morenie moge podejsc napisz mi gdzie ok mail pinkusia860511@o2.pl
dziewczyny w związku,że się nikt po te puzzle do tej pory nie zgłosił, nadal aktualne.
Mam do oddania 2 zestawy.Są to te mniejsze puzzle z literkami
odbiór Gdynia Dąbrowa
chetnie byl wziela ale kawalek bym miala z Gdanska a mala lubi ukladac
Cześć, to znowu ja. Chętnie wezmę od Ciebie i te mniejsze puzzle. Napisze Ci na priv.
ja też baaaaardzo chętnie przygarne:)
mam dwa rodzaje: z literkami i ze zwierzaczkami, ktos chetny?
angel a skąd jesteś?
Angel, jeśli masz te duże puzzle to ja wstępnie rezerwuję.
Tez mam do oddania takie puzle. Okolo 30 cm, z cyferkami, 10 sztuk. Tylko niestety jest taki mankament, ze sa dwie 8 a zadnej 3 :)
Odbior na Ujescisku
an_ka_c@o2.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry