Widok

Puzzle piankowe ....co zrobić??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hey!!Jakis czas temu była afera ze puzzle piankowe sa rakotworcze.... i co nie uzywac ich???Maz niewiedzial i kupil za granica synkowi...i co rozpakowac je czy nie dawać dziecku???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Puzzle piankowe są spoko, jak się kupi takie dobre jakości. Wątek jest dosyć wiekowy i faktycznie kiedyś był z tym problem, ale teraz mamy już troche inne czasy. Niedawno kupiłam piankowy zestaw do zabawy https://bajum.pl/pokoj-dziecka/piankowe-zestawy-do-zabawy i moje dzieciaki są zachwycone

Jedna z tych zabawek, edukacyjna https://faar.pl/puzzle-3d-panoramy-piankowe-jakie-rodzaje-puzzli-wybrac-dla-dziecka/ jest u nas w domu, ale nie myśleliśmy o tym aby pozbyć się jej.
Niestety żadne puzzle piankowe nie są bezpieczne, żadnej firmy czeskiej czy innej, po prostu żadne.wyrzucic i głupie są tłumaczenia ze wszystko teraz szkodzi, papierochy tez będziecie przy dziecku palić bo wszystko teraz szkodzi a jeden papieros dziecka nie zabije?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja tam nie wiem... Kupiłam tutaj swojemu dziecku puzzle piankowe: http://www.urwis.pl/gry-planszowe-puzzle-karty/puzzle/puzzle-piankowe Nie sądzę, że będą szkodliwe. Z tym co jest bezpieczne, a co nie to można w paranoję wpaść... Też nie można przesadzać...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Puzzle mały geniusz produkowane w czechach są bezpieczne nawet dla dzieci nowonarodzonych... Nie znam innych puzzli które miałyby przeprowadzone tak dokładne badania i przyznany taki certyfikat. Tu jest jeden ze sklepów internetowych wysyłających do polski:
http://puzzle-piankowe.pl/
jest jeszcze inny:
http://toyformat.com/pl/
"a ja mam takie puzzle ulozone na podlodze jak mini dywanik i ok , o tej aferze juz slyszalam dawno ale ani nie zamierzalam wyrzucac ani cokolowiek robic innego , i jakos nie zauwazylam zeby mojej corce cokolwiek sie od nich stalo :)"

A słyszałaś o efektach kontaktów z pewnymi substancjami, które odzywają się po kilku, nawet po kilkunastu latach? Jezu ludzie naprawdę są debilni, teraz nie dziwie się np. dlaczego mcdonaldy są pełne rodziców z dziećmi...
O... szkoda,ze inne firmy uzywaja formamidu, w tych trefla na skanie nie wykazano jego obecności.Ech ;/
tu jest skan badań puzzli Trefla:
http://forum.28dni.pl/discussion/473/47/zabawki-dla-dzieci-od-noworodka-do-przedszkolaka-i-wiecej/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Np. w Ikei są fajne, tanie, podgumowane maty do zabaw dla dzieci. Sprawdzą się na kaflach i panelach (pełzaczek do tego dostanie koc - koc nie powinien przesadnie zwijać się na takim dywaniku, starszak, bez koca, bedzie miał super tor do samochodzików np.)
Adziula z powodu postu:

"a widzicie - mimo tego calego szalu ze szkodliwoscia owych puzli, sa jednak mamy, ktore chetnie przyjma takie puzle.

takze aga, mysle ze nie masz sie co przejmowac i niech maly kozysta z prezentu od tatusia :)"

Dostaje moją nominację na Mamuśkę Roku :D

Niech mi jeszcze ktoś kiedyś napisze "każda matka najlepiej wie, co jest dobre dla jej dziecka" :D
a ja mam takie puzzle ulozone na podlodze jak mini dywanik i ok , o tej aferze juz slyszalam dawno ale ani nie zamierzalam wyrzucac ani cokolowiek robic innego , i jakos nie zauwazylam zeby mojej corce cokolwiek sie od nich stalo :)
bodajże puzzle Trefla nie są rakotwórcze - chociażby tak producent podał w oświadczeniu ...
rety, właśnie zamierzałam kupić mojej małej takie puzzle, a tu takie wiadomości...

no i klops, bo mamy na podłodze parkiet, bez dywanów (nie lubimy)
a zatem - co zamiast? może inny rodzaj maty? czy jednak zdecydować się na dywan?
Mamy, poradźcie.... :))
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
Odswiezam watek.
Rok po tej aferze kupilam (w Anglii) puzzle myslac,ze nie ma w sklepach juz tych szkodliwych...
Mylilam sie.
I zla jestem na siebie, poniewaz moj synek dostal strasznej alergii po kontakcie z tą matą. NIe jest alergikiem, tym bardziej jest to zastanawiajace.Dostal na calym ciele plam, jak od poparzenia...
Plamy nie schodzily przez dlugi czas, dopiero jak doszlam, ze to mata i ja wyrzucilam to plamy zaczely znikac...
Tak wiec drogie mamy naprawde trzeba uwazac, jak juz cos gdzies piszczy, ze jest cos szkodliwe...
Belgia wprowadziła zakaz sprzedaży wszystkich piankowych mat-puzzli dla dzieci, powołując się na badania, które wykazały, że są one toksyczne. Związki chemiczne zawarte w tych bardzo popularnych zabawkach mogą wywołać nowotwory.

Formamidy, których używa się do zmiękczania pianki mat są żrące i mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Toksykolog Alfred Bernard w wypowiedzi dla portalu euronews.net wyjaśnia:

"To rozpuszczalniki, niebezpieczne pozostałości z procesu produkcji. Dzieci absolutnie nie powinny mieć z nimi kontaktu, tymczasem mogą być przez nie wchłaniane w trakcie zabawy. Maluchy są narażone na kontakt z formamidami zarówno poprzez dotyk, jak i powietrze.”

Belgia jest pierwszym krajem europejskim, który wprowadził ten zakaz i nałożył 20.000 euro grzywny dla każdego, kto będzie je sprzedawał. Jean-Philippe Ducart, rzecznik organizacji konsumenckiej, powiedział:

"Sprzedaż piankowych mat – puzzli będzie nielegalna od nowego roku. Prosimy, by do tego czasu były wycofywane z rynku, co leży w interesie zdrowia publicznego i zdrowia dzieci, które są narażone na kontakt z nimi.”

Piankowe puzzle mają zostać wycofane ze sprzedaży na terenie całej Unii Europejskiej w ciągu najbliższych lat. W krajach UE w listopadzie wprowadzono już zakaz sprzedaży plastikowych butelek dla niemowląt zawierającego bisfenol A. Badania wykazały bowiem, że związek ten może zagrażać zdrowiu dzieci.

Intertek – międzynarodowa firma zajmująca się testowaniem i nadawaniem certyfikatów zabawkom podaje, że od lipca 2013 roku zakaz sprzedaży zabawek zawierających formamid będzie obowiązywał we wszystkich krajach Unii Europejskiej.

zródło http://dzieci.pl/breedingAid,12953908,title,Popularne-maty-puzzle-sa-toksyczne,wychowanie_artykul.html?smgputicaid=6be47

Zobacz więcej: http://www.familie.pl/Forum-5-176/m439935-1,Puzzle-piankowe-rakotworcze.html#ixzz1dDoNVEcR
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
odbiór Sopot, rezerwacja wstepna dla Karoli
anek, mi Ujeścisko pasuje a ponieważ GabMar trzyma dla jednej z dziewczyn, a Angel się na razie nie odzywa to rezerwuję od Ciebie te puzzle. Napiszę na priv.
To szkoda, ale moze komus innemu sie przyda :) Jakby co, to bywam jeszcze na Oksywiu, tam sie ewentualnie moge z kims umowic na odbior.
Ja jestem dobrą matką i trzymam dziecko pod namiotem tlenowym. Zadecyduje czy chce wyjść gdy skończy 18 lat.
kurcze Ujeścisko dla mnie za daleko:(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry