Widok

Pytanie dot. NPR

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy któraś z Was orientuje się jak to jest ze skokiem temperatury? Ile dni przed skokiem może pojawić się owulacja?

Moja sytuacja wygląda tak: robiłam testy owulacyjne i mierzę temp.
Pozytywny test owu wyszedł 16dc (czyli zgodnie z testem owu powinna pojawić się 17 lub 18 dc), a temp zaczęła rosnąć dopiero od 20dc.
Czy przytulając się 16, 17 i 18 dc mogło dojść do ciąży?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Heh, to zrozumiałe ;)

Jak będziesz miała ochotę, podaj mi go na maila, to się jakoś znajdziemy :)

Jestem na 28 od niedawna (2 cykl) ale sporo się już nauczyłam i chętnie pomogę ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmmm... tylko jak? wolałabym tu nie podawać swojego nicka :)
No to może się tam spotkamy :)
tak :) zapisałam się już... to na prawdę super stronka i super kobitki :)
Bywa ;)
Trzymaj się i powodzenia w kolejnym cyklu. :)

P.S. Znasz może portal www.28dni.pl? Jest tam stado babek chętnych pomóc w interpretacji obserwacji :>:>
przylazła :(
I jak? ;)
dzięki :)
Ewwa, przyjmuje się, że owulacja może pojawić się od 3 dni przed skokiem nawet do 3 dni po - temperatura u różnych kobiet waha się i nie zawsze skok nastąpi dokładnie dzień po jajeczkowaniu.

Lepiej obserwować więcej niż 1 wskaźnik - tempkę, śluz i szyjkę macicy - by dowiedzieć się kiedy dokładnie zaczynają i kończą się dni płodne w danym cyklu. Także jeśli przytulaliście się bez zabezpieczenia 16,17 i 18 dc, równie dobrze mogło się Wam udać :)

Test ciążowy możesz zrobić, jeśli temperatury wyższe utrzymają się przez 18 lub więcej dni w cyklu.

Powodzenia!
Test wg npr powinnas zrobić najwcześniej 16 dnia wysokiej temperatury.
Hmmm... mam zamiar zrobić test 2 lutego - czyli 12 dni od ostatniego domniemanego dnia owu :) zobaczymy co pokaże...
Ja przed zajściem miałam cykle bardzo regularne co 28-29 dni, przytulanko było u nas od 10 do 16 dnia cyklu, następnie test zrobiłam w dzień spodziewanej miesiączki - 28 dnia cyklu i wyszedł pozytywnie,choć druga kreseczka była bardzo bardzo słaba.
image

image
Ale to chyba zależy od tego kiedy była owu, a u mnie była późno - przy założeniu, że cykl będzie trwał 28 dni owu była 17, 18 lub 19 dc (przytulanko było 16, 17 i 18 dc). Na pewno więc cykl będzie trwał dłużej, tylko nie wiem o ile i dlatego chciałam wiedzieć ile dni po owu i przytulanku można zrobić test...
Możesz spróbować. Ja robiłam test ponad tydzień przed spodziewaną @ i wyszedł pozytywny. Spróbować warto, może będziesz mogła się już cieszyć:) Powodzenia,trzymam kciuki:)
image
wiem wiem, chodzi raczej o to, że dzień spodziewanej @ może też być za wcześnie, bo minie chyba dopiero 10 dni od możliwego poczęcia...
Zrób w dzień spodziewanej miesiączki-moim zdaniem szybciej nie ma sensu...
image

image
Podbijam, bo może któraś z Was będzie potrafiła odpowiedzieć mi na pytanie...
Hmm... tak się zastanawiam kiedy najwcześniej mogę zrobić test "siusiany".
Mam taki, na którym jest napisane, że można już 7 dni przed terminem spodziewanej @ (o czułości 10) - kupiony na Allegro z testami owu. Tylko, że owulację mogłam mieć dość późno (17, 18 lub 19dc) w porównaniu z @, której spodziewam się po 28 dc... W tej sytuacji nie mam co sugerować się tym, co napisali na teście... Czy 14 dni od domniemanej owu wystarczy?
Przyjmuje się, że dzien przed skokiem temperatury pojawia się owulacja.
Tylko z racji tego, że komórka jajowa jest w stanie przeżyć około 48 godzin przyjmuje sie, że kolejne 3 dni (mimo,że był skok temp.) tez zalicza się jeszcze do płodnych, bo wtedy też może dojśc do spotkania z plemnikiem.
W Twoim przypadku, jak najbardziej mogło dojść do zapłodnienia, ponieważ, aby nastąpiło, muszą być spełnione odpowiednie warunki. Tak, jak w przypadku roślinek, aby zapocząkowały musi być wilgotno i odpowiednia, nie za wysoka temp. Jak jest gorąco i sucho nic z tego nie będzie. Dni płodne mają to do siebie, że jest i wilgotno, czasem mokro i odpowiednia temp. Wtedy plemnik jest w stanie przeżyć nawet do 7 dni. Dodatkowo śluz kobiety pomaga mu się łatwiej, płynniej i szybko dostać do komórki jajowej.
Już kończąc:) uważam, że naprawdę lepiej korzystać z npr, niż z testu owulacyjnego, ale to tak na przyszłość. Bo myślę, że są duże szanse na to, że może być dzidzia:)
image
Dzięki za odpowiedzi.
Od przyszłego cyklu wezmę się za obserwację śluzu, a teraz do końca tego się powprawiam :)
I ponawiam pytanie z początku wątku. Może ktoś ma jeszcze jakieś cenne informacje dla mnie:

Czy któraś z Was orientuje się jak to jest ze skokiem temperatury? Ile dni przed skokiem może pojawić się owulacja?

Moja sytuacja wygląda tak: robiłam testy owulacyjne i mierzę temp.
Pozytywny test owu wyszedł 16dc (czyli zgodnie z testem owu powinna pojawić się 17 lub 18 dc), a temp zaczęła rosnąć dopiero od 20dc.
Czy przytulając się 16, 17 i 18 dc mogło dojść do ciąży?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

pediatra Zdzisław Janowiak (8 odpowiedzi)

czy któraś z Was zna tego lekarza i ma namiary na jego gabinet? Podobno kiedyś przyjmował na...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (67 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

prezent na ślub - nie kasa? (113 odpowiedzi)

Witam, wiem że temat wałkowany tu i na weselniku milion razy, ale może ktoś ma jakiś super nowy...

do góry