Widok

Religijność a przestępczość

Jakiś czas temu zamieściłem tu wątek poświęconu wpływowi religijności na stan zdrowia, teraz z koleichciałbym przytoczyć fakty na temat związku mędzy religijnością a przestępczością.
Wiadomo z badań że religijność ma pozytywny wpływ na zdrowotność populacji. Przedstawiam link do artykułu omawiającego powiązania między religijnością a przestępczością, ukazane na podstawie map wykonanych dla terenu Polski.

https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/409246-przestepczosc-i-religijnosc-ciekawa-analiza-zjawisk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

hmm... myślę, że nie chodzi głównie o religię tylko o fanatyzm. równie dobrze przestępczość można badać u fanatyków mlecznej czekolady, czy też czarnych skarpetek. na religii po prostu łatwiej to zbadać i udowodnić ;) wyobraźcie sobie konsternację ankieterów odpowiadających na pytanie "czy woli pan nosić białe czy czarne skarpetki?" :D później wystarczy tylko zbadać ile osób nosi jaki kolor skarpetek w danym regionie, zbadać poziom przestępczości i wysnuć wniosek, że amatorzy odziewania stóp białą bawełną, rwaną przez czarne dłonie są zdecydowanie bardziej agresywni niż ci, którzy decydują się na nieco ciemniejsze kolory ;)

związek między religijnością i przestępczością jest taki, że ci, którzy ślepo podążają za dogmatami są zwyczajnie nieobliczalni i są w stanie zrobić wszystko, by bronić swoich poglądów. ale to nie sama religia przyczynia się do przestępczości a chore umysły chorych ludzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciacho
Są badania naukowe, poparte statystykami i mapami, które wyraźnie to pokazują. A i z wieloletniego osobistego doświadczenia wiem to samo i to bez badań.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Twoje doświadczenie nie przedstawia żadnej wartości, nie ma kompletnie znaczenia i raczej nikogo tu nie interesuje.
Powołując się na swoje doświadczenie w kontekście dowodowym robisz z siebie jeszcze większego głupka.

Są czyjeś hipotezy, które nie maja pokrycia w badaniach.
Ciacho bardzo trafnie wskazała, ze równie dobrze można szukać innych absurdalnych związków na poparcie dowolnej tezy,

Zresztą jakiś czas temu karmiles Forumowiczow też innymi gusłami, ze „religijni żyją dłużej”.
https://forum.trojmiasto.pl/Religijni-zyja-dluzej-t817277,1,30.html
Wykazanie absurdu tej tezy wymagało porównania „wskaźnika religijności” ze średnią długością życia.
Wnioski wskazywały na prawdziwość dokładnie odwrotnej tezy.

Pierdooo****lisz Panie bzdury.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trawestując inne powiedzenie, możemy rzec, że:

"jak się nie ma co się wie, to się wie, co się ma".

To jest typowe wyznanie wiary postkomuny. To jest taka postawa celowego minimalizmu poznawczego zapobiegającego powstawaniu dysonansu poznawczego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Trafnie podsumował cię kolega Manson, który posłużył się porównaniem do gołębia, co to powywraca figury, narobi na szachownicę i ogłosi zwycięstwo.
Nic dodać nic ująć.
Móżdżek też jakby gołębi...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ktoś, kto dysponuje choćby przeciętną wiedzą spoleczno-historyczną, zdaje sobie sprawę, że to cywilizacja chrześcijańska doprowadziła do rozwoju Zachodu. A to z tej prostej przyczyny, że, jak już pisałem wcześniej, to religia jest fundamentem nauki. A skoro taki jest wpływ religii na rozwój, nie może dziwić, że wpływa ona na rozwój jednostek i osoby religijne żyją dłużej.

Odrobina logiki wystarczy, żeby fakty dostarczane przez naukę powiązać w spójną całość.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sieczkę masz w głowie i próbujesz z niej coś sklecić.
Najwiecej stulatków mieszka w Japonii, która z cywilizacją chrześcijańskiego Zachodu nie ma nic wspólnego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja durna myślałam, że za długie życie odpowiadają geny, biologia, żywienie i tego typu sprawy...

a tu proszę, religia! może ja się modlić zacznę to dożyję sędziwego wieku ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trudno wyczuć :)
Niektórzy święci, co gadali z Bogiem jak gada się z panią w kiosku wykręcali imponujące wyniki. Łucja dos Santos, Dolindo Ruotolo, co w młodości przymierał głodem i był brutalnie katowany przez ojca, albo nasz wesoły mnich Joachim Badeni. Maksymilian Kolbe zamienił bunkier głodowy w rozśpiewany dom modlitwy i wbrew wszelkiej logice i biologii nie umierał. Musieli mu zastrzykiem pomóc. A niektórzy podobnie rozmodleni odchodzili bardzo młodo, co zresztą dużo wcześniej przeczuwali, np. Faustyna Kowalska, czy lansowany ostatnio przez Terlikowskiego Wenanty Katarzyniec.
Są też ponoć bardzo spektakularne przypadki postu eucharystycznego. Ludzie potrafią przez dziesięciolecia nie przyjmować żadnych pokarmów i napojów, jedynie eucharystię. Ponoć sprawdzały to specjalne komisje, które nie odstępowały tych ludzi na krok przez długie tygodnie. Ale ja to się takimi sprawami specjalnie nie interesuję, bo poszukiwanie spektakularnych sensacji to chyba nie dla mnie. Zdarzy się potem jedno, czy drugie oszustwo i cały światopogląd się wali.

>Zdarzy się potem jedno, czy drugie oszustwo i cały światopogląd się wali.
Tak to jest, gdy człowiek zamiast ufać własnemu rozumowi wierzy w gusła.

>a tu proszę, religia! może ja się modlić zacznę to dożyję sędziwego wieku ;)
Każdy argument, który ułatwia manipulowanie masami jest dobry, nawet obiecywanie długiego życia.
Jak głupim trzeba być aby kupować obietnice szalbierzy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie mówimy o Japonii, lecz o porównaniu danych w ramach jednego systemu kulturowego.
Dla Japonii porównania nie przeprowadzono. Ale kultura jest blisko związana z religią, więc i w kulturze Japonii dałoby się znależć co nieco do interpretacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciacho

Kobieto gdzie Ty się podziewałaś gdy ludzie chodzili do szkoły ? I dlaczego przegapiłaś stare dyskusje między lewactwem a konserwatystami, co jest wążniejsze - geny czy wychowanie ? Obecny stan wiedzy wskazuje, że i jedno i drugie ma swój wpływ, bo wychowanie służy do wywołania ekspresji genów, a ewolucja dokonuje selekcji genów pod kątem zdolności do współpracy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie do przebicia jest jeden argument używany do sterowania masami przez totalsów:

"Będziesz popierał postkomunę, to zostaniesz prawdziwym Europejczykiem".

Ale coraz mniej chętnych jest do zamieszkania w starej Europie, poza imigrantami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oj łowco, łowco..... pozostaje mi jeszcze raz powtórzyć, tym razem w nawiązaniu do genetyki i selekcji : gdyby twój tatuś ( z całym szacunkiem dla niego) widział co spłodził, zdecydował by się na stosunek przerywany. A teraz z innej beczki : tak na zdrowy rozum i logikę - skoro ta znienawidzona przez ciebie UE jest taka zła, zasady w niej panujące tracą ci komuną, ciemięży i zawłaszcza, kolonizuje i zniewala i hgw co jeszcze, aha - przypomniałem sobie : nie pozwala wstać z kolan ; to dlaczego należy do niej tyle krajów a uchodźcy obierają ją za swój cel ? Jakoś nie widzę podobnego entuzjazmu w chęci przynależności do WNP czy Unii Afrykańskiej. Kierunek przepływu naszych rodaków, czy to za lepszym życiem, czy za edukacją , wiedzie jakoś dziwnym trafem na zachód. Jakoś nikt nie wali do pracy czy emigracji na Węgry, które w opinii twojej formacji politycznej są wzorem dla nas, jak się powinno wstawać z kolan. Tylko że coś ten wasz Orban w tym wstawaniu z kolan nie spostrzegł swojego niskiego pułapu podskakiwania i przy pier oj dolił łbem o sufit. Zaraz ten manewr stanie się udziałem twoich idoli z Nowogrodzkiej. Niskiego wzrostu i pułapu podskakiwania wam nie brakuje.

Łowca to taki typowy stary ruski. Nic dodać, nic ująć.

UE nie jest zła sama z siebie. Lew-lib władze UE są złe z racji utopijnego pomysłu centralizacji olbrzymiego obszaru terytorialnego o bardzo zróżnicowanej kulturze i różnicach geograficzno-środowiskowych. Nic dziwnego, że czekają Unię zmiany układu władzy, czego demoliberałowie boją się. Okres tendencji globalistycznych się skończył plajtą i to samo czeka Unię, jeśli nie zmieni formuły politycznej.

Twoje spojrzenie na UE wypaczone jest takimi a nie innymi poglądami, które zbieżne są akurat z polityką wewnętrzną i wobec wspólnoty dwóch państw tzw "problem child". Polski i Węgier. Wspólnota ma już chyba tyle lat co Ty. Ona jak i Ty jakoś ciągniecie. To co ważne : UE da sobie radę bez Polski i Węgier. Ale my ? Z kim będziemy trzymać mając po jednej stronie WNP a z drugiej UE ? Nie widzę opcjonalnej alternatywy niż UE.

Wiem, że brzydka ta Unia i kulawa, więc procedura jest doskonale znana - wymieniamy na nowszy model.
Z bankrutami lepiej nie trzymać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Kobieto gdzie Ty się podziewałaś gdy ludzie chodzili do szkoły ?"
no jak ty chodziłeś do szkoły to mnie zapewne jeszcze na świecie nie było ;)

Łowco, gdzie się podziewałeś jak Bozia dawała ludziom dystans do siebie i otaczającego świata oraz dar załapywania sarkazmu i ironii? ;)

a tak poza tym to mówiłam o genetyce w rozumieniu czystej biologii, ilość danych substancji w komórkach, czas ich żywotności (okazuje się, że każdy ma inny), szybkość podziału komórek macierzystych, ilość kolagenu w organizmie, choroby czy zwyrodnienia genetyczne przekazywane z pokolenia na pokolenie, obecność komórek zdolnych do regeneracji DNA, które pozwalają dłużej cieszyć się życiem itd itp. nie ma to żadnego związku z lewactwem, konserwatystami, wychowaniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzeba przyznać Putinowi, ze jest naprawdę skuteczny.
Ma już Brexit na swoim koncie, a działając poprzez Partie Bolszewicką funkcjonujaca w Polsce pod nazwa PiS dokonuje faktycznego demontażu Unii od wewnątrz.
Wczorajsza wypowiedz dudy o „wyimaginowanej wspólnocie” rozwiała ostatnie wątpliwości co do faktycznej obecności Rosji w Polsce.

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Grajdołki (240 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry