Widok
Robaki u dziecka- co robic?
witam,
Podejzewamy ze nasza corka moze miec robaki.Do lekarza jestesmy umowieni dopiero za tydz,straszne kolejki.
Pomyslelismy ze moze zeby sie uspokoic ,zrobimy badania na wlasna reke ale nie mam pojecia gdzie sie to robi?
Sa jakies specjalne pojemniczki na kal?Gdzie sie to zanosi?
Poradzcie.
Podejzewamy ze nasza corka moze miec robaki.Do lekarza jestesmy umowieni dopiero za tydz,straszne kolejki.
Pomyslelismy ze moze zeby sie uspokoic ,zrobimy badania na wlasna reke ale nie mam pojecia gdzie sie to robi?
Sa jakies specjalne pojemniczki na kal?Gdzie sie to zanosi?
Poradzcie.
popytaj w aptece są specjalne taśmy /plastry na badanie w kier. owsików , można tez wziąść od lekarza receptę na Zentel i w ciemno przeleczyć bo dośc trudno wylapać owsiki ....nie zawsze wyjda w badaniu
poczytaj tu :
http://forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html
poczytaj tu :
http://forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html
pojemniczki na kał są w aptekach kosztują grosze - nabierasz kupki tylko tyle co na łopatkę (zobaczysz jest w pojemniczku)
zanosisz do byle laboratorium (nie polecam bruss) i prosisz o zbadanie kału na pasożyty (niedużo kosztuje)
całą procedurę powtarzasz trzy razy co kilka dni (chyba że robale wyjdą w I badaniu)
zanosisz do byle laboratorium (nie polecam bruss) i prosisz o zbadanie kału na pasożyty (niedużo kosztuje)
całą procedurę powtarzasz trzy razy co kilka dni (chyba że robale wyjdą w I badaniu)
Ciężko wykryc pasozyty w badaniu kału niestety... Nawet jesli są - to nie zawsze wyjdą
Ja odrobaczalam core bez badan, ale na 99% bylam pewna, ze ma owsiki :/
Wszystkie leki są na recepte wiec chyba musisz czekac na wizyte u pediatry, chyba ze masz jakąś "zaprzyjaźnioną' apteke :)
Odrobaczenie musi dotyczyc calej rodziny i nam pediatra kazala robic 3 cykle... O porzadkach w domu nie wspomne.... :)
Bylo duzo "zabawy", ale sie udalo!
Ja odrobaczalam core bez badan, ale na 99% bylam pewna, ze ma owsiki :/
Wszystkie leki są na recepte wiec chyba musisz czekac na wizyte u pediatry, chyba ze masz jakąś "zaprzyjaźnioną' apteke :)
Odrobaczenie musi dotyczyc calej rodziny i nam pediatra kazala robic 3 cykle... O porzadkach w domu nie wspomne.... :)
Bylo duzo "zabawy", ale sie udalo!
Dzieki dziewczyny.Myslalam ze moze sprawdzic czy rzeczywiscie ma te robaki zanim zaczne jej cos podawac.Ale jak mowice ze nie zawsze wyjdzie w badaniach to moze rzeczywiscie niech lekarz stwierdzi.Gdzies czytalam o takim ziolowym leku para protex czy jakos tak ,bez recepty kupuje sie w sklepach zielarskich.
Moze ktoras stosowala.
Kurde a jak rozpoznac ze to robaki?One powinny byc zywe i sie ruszac w kupie czy nie?
Moze ktoras stosowala.
Kurde a jak rozpoznac ze to robaki?One powinny byc zywe i sie ruszac w kupie czy nie?
No ja akurat znalazlam w kupie u corki.... wyglądal jak zywy :D
Zywy, nie zywy nie istotne jak juz znajdziesz :) to znaczy, ze są. składaja jaja i tak w kólko... :/
Ale czytalam, ze czesto w kupie nic mamy nie zaobserwowaly, a mimo to robaki byly...
Corka byla rozdrazniona, budzila sie sto razy w nocy, wstawala, siadala, krecila sie bardzo - robale wlasnie w nocy lubia wylazic...
Zywy, nie zywy nie istotne jak juz znajdziesz :) to znaczy, ze są. składaja jaja i tak w kólko... :/
Ale czytalam, ze czesto w kupie nic mamy nie zaobserwowaly, a mimo to robaki byly...
Corka byla rozdrazniona, budzila sie sto razy w nocy, wstawala, siadala, krecila sie bardzo - robale wlasnie w nocy lubia wylazic...
praktycznie niemal wszedzie mozna zarazic sie pasozytami, wielu ludzi, dzieci ma jakies pasozyty i wogole o tym nie wiedza, bo czasem nie daja wyraznych objawow. Ale tez czasem objawy wygladaja na zupelnie nie zwiazane z pasozytami.Np nawracajacy kaszel nie wiadomego pochodzenia, brak apetytu, niespokojny sen.

Ja jak wgłebiłam sie w temat robali to wyczytalam, ze ich jaja mogą sobie nawet fruwac i wdychamy je razem z kurzem, koszmar....
A tak to wlasnie piaskownica, inne dzieciaki np. w przedszkolu, nie umyte owoce, pieniadze... jak ktos ma owsiki to po prostu przenosi ich jaja na wszystko wokol...
Dlatego bardzo wazne przy odrabaczeniu jest sprzatanie calego mieszkania, zabawek, dywanow - no i wiadomo posciel, bielizna, reczniki...
Dziecku zamiast pestek dyni mozna podawac olej z pestek dyni :) profilaktycznie i zapobiegawczo :) normalnie na lyzeczke i siup do buzi, o ile dziecko polknie
No i odstawic slodkie jedzenie bo robale wlasnie lubia slodkie srodowisko
A tak to wlasnie piaskownica, inne dzieciaki np. w przedszkolu, nie umyte owoce, pieniadze... jak ktos ma owsiki to po prostu przenosi ich jaja na wszystko wokol...
Dlatego bardzo wazne przy odrabaczeniu jest sprzatanie calego mieszkania, zabawek, dywanow - no i wiadomo posciel, bielizna, reczniki...
Dziecku zamiast pestek dyni mozna podawac olej z pestek dyni :) profilaktycznie i zapobiegawczo :) normalnie na lyzeczke i siup do buzi, o ile dziecko polknie
No i odstawic slodkie jedzenie bo robale wlasnie lubia slodkie srodowisko
Ja pojechałem z moim synkiem do Warszawy na sprawdzanie za pomocą vegatestu. Na fourum wyczytalem o takiej mozliwosci. Lekarka zbadala, podlaczyla do jakis tam elektrod i po zawodach. Oczywiscie w domu trzeba bylo jeszcze podawac ziola i olej z dyni. Jest takie miejsca Trea w centrum Warszawy. Polecam pania Dorote, ma swietne podejscie do dziecka.
A jeśli chodzi o robale gryzące? Pytam z innej beczki. Czy coś takiego faktycznie zabezpiecza - https://krakowrolety.pl/moskitiery-ramowe.html ? Nie przedostają się muchy, komary itp.? Jakie są Wasze doświadczenia, jakie rozwiązania polecacie? Zależy nam na czymś porządnym. Propozycje?