Widok

Robaki u dziecka- co robic?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam,

Podejzewamy ze nasza corka moze miec robaki.Do lekarza jestesmy umowieni dopiero za tydz,straszne kolejki.
Pomyslelismy ze moze zeby sie uspokoic ,zrobimy badania na wlasna reke ale nie mam pojecia gdzie sie to robi?
Sa jakies specjalne pojemniczki na kal?Gdzie sie to zanosi?
Poradzcie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
popytaj w aptece są specjalne taśmy /plastry na badanie w kier. owsików , można tez wziąść od lekarza receptę na Zentel i w ciemno przeleczyć bo dośc trudno wylapać owsiki ....nie zawsze wyjda w badaniu
poczytaj tu :
http://forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pojemniczki na kał są w aptekach kosztują grosze - nabierasz kupki tylko tyle co na łopatkę (zobaczysz jest w pojemniczku)

zanosisz do byle laboratorium (nie polecam bruss) i prosisz o zbadanie kału na pasożyty (niedużo kosztuje)

całą procedurę powtarzasz trzy razy co kilka dni (chyba że robale wyjdą w I badaniu)
czasem mimo trzy krotnego badania wynik moze byc negatywny, wiec warto porozmawiac z lekarzem,zeby mimo wszystko profilaktycznie przepisal srodek na odrobaczenie.
Idz moze do pediatry, obojetnie jakiego i popros o przepisanie srodka na odrobaczenie.
image

image
I jeszcze jedno - badanie kału na pasożyty powinno się robić prawdopodobnie podczas pełni księżyca (nie pytajcie dlaczego, tak sugerowała nasza pediatra ;) ).
Ciężko wykryc pasozyty w badaniu kału niestety... Nawet jesli są - to nie zawsze wyjdą
Ja odrobaczalam core bez badan, ale na 99% bylam pewna, ze ma owsiki :/
Wszystkie leki są na recepte wiec chyba musisz czekac na wizyte u pediatry, chyba ze masz jakąś "zaprzyjaźnioną' apteke :)

Odrobaczenie musi dotyczyc calej rodziny i nam pediatra kazala robic 3 cykle... O porzadkach w domu nie wspomne.... :)

Bylo duzo "zabawy", ale sie udalo!
image
Dzieki dziewczyny.Myslalam ze moze sprawdzic czy rzeczywiscie ma te robaki zanim zaczne jej cos podawac.Ale jak mowice ze nie zawsze wyjdzie w badaniach to moze rzeczywiscie niech lekarz stwierdzi.Gdzies czytalam o takim ziolowym leku para protex czy jakos tak ,bez recepty kupuje sie w sklepach zielarskich.
Moze ktoras stosowala.
Kurde a jak rozpoznac ze to robaki?One powinny byc zywe i sie ruszac w kupie czy nie?
No ja akurat znalazlam w kupie u corki.... wyglądal jak zywy :D
Zywy, nie zywy nie istotne jak juz znajdziesz :) to znaczy, ze są. składaja jaja i tak w kólko... :/

Ale czytalam, ze czesto w kupie nic mamy nie zaobserwowaly, a mimo to robaki byly...

Corka byla rozdrazniona, budzila sie sto razy w nocy, wstawala, siadala, krecila sie bardzo - robale wlasnie w nocy lubia wylazic...
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeny, to jakiś horror, z brudu to się bierze?
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
najczęściej z piaskownicy lub od innych dzieci/doroslych
Gabinet Pediatryczny lek. med. Andrzej Folwarski
adres:Gdańsk, Góralska 13/10
tel:58 342-58-44

Prwyatny lekarz bierze chyba 40zł za wizytę.
praktycznie niemal wszedzie mozna zarazic sie pasozytami, wielu ludzi, dzieci ma jakies pasozyty i wogole o tym nie wiedza, bo czasem nie daja wyraznych objawow. Ale tez czasem objawy wygladaja na zupelnie nie zwiazane z pasozytami.Np nawracajacy kaszel nie wiadomego pochodzenia, brak apetytu, niespokojny sen.
image

image
dziś w Dzienniku Baltyckim jest artykuł o tym aby nie wkladac dzieci do wózków marketowych bo to siedlisko pasozytów i bakterii .... faktycznie zawsze mam opory jak biorę wozek w markecie ...bleee, fujjj
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dobrym sposobem na owsiki jest podanie pestek dyni z miodem - no chyba, że dziecko za małe na taki zabieg.
image
image
Ja jak wgłebiłam sie w temat robali to wyczytalam, ze ich jaja mogą sobie nawet fruwac i wdychamy je razem z kurzem, koszmar....

A tak to wlasnie piaskownica, inne dzieciaki np. w przedszkolu, nie umyte owoce, pieniadze... jak ktos ma owsiki to po prostu przenosi ich jaja na wszystko wokol...

Dlatego bardzo wazne przy odrabaczeniu jest sprzatanie calego mieszkania, zabawek, dywanow - no i wiadomo posciel, bielizna, reczniki...

Dziecku zamiast pestek dyni mozna podawac olej z pestek dyni :) profilaktycznie i zapobiegawczo :) normalnie na lyzeczke i siup do buzi, o ile dziecko polknie

No i odstawic slodkie jedzenie bo robale wlasnie lubia slodkie srodowisko
image
Ja pojechałem z moim synkiem do Warszawy na sprawdzanie za pomocą vegatestu. Na fourum wyczytalem o takiej mozliwosci. Lekarka zbadala, podlaczyla do jakis tam elektrod i po zawodach. Oczywiscie w domu trzeba bylo jeszcze podawac ziola i olej z dyni. Jest takie miejsca Trea w centrum Warszawy. Polecam pania Dorote, ma swietne podejscie do dziecka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hanula, a poczym poznałaś, że twoja córcia ma robaki?

Nam na owsiki lekarz kazał dziecku podać zawiesinę pyrantelum. Dzięki temu naprawdę szybko udało nam się pozbyć tego paskudztwa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najpierw badania, które wykazały obecność pasożytów a dopiero później pyrantelum. Wszystko po kolei.

stary babciny sposób na owsiiki to czosnek, ze dwa ząbki, jak się uda,

A jeśli chodzi o robale gryzące? Pytam z innej beczki. Czy coś takiego faktycznie zabezpiecza - https://krakowrolety.pl/moskitiery-ramowe.html ? Nie przedostają się muchy, komary itp.? Jakie są Wasze doświadczenia, jakie rozwiązania polecacie? Zależy nam na czymś porządnym. Propozycje?

kupujesz pojemniczki w aptece i zanosisz do laboratorium

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

do góry