Widok

Rodzice dzieci z AZS?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Rodzice dzieci z AZS - są tu może jacyś?
SZukam porady w sprawie emolientów na atopowe zapalenie skóry dla 4 latka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kiedy moja córka była mała i miała bardzo "chorą" skórę - poradzono mi używać Oilatum. Cena niemała, a skutek taki sobie. Znacznie lepszy był efekt, kiedy kąpałam córkę w wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej, czyli w krochmalu :).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety są.... mój maluch ma 2 lata i 7 m-cy. Azs ma od 3 tygodnia życia....
Tak, niestety i ja dołączam. Mój też od 3 miesiąca życia ma AZS. U nas ostatnio seria Ziaja się sprawdza i krem robiony w aptece.
polecam Linomag Olejek do kąpieli, nie pomylić z płynem
cena śmieszna efekt świetny,
do smarowania zaś moje nowe odkrycie Dexeryl
do buzi Elidel
syn ma 3,5 roku a AZS ma od 3 tygodnia życia, przetestowałam chyba wszystkie możliwe preparaty będące na rynku
A ja polecam Atoperal Baby,krem Rokitoderm,i linomag.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a co powiecie o latopic? Ktos stosował?
Zastanawiam się na kupnem i wypróbowaniem. Mój syn ma 3 miesiace i od urodzenia ma atopową skóre i nietolerancje laktozy, nic się nie zmienia i seria oilatum to za mało, potrzebne nam coś silniejszego.
U nas pomaga krem nivea s.o.s :)
Ja tez niestety zmagam sie z tym paskudztwem... Ostatnie odkrycie seria Mediderm, duze opakowania za mala cene. Tez polecam masc robiona w aptece. Raptem 3 skladniki, cena malutka, a bez dodatkowych zbednych swinstw w skladzie.

Poza tym pierwsza noc w odziezy leczniczej. Zobaczymy czy bede mogla polecic. Poki co spi spokojnie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zapomnialam napisac Ziaja na AZS fajna, ale na zaostrzenia slabo dziala. U nas Oilatum uczulalo. Poza tym trzeba pamietac zeby zmieniac kosmetyki, bo skora sie przyzwyczaja i dzialanie slabnie, ponadto w kazdym kosmetyku sa jakies dodatki typu konserwanaty i nie nalezy stosowac dlugo jednego preparatu.
dołączę się do wątku z trochę innym zapytaniem...
Jakie objawy maszą wasze dzieci gdy mają stwierdzone AZS ??

Moja córka ma 5 m-cy, jesteśmy na mleku Bebilon Pepti DHA - diagnoza lekarza AZS !! powiem, jestem przerażona.
Dziecko ma czasem wysypkę zazwyczaj broda, policzki, szyja ( podobną do skazy białkowej ) owszem skóra jest delikatna.. przy mocniejszym dotyku np. przy odwracaniu na brzuszek miejsca dotyku moja dłoń - brzuszek robią się od razy czerwone.

Starsza córka - 3 lata, jak była młodsza miała od urodzenia strasznie suchą skórę - diagnoza ta sama AZS.... kazali bardziej ją nawilżać po kąpieli i tyle......

Podzielcie się jak wyglądają wasze objawy AZS.
do smarowania: Cetaphil lub A-Derma Exomega, a z sinych preparatów miejscowo Protopic (na recepte, działa jak steryd, ale nie jest sterydem, dlatego tylko pod kontrola lekarza; wyzej wymieniony elidel jest słabszym odpowiednikiem). poza tym dieta dieta dieta - eliminacja "nietolerowanych"produktów, kurzu, detergentów itp.
u nas AZS objawia się głównie na rękach (najprawdopodobniej alergia kontaktowa), skóra robi się bardzo sucha, momentalnie pęka, schodzi i robią się ranki, które bardzo ciężko się goją, elidel i protopic trochę pomagają, ale niestety w krytycznym momencie sięgamy po sterydy :(
Podobnie dzieje się ze skórą pod kolanami, na policzkach zazwyczaj pojawiają się suche, szorstkie i czerwonawe placki.
Niestety za ten stan odpowiada z jednej strony jedzenie (mleko, jajka), z drugiej strony prawdopodobnie pyłki traw...
Mojego synka wysypuje (alergia pokarmowa) na nozkach, na buzi na zgieciu jednej raczki my bylismy na bebilonie pepti 1 rok ale zadnej poprawy nie bylo dopiero po roczku przeszlismy na Nutramigen bo nie zawiera laktozy co zawiera bebilon pepti i na buzi widze poprawe nozki tez mu sie ładnie goja ;) ja sterydow unikam jak ognia....
Tez najchętniej unikalabym sterydów, ale czasem bardziej boję się zakażeń niż ich skutków ubocznych :(
U mnie było odwrotnie - Ziaja podrażniała, Oilatum nie.
U nas "suche placki" pojawiają się na łokciach, zgięciach pod kolankami, na rączkach, na wewnętrznej stronie rąk pod pachami, na dole plecków, czasami na pupie, biodrach. Ogólnie wszędzie:(
U nas też sprawdza się emolium, i niestety sterydy też stosuję.
Czytam Wasze wpisy o sterydach i przypomniało mi się, że oczywiście sterydy też używałam, jak trzeba było. Ale jest też maść niesterydowa i bardzo skuteczna - Elidel. Polecam. Natomiast jeden dermatolog podpowiedział mi, jak zastosować maść sterydową tak, aby mniej "zaszkodzić" skórze - rozcieńczyć ją maścią pośladkową (wazelina + euceryna + kwas borny). Brałam odrobinę maści Elokom i dużo maści pośladkowej i mieszałam. Łagodziło bardzo chorobowo zmienione miejsca. Dziś moje dzieci nie mają już alergii skórnych, ich skóra jest ładna, gładka i miękka.
udowodniono, że kwas borowy (i jego pochodne) bardzo łatwo przenika przez błony śluzowe i nieuszkodzoną skórę niemowląt i co gorsza może się kumulować w organizmie i jest bardzo toksyczny (uszkodzenia nerek, wątroby itp), dlatego uważajcie co lekarze zapisują Waszym maluszkom.
http://zapytaj-farmaceute.blogspot.com/#uds-search-results
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurcze, nie wiedziałam, a przez lata stosowałam tę maść pośladkową :(.

Ja z kolei niedawno usłyszałam, że antyperspiranty zawierające aluminium są rakotwórcze, a moja córka od jakiegoś czasu je używa tak jak i ja. Podobno na zachodzie już się je wycofuje, a u nas nadal są w sprzedaży.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry