Widok

Rowerek 14 czy 16 calowy?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Kiedy Wasze dzieci zaczęły jeździć na rowerkach 16calowych? Np w Decathlonie:
14 cali jest na 3-5 lat (90-105 cm)
16 cali jest na 4-6 lat (105-120 cm)

Moje dziecko ma 4,5 roku i 110cm wzrostu i według ich rozpiski powinno jeździć 16', ale nie dosięga z siodełka roweru 16' do ziemi (brakuje mu troszeczkę).
Jaki rower w takim razie wybrać? Czy ten mały za 2 miesiące nie okaże się za mały?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
racja, też nie wyobrażam sobie, żeby zeskakiwał na ziemię, bo nie dosięga nogami. faktycznie, potrzebujemy ten mniejszy.
dzięki za pomoc:)
ja radzilabym mniejszy. Moze na krocej wystarczy ale zdecydowanie wiekszy komfort dla dziecka przy nauce jezdzenia. Moze bezpiecznie podeprzec sie nozka itd itp
ja dla mojej 3 latki tez kupiłam 16 calowy , ma 105 cm wzrostu i jeździ z bocznymi kółkami. te małe rowerki sa strasznie drogie i nie stać mnie na to żeby co roku wymieniac. mam nadzieje ze 2-3 lata nam posłuży
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My w ubiegłym roku kupiliśmy dla 5-latka 16 calowego Krossa, jesienią już młody marudził, że ma za nisko siodełko :P Wzrostu miał pewnie jakieś 105 cm - teraz mu wymierzyli 110 cm :)
Kumpela dla 3-latki kupiła też 16 calowy, a mała teraz ma pewnie jakieś 105 cm, z tym że jeździła z bocznymi kółkami.
Przymierz w sklepach rowerowych - rozmiar koła to nie wszystko. liczy się też wysokość ramy, hmmm no i waga moim zdaniem też ma znaczenie :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie bierz 14, bo to niestendardowy rozmiar i takie są tylko kiepskiej jakości. Weź dziecku porządną 16' w sklepie rowerowym. Przynajmniej nie rozwali się od razu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
czy jeżdzi już bez bocznych kółek?
jezeli z kolkami to nie zastanawialabym sie nad mniejszym, jezeli bez to troche bardziej skomplikowana decyzja.
wiosna to czas szybszego wzrostu i za 2 miesiace moze okazać sie ze dziecko urosło 4cm i juz wszystko jest ok, tym bardziej ze teraz to głównie ręce i nogi się wydłużają.

moj jeżdził na 12 az sie nauczył na 2 kółkach(blizej do ziemi przy upadkach :) taki stary rower ale bardzo wygodny i z duzym zakresem ppodwyzszania siodelka) a potem przesiadł się odrazu na 20(ale jaki mial wtedy wzrost to nie pamietam pewnie cos okolo 116) ale taka niską, bo są rózne, nie byla to ta z decathlonu bo ta byla za duza i zle wywazona dla chucherka .
Miałam taki sam dylemat, ten sam wzrost, te same rowery ;) wybrałam mniejszy bo na tym większym by nie ujechała

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry