Widok

Rowerek 14 czy 16 calowy?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Kiedy Wasze dzieci zaczęły jeździć na rowerkach 16calowych? Np w Decathlonie:
14 cali jest na 3-5 lat (90-105 cm)
16 cali jest na 4-6 lat (105-120 cm)

Moje dziecko ma 4,5 roku i 110cm wzrostu i według ich rozpiski powinno jeździć 16', ale nie dosięga z siodełka roweru 16' do ziemi (brakuje mu troszeczkę).
Jaki rower w takim razie wybrać? Czy ten mały za 2 miesiące nie okaże się za mały?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
racja, też nie wyobrażam sobie, żeby zeskakiwał na ziemię, bo nie dosięga nogami. faktycznie, potrzebujemy ten mniejszy.
dzięki za pomoc:)
ja radzilabym mniejszy. Moze na krocej wystarczy ale zdecydowanie wiekszy komfort dla dziecka przy nauce jezdzenia. Moze bezpiecznie podeprzec sie nozka itd itp
ja dla mojej 3 latki tez kupiłam 16 calowy , ma 105 cm wzrostu i jeździ z bocznymi kółkami. te małe rowerki sa strasznie drogie i nie stać mnie na to żeby co roku wymieniac. mam nadzieje ze 2-3 lata nam posłuży
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My w ubiegłym roku kupiliśmy dla 5-latka 16 calowego Krossa, jesienią już młody marudził, że ma za nisko siodełko :P Wzrostu miał pewnie jakieś 105 cm - teraz mu wymierzyli 110 cm :)
Kumpela dla 3-latki kupiła też 16 calowy, a mała teraz ma pewnie jakieś 105 cm, z tym że jeździła z bocznymi kółkami.
Przymierz w sklepach rowerowych - rozmiar koła to nie wszystko. liczy się też wysokość ramy, hmmm no i waga moim zdaniem też ma znaczenie :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie bierz 14, bo to niestendardowy rozmiar i takie są tylko kiepskiej jakości. Weź dziecku porządną 16' w sklepie rowerowym. Przynajmniej nie rozwali się od razu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
czy jeżdzi już bez bocznych kółek?
jezeli z kolkami to nie zastanawialabym sie nad mniejszym, jezeli bez to troche bardziej skomplikowana decyzja.
wiosna to czas szybszego wzrostu i za 2 miesiace moze okazać sie ze dziecko urosło 4cm i juz wszystko jest ok, tym bardziej ze teraz to głównie ręce i nogi się wydłużają.

moj jeżdził na 12 az sie nauczył na 2 kółkach(blizej do ziemi przy upadkach :) taki stary rower ale bardzo wygodny i z duzym zakresem ppodwyzszania siodelka) a potem przesiadł się odrazu na 20(ale jaki mial wtedy wzrost to nie pamietam pewnie cos okolo 116) ale taka niską, bo są rózne, nie byla to ta z decathlonu bo ta byla za duza i zle wywazona dla chucherka .
Miałam taki sam dylemat, ten sam wzrost, te same rowery ;) wybrałam mniejszy bo na tym większym by nie ujechała

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry