Widok

Różnica między żłobkiem a klubem dziecięcym

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy możecie mi dopomóc i w skrócie wyjaśnić na czym polega różnica między żłobkiem a klubem dziecięcym? Wiem, że w żłobki są stworzone dla młodszych dzieci, ale czy to jedyna różnica?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/artykul/nowa-ustawa-o-opiece-nad-dziecmi-do-lat-3/

tu jest szczegółowo wyjaśnione
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.wsse.waw.pl/UserFiles/kozienice/File/poradnik_opieka_nad_dzieckiem_3.pdf

jeszcze jeden link - bardzo ciekawy poradnik
Dziękuję:) Szybko i na temat. Czy kuby dziecięce mają w ogóle racje bytu? Po lekturze informacji jw. rozumiem, że dziecko w klubie dziecięcym może przebywać tylko 5 godzin? Czy to ma sens? Czy wasze dzieci korzystają z takich miejsc?
klub dziecięcy jest chyba dla mam pracujących w domu, niepracujących zawodowo albo pracujących np na pół etatu. Czasem jest tak, że do klubu dziecko jest zawożone przez rodzica, a odbierane np. przez babcię (rodzice w tym czasie nadal w pracy).

Dla dziecka taki klub ma sens, bo przyzwyczaja się do "szkoły", ale nie spędza tam większości swojego życia - taka zabawa w szkołę.

Ale podstawą jest szczegółowe sprawdzenie miejsca, zebranie opinii, odwiedzenie - klub klubowi nierówny. Niektóre są przechowalniami, inne faktycznie rozwijają dzieci i uczą życia w grupie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeżeli klub malucha ma w kadrze opiekuna dziennego ,to może opiekować się dziećmi powyzej 5 h.
wydaje mi się, że kluby dziecięce mają inne wymagania np. ppoż, w klubie jest tylko jedno pomieszczenie itp., w skład personelu nie musi wchodzić pielęgniarka....tak ktoś to mądrze skonstruowała aby dzieci były bezpieczne i miały zapewniony właściwy rozwój i dlatego nie powinny w takim miejscu (klubie) przebywać powyżej 5 h dziennie?
przepisy są te same czytałam w ustawie...jeśli chodzi o bezpieczeństwo.
to znaczy ,ze dzieci do 5 h mogą czuć się mniej bezpieczne bzdura....
Przepisy roznia sie pod wzgledem ilosci godzin przebywania - w klubie dzieci moga przebywac do 5 godz, w zlobku powyzej i iloscia pomieszczen - w zlobku dzieci spia w innym pomieszczeniu, w klubie dzieciecym bawia sie i spia w jednym pomieszczeniu.w klubie nie music byc zatrudniona pielegniarka.
90% klubików dla dzieci jest otwarta 10 godzin tak jak żłobki opieka właściwie niczym sie nie różni poza tym,ze nie ma tam pielęgniarki no i pomieszczenie do spania nie musi być osobne.
Atmosfera i cała reszta zależy od pań tam pracujących nie od tego czy to klubik czy żłobek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
to w jakim celu rozróżniono żłóbki od klubów dziecięcych?
Przyznaję że ni zajrzałama do linków powyżej ale czy czasem nie jest tak, że nad żłobkiem i jego funkcjonowaniem czuwa MEN a klubik w zasadzie "działa sam sobie"?
Żłobki nie są instytucjami edukujacymi, nie podlegają pod Men tylko wydział zdrowia. Program edukacyjny rozpoczyna się w przedszkolu.
Kluby nie są tańsze niż żłobki, nawet bym powiedziała,że żłobki są tańsze,bo często maja jakieś dofinansowania.
W większości klubików dzieci maja osobne łóżeczka, pościel, ręczniczki i inne środki higieniczne, warunki takie jak w żłobkach, bo mówimy o prywatnych placówkach, od których się wymaga pewnego standardu. Nie wydaje mi się,że jakiś rodzic posłałby swoje roczne dziecko do miejsca gdzie jest 1 łóżeczko albo dzieci śpią na podłodze w sali ze starszymi bawiącymi się dziećmi.
Ja właśnie jestem po poszukiwaniu takiego miejsca dla dziecka i mogę powiedzieć,że żaden klubik w mojej okolicy niczym nie odróżniał sie od punktów, które nazywają się żłobkami. Każda placówka miała miejsce wydzielone do odpoczynku.
W takim razie tylko się cieszyć, ze standardy są takie fajne, oby wszystkie placówki trzymały poziom :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (72 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

do góry