Widok

Rytualy zwiazane z chrztem.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,

Pisze do Was w imieniu swoim jak i przyszlego ojca chrzestnego. W kwietniu zostalismy poproszeni o bycie rodzicami chrzestnymi dla mojej siostrzenicy. Po raz pierwszy dane nam jest trzymac malenstwo do chrztu w zwiazku z czym jestesmy kompletnie zieloni jak to ma przebiegac.
Wiem,ze ojciec chrzestny ma kupic swiece a co jesli chodzi o matke ?

Bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi...
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
matka chrzestna kupuje szatke taki sliniaczek ktory podczas chrztu jest zakldany na bejbika

jesli chodzi o trzymanie dziecka do chrztu to u nas przez cala msze trzymal tata na zmaine ze mna a do samego chrztu polania glowki podala chrzestna ale ksiadz powiedzial ze kto podaje to juz zalezy od nas

mysle ze bedzie tez spotkanie z ksiedzem ktory opisze po kolei przebieg mszy
podczas mszy ksiądz się spyuta: o co prosicie dla swojego dziecka-mówicie chórem o chrzest, potem ksiądz się zapyta o imiona top trzeba powiedzieć. później was poprosi i będzie namaszczenie olejkiem i lanie wodą jest jeszcze zapalenie gromnicy, ale to wszystko ksiądz mówi spokojnie:) to nic takiego
apropo jeszcze ze sie tak wyraze zabobonow :)

tesciowa usilnie chciala nawtykac cos malej do kombinezona
ponoc jak sie powklada cos do becika to w przyszlosci procentuje roznymi zdolnosciami
np szydelko dlugopis

podobno tez dziecko musi miec buciki na chrzcie bo jak nie to pozno zacznie chodzic :))

ja nie lubie takich przesadow takze nie dalam sie zwariowac najwyzej bede miala malo zdolne dziecko :)))
agitka, pierwsze słyszę;)

na chrzest warto zabrać jakieś pamiątki typu medalik do poświęcenia. ksiądz święci takie rzeczy przyniesione. moja mała dostała obrazek zrebrny do powieszenia w pokoiku. ja nie wiedziałam, ale moja mama przyniosła. zaskoczyła mnie miło. mała ma pamiątkę.
U nas w parafi chrzesni kompletnie nic nie robili:) Jedynie chrzestny odpalił swiece i po polaniu woda chrzesna nałożyła szatke.
Wszystko kupowalam ja.
Filipa trzymałam ja albo mąż.
Pewnie co parafia to inny zwyczaj.
Lidia ja tez o tym nie slyszalam :)))

tesciowa jest z malej miejscowosci i moze tam jeszcze takie akcje sa na topie :))
No to mojemu buciki na chrzcie na niewiele się zdały bo zaczął chodzić po roku hehe
Dziekuje Dziewczyny bardzo :-)
Po Waszych postach jestemy o niebo madrzejsi

Pozdrawiam :-)
Dodam jeszcze, że jest zwyczaj, że to chrzestna ubiera dziecko w dniu chrztu. No i ma zaczynać od prawej rączki...

Brzmi śmiesznie ale w moim regionie są takie zwyczje :D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

do góry