Widok

Rytualy zwiazane z chrztem.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,

Pisze do Was w imieniu swoim jak i przyszlego ojca chrzestnego. W kwietniu zostalismy poproszeni o bycie rodzicami chrzestnymi dla mojej siostrzenicy. Po raz pierwszy dane nam jest trzymac malenstwo do chrztu w zwiazku z czym jestesmy kompletnie zieloni jak to ma przebiegac.
Wiem,ze ojciec chrzestny ma kupic swiece a co jesli chodzi o matke ?

Bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi...
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
matka chrzestna kupuje szatke taki sliniaczek ktory podczas chrztu jest zakldany na bejbika

jesli chodzi o trzymanie dziecka do chrztu to u nas przez cala msze trzymal tata na zmaine ze mna a do samego chrztu polania glowki podala chrzestna ale ksiadz powiedzial ze kto podaje to juz zalezy od nas

mysle ze bedzie tez spotkanie z ksiedzem ktory opisze po kolei przebieg mszy
podczas mszy ksiądz się spyuta: o co prosicie dla swojego dziecka-mówicie chórem o chrzest, potem ksiądz się zapyta o imiona top trzeba powiedzieć. później was poprosi i będzie namaszczenie olejkiem i lanie wodą jest jeszcze zapalenie gromnicy, ale to wszystko ksiądz mówi spokojnie:) to nic takiego
apropo jeszcze ze sie tak wyraze zabobonow :)

tesciowa usilnie chciala nawtykac cos malej do kombinezona
ponoc jak sie powklada cos do becika to w przyszlosci procentuje roznymi zdolnosciami
np szydelko dlugopis

podobno tez dziecko musi miec buciki na chrzcie bo jak nie to pozno zacznie chodzic :))

ja nie lubie takich przesadow takze nie dalam sie zwariowac najwyzej bede miala malo zdolne dziecko :)))
agitka, pierwsze słyszę;)

na chrzest warto zabrać jakieś pamiątki typu medalik do poświęcenia. ksiądz święci takie rzeczy przyniesione. moja mała dostała obrazek zrebrny do powieszenia w pokoiku. ja nie wiedziałam, ale moja mama przyniosła. zaskoczyła mnie miło. mała ma pamiątkę.
U nas w parafi chrzesni kompletnie nic nie robili:) Jedynie chrzestny odpalił swiece i po polaniu woda chrzesna nałożyła szatke.
Wszystko kupowalam ja.
Filipa trzymałam ja albo mąż.
Pewnie co parafia to inny zwyczaj.
Lidia ja tez o tym nie slyszalam :)))

tesciowa jest z malej miejscowosci i moze tam jeszcze takie akcje sa na topie :))
No to mojemu buciki na chrzcie na niewiele się zdały bo zaczął chodzić po roku hehe
Dziekuje Dziewczyny bardzo :-)
Po Waszych postach jestemy o niebo madrzejsi

Pozdrawiam :-)
Dodam jeszcze, że jest zwyczaj, że to chrzestna ubiera dziecko w dniu chrztu. No i ma zaczynać od prawej rączki...

Brzmi śmiesznie ale w moim regionie są takie zwyczje :D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry