Widok

Rzecz o pieskach

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam takie pytanie. Czy pies na smyczy nie musi mieć kagańca? Czy zasady są dla wszyskich psów jednakowe, czy też zależy to od rasy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No tak Justi, wystarczy troszke wyobrazni :) i Ty masz komfort, ze pilnujesz psa i inni czuja sie bezpiecznie

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak sobie czytam wasze wypowiedzi ,z tym tematem jestem na bierząco,ponieważ sama mam psa rasy owczarek niemiecki i mieszkam w centrum Gdyni.Rok temu młodzi policjanci tzw krawężniki próbowali wypisać mi mandat za brak kagańca,lecz go nie podpisałam jest takie prawo...Lecz nagłośniłam tę sprawę chodziłam po komisariatach pisałam skargi ...WG kodeksu prawa pies jeśli jest na smyczy prowadzony przez właściciela nie musi mieć kagańca ...Policja ,straż miejska też jest tego zdania...doczekałam się przeprosin na piśmie ,a ci młodzi policjanci dostali naganę...Sprawy sądowej nie chciałam zakładać bo raz że to kosztuje a drugie nie chciałam robić im pod górkę,po prostu muszą wykazać się skutecznością.Inaczej jest przy jężdzie wśrodkami komunikacji tam kaganiec być musi ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmm..a rasy takie jak np amstaf?moj znajomy ma amstafa wlasnie i szczerze przyzznam ze nawet w domu czesto zaklada mu kaganiec.natomiast na dworze tez bo taki pies ma ogromną siłę i nawet facetowi ciezko byloby go utrzymac gdyby zaatakowal.takze chyba są rasy przy ktorych kaganiec musi byc bez wzgledu na okolicznosci.

Asiulka w ubiegłym roku teraz jest inaczej, sprawdza w zmianach w ustawie czy co to tam jest ;D

ja nadal pisze o środkach komunikacji miejskiej i miejscach publicznych, nie o chodniku ;D

To moze nalezaloby tez wiedziec dokladnie co to jest wg ustawy czy rozporzadzenia "miejsce publiczne".

Dla mnie osobiscie jest to kazde miejsce poza domem, gdzie chodza ludzie, chodnik przed domem wliczajac :-P

tam jest wyszczególnione w innym artykule które miejsca są do nich zaliczane, jak będę u rodziców zrobię fotkę temu rozporządzeniu i wkleję na forum ;D

Wiem że przepisy się zmieniaja ale mój dobry znajomy jest radcą prawnym i w razie zmian przepisów akurat o tym mnie informuje .Psy rasy amstaf czy pitbull itd są uznane jako grożne i muszą mieć kaganiec.W autobusach,pociągach muszą być kagańce...Mój Saab płynął z nami na Hel tramwajem wodnym i też miał...Chociaż ja czasami mu zakładam dla świętego spokoju,swego dodam ,żeby dziecko nie podleciało wiem jakie żywe są dzieciaki czasami mam a nie zdąży złapać .Nie lubię go zostawiać przywiązanego przed sklepem bez kagańca...Ludzie widza ładny piesek a to pogłaskają...A pies róznie to odbiera , ogólnie to cykor boi sie nawet kota ...
mój mąż jest również radcą prawnym ;D aczkolwiek nie zajmuje się psami ;d tylko firmami, ale mamy wszystkie te głupie księgi z przepisami w domu ;p

KAzdy pies musi byc na smyczy,czy to na podworku czy na klatce schodowej,nawet maly kundelJak puszczasz psa luzem musi miec kaganiec nawet jak nie jest grozny...A rasy psow nalezace do groznych koniecznie oprocz smyczy kaganiec.Mam dwa lagodne labradory a jak ide na spacer na mojej wsi to trzymam je na smyczy.Nie kazdy wie ze to lagodne psy i kazdy ma prawo sie bac.Jak chcesz wsiasc do autobusu czy trajtka musisz miec i smycz i kaganiec.
justi psy uznane jako '' groźne'' muszą mieć kaganiec ale tylko w Gdańsku, Lublinie i 2 albo 3 innych miastach w Polsce, już nie pamiętam gdzie. W pozosatałych miastach jeżeli jest na smyczy nie musi miec kagańca.
hmm....troszke smiesznie to brzmi...To znaczy ze jesli tego samego psa wezmiemy na spacer w innym miescie to ten pies juz nie bedzie groźny;D ? Rasa groźna to rasa groźna i juz.w kazdym razie gdybym miala psa rasy groznej tzw psa mordercę to zdecydowanie zawsze zakladalabym mu kaganiec:-)Dla bezpieczenstwa siebie i innych:)

Sorki, że się wtrącę ale denerwuje mnie jak ktoś jest niedoinformowany i wygłasza swoje opinie. Psy rasy amstaff nie są uznane za rasę niebezpieczną i nigdy na liście takowych nie były.
Oczywiście telewizja oraz gazety nagłaśniają pogryzienia przez te psy ale jak np. pogryzie jakiś inny psiak to się o tym nie mówi. Byłam świadkiem wielokrotnie na osiedlu jak pies rasy owczarek zachowywał się bardzo agresywnie i do zwierząt i do ludzi, więc nie jest to reguła, że tylko amstafy gryzą. Znam kilka osób z amstafami i są to bardziej ułożone psy niż jakieś małe psiaki, warczące i gryzące z tą różnica, że nie szkodliwe bo małe. Uważam, że jest to krzywdzące dla właścicieli amstafów, że media tak postępują i często podają nierzetelne informacje, że amstaf to ten groźny z listy psów niebezpiecznych, mimo że to nie prawda. Ale przecież najważniejsze to znaleźć temat, najlepiej taki żeby wystraszyć społeczeństwo.
Byłam świadkiem jak idącego z właścicielką chodnikiem psa-bullteriera (z listy niebezpiecznych) rzucił się na jamnik siedzący na przystanku :-) Oczywiście jego właścicielka zrobiła raban, dlaczego bulek nie ma kagańca, mimo, że to jej jajnik siedział w miejscu publicznym bez kagańca i smyczy i w dodatku jaki agresywny :-)
Zgadzam się, że zdarzają się tragiczne sytuacje pogryzienia dzieci i dorosłych ale wydaje mi się, że po części i to bardzo dużej, winny jest właściciel. Każdy normalny psycholog zwierzęcy powie, że nie ma psów agresywnych z natury. Agresja psów jest aktem obrony przed jakimś niebezpieczeństwem. Zapewne jak napadają na ludzi, to musiała wystąpić sytuacją, która je sprowokowała. Psy niebezpieczne stwarza przede wszystkim człowiek i niestety faktem jest, że amstafy często posiadają ludzie, którzy nie potrafią ułożyć i wychować takiego (jakiegokolwiek) psa aby nie był agresywny.
Pomijam rodziców, którzy kupują psiaka swoim dziecią, a te wkłądają im palce do oczu, ciągną za ogon etc. Każdy ma jakąś granicę cierpliwości i w końcu wkurzył by się na miejscu takiego psa...
A przy okazji:
11 ras psów uznanych za niebezpieczne na mocy rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 15 grudnia 1998 roku:

Akbash dog
Amerykański pit bull terier
Buldog amerykański
Anatolian karabash
Dog argentyński
Moskiewski stróżujący
Owczarek kaukaski
Perro de presa Canario
Perro de presa Mallorquin
Rottweiler
Tosa inu

A teraz czekam na cięgi!!!!

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
justi30 to nie chodzi o to że w tych miastach pies jest ''groźny'' tylko o to że te miasta wydały takie uchwały, postanowienia czy jak to tam nazwać :) to jest kwestia lokalna.
Nie obraź się, ale po stwierdzeniu ze zakładałabyś kaganiec swojemu psu dla własnego bezpieczeństwa, widać że pieska mieć nie powinnaś i to jakiejkolwiek rasy. Bo to nie rasa jest groźna tylko to w jaki sposób właściciel wychowa swojego pupila.
Pozdrawiam.
amstafko-napisalam ze rowniez dla bezpieczenstwa INNYCH.Po drugie sorki ale mialam do czynienia z amstafem pzrez jakis czas i choc czasem byl kochany i lagodny to zdarzalo sie takze ze potrafil znienacka pokazac atak....rowniez na domowników,wiec chyba nie bez powodu niektore rasy zaliczane są do ras tzw niebezpiecznych.Pies potrafi byc nieobliczalny i zaskoczyc mimo calych naszych wysiłków w jego wychowanie.

Asiek1 ale Ty sie tak nie denerwuj :) dlatego napisałam słowo groźny w cudzysłowie :) Wiem że Amstaffa nie ma na liście ras niebezpiecznych chociaż to nie do końca prawda bo amerykański pit bull terrier to w praktyce to samo co American Staffordshire Terrier :) Oczywiście nie w Europie, ale w USA psy miewają podówjne rodowody jeden na Amstaffa a drugi na pit bulla :)
A co do tych innych piesków to racja przeważnie małe są bardziej agresywne, na mojego namiętnie rzucają się jamniki :) I to 1 z powodów dlaczego mój byczek chodzi bez kagańca te trochę mądrzejsze małe pieski biegające luzem 2 razy się zastanowią zanim podbiegną do mojego psa bez kagańca, w kagańcu rzucały się na niego wszystkie małe ''odważne'' popierdółki.
justi30 a miał rodowód ten Twój psiak? Bo ja nie mówię o pieskach spoza hodowli, tylko o rodowodowych zwierzakach. Mój ma rodowód i nie musze mu zakładać kagańca ani dla swojego bezpieczeństwa, ani dla bezpieczeństwa innych. gdybym czuła że muszę to nie miałabym psiaka w domu, tym bardziej przy 9-miesięcznym bobasie pełzającym po podłodze :)
asiek1-zapewniam Cie w 100%tach,iz moj znajomy posiadajacy amstafa wlasnie ma na papierze napisane ze posiada psa rasy niebezpiecznej i bierze za to pelna odpowiedzialnosc.

amstafko-tak pies mial(ma bo wciaz zyje choc ja juz nie mam z nim stycznosci) rodowód i mial(ma) wpisane ze nalezy do rasy niebezpiecznej.No w kazdym razie skads to sie wzielo skoro tak mu wpisali. Zreszta uwazam ze kazdy pies ogolnie jako zwierze potrafi byc nieobliczalne i moze mu vos strzelic do glowy nagle.....czy to duzy czy mały...

justi a możne ma pit bulla a nie amstafa??

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry