Widok

Rzecz o pieskach

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam takie pytanie. Czy pies na smyczy nie musi mieć kagańca? Czy zasady są dla wszyskich psów jednakowe, czy też zależy to od rasy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
pies na smyczy musi mieć kaganiec w środkach komunikacji miejskiej i miejscach publicznych, chyba ze względu na swoja anatomie jest to nie możliwe do tych ras należna, plaskoryjkowe czyli shih tzu, pekinczyki itp

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiscie ze zalezy od rasy.nie wyobrazam sobie zakladac kagańca mojemu pudelkowi hehe.smycz oczywiscie dotyczy kazdego psa ale kaganiec tylko dla ras niebezpiecznych typu:amstaf...pitbul..itp.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
justys niestety pudel nie pudel każdy pies z normalnych ryjkiem musi mieć kaganiec np w autobusie inaczej mandacik, tak mówi prawo a rzeczywistość swoja droga ;p

Pies powinien byc na smyczy, a te rasy ktore uwazane sa za grozne dodatkowo w kagancu. Oczywiscie szczeniaki do roku czasu nie musza miec kaganca i niekoniecznie musza miec smycz. Tak wyczytalam kiedys w jakiejs gazecie. Jesli puszczasz psa luzem, to juz koniecznie musi miec kaganiec. Teoria sobie, a w praktyce, my mamy malego psa ktory wlasciwie zawsze jest na smyczy, a druga strona ulicy spaceruje pancia z rotwailerem bez kaganaca i bez smyczy... no comment

ja z goldkiem (co by w obronie własnej ugryźć nie umiał, mieliśmy już tego przykłady) w autobusie czy nawet parku publicznym kaganiec mieć powinnam.

Dzięki dziewczyny
inees-mnie nie chodzilo o wycieczki autobusowe czy innymi srodkami komunikacji.myslalam ze autorka wątku pyta ogolnie o wyjscia na spacery:D

no właśnie, -przepisy sie zmieniły od roku ubiegłego i każdy piez bez względu na rasę tak jak pisałam w miejscu publicznym i środkach lokomocji musi mieć kaganiec. na klatce u moich rodziców wiszą rozporządzenia dotyczące zwierząt domowych z brutalizacjami i tam jest tak napisane ;p

justys a mnie jedynie chodziło o przytoczenie zapisu który u nas jest obowiązujący ;D

miało być aktualizacje anie brutalizacje ;p

ufff dobrze ze moge z moim "groźnym"pudlem wychodzic na spacer bez kaganca a nawet bez smyczy biega ,oczywiscie po lesie ,bo kolo bloku to na smyczy uwiazany jak trzeba:D

chodziło mi ogólnie co wiecie na ten temat, bo może inaczej jest na klatce schodowej, inaczej na podwórku.
Nie znalazłam właśnie jakiegoś konkretnego zapisu na ten temat i dlatego pytam tutaj.
ja sie nad tym nawet nigdy nie zastanawialam majac pudla.sasiadów mam super,na podworku jest ok a moj slodki Karmel nie bardzo chyba nawet wie co znaczy urgyźć heh;-)

no ja niestety kiedyś dostałam mandat, bo myślałam ze smycz wystarczy w parku w gdańsko, dlatego teraz na bieżąco sledze zmiany w tym kierunku ;D

dlatego ja mieszkam w malym miescie na malym osiedlu na uboczu i jest ok:)zero takich problemów:D

Ja się raczej piesków nie boję. Łudzę się, że każde zwierzątko czuje z daleka że jestem przyjacielem zwierząt, ale mam sąsiada, który jakoś nie reaguje na to że jego pies lecący bez kagańca może np pogryźć jakieś dziecko. Grzeczne uwagi nie przynoszą rezultatu.
I kurcze wlasnie to myslenie pokutuje. York slodki, pudel slodki, terierek slodki, nikogo nie ugryzl, nie zamierzal i nie ugryzie ale to nie jest powod zeby mu pozwalac latac wolno. Wszyscy go znaja i kochaja, ok, ale nie wiadomo nigdy czy np inny rownie lagodny pies nie sprowokuje go do jakiejs agresji lub zwyczajnie piesek bedzie sie chcial przywitac i skoczy na dziecko, przewroci.. Nasza psinka uwielbia ludzi, z kazdym by poszla, z kazdym chce sie witac, ale nie wyobrazam sobie jej puszczac wolno bo to pies i nie mozna mu nigdy do konca ufac. Wolno biega tylko wtedy kiedy nikogo nie ma w poblizu i kiedy jest na tyle zajeta zabawa, ze nic innego ani nikt jej nie interesuje

ja mieszkam na wsi i mam wszędzie pola co pies może się nabiegać, ale po chodnikach zawsze jest na smyczy chociaż nie groźna z niego bestia.

no i dlatego na osiedlu jest na smyczy.nie widze natomiast powodu zeby po osiedlu chodzil w kagańcu.wolno biega tylko w lesie.wiec chyba nie narażam nikogo na zadne obrażenia.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry