Widok
Wiem że przepisy się zmieniaja ale mój dobry znajomy jest radcą prawnym i w razie zmian przepisów akurat o tym mnie informuje .Psy rasy amstaf czy pitbull itd są uznane jako grożne i muszą mieć kaganiec.W autobusach,pociągach muszą być kagańce...Mój Saab płynął z nami na Hel tramwajem wodnym i też miał...Chociaż ja czasami mu zakładam dla świętego spokoju,swego dodam ,żeby dziecko nie podleciało wiem jakie żywe są dzieciaki czasami mam a nie zdąży złapać .Nie lubię go zostawiać przywiązanego przed sklepem bez kagańca...Ludzie widza ładny piesek a to pogłaskają...A pies róznie to odbiera , ogólnie to cykor boi sie nawet kota ...
hmm..a rasy takie jak np amstaf?moj znajomy ma amstafa wlasnie i szczerze przyzznam ze nawet w domu czesto zaklada mu kaganiec.natomiast na dworze tez bo taki pies ma ogromną siłę i nawet facetowi ciezko byloby go utrzymac gdyby zaatakowal.takze chyba są rasy przy ktorych kaganiec musi byc bez wzgledu na okolicznosci.
Tak sobie czytam wasze wypowiedzi ,z tym tematem jestem na bierząco,ponieważ sama mam psa rasy owczarek niemiecki i mieszkam w centrum Gdyni.Rok temu młodzi policjanci tzw krawężniki próbowali wypisać mi mandat za brak kagańca,lecz go nie podpisałam jest takie prawo...Lecz nagłośniłam tę sprawę chodziłam po komisariatach pisałam skargi ...WG kodeksu prawa pies jeśli jest na smyczy prowadzony przez właściciela nie musi mieć kagańca ...Policja ,straż miejska też jest tego zdania...doczekałam się przeprosin na piśmie ,a ci młodzi policjanci dostali naganę...Sprawy sądowej nie chciałam zakładać bo raz że to kosztuje a drugie nie chciałam robić im pod górkę,po prostu muszą wykazać się skutecznością.Inaczej jest przy jężdzie wśrodkami komunikacji tam kaganiec być musi ...
I kurcze wlasnie to myslenie pokutuje. York slodki, pudel slodki, terierek slodki, nikogo nie ugryzl, nie zamierzal i nie ugryzie ale to nie jest powod zeby mu pozwalac latac wolno. Wszyscy go znaja i kochaja, ok, ale nie wiadomo nigdy czy np inny rownie lagodny pies nie sprowokuje go do jakiejs agresji lub zwyczajnie piesek bedzie sie chcial przywitac i skoczy na dziecko, przewroci.. Nasza psinka uwielbia ludzi, z kazdym by poszla, z kazdym chce sie witac, ale nie wyobrazam sobie jej puszczac wolno bo to pies i nie mozna mu nigdy do konca ufac. Wolno biega tylko wtedy kiedy nikogo nie ma w poblizu i kiedy jest na tyle zajeta zabawa, ze nic innego ani nikt jej nie interesuje