Widok

Rzecz o pieskach

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam takie pytanie. Czy pies na smyczy nie musi mieć kagańca? Czy zasady są dla wszyskich psów jednakowe, czy też zależy to od rasy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
czytam te wasze wypowiedzi i śmiać mi się chce, jak jest poruszony zawsze temat psów to i tak każdy schodzi na te biedne amstaffy czy pit bulle nie ważne czy to temat np. pt.,, psy z kagańcem czy bez"" to znajdzie się osoba, która musi krytykować takie rasy chociaż temat jest inny ponieważ tu chodzi o wszystkie nasze pupile nie zależnie od pochodzenia czy rasy
Pamiętajcie, że psy nie są groźne tylko ich właściciele, którzy są nieodpowiedzialni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
pełne worki wrzucam do specjalnych kubłow, Ponury- ku ścisłości:)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"psy nie sa groźne tylko ich wladciciele...."
heheheheheheh usmialam sie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Justi30 to śmiej się dalej ale taka jest prawda wiem to bo jestem specjalistą od psiaków taki psi psycholog, jeżeli coś jest nie tak z psem to najpierw trzeba zacząć od właściciela czworonoga robi się mały wywiad z nim i wiemy później na czym stoimy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Droga koleżanko z tym różowym dzieckiem... Jest to UDOWODNIONE NAUKOWO, że pieski typu pudel, york chihuahua i inne wyszukane mutacje genetyczne, są bardziej zazdrosne i niebezpieczne (szczególnie dla małego dziecka właściciela) niż inne rasy. Natomiast kaganiec i smycz powinien mieć KAŻDY pies w miejscu publicznym (wykluczając oczywiście te o specyficznej anatomii jak już ktoś zauważył). Każdy jeden pies choćby nie wiem jak miły i grzeczny ma coś takiego jak instynkt o czym niektórzy tu obecni najwyraźniej pierwszy raz słyszą... Może być mniej lub bardziej uśpiony w zależności od ułożenia psa, jednak jest on NIE DO ODUCZENIA i może pojawić się w każdym momencie. Dobrze by było gdyby ludzie którzy planują mieć dzieci zastanowili się 5 razy nad kupnem pieska jakiegokolwiek... Za psa odpowiada osoba, która go wychowuje... Amen
W temacie przewijając się już wszelkie typowe, uboczne wątki - choćby te kupy czy amstaffy - tylko odpowiedzi jeszcze nie było.
Z przepisów ogólnych wynika że opiekun musi być w stanie sprawować kontrolę nad psem. Przepisy szczegółowe mogą wprowadzać szczegółowe wymogi.
I tak w Gdańsku uchwalono dość absurdalny przepis że wszelkie psy muszą być jednocześnie na smyczy i w kagańcu. (Wyklucza to choćby ćwiczenia z psem w celu polepszenia posłuszeństwa i zakrawa na zachęcanie do znęcania się nad zwierzętami).
Na szczeście jednak wymagane jest w praktyce albo jedno, albo drugie czyli wystarczy smycz lub kaganiec.
Jeszcze inne przepisy dotyczą tzw ras niebezpiecznych ale tu są wygodne furtki.
Heh, mi się też czasem jakiś pies "rzucił do wózka córki". Ostatnio szczeniak chciał zajrzeć i sobie zajrzał, innym razem przytulił się golden.
Dziecko było zachwycone. Psy też.
Cóż, uczę córkę bycia częścią społeczeństwa i przyrody a nie znerwicowaną jednostką z masą fobii.
Czyli z tego co napisal(a) Sajwer wynika, ze jadac do innego miasta z psem musimy sprawdzac jakie tam jest akurat prawo dotyczace psow? Paranoja jakas!
Zreszta znajac zycie to i tak nikt tych praw nie przestrzega, taki kraj, prawa sa tylko po to aby byly, a nie po to zeby tego przestrzegac i egzekwowac!

Jak ktoś chce się duzo o psach dowiedzieć, to ja polecam sobie po prostu zrobić taki kurs - https://kursy-edu.net.pl/produkt/psychologia-psa/ on jest online, więc dostępny w wygodny sposób dla każdego :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry