Widok
Eulalia ale te plamienia brązowe masz od skończonej miesiączki?? Cały cykl???...możesz mieć zaburzenia hormonalne, ja miałam problem z progesteronem i plamiłam kilka dni przed samą @...wydaję mi się, że się nic nie stanie jak na wizytę pójdziesz za kilka dni, a ginek pewnie wyśle Ciebie na badania, może zrobi usg...
Ja piłam herbatę z liści malin w końcówce ciąży i nic mi nie dało, także to indywidualna sprawa. Jak byłam chora w ciąży to dostałam taki syrop dla kobiet w ciąży na przeziębienie PRENALEN i w jego składzie jest sok z malin.
No ja już lepiej się czuje, wczoraj takie bóle miałam, niech ta @ już się skończy...
No ja już lepiej się czuje, wczoraj takie bóle miałam, niech ta @ już się skończy...
no to i ja sie wypowiem w kwesti malin :)
ciaze donoszona- 40tyg- urodzony zdrowiutki szynek 9/10 punktow, dokladnie w wyznaczonym terminie :)
herbata z malin na okraglo- na poczatku ciazy, chyba w 8 tygodniu bylam tak chora, ze ledwie zylam i malo pluc nie wyplulam- malinki byly na okraglo.
natomiast od 36 tygodnia- czyli od kiedy uwaza sie, ze ciaza jest juz donoszona, lykalam tabletki z LIŚCI MALIN- naparow, herbatek itp bym nie zniosla, wiec wybraalm mniejsze zle- tabletki. nie wiem czy pomogly czy nie, ale o 4 odeszly mi wody o 7 w szpitalu juz 8cm rozwarcia a o 9 moglabym juz rodzic, z tym ze dostalam epidural i cala akcja sie spowolnila
to tyle historii malinek u mnie :)
w nastepnej ciazy tez mam zamiar brac te liscie- bo nie szkoda a moze ulatwia :)
ale tak jak pisala, ktoras z was- kazdy zrobi jak uwaza i jakie ma przeczucie- nic na sile.
Madziakin- rozmawialam wczoraj z kolezanka, ktora jest w ciazy i faktycznie polozne nie przychodza juz na pierwsza wizyte do domu. musiala isc do poloznych do szpitala.
ciaze donoszona- 40tyg- urodzony zdrowiutki szynek 9/10 punktow, dokladnie w wyznaczonym terminie :)
herbata z malin na okraglo- na poczatku ciazy, chyba w 8 tygodniu bylam tak chora, ze ledwie zylam i malo pluc nie wyplulam- malinki byly na okraglo.
natomiast od 36 tygodnia- czyli od kiedy uwaza sie, ze ciaza jest juz donoszona, lykalam tabletki z LIŚCI MALIN- naparow, herbatek itp bym nie zniosla, wiec wybraalm mniejsze zle- tabletki. nie wiem czy pomogly czy nie, ale o 4 odeszly mi wody o 7 w szpitalu juz 8cm rozwarcia a o 9 moglabym juz rodzic, z tym ze dostalam epidural i cala akcja sie spowolnila
to tyle historii malinek u mnie :)
w nastepnej ciazy tez mam zamiar brac te liscie- bo nie szkoda a moze ulatwia :)
ale tak jak pisala, ktoras z was- kazdy zrobi jak uwaza i jakie ma przeczucie- nic na sile.
Madziakin- rozmawialam wczoraj z kolezanka, ktora jest w ciazy i faktycznie polozne nie przychodza juz na pierwsza wizyte do domu. musiala isc do poloznych do szpitala.
A teraz co sobie przypomniałam to że na wywołanie porodu była mocna herbata z malin, ale trzeba było ją pić regularnie od któregoś tyg ciąży. A śmiem podejrzewać, że wypicie 2-3 herbat w ciąży w okresie przeziębienia, gdzie do herbaty doda się łyżkę czy dwie łyżki skoncentrowanego syropu z malin to chyba nie jest aż tak groźne, ale któż wie, tak czy siak LEPIEJ DMUCHAĆ NA ZIMNE. :)
żeby Wam jeszcze bardizej zakręcić z malinami, napiszę co słyszałam - od koleżanek cieżarnych
a) nie wolno malin, bo mają działanie skurczowe
b) działanie skórczowe ma coś tam, co występuje w LIŚCIACH malin (nie w owocach) i też trzebaby duuuużooo tych liści naparzyć (zrobić b. mocną herbatę z liści), by zadziałały skórczowo
obie koleżanki ciąże donosiły (ta z pkt b nawet dwie), obie podobno usłyszały to od swoich lekarzy - w mniej więcej tym samym czasie (różnica chyba pół roku między ich dziećmi)
a) nie wolno malin, bo mają działanie skurczowe
b) działanie skórczowe ma coś tam, co występuje w LIŚCIACH malin (nie w owocach) i też trzebaby duuuużooo tych liści naparzyć (zrobić b. mocną herbatę z liści), by zadziałały skórczowo
obie koleżanki ciąże donosiły (ta z pkt b nawet dwie), obie podobno usłyszały to od swoich lekarzy - w mniej więcej tym samym czasie (różnica chyba pół roku między ich dziećmi)
Mutti mam konto online w invikcie wklejam Ci parametry bety bo musiałam robić wynik przed leczeniem :)
Wartość referencyjna
B-podjednostka gonadotropiny kosmówkowej (B-HCG)
Kobiety przed menopauzą: < 1.0
Kobiety po menopauzie: < 7.0
Kobiety w ciąży:
3 tydzień: 5.8 - 71.2
4 tydzień: 9.5 - 750
5 tydzień: 217 - 7138
6 tydzień: 158 - 31795
7 tydzień: 3697 - 163563
8 tydzień: 32065 - 149571
9 tydzień: 63803 - 151410
10 tydzień: 46509 - 186977
12 tydzień: 27832 - 210612
14 tydzień: 13950 - 62530
15 tydzień: 12039 - 70971
16 tydzień: 9040 - 56451
17 tydzień: 8175 - 55868
18 tydzień: 8099 - 58176 metoda ECLIA
Więc jak sądzisz wyjdzie czy nie?? :D :) :)
Wartość referencyjna
B-podjednostka gonadotropiny kosmówkowej (B-HCG)
Kobiety przed menopauzą: < 1.0
Kobiety po menopauzie: < 7.0
Kobiety w ciąży:
3 tydzień: 5.8 - 71.2
4 tydzień: 9.5 - 750
5 tydzień: 217 - 7138
6 tydzień: 158 - 31795
7 tydzień: 3697 - 163563
8 tydzień: 32065 - 149571
9 tydzień: 63803 - 151410
10 tydzień: 46509 - 186977
12 tydzień: 27832 - 210612
14 tydzień: 13950 - 62530
15 tydzień: 12039 - 70971
16 tydzień: 9040 - 56451
17 tydzień: 8175 - 55868
18 tydzień: 8099 - 58176 metoda ECLIA
Więc jak sądzisz wyjdzie czy nie?? :D :) :)
Mutti mi lekarz niedawno (jak powiedziałam, że się staramy a byłam chora i miał mi zapisać antybiotyk) kategorycznie zabronił soku z malin i jakichkolwiek w ogóle malin! powiedział, że w malinach są związki, które działają jak aspiryna czy coś (w każdym bądź razie działają tak, że się pocisz) i może to powodować problemy (środek teratogenny w I trymestrze) tym bardziej, że nie zawsze kobieta wie, że jest w ciąży. odradzał mi w każdym bądź razie kategorycznie. od tego czasu nie piję herbaty z malinami :)
Ale ile w tym prawdy to nie wiem :)
Ale ile w tym prawdy to nie wiem :)