Widok

STARAJĄCE SIĘ ... PO 30-TCE ;)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkie kobiety po 30-tce starające się o dziecko i zapraszam do rozmowy!
Ja mam 34 lata i dopiero zaczęłam starania,a jak u Was?
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki mala dee!
Tobie też na pewno się uda!
Uważaj na siebie i wracaj do pełni sił!
Na wszystko potrzeba czasu - wiem coś o tym,tyle,że u mnie to trwało trochę długo,bo aż 3 lata po utracie ciąży.
Czekamy na Ciebie i trzymamy kciuki!
Pozdrawiam!
Hej dziewczyny! Czy możecie polecić jakiegoś ginekologa ze szpitala z Zaspy, żeby miała tez prywatny gabinet?
Jestem po 30, w zeszłym roku zdecydowaliśmy się z mężem na dziecko, ciąze przeżyłam okropnie-nudności, wymioty ale dziecko rozwijało się prawidłowo. Cieszyliśmy się że zostaniemy rodzicami. Poród miałam wywoływany 7 dni po terminie, bo z rozwarciem chodziła od 2 tygodni a skórczy nie miałam. Co tydzień w 9 miesiącu badała mnie moja doktor, zeby rozkrecić akcję porodowa. Niestety rozkreciła ją dopiero kroplówka, przebito mi pęcherz, zielone wody ale i tak kazali mi rodzić sn. Dziecko urodziło się w zamartwicy i po miesiącu zmarło. Też sobie w brodę pluję że wczesniej nie zdecydowałam się na dziecko. A mnie czeka prawdopodobnie zabieg usuniecia torbiela z jajnika jeśli w najblizszych miesiącach się nie wchłonie. Możecie kogoś polecić
BARDZO MI PRZYKRO "nie mama" Z POWODU DZIECIĄTKA.
NIE WIŃ SIEBIE O NIC - TO WINA LEKARZY!
Ja też miałam torbiel na jajniku (a nawet 2 torbiele) i usuwali mi go w szpitalu miejskim w Gdyni (nawet mi to odpowiadalo,bo sama jestem z Gdyni).
A ,że liczył się dla mnie czas,to zdecydowałam się na Gdynię,ponieważ tu był najszybszy termin i w przeciągu miesiąca zostałam przyjęta na oddział.W innych szpitalach w całym 3-mieście musiałabym czekać pół roku,albo więcej.
Dziękuję "Siwa34"-No tak ja zostałam z pustymi rękoma i problemem w postaci torbieli, a lekarka tylko stwierdziła że takie rzeczy się zdarzają.
Nie wiem do jakiego lekarza iść(może możesz kogoś polecić). Byłam już u 2 i jeden mówi żeby przyjść za miesiac(bo to według niego torbiel endometrialna)drugi że za 3 że to torbiel krwotoczna. I jak tu być madrą...? Nie wiedziąłam że takie kolejki są na zabieg...nie jesetem z trójmiasta, ale z tego jak rozmawaili ze mną Ci doktorzy to myślałam że wszystko rozgrywa się w przeciągu miesiaca.
nie mama mi także bardzo przykro, a może zdiagnozuj się u trzeciego, no ja jestem ewidentnym przypadkiem, że dopiero trzeci lekarz stwierdził problem - endometrioze, wcześniejsi nic nie widzieli złego...
tak właśnie chce sie zdiagnozować u 3 lekarza. Z tą ednometriza to w sumie nie wiem, problemów z zajściem w ciąże nie miałam, bołi brzucha ...ale jaki lekarz najlepszy...?
ja chodzę do Kliniki Gameta w gdyni do dr. Czecha - ma on b. dobre opinie, także dr. Śliwiński i dr. Skweres mają b. dobre opinie
dziekuje za namiary Karolinko29 -Gameta to klinika leczenia niepłodności i pewnie się w tym specjalizuja, no i mi byłby potrzebny lekarz znający sie na "chorobach tj.torbielach", więc czy gameta byłaby odpowiednia
"nie mama", "Karolinka29" ma rację - w Gamecie są bardzo dobrzy specjaliści (nie chodzilam do żadnego z nich,bo nie mialam takiej potrzeby,ale faktycznie mają bardzo dobre opinie).
Ja przed operacją torbieli chodziłam do dr.,który już niestey nie żyje od zeszłego roku i do dr. Stasiak na NFZ w Gdyni. Oboje wykryli u mnie torbiele.Najpierw przez 3 miesiące musialam brać tabl. anty,żeby się wchłonęły,ale niestety nie pomogło i cały czas się powiększały.Dostałam skierowanie do szpitala,ale wszędzie były już pozajmowane terminy na najbliższe miesiące,a ja nie mogłam czekać tak długo.
pozwolę sobie się wtrąćić ;-)
"nie mama", jeśli masz w planach ciąże to proponuje nie podejmować pochopnie decyzji o usunięciu torbieli. Taki zabieg może powodować zrosty, a jeśli w czasie operacji uznają, że rzeba coś dodatkowo usunąć, to po prostu to zrobią.. Ja się zawzięłam i przez 2 lata po prostu ją obserwowałam, chodziłam na usg co 3 miesiące, no i w końcu udało się zajśc w ciąże, mimo tego, że jajnik po stronie torbieli nie dawał sobie rady. Gdy zmiana jest na jajniku, to po pierwszy trymestrze hormony powodują, że zaczyna się wchłaniać i problem z głowy. Z moją jest troszkę inaczej bo jest umiejscowiona za jajnikiem i niestety nie znika, ale jest szansa, że pęknie podczas porodu. Wszystkie przypadki są innem, bo różne są torbiele, ta kórą ja mam czasami się powiększała, czasami malała, obecnie ma 6,5cm x 3,5cm. Radzę zasięgnąć opini dobrego lekarza, zanim pójdzie się na zabieg. Mi wcześniejsi dawali skierowanie do szpitala i twierdzili, że bez usunięcia to w ogóle nie mam szans na ciąże, a potem to się zobaczy.. Podjęłam bardzo dobrą decyzję.
No to i ja się wrące:)

Ja miałam torbiel na jajniku około 5 cm. Leczyłam się u dr Śliwińskiego. Hormony u mnie nie zadziałały i musiałam mieć zabieg. W lipcu w zeszłym roku miałam laparoskopie - Śliwiński pracuje, a przynajmniej w tedy pracował, na oddziale ginekologi onkologicznej w Redłowie. I on mi robił zabieg. Pewnie że przyjemnie nie było ale dzięki szybkiemu zabiegowi i temu że torbiel nie urosła większa nie wycieli mi jajnika. I w październiku zaszłam w ciąże!!!

Moim zdaniem nie ma na co czekać trzeba działać. Lepiej mieć małą torbiel i robioną laparoskopie niż pozwolić jej urosnąć powyżej 5 cm - wtedy nie robią laparo - i mieć operacje z wycinaniem jajnika!!

teraz laparoskopowo usuwają nawet torbiel 10cm. Moja ciotka miała robione 2 miesiące temu.
ja mam kuzynkę, kóra właśnie pospieszyła się z usunięciem torbieli no i niestety przez zabieg nie może zajśc w ciąże i to już z 5, czy 6 rok leci.. Ale tak jak pisałam to kwestia indywidualna, są różne torbiele i różne przypadki
Dziewczyny sama nie wiem co mam robić, mi lekarz właśnie powiedział żeby to przed ciąża usunąc bo jakby musieli w ciąży to istnieje ryzyko uszkodzenia płodu, a tego bym nie przezyła kolejny raz strata
acha i ja niby też mam mieć to laparoskopowo usuwane, lekarz mówił ze zawsze starają się narządy ocalać
jeśli jest ryzyko uszkodzenia płodu, to nie masz się nad czym zastanawiać.
u mnie nie bylo o tym mowy, tylko o tym, że torbiel za pewne blokuje jajowody. Teraz by bylo wręcz super jakby maluch kopną i by sama pękła, w żadne sposób nie będzie zagrażać to dziecku.
Gabi wiesz każdy zabieg w ciązy niesie za soba jakies ryzyko, ja ta torbiel tez miałam przed ciąża, przez ciaze mi nie znikneła i została, a teraz przed kolejna chca coś z nią zrobić. Jakiegos zagrożenia wielkiego raczej nie ma skoro dają czas zeby ja poobserwować-przed okresem się zwiększa, po zmniejsza- informują po prostu jakie sa możliwości w przypadku jej usunięcia lub pozostawienia(np. skręt jajowodu).
to myślę, że w takiej sytuacji warto ją usunąć
moja jest tak położona, że nigdy nie usłyszałam, że istnieje ryzyko przeprowadzania zabiegu w ciąży, gdyby tak było, to też bym była zmuszona ją usunąć
trzymam kciuki żeby sprawa się szybko rozwiązała i na teście wyskoczyły dwie kreseczki :)
Zobaczę co powie jeszcze 3 lekarz, jakoś po moich doświadczeniach nie mogę opierać się na opini jednego nawet dwóch, dmucham na zimne- może udam się do dr. śliwińskiego albo skwerensa, słyszałam jeszcze o chmielewskim, moja torbiel chyba az tak duża nie jest ma jakieś 2.37x2.08, a o dziecku myślę choć boję sie bardzo, no i doktor mówi że już w sumie zblizałby sie bezpieczny termin żeby zajść...
dziękuję Gabi, ja szczęśliwego rozwiązania życzę.
Cześć staraczki! ;)
Chyba trochę za bardzo nakręcam się na ciążę,ale w tym miesiącu mam wszystko jakoś rozregulowane.
11.03 miałam @,17/18 były przytulanki, 21 prawdopodobnie owulka,a 20 i 21.03 śluz niby płodny,ale taki baaaardzo rzadki (prawie,jak woda),przeźroczysty i naprawdę było tego bardzo dużo (głównie po nocy i do południa).Teraz jest 15 dc,a od 2 dni pobolewają mnie piersi,podbrzusze,jajnik i czuję się tak,jak przed @.
Za wcześnie jeszcze na kolejną @ i na jakieś objawy ewentualnej ciąży.czy któraś miala kiedyś podobnie i co to może być?
Czy to już mogą być jakieś pierwsze oznaki ciąży?
Proszę poradzcie!
"nie mama",ja miałam najpierw 1 torbiel 7 cm.,który pod wpływem tabl. anty rozdzielił się na 2 torbiele 3 i 4 cm. i wszyscy gin.,u których sprawdzałam mówili to samo,że za duże już na laparo i trzeba ciąć powloki brzuszne,więc teraz wyglądam,jak po cesarce.
Przy operacji nie naruszyli mi jajnika,tylko wyłuszczyli torbiele.
Moim zdaniem powinnaś zdecydować sie na ten zabieg,bo faktycznie torbiele o takiej wielkości mogą ulec skręceniu lub pęknięciu (co jest jeszcze bardziej niebezpieczne!) i może dojść do kapalenia otrzewnej!
Mną opiekował się dr. Ciepłuch - ordynator gin. szpitala miejskiego w Gdyni.
Pozdrawiam w ten piękny,słoneczny i ciepły dzień!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry