Widok

STYCZNIOWE I LUTOWE MAMUSIE 2009 - 45

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
maga79 - 09.01 Marysia
blueeyes - 26.01 Natalia
Ania27 - 30.01 Mateusz
agalu - 30.01 Tomek
mr1983 - 30.01. Rafał
Sylwia_ - 10.02. Lena
Martha - 15.02 Maja
piernik - 15.02 Wiktoria
karola98vs - 16.02 Maja

to nowy wątek, z nowymi Mamuśkami i dwiema "podwójnymi" :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć
jaka cisza na forum, odpoczywacie po świętach? :)

U nas bez większych zmian. Adriano co raz więcej mówi.
Wczoraj siedział w wannie, i wypadła mu piłka, na co on: KURDE! myślałam, że pękne ze śmiechu. Oczywiście kurde bez litery r więc jeszcze śmieszniej. Normalna papuga nam rośnie, powtarza wszystko co usłyszy. Dobrze, że słówek nie używamy.

Maga, ten czas tak szybko leci, ja też nie wiem kiedy to minęło.
hejka no faktycznie jakoś tak spokojnie na naszym forum:( ale ja też jakoś nie miałam weny do pisania - Majka ostatnio śpi po półtorej godziny to zanim się ogarnę to się budzi zwykle i dalej robota... i dzień pędzi swoim biegiem.
U nas po staremu - wczoraj Majka zrobiła kupkę na nocnik wkońcu bo chyba nie pisałam ale załapała po zatwardzeniu awersję do nocniczka i robiła najczęściej w wannie przy kąpieli:( a nawet na dywan ostatnio:( z sikami zresztą też nie lepiej a moja cierpliwość mega już w tej kwestii szwankuje:(
A tak oki, nocki narazie spoko, dzień za dniem ucieka - urodzinki się zbliżają, do tego dzień babci i dziadka, a z nowości w słownictwie małej to wczoraj podczas głaskania mojego brzuszka skleciła swoje pierwsze trzywyrazowe zdanie pt. :" tata niema dzidzi" - pokazując na brzuch taty oczywiście:)
pozdrawiam póki co i czekam na wasze nowości:)
hmmm z nowości.... od tygodnia pełne sukcesy z nocnikiem... i to sama, nic na siłę, wczoraj cały dzień chodziła w majtkach, weekend też. Tylko co jakiś czas mówię do niej "Majka pamiętaj, że nie masz pieluszki i siusiu i kupkę do nocnika trzeba robić" - więc super:)
Ja od tygodnia walczę z mega katarem, nawet do lekarza się wybrałam bo już moje sposoby nie pomagały.
A z tych fajnych wyrazów to Mysza załapała odemnie "ja pieldziu" bo tylko tak mogę powyzywać palantów na drogach:) i było "ja pieldziu ale dużo śniegu napadało" a zabawy z nią jest co niemiara. Zauważyłam też, że coraz częściej mówi w pierwszej osobie czyli biegam a nie Maja biega.
hejka

odwiozłam Maryśkę do teściowej i mam zamiar zabrać się za pieczenie ciast na jutrzejsze urodziny. Na razie mam lenia i ogarniam chałupę zamiast do kuchni iść :D A i prasowanie oczywiście czeka....blee

Przy okazji odgruzowałam pokój Młodej, zawsze naznosi tam wszystkiego i nie da sobie zabrać potem i wywalić....co gorsza, jak jej coś zabiorę nawet po paru godzinach przychodzi do mnie z oskarżeniem w głosie: "mamusiu zabrałaś mi ......" ma niesamowitą pamięć skubana.

Ogólnie bunt dwulatka w pełnej krasie itp. ;)

Kupiliśmy dużą szafę dla dwójki, teraz próbuję sprzedać obecną, na szczęście jest nieporysowana i wygląda jak nówka, czego nie się powiedzieć np. o regałach na zabawki.
A nocnik u nas ostatnio też często w użyciu, ale chyba do zdjęcia pieluchy to jeszcze trochę minie...
Hejka!
Maga, już za dwa dni będziesz miała dwulatke! Kurcze, jak ten czas leci...

Martha, zdrówka życzę, bo z katarem to przerąbane. Osobiście nienawidze tego zatkanego nosa.

Karola, cierpliwości z uczeniem na nocnik. Wszystko w swoim czasie i niestety małymi kroczkami. Adriano też miał taki okres, że robił codziennie kupe w wannie. I teraz też mu się zdaża, informuje mnie, mamo wychodzi i jest już za późno na sedes.

U nas brak nowości, po za truuuudnym dniem bo Adriano mega dziś marudny.

Pozdrowionka

I ja chcę słońcaaaaaaaaaaaaaa
Marysia, rośnij zdrowa i bądź zawsze pociechą dla rodziców! Całusy od cioci z forum :)
Dzięki w imieniu Marysiaka :) Więc mam już dwulatkę...a jeszcze niedawno leżała tylko w kołysce... :)

Urodzinki udane, mała zadowolona - nie wiadomo z czego bardziej z gości, czy prezentów :D Każdy gość przyniósł na naszą prośbę baloniki i to strasznie się dzieciowi podobało, kotu też ;p Od wczoraj kombinujemy jak uchronić kilkanaście balonów przed ostrymi pazurami...

Przed chwilą skończyłam wielką pizzę i umieram z przejedzenia....ale dobre było ;p
tak, tak wszystkiego najlepszego... kto teraz kolejny do skończenia 2 latek...?:)
co u nas... ja cały czas z katarem... chyba do zatkanego nosa, braku smaku i zapachu już się przyzwyczaiłam, ale te zatkane uszy doprowadzają mnie do szału. Młoda od niedzieli z katarem i zawalonym gardłem, dziś była z Dziadkami u lekarza, zapalenie gardła.
Dziś też spałam u Rodziców, żeby z nią rano na dwór nie wychodzić i mimo choroby przespała całą noc... szok... może to w jej pokoju coś jej spać nie daje... nie wiem.
Młoda dziś do mnie powiedziała "Mama nie idz do pracy, połóż się to koło o mnie" - po takim teksie bardzo trudno było mi wyjść.
U Dziadków troszkę gorzej z nocnikiem, nie pilnują tak jak my... zresztą u Dziadków chłodniej w domku i nie lata w samych majtkach, tylko poubierana.
W pracy mega dużo pracy... podsumowanie roku i plany na kolejny - nie lubie tego:)
Ja też już stęskniona jestem za ciepełkiem i słonkiem, już bym poplanowała jakiś wakacyjny wyjazd:)... ale jeszcze troszkę, już za chwilkę marzec - i wtedy to już bliziutko do wiosny i ciepła.
cześć
i znów u nas cisza, pewnie brak czasu na takie przyjemności jak siedzenie przy kompie i to jeszcze na forum..
Zapomniałam się pochwalić, że kupiłam paste do zębów elmex i mały myje aż mu się uszy trzęsą. Tylko, że myje tylko dolne a górnych nie, a dla mnie nie daje żebym umyła. W ogóle chce wszystko robić sam i casami aż mie to denerwuje bo nie moge mu na coś pozwolić i jest wojna. Ale cóż, cierpliwości i tyle. Taki wiek.
A i wreszcie znów od kilku dni przesypia noce. Kilka dni temu obudził się jak codzienie na mleko, nie dałam, pomarudził (2 godz!)i poszedł spać. I od tej [pory znów przesypia noce. Na szczęście, bo byłam już totalnie padnięta.
Co u Was, piszcie coś :)
Marta, zdrowia dla Was!

My zdrowi wszyscy ale Młoda daje czadu nieraz maksymalnie....krzyki, płacz, histeria jak coś nie po jej myśli itd.
Staramy się być konsekwentni, nie zwracamy uwagi na wrzaski, nie dajemy tego co próbuje wymusić i wtedy się uspakaja. Najłatwiej jest chyba jak jestem z nią sama, wtedy luz, chwila krzyku i tyle.
W większym gronie gorzej, ciężej coś wyegzekwować. Szaleje i popisuje się.

Generalnie chyba najcięższy okres teraz mamy od urodzenia...więc byle do lata ;) Zdaję sobie sprawę, że jak teraz odpuścimy to potem będzie nam się to odbijać długo, bo nasza córa bardzo charakterna...

Jasiu za to rośnie sobie zdrowo, wczoraj byliśmy na połówkowym i wszystko jest w porządku :)

Pozdrowienia :)
Witam dziewczyny,
czy mogę przyłączyć się do dyskusji? ;)

Pozdrawiam
Cześć Paulyn :) Ładne imię ma Twój synek :)
Cześć Paulyn, ja też nie dawno dołączyłam.

Dziewczyny, co słychać?
Witamy nową koleżankę i Tymka, dopiszemy "nowe" w nowym wątku:)
Nie odzywam się bo nic nowego się nie dzieje:) Jeżeli wogóle można coś takiego napisać przy dwójce dzieci hahahahahaha
Młody ma ferie i niestety gnije w domku, dziś idzie z kolega oglądać dinozaury w gdańskim parku technologicznym. Młoda... bardzo niespokojnie śpi, może to przez księżyc... nie wiem. W pracy dużo i dobrze bo szybko płynie czas.
W poniedziałek byłam z młodą kupować jej buty na zimę... i kupiłam średnio na zimę, bardziej na taką pogodę jak jest teraz, troszkę na +, ale jak założyła to nie chciała zdjąc te i żadne inne:) zaczyna się hahahaha
Coś ciekawego robicie z okazji ferii? Blueeyes, Ania co u Was?
hej, hej

zaglądam i poczytuje czasami
u nas raczej nic z nowości a nawet małe uwstecznienie ;)
na nocnik nie siada, mało mówi - słowem: nie chce współpracować :)
nie mam zielonego pojęcia kiedy my się tej pieluchy pozbędziemy...

no a obecnie siedzimy na zwolnieniu bo ząbkowanie nas dobija, marudzenie ciągle i od 2 dni temperatura się utrzymuje
Witam witam:) po długim czasie... u nas oki, parę zmian a mianowicie pozbyłam się butelki z mlekiem zamieniając ja na niekapek co oczywiście póki co skutkuje nikłą ilością wypijanego trunku:( ale mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni bo już nie wrócę do butelki ze smokiem którą na dodatek sama musiałam jej trzymać bo ona ani myśli:( dzidziulek:) no i jeszcze jedna większa zmiana to przedwczoraj rozłożyliśmy łóżeczko, zrobiliśmy przemeblowanie w pokoju i teraz majka ma nowe większe łóżko:) tu akurat na duży + noce jak narazie przespane obie całe, ma więcej miejsca, nie schodzi i tylko pierwszego wieczoru oponowała ale i tak zasnęła w 30 minut co u niej akurat jest sukcesem wieczorem:).
A tak pogoda do bani - sama się z nią nie wybieram na spacer bo brzuszek już trochę przeszkadza i nieźle się muszę napocić żeby wyjść na godzinkę choć ciągnie bo w domu też nudy siedzieć cały dzień ale za to jak jest mąż to nadrabiamy.
A co u Was?
My ostatnio znowu szalałyśmy na placu zabaw w tesco:) u was podłapałam ten temat i jestem mega zadowolona.
No i już obmyślam co i jak zrobić na drugie urodzinki - goście zaproszeni i już nie mogę się doczekać:)
pozdrowionka dziewczyny:)
Aha... no i z sikaniem do bani znowu, dwa dni bylo lepiej po czym majtki znowu zasikane ale gorsze jest chyba to, że kupki nie chce też na nocnik robić, tylko pielucha albo majtki a częściej to drugie:( niewiem czy to przeczekać czy co zrobić bo ona dobrze wie gdzie powinna zrobić tylko ma jakąś awersję i tyle:( ręce czasem opadają:(:(:(
U nas właśnie z tego powodu nadal butelka. Pije bardzo dużo mleka ale jak próbowałam kubkiem to były już nikłe ilości.

Usypianie od rozłożenia łóżeczka i zabrania smoka trwa średnio pół godziny, czasem zdarza się i półtorej, czasem 15 minut ale to musi być padnięta :)

My też przemeblowaliśmy pokoik, tydzień temu złożyliśmy nową dużą szafę a teraz od dobrej chwili przeglądam sterty ubrań Młodej i staram się je sprzedać, bo zaczęłam już kompletować męski zestaw ;)
Cześć,
karola, a może spróbuj sadzać małą na sedes, niech najpierw poparzy na ciebie, a później spróbuj ją posadzić. Adriano właśnie tak się nauczył i wcale nocnika nie używaliśmy. Tzn kupiliśmy, tylko że on go wciąż na głowe zakładał zamiast do niego sikać. A z sedesem od razu wyszło. No i cierpliwości.
U nas w sumie bez zmian, też myślę o odstawieniu butelki z mlekiem, bo tak to pije z niekapka wode albo normalnie z kubka, tylko mleko mu daję z butelki i myślę, że też już czas ją odstawić.
Smoczek za to jest wciąż potrzebny, kładzie się i bez niego do spania ale nie śpi tylko się bawi, a jak dostanie smoka to 2 min i śpi. Więc jeszcze poczekam.
Dziewczyny, czy któraś z Was rodziła w Gdyni?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry