Widok

****STYCZNIOWE I LUTOWE MAMUSIE 5 ****

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Nowy wątek :)

maritiki@op.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzień dobry :)

papilio1@op.pl
Cześć byłam przed chwilą po wyniki badań, wszystko w normie tak więc cieszę się bardzo.
Muszę jeszcze zrobić FT4

maritiki@op.pl
super :)

Dziewczyny, jak u was z ciuchami? mieścicie sie w swoje rzeczy? ja mam problem ze spodniami, ubiorę moze ze 3 pary ... reszta za ciasna ... :/

papilio1@op.pl
No ja już dobre 2 tygodnie temu nie mieściłam się w żaden cyckonosz. A spodnie... no cóż - jakby przyciasne ale o dziwo w biodrach a nie na brzuchu... :) heh ciąża... ciążunia

maritiki@op.pl
ja ze stanikami spoko, wyjęłam po prostu wkładki no a tak poza tym, to nosze taki krój stanika, że jeszcze z pewnoscią za miesiac i za 2 będzie dobry :) ale te spodnie ... brzuszek mi wystaje, nie chcę go uciskać, więc mam na prawde niewiele ciuchów do wyboru ...

kupiłam sobie fajne spodne takie do domu ... takie niby dres, ale nie do końca :) wygodne, mięciutkie, z takim wysokim "golfem", na razie wywijam go na wierzch a jak bedzie duży brzuszek, to "golf" całego go zakryje ...

takiego swetra będe szukała, jak ty kupiłaś Ewela od jednej forumki, świetny jest ...

papilio1@op.pl
ja kupilam w piatek nową bielizne bo z miseczki b zrobilo mi sie juz d i cisno w brzuszku juz sie robi,takze moje ubrania xs niedlugo bede mogla gleboko w szafie schowac....:)

image
ja mam kilka ciuchów, które chyba 100 lat będa czekały na dobre czasy .. normalnie nosiłam M-kę, ale mam kilka ciuchów S-ek i XS-ek i jak miałąm lepsze czasy to w nie wchodziłam :) np mpje ulubione eleganckie, czarne spodnie ... próbowałam przed weekendem ... założyłam, ale zamka to już nie miałam szans zapiąć

papilio1@op.pl
U mnie jest odwrotnie... Powinnam według tabelek już ze 2-3 kg przytyć, a schudłam 3-4. Chyba zaraz zacznę wchodzić w ciuchy z okresu, gdy byłam w miarę szczupła. Wszystko przez mdłości - od ponad tygodnia nie mogę jeść. Ale brzuch mi wystaje. Boję się go wciągać (wiem, że to głupie :)).

nie zazdroszczę tych mdłości ... ale cóż, tak już jest, kazda z nas inaczej przechodzi ciążę :)

odkryłam cos fenomenalnego !!!!!!!!!!!!!!
az mi ślina cieknie po brodzie na samą myśl:

w maku maja stare-nowe lody :)))
do mojego ulubionego Mc Fleurry z Lionem można teraz dodac polewę toffi ... no coś przezajebistego :) gorący karmel w lodach, uwielbiam te lody, zakochałąm się od pierszego liźnięcia ... w ten weekend zjadłam ze 4-5 takich ... (a potem się dziwię, że się w spodnie nie mieszczę i na groszka zwalam) :)))

papilio1@op.pl
Ech, z jak teraz wspominam zachciewajki sprzed kilku tygodni, to mdli mnie jeszcze mocniej :)

Niczego słodkiego nie mogę przełknąć, mam wrażenie, ze lodów nie zjem już do końca życia (ja, hehe, niemożliwe). Nawet biała bułka jest dla mnie za słodka.

ja tezx w nic sie nie mieszcze, zamek zapne ale z guzikiem kiepsko, a schudłam prawie 4 kilo ale brzusio juz jest :-) no i macica sie powieksza

image

Witam po weekendzie. Mój termin po ostatnim USG przesunął się z 7 lutego na 1 lutego, nie wiecie skąd takie rozbieżności??
To są tylko automatyczne wyliczenia na podstawie wielkości dziecka. Mało dokładne.

coś mi się przypomniało :))))

Agatha .. śniło mi się, że sobie taki jebitny suwaczek zrobiłaś, że mówiłyśmy ci, że rozwalasz całe forum, ze sie wogule nie da czytać przez ten twój suwak, a ty sie upierałaś, że jak nie umiemy czytac forum, to mamy nie czytać :) i że tobie się ten mega-suwak podoba :)

papilio1@op.pl
Dżizys, to ja taka straszna jestem? :D

Może to moje intensywne myślenie o suwaczku kilka dni temu poszło w przestrzeń :) Już-już miałam coś wstawić, ale w końcu zapowiedziałam dzidziunowi, że dostanie swój suwaczek, jak się ładnie spisze na USG w 12 tygodniu.

to ja jakieś koszmary mam hehe :)
Boszszsz, żemy mi sie forum śniło, to tego jeszcze nie było ... hahaha :)

a propos obiecanego dzidziusiowi suwaczka .... eh te nasze babskie obawy co? bo jak rozumiem, to czekanie do USG to "żeby nie zapeszyć"? :))))

papilio1@op.pl
Po długiej przerwie jestem :)))
Niestety w czwartek wylądowałam w szpitalu Miejskim, zrobili zabieg, i w piątek do domku. Mimo krótkiej narkozy jestem osłabiona no i do środy stres czy z maluszkiem wszystko ok. Twierdzili że na pewno tak bo mała dawka usypiacza ale dopóki nie zobaczę to się nie uspokoję...jeszcze 2 dni

image
image
ciesze się, że już po wszystkim ... lekarze wiedzą co mówią, skoro mówią że ok, to na pewno ok :))))) spokojnie :)

papilio1@op.pl
czesc kobitki :)
moj malz wreszcie skonczyl urlop, dzis polazl do roboty to moge wreszcie cos na forum napisac:)
dzis odebralam pierwsze wyniki, wszystko w normie a toxo ujemne :D
ale sie ciesze:)
poza tym czuje sie w miare dobrze, czasem senna jestem, no i nie wchodzi mi miecho, najlepiej zupy, nabial no i arbuza moglabym jesc tonami :)

image
image
cześć dziewczyny:) pewnie teraz już nikogo nie ma... no ale wcześńiej nie udało mi się wejść:( biegaliśmy z mężem po sklepach od rana - a to bruk, a to kafelki na taras i balkon i w końcu farby do pokoju.... byłam tak wypompowana że po powrocie padłam i spałam 3 h:D wstępnie już wybraliśmy kolorek do pokoju maluszka:) a co do spodni to ja już jakiś czas mam specjalne ciążowe bo już w inne się nie mieszczę. Na początku mieściłam się tylko w jedne materiałowe biodrówki ale tak od ok 11 tc musiałam siedzieć z rozpiętym rozporkiem :P

[url]http://www.suwaczki.com/]image[/url]
image
Kasika: 08.01.09
iza28: 11.01.09
angel_83-83: 14.01.09
alycja_83: 14.01.09
wiśnia24: 02.02.09
piernik: 07.02.09
gosia78: 19.02.09
Ewela25*: 21.02.09
Nisia82: 19.02.09
Agatha: 22.02.09
tokio: 23.02.09
andzia.79: 24.02.09
Betty_174: 03.03.09

wkleiłąm naszą listę żeby się zagubiła:)

image
hejka :)
ja jestem, dzis leniuchuje sobie, bo troszke padnieta bylam, a jaki kolorek wybraliscie do pokoiku??

a co do naszej listy to moze dawac ja zawsze na poczatek watku??bedzie wygodniej i czytelnie, zawsze bedzie ja latwo wtedy znalezc :)

image
image
tak Was nieśmiało podczytuję i byłoby miło dołączyć do grona:)
termin mam na 28.01.2009
wszystkim Mamuśkom wielkie Gratulacje!!!
aarrkkoo: 28.01.09

aarrkkoo dodałąm Cię do listy:) Witam i gratuluję :DDD Nisia tak tak jestem jak najbardziej za żeby wklejać naszą listę zawsze na początku wątku :) a co do pokoju dla maluszka to jak będzie chłopiec to będzie kolor błękitny a jak dziewczynka to jakiś odcień pomarańczy ale nie taki wściekły tylko taki bardziej pastelowy:) najlepsze było jak mówię mężowi jakie kolory wybrałam do pokoju dla dziecka - i mówie że jak chłopak to niebieski a jak ... i nie dokończyłam nawet kiedy mąż mówi do mnie "zapomnij że pomalujemy ściany na różowo" hehe jak ja na różowo wcale nie chce :P
dobrze że na ten niebiski to przystał na jasny bo na początku to chciał ciemny ale gdzie ciemny kolor w pokoju dla dziecka...

image
no tak, ja tez jestem za pastelowymi kolorami :) tak pogodniej wtedy :)

image
image
a już w ogóle sukcesem jest to że mój mąż zgodził się na jasną zieleń w sypialni ... normalnie w szoku byłam:)

image
uciekam już bo troszkę zgłodniałam a w lodówce mam pysznego arbuza :DD mniam!!! a wiecie jak dziś jeżdziliśmy po tych sklepach to teść zabrał nas na obiad do takiej "pracowej" restauracyjki przy Marcopolu... obiadki tam dobre i tanie mają ale było tam tak namieszane różnymi zapachami że szok!!! słabo mi się robiło jak cholera i nawet pół obiadu nie zjadłam bo już od tych zapachów było mi niedobrze:( a mąż tweirdził że nic nie czuje...
to do juterka mam nadzieję

image
witam Oczekujące :-)
proszę o dopisanie do listy, termin 19.01.2009

blueeyes: 19.01.09

papilio1@op.pl
a my kupiliśmy wczoraj meble do salonu :)
zanim się wprowadzimy do nowego mieszkania to jeszcze ze 2 miesiące, ale meble już są :))))) chcialiśmy zdążyć przed końcem promocji, która jest do końca lipca, no i zaoszczędziliśmy tym sposobem ok 1000zł :) tylko ciężko nam się będzi efunkcjonowało między paczkami z BRW :)))

papilio1@op.pl
tak sie wkradne do Waszego watku

Kasika-widze ze na urlopie szalejecie....jednak M sie zgodzil na zielony jasny??? myslalam ze nie dasz sobi z nim rady:P

tokio-nie martw sie, ja meble do pokoju zamawialam juz ponad 3 tyg temu i nadal ich nie ma u siebie, maksymalnie mamy czekac do 8-9 tygdni wiec nie masz sie co martwic ze nie bedziesz miala gdzie ich wstawic:) chyba ze wzielas cos ze sklepu? ja zamawialam do salonu z paged meble

pan nam powiedział, że na zamówione meble czeka sie 3-10 dni, bo nie mają magazynu na miejscu, tylko musza je do salonu przyweźć ... więc już niedługo będą w domku :)

papilio1@op.pl
to masz lepiej zazdroszcze....my ciagle siedzimy na dmuchanej kanapie i krzeslach plazowych:))

cześć dziewczyny:)
_m_g no zgodził się ale to coś podejrzane dla mnie... pewnie będzie chciał żebym ja się zgodziłą na Władysława... ale nic z tego!!!!!:P Już wolę ciemną zieleń i Mateusza:P
ehh a dziś od samego rana hałasy u mnie przed domem:/ będą kłaść bruk i nie wiem czym ci kolesie tak tam rzucają że taki hałas jest...

miłego dnia życze i witam nową mamusię:)

image
witam wszystkie przyszłe mamusie i dołączam do watku :)
po 20 lipca ide na pierwsze usg :))))))
a w ciuchy narazie jeszcze się mieszczę ciekawe jak długo :)

Ja też się jeszcze mieszczę, ale mam obsesję wystającego brzucha, a że jeszcze nie wszyscy wiedzą, to jakoś muszę to maskować. A wszystkie bluzeczki w szafie takie dopasowane :(
hej kobietki :)
nowy dzien czas zaczac :) juz pochlanelam jogurcik z ziarenkami, najlepiej to bym pozarla jeszcze jeden:) strasznie mnie na przetwory mleczne bierze w ciazy, najlepiej to tylko to bym jadla:)

image
image
mi sie wydaje ze moj brzuch rosnie z dnia na dzieni coraz bardziej go widac...ale ci co nie wiedza pewnie sie jeszcze nie domyslaja...

image
mi sie tez wydaje ze brzuch mi rosnie na maxa i odstaje, ale na wadze tylko niecale 2 kg na plusie.
a dzis ide do doktorka na wizyte wieczorkiem :) juz sie nie moge doczekac :) oby tylko wszystko bylo dobrze:)

image
image
hej , ogladam różne kalendarze ciąży i juz sama nie wiem jak to liczyc, na e brzuszek sa fotki plodu i kalendarz ciazy , jak oni to liczą ? tak jak lekarz od pierwszego dnia ost.miesiączki czy od zaplodnienia?
pewnie od dnia ost, miesiaczki. w wiekszosci kalendarzy pierwszy i drugi tydzien jest opisany jako czas przygotowania sie do ciazy i miesiaczka.

image
image
witam nową mamusię:) Nisia jak wrócisz od lekarza to koniecznie zdaj relację:) ja idę 25 lipca - już się nie mogę doczekać :D

image
dotyk anioła ... gratuluję :) dopiero podziwiałyśmy twoją relacje ze ślubu i już dzidziuś w brzuszku :) ale się wam szybko udało, super !!!

papilio1@op.pl
dam znac napewno :)
a ja nie widzialam relacji, dajcie linka dziewczyny to tez popodziwiam slub porzyszlej mamusi :)

image
image
:))) wróciłam z zakupów :)) te przeceny....... ale nic kupiłam sobie fajne spodnie ciążowe i dwie super bluzeczki w Mothercare w bardzo rozsądnych cenach.
A co tam :) i już wszystko mam, no może oprócz obszernej kurtki na zimę ://

image
image
Nisia82 napisał(a):

> dam znac napewno :)
> a ja nie widzialam relacji, dajcie linka dziewczyny to tez
> popodziwiam slub porzyszlej mamusi :)

http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=510565&t=508922

papilio1@op.pl
no jak ladnie :) az sie rozczulilam :)
ach slub, to bylo przezycie :)
no ale czeka nas porod, to dopiero zapamietamy na cale zycie ;P

image
image
brrrr .... przestań, ja tam jeszcze nie myśle o tym .... na razie chcę się cieszyć ciażą a nie martwić porodem :)

papilio1@op.pl
ja sie nie martwie, jestem na maxa pozytywnie nastawiona :)
polecam lekturke smiesznych relacji z porodow, od razu sie do tego inaczej podchodzi:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=51401962&v=2&s=0

ja sie usmialam :)

image
image
wrocilam :)
naz fasolinek juz majta nozkami i raczkami :))
ale termin porodu mi sie zmienil na 25 lutego :/
jutro wkleje Wam fotke tego cuda :)

image
image
poprawiam termin mojego porodu:

Nisia82: 25.02.09

image
image
cześć dziewczyny:) ehh nic sobie nie pośpię w ten urlop przez robotników:/ no ale niech robią:) Nisia fajnie że u Was wszystko dobrze - czekamy na fotkę:) a wiecie wczoraj się potwierdziło że moja koleżanka z pracy będzie miałą bliźniaki:DDD termin ma na luty więc powiem jej żeby do nas dołączyła na forum:D

image
jeeeju, to już widac jak się rusza? ależ to niesamowite !! taki okruszek a już wszystko ma ... ciekawe co on sobe myśli :))) w końcu ma już mózg :)

papilio1@op.pl
No to i ja się dopisuję

Agnesik: 08.01.09

Pan doktor zapraszał na za miesiac ale chyba sie nie doczekam ... umówię się o tydzień wcześniej ... :) czyli juz na za tydzień :)) musze zobaczyć te nóżki i rączki :)))

papilio1@op.pl
czy was też swędzi brzuch?
to chyba znaczy że rośnie co????

chyba musze zacząć sie czymś smarować, ale ja tak nienawidze balsamów, błeeeee

papilio1@op.pl
halo, a wstyd sie przyznac ale dopiero wstalam :)
zaraz wkleje foteczki :)

image
image
pokaze Wam jak roslo to moje cudo :)
najpierw fotka z 25 czerwca:

image

a tak wygladalo wczoraj :
image
image

image
image
o jaaa, ale rośnie :)))))
przystojniaczek :) nono

papilio1@op.pl
ale mowie Wam dziewczyny jakie wrazenie, ostatnio tylko serduszko bylo widac a wczoraj normalnie nozki i rąsie, az sie zapytalam czy to noga jest, a potem "oooo jaaa!! on rusza ta noga"!! a lekarz " przeciez juz sie caly rusza" :))

image
image
nie no nie ma bata nie wytrzymam jeszcze 2 tygodnie do USG, ide za tydzień :))))))

no i ponawiam pytanie ... swędzą was brzuchy?

papilio1@op.pl
gdzies czytalam ze jak swedza to znaczy ze rosna, ciezarowki tak pisaly, zdecydowanie duzo smarownia!!nie dopuszczac zeby skora byla sucha, to ponoc jedyna metoda ktora zapobiega przed rozstepami.

image
image
boszsz, jak ja nienawidze balsamów .... ale nic to, jak trzeba, to trzeba ... nie chcę potem się z rozstępami męczyć ... jakos 27 lat przeżyłam bez ani jednego, nie wiem, jak zaakceptuję popękaną skórę :(((

papilio1@op.pl
Smaruj smaruj koniecznie albo balsamem albo oliwką dla dzieci - jak najczęściej, moja kuzynka w ciąży przytyła prawie 30kg i i wierzcie mi tak poharatanego ciała to w życiu nie widziałam :(( mnie na szczęście rozstępy ominęły , może dlatego że mam dość tłustą skórę, aczkolwiek widzę że w drugiej ciąży jest bardziej sucha i smarowankooooooo...:))
No i byłam dzisiaj u lekarza :)))) na 90% druga dziewczynka :)))
Tatuś ma "nosa" tylko szkoda że w toto lotka nie :]
image

image
o jej, już w 14 tygodniu pokazała ??? :)
no to gratuluję córeczki :)

papilio1@op.pl
:) rozkraczyła się pięknie :)) w całej okazałości :))nie wiem po kim to ma :)
co prawda zawsze jest jeszcze granica błędu no ale sama widziałam mini wargi sromowe:))) więc na 100% się jeszcze nie nastawiam .
Zresztą mój małżonek już po pierwszej mojej wizycie u lekarza wybrał imię dla dziewczynki, zresztą z pierwszą ciąża było tak samo :)
Jakaś laska sprzedaje na forum krem mustela przeciw rozstępom - podobno bardzo dobry ( dzięki niemu mojej koleżance rozstępy zrobiły się tylko na pośladkach bo zapomniała żeby je smarować :) ) a nowy kosztuje duużo.

image
image
już sprzedany .... widziałam ten wątek

papilio1@op.pl
witam agnesik - widzę że mamy takie same terminy:)
Nisia piękna fasolka:) moja na zdjęciu z 9 tyg jest bardzo podobna:) szkoda że nie mam zdjęcia z 12 tyg bo bym wkleiła, ale idę do lekarza za tydz w piątek to wtedy coś wrzucę:) iza gratuluję córeczki:) ciekawe czy u mnie będzie coś widzać w następny piątek - w końcu będzie to już początek 17 tyg:) zobaczymy:)
a co do brzuszka to mnie też swędzi czasem ale tak trochę. Ale za to cycki to swędzą... dobrze że w pracy w pokoju mam samem baby to nie jest głupio jak się drapię:P

image
aaaa tylko wiecie co tymi kremami na rozstępy to nie można się smarować w 1 trymestrze... tzn można ale lekarz mówi że to na swoją odpowiedzialność

image
a czemu nie można?

papilio1@op.pl
pewnie dlatego że tam tak szybko wszystko się rozwija a prze skórę mogą się wchłonąć jakieś szkodliwe dla maluszka substancje - wiadomo jak to w kremach. Najlepiej zapytaj się swojego lekarza - ja się nigdy swojego nie pytałam w sumie, bo moja kol która też chodzi do Niego pytałą i pozwolił jej smarować się od 4 miesiąca. Jak teraz będę to zapytam co i jak z tymi balsamami.
Ja w sumie jeszcze nic nie używam... a już chyba czas najwyższy zacząć

image
a tą mustele to chyba na allegro można dostać

image
Oliwką dla dzieci lub fisanem można spokojnie się smarować, wszystko w nadmiarze szkodzi ale nikt nie karze jednej tubki na dzień zużywać :) mi w pierwszej ciąży wystarczyło 1 opak fisanu i 0,5 średniej oliwki, to są tłuste kremu bardzo i wydajne.
sprawdziłamn ta mustelę, kurde 190 zł za dwupak !!

papilio1@op.pl
Kasika:)))
wlasnie o fissan chodzilo-sprawdz iza28 ulotke, pisze wyraznie ze dopiero od 4 m-ca mozna stosowac, na tubce chyba tez to jest napisane...mnie upomniala Pani w aptece jak chcialam sprawdzic ceny...,,wtedy wlasnie zadzwonilam do swojego lekarza i on powiedzial ze niby mozna stosowac wzcesniej ale producenci zabezpieczaja sie wlasnie w ten sposob i nie chca ponosic konsekwencji jakby cos sie stalo
na musteli jest napisane ze mozna od poczatku
ja w kazdym badz razie zaczelam stosowac od 4 m-ca a wczesniej wklepywalam oliwke

hihi no właśnie tak to było z tymi kremami jak _m_g pisze :P coś pokręciłam ale w końcu doszliśmy do sedna sprawy :P

image
lecę jakiś obiadek zrobić i warzywka na sałątkę wstawić, bo zachciało mi się sałatki:P

image
A mnie swędzą uda i to przeokropnie :) Kurcze, czyżby też rosły?? :)
ja się nie smaruję niczym od samego początku ciąży...balsamów nie znoszę, oliwki to już w ogóle, kupiłam sobie ziajkę i stoi, zbiera kurz na półce w łazience, póki co nie mam ani jednego rozstępu-jestem w 31 tc, uważam, że jeśli ktoś ma tendencje to choćby się smarował non stop, to i tak mu wyjdą:))ja tego nie robię z lenistwa, ale zazdroszczę wytrwałości wszystkim dziewczynom, które się smarują:))no i teraz nagadałam i pewnie wyjdą:)))))
taaaak, bo to jak ze wszystkim, "zapeszysz" i juz po ptakach :)))) hihi

papilio1@op.pl
Dokładnie robiłam tak samo, na samym początku nie ma potrzeby stosowania nic innego niż oliwka - moim zdaniem.
słyszałam wielokrotnie, ze jak sie zajdzie w ciążę, to trzeba szybko "robić zęby" bo cię posypią ....

nigdy nie byłam u dentysty i w sumie nie wiem czy powinnam, mam raptem jedno zasinienie w siódemce ... TRZEBA to na gwałt "robić" ?

papilio1@op.pl
tokio, ale jak??nigdy w życiu nie byłaś???????:)))))))
ja uważam, że trzeba robić, ja tego bardzo pilnuję, przed ciążą miałam wszystko si, zobaczymy, co będzie później:)
@gnieszka napisał(a):

> tokio, ale jak??nigdy w życiu nie byłaś???????:)))))))

ano nigdy ... do tego mam wszystkie cztery ósemki i tez nie miałam problemu z nimi, ani jak wychodziły ani jakieś słabsze nie są ...

mam nadzieję, ze groszek będzie miał po mnie zęby a nie po tatusiu :)))

papilio1@op.pl
ja nie wiem, mi sie zdarzylo byc przed ciaza i ponoc mam zeby mocne, poza tym ponoc sie zeby sypia jak sie je za malo wapna i wtedy dzidzia zabiera nam z kosci i zebow, ja pozeram pelno jogurtow i mleka wiec sie nie martwie,
wrocilam z zakupow, bede pichcic zupke pomidorowa:)
a na hali tyle warzyw i owocow ze bym najlepiej wszystko kupila, a potem patrze na to i wcale nie mam ochoty,koszmar.

image
image
ja jak zaszlam w ciaze bylam w trakcie leczenia kanalowego i dentystka powiedziala ze nie moze mi tego zakleic i wlozyla jedynie lekarstwo takie na pol roku

image
:) przepraszam Tokio kobieto jak udało Ci się tyle lat uchronić przed dentystą???ewenement :) ja słabych zębów nie mam na szczęście i do tego mam jeszcze wszystkie - mimo dbania o higienę i kontrolne wizyty u dentysty zawsze jakiś mały ubytek się znajdzie :))
Przepraszam że się spytam ile liczysz sobie wiosenek???
no to w szoku jestem...ja sobie nawet nie wyobrażam, nie, nie wierzę:))))
nie chcę Cię martwić, ale to, że nie widać ubytku nie oznacza, że go nie ma, czasem widać to dopiero na panoramicznym prześwietleniu. Ja regularnie jeżdżę do dentysty, sprawdzam, ściągam kamień, robię przegląd, nie wyobrażam sobie inaczej:))ale jeśli masz takie zdrowe zęby to tylko pozazdrościć
witam wszystkich:) ja już po śniadanku:) tak właśnie patrzę za okno że może wyskoczyłabym po sklepach połazić:D ale to po obiadku jak już

image
iza28 napisał(a):

> :) przepraszam Tokio kobieto jak udało Ci się tyle lat uchronić
> przed dentystą???ewenement :) ja słabych zębów nie mam na
> szczęście i do tego mam jeszcze wszystkie - mimo dbania o
> higienę i kontrolne wizyty u dentysty zawsze jakiś mały ubytek
> się znajdzie :))
> Przepraszam że się spytam ile liczysz sobie wiosenek???

27 :))))
a zęby to już takie mam, po prostu :)

@gnieszka, mam nadzieję, że tak nie jest ... ale nigdy mnie nic nie bolało, wiec nie wpadłam na to, by iść do dentysty ... kamienia jakoś nie mam ... niemam po co tam chodzić :D

papilio1@op.pl
witam dopisujemy sie do watku , termin mamy na 15.I.09,

robicie test podwojny, potrojny?zastanawiam sie na celem tych badan...
Agnesik: 08.01.09
olivka75: 15.01.09

cześć olivka:) dodałąm Cię do listy:)

image
olivka75 napisał(a):

> robicie test podwojny, potrojny?zastanawiam sie na celem tych
> badan...

o co chodzi? co to jest potrójny, podwójny test?

papilio1@op.pl
Ja mam skierowanie na badania do poradni prenatalnej i najpierw będzie USG, a po USG lekarz ma stwierdzić, czy jest koniecznosć robienia tych testów. Jest to badanie krwi pod kątem wad genetycznych płodu.
poradnia prenatalna tak z rzedu ??? ja myślałam, ze tam kierują jeśli jest podejrzenie wad rozwojowych, choroba Downa w rodzinie, lub kobieta jest koło 40-tki ....

papilio1@op.pl
no wlasnie jak to jest z ta poradnia prenatalna?kazdy musi zrobic takie badania?

image
nieee !!!!

te badania wiążą się z wysokim ryzykiem poronienia (nawet 1/10 ciaż)
więc robi się je TYLKO w przypadku gdy istnieje takie podejrzenie że dziecko ma wady rozwojowe ... jeśłi nie miałaś dziecka z Downem w rodzinie, jesli nie masz ponad 40 lat i lekarz po USG w 12-14 tc nie stwierdzi nieprawidłowości w budowie czaszki i kręgosługa dziecka no to cię tam nie skieruje

papilio1@op.pl
ja sama zapytalm mojego ginekologa o te badania, wlasnie pod katem wad genetycznych lub wrodzonych, zdziwl sie ze chce je zrobic bo nie ma takich potrzeb, ale chcialam zrobic dla pewnosci ze z dzidzia jest wszystko ok
usg polowkowe da mi ta pewnosc?
z tego co czytałam to nie połówkowe, tylko to wcześniejsze, bo właśnie w 12-14 tc powinno być coś tam rozwinięte u dziecka ... a jeśli w tym czasie nie jest, no to wtedy sa obawy, ze dziecko ma wady ...

zaraz podrzuce wam ten artykuł, niedawno był o tym wątek

papilio1@op.pl
http://www.drpiekarski.com/index.php?id=11

to było w wątku o przezierności

papilio1@op.pl
to sa wlasnie te testy podwojne i potrojne oprocz usg wykonuje sie inne badania o ktorych mowa w tym artykule
mamusie bardziej zaawasnowane robilyscie juz usg polowkowe? mnie to niedlugo czeka, rozni sie ono czyms od "zwyklego usg" ja to ciemna masa jestem :)
żadna z nas jeszcze nie robiła, ale zajrzyj tu:

http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=16&i=112221&t=112190

papilio1@op.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (18 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

do góry