Widok

STYCZNIOWE MAMUSIE I LUTOWE CIĘŻARÓWKI***7***

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
nowy :)
Może w tym wątku się rozdwoimy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oj pewnie się choc jedna rozdwoi w tym wątku:)
dziób mam wyborcza gdzie jest nasza maluszka też twoja ;)kupiłas tez?fajna pamiatka:)

monia w której wyborczej jest twoja Lenka bo mam prenumeratę i chętnie zobaczę slicznotke
image
z zeszłej soboty:) taka płaczka mała na zdjeciu:)bo ja zabrała położna od piersi :)

znalazłam ja szukałam jakiegoś "rozdartego" dzieciaczka a ona tylko miala lekko kwaśną minkę, powiedz mi jak to jest czy jak robią zdjęcia to najpierw pytają czy chcemy i czy wiadomo kiedy beda robić?
image
JA mam zdjęcia dzieci z Wyborczej i z Dziennika Bałtyckiego, a pytają oczywiście czy można zdjęcie zrobić

image

no dobre, u mnie na razie spokój,ale mam nadzieje, że faktycznie teraz my z Izą się rozdwoimy...wypadałoby.

Zresztą jest tak jakoś cicho i smutno bez maleńkiej, a już niedługo będzie tyle się działo, więc niech w końcu zacznie się akcja...:))

image
image
Maja a może porozmawiaj z Anią:)JAjuż to pisałam wiele razy,ale jak leżałam w szpitalu to było pełno dziewczyn z przenoszonymi ciążami,byle wszystko pod kontrolą:)Trzymam kciuki,żebyś się w końcu rozpakowała:)

image

aleksad my ją wciąż prosimy, aby wyszła, ale ona uparta jest. Więc czasem mówimy: "Anucha wyłaź z tego brzucha"....ale jak to dziecko, ma gdzieś prośby rodziców i robi po swojemu!

Ja też jestem pod kontrolą, w czwartek miałam KTG, jest ok i na następne mam przyjść w czwartek 21 lutego,wówczas będzie jeszcze badanie szyjki, KTG i usg i decyzja czy do szpitala od razu czy po kilku dniach się zgłosić....nie powiem znów mam wielka nadzieje, że do wizyty nie dotrwam w całości!

image
image
Haha a widzisz moje sie mnie nie sluchaly i pchaly na ten swiat,chociaz umowa byla inna:)niedlugo bedziesz tulila Anie, a jak wyjdzie 21 lutego,to akurat jak moje malenstwa 2 m-ce skoncza:)

image

bo ona w szpitalu skwierczała tylko:)w ogole nie plakała tak wrzeszczaco-pierwszy raz dopiero w domku:)stad my na nia skwierczula mowimy:)...nie wiadomo kiedy przyjdzie ktos robic zdjecia ale zawsze pytaja czy mozna i o dane dzieciaczka:)ja sie zgodziłam bo to super pamiatka:)..kurka nie wiedziałam ze w dzienniku bałtyckim tez jest...choc u nas był tylko raz fotograf-pani fotograf:)

Też myśle że jest to rewelacyjna pamiatka ;ja juz jedną podobną mam, mój mężuś nic mi nie mówiąc zaprosił na nasz ślub fotografa z dziennika
image
czesc dziewczyny,

my też jeszcze zapakowane, ale nie odczuwam i to chyba jeszcze długo potrwa,
przez tą pełnię to możemy w jednym czasie wylądowac na porodówce
wczoraj oglądałam komedie "Wpadka" i znowu było o rodzeniu...:)

maljs ja tez bym chciala, zeby objawy byly konkretne a nie takie "a moze to wody a moze nie..."

image
image
Oj dziewczyny, mam nadzieję, że w tym tygodniu się rozpakuję.
Własnie wróciliśmy z zakupów, musiałam mężusiowi napchac lodówkę jak mnie nie będzie żeby głodny nie chodził, ale pewnie i tak do MC Donalda będzie jezdził, przynajmniej przypomni sobie czasy kawalera :))))
ale macie fajnie dziewczyny
niedługo będziecie miały dzieciaczki przy sobie

Lenka tez sie nie słuchała:)prosilismy ja aby w koncu wyszła a ona nic:)mimo ze dla niej lepiej jakby wczesniej zechciała wyjsc..mąż juz gadał z nią kilka razy dziennie,wyczekiwał:)słodkie to było...ale mi się dłużył ten czas niemiłosiernie...z tym że juz pod sam koniec odpusciłam ...ale wiecie co smiesznie tak jechac do szpitala na wywołanie:)nie wiesz w 100% czy bedziesz rodziła czy nie a jak sie dowiedziałam ze ide na porodówke to sie poryczałam z radosci hehe i sobie mysle ze ja nawet nie miałam chwili aby bac sie porodu:)to była sama radosc...a no i ciesze sie ze sie nie bałam,bo nie ma czego:)tylko zaoszczedziłam sobie stresu przed:)i maluszkowi mojemu oczywiscie(co wazniejsze!)trzymajcie się dziewczyny to juz tylko dni kilka i maluszki beda z wami:)
Maja a jak tam sprzątanko,spacery i hmm hmm;Pfilge z mężem-uskuteczniasz wciaz?
A no i polecam oliwke dla niemowlat z serii AA najmniej uczulajaca (myslałam ze nivea jest super ale pediatra odradzała-uczula po pewnym czasie)oraz polecam do mycia i pielegnacji twarzy physiogel żel+krem mała miała uczulenie na twarzy mimo ze myłam ja przegotowana woda tylko a po zastosowaniu tego żelu uczulenia brak:)i ładna cera sie utrzymuje nadal:),frida rewelacja!reczniki z kapturkiem-rewelacja,kocyki drewexu -super poki co tylko nimi okrywam mała:),poduszka do karmienia -super tylko jej uzywam do karmienia,kliny(rewelacja przy ulewaniu-mała cały czas musi byc pod katem nawet podczas przewijania wiec u nas sprawdzaja sie az 2 sztuki;) ),na razie pieluszki pampers super sie sprawdzaja,sudocrem na odparzenia(od kupki mała miała skore odparzona i po 1 dniu stosowania odparzenie znikneło),do pielegnacji skóry pupki krem do pupy z zaspy(ale to juz pisałam),teraz testuje wkładki laktacyjne nuby bo belli niestety przemakaja przy moim nawale wiecznym-nuby rewelacja od kilku dni stosuje i sa na prawde super,nie przemakaja,nie przyklejaja sie i trzymaja mleczko daleko od skóry,oilatum do kapieli-super,smoczki kauczukowe tommee tippee 0+,butelki TT,jesli chodzi o ciuszki to u mnie super sie sprawdzaja pajace rozpinane na całej długosci kazda nozka osobno+spodenki welurkowe z H&M+bluzeczki(o rozmiar wieksze niz mała nosi i kaftaniki tez...natomiast rzadko uzywam body,takie pajace bez stopek-w ogole nie uzywam,no i spiochów tez nie..mała musi miec 2 warstwy wiec zawsze ma pajacyka +spodenki+bluzeczke i jest super,pewnie body sie zaczna sprawdzac jak zaczne ja ubierac w 1 warstwe:)hmm jakby cos mi przyszło do głowy to napisze:)acha wszytsko co z kapturkami najlepiej sie sprawdza na spacerach gdzie kapturek nakładasz na głowke bo w domu kapturki przeszkadzaja...no i koszulki tylko bawełniane mocno rozciagliwe(łatwo sie ubiera)

ja juz sie nie cisniejuje, ze mala ma sie rudodzic, bo nie mam na to zupelnie wlywu i obstawiam 29 luty
jak sie zacznie wczesniej to bedzie zakok-tak teraz do tego podchodze
udaje mi sie jakos spac w nocy i korzystam z tego poki moge no i smakuje roznych rzeczy np. cytrusow czy czekolady-potem bedzie szlaban:)

w srode wieczorem lekarz znow bedzie sprawdzal sytuacje..zobaczymy:)

jakos bardziej sie zcisnieniowalam jak dziob pojechala do szpitala a teraz juz emocje opadly:)

image
image
monia nie mam gazety wyborczej :((( mam tylko dziennik :(
zapomnialam kupic :(((

wklejam świeże zdjęcia Kornelki :) aaa cooo tammm ;)))

NASZE SłONECZKO ;)))
image
image
image
image

image
image
ale słodycz na tych zdjęciach widnieje :))
dziób, masz ślicznotkę w domu :)
Kornelka słodziutka ,Lenka cukiereczek, a gdzie moja....w brzuchu!

ciśnienia na poród nie mam, ale to oczekiwanie jest okrutne :))

image
image
śliczniutka :) a jaki ma fajny zadarty nosek :))))))))))))

słodziusia:)22 lutego beda miały miesiąc nasze córeczki:)))))super:) kiedy bedziesz szła szczepić i na jakie szczepionki sie zdecydowliscie?i co u Kornelki?:)

dziub jeśli chcesz i mieszkasz gdzies w gdańsku to mogę ci przekazać wyborczą z twoim maleństwem
image
dziób śliczna malutka:)

kurcze obudziłam się w środku nocy z niepokojem
mała się rozpycha, ja miałam wczoraj bóle brzucha wieczorem a teraz mnie goni do kibelka
może się zbliża wielkie wyjście....choć majls chyba masz skurcze od kilku dni i nic z tego nie wynika:)

a czy czop wychodzi jednorazowo, czy po prostu to zintensyfikowanie oddawania śluzu np. przy podcieraniu??

image
image
hej

A ja myślałam, że wczoraj się zaczęło. Miałam regularne skurcze co 30 minut przez 2,5 godziny i czekaliśmy na rozwój wydarzeń. Nie powiem mimo iż czekałam na skurcze powalające z nóg co 10 minut to byłam nieźle wystraszona, ale z nadzieją (tylko nie wiem od czego miałam tak wielkie oczy: strach czy radość)......w efekcie skurcze ustały. Ale wiem że dzięki nim skraca się szyjka macicy, a tym samym poród coraz bliżej.

skurcze takie dość mocne mam któryś dzień z kolei.....ale mam nadzieję, że to wielkie przygotowania na pełnię księżyca 21 lutego.....:)))

Asia z tego co wiem, ten czop wygląda jakbyś miała początek miesiączki, ale nie skupiaj się tak nad nim, bo może od razu wody Ci chlusną i nawet go nie zauważysz....

image
image
A mi się dzisiaj śniło, ze urodziłam ślicznego chłopca i musiałam mu zakładać dziewczęce ciuszki :)
Matko, co to się nie śni. Generalnie dzisiaj cisza i spokój.
no pospalam po tej nocnej łazędzę:)

skurczy nie mam, ale boli mnie brzuch i dość mocno krocze (zwłaszcza jak zakładałam spodnie)

śluzu dużo, ale bieluśki:)

muszę dziś poprzelewać podatki, bo potem skarbówka nie zrozumie jak się będę tłumaczyć, że byłam w szpitalu i nie mogłam przelać...

maljs to twój organizm widzę trenuje twoją psychikę - ja też się zaczynam spinać jak mi brzuszek staje a robi to zwłaszcza późnym wieczorem...

image
image
Asia, spinać się to raczej nie spinam, ale trochę się denerwuje, bo oczekuję powalającego bólu, a tu taki do zniesienia. Pewnie jeszcze przyjdzie dzień, czy wieczór, że jak zaboli to nie będę wiedziała jak sie nazywam, a po za tym wciąż myślę nad liczeniem skurczów i ich odstępów. Marzy mi się aby bolało i chlusnęło wodami, wówczas będę pewna...zaczęło się - jedziemy.

Moja mała ma tak mało miejsca, że nawet jak próbuje się przemieścić, to mnie boli okrutnie.

image
image
no moja tez sie rozpycha i czasem zaboli baaardzo
wczoraj mąż mówi do niej: "jak ci tak ciasno to wyłaź:) idź do światełka -ale chyba źle zrozumiała bo zaczęła sie wpychać do boku brzucha a tam rzeczywiście padało światło lampy:)

kurcze biegam do kibla, jakbym zaaplikowała sobie lewatywę a to nieprawda:)

image
image
monia racja niedlugo beda mialy miesiąc !!! nie wiem kiedy to zlecialo!
w świeta chrzciny :) a jak u Was??
pierwsze szcepienie po 5 marca ale jeszcze sie dokladnie nie umowilam na date, zrobimy szczepienia podstawowe
pokazywalam ostatnio Lenke mojej mamie :))) miala usmiech od ucha do ucha jak patrzyla na zdjęcia :))) na slicznosci :)

majls wspolczuje tego czekania-to juz na pewno nie jest zabawne :/
zycze tobie aby odeszly ci wody jak mi -wszystkie na raz :))) wtedy nie ma co sie zastanawiac czy to już :)!!!!!!!

gosik nie mieszkam w Gd ;( ale pomyslłam sobie że moze któras przesłałaby mi listem taki skraweczek :) ???

image
image
oj dziewczyny, dziś się okazało, że też chyba poczekam sobie na poród tak jak Wy. Po tym, jak 3 tygodnie temu lekarka nastraszyła mnie przedwczesnym porodem dziś się okazało, że wszystko wygląda ok, mały jest nisko, ale z szyjką nic się nie dzieje. Waży w 36 tygodniu 2400, a Doering twierdził, że będzie duży...;) Ile Wasze ważyły w 36 tyg?

image
no my jutro do przychodni idziemy dopytac o wszytsko i z mała zobaczyc co tym razem pediatra powie bo poprawy jednak nie ma:(wczorajsza noc była ciezka,dzis odrobine lepiej ,ale nie zeby było dobrze,ale dzien wczorajszy był starsznie ciezki:(tak sie upieram na to mleko moje ale jesli to bedzie nietolerancja laktozy jednak a nie refluks to chyba przejde na sztuczne,juz nie mam sił patrzec na te cierpienia,jak sobie mysle ze to juz cąły miesiac sie meczy biedulka a jeszcze kilka?tragedia jakas...zeby sie o nie niej źle nie odbiło..inne dzieci spokojnie sobie przezywaja te poczatki a mała wciaz meczy sie i meczy i to tak konretnie,czy spi czy czuwa ..czasami widze jak zmeczona tym bolem odpada poprostu,na chwile bo zaraz kolejny atak nadchodzi::(...my bedziemy chrzcic mała w maju dopiero bo chcemy zrobic dosc spora impreze(juz cała rodzina wyczekuje :) bo to pierwsza wnuczka,prawnuczka i ogolnie z mojego pokolenia pierwsze dziecko;) )no i moi dziadkwoie sie uparli zeby zrobic impreze u nich na ogrodzie:)dziadek juz od zeszłej jesieni rozbudowywał daszki i miejsce robił dla całej rodziny,wiec nie moge ich zawieźć w tej kwestii:))no i moja siostra ktora bedzie chrzestna ma urlop w maju dopiero a mieszka w anglii wiec ciezko byłoby jej sie wyrwac wczesniej...

lemka no to obie bedziemy miec duze dzieci:)
moja wazyla w 36 tygodniu 2471g +/- 371g ale ten blad pomiaru tez mowi swoje i moze wazyla tylko 2100...

w srode ide na badanie i mam nadzieje lekarzowi uda sie okreslic wage maluszka - bo juz coraz ciasniej i coraz mniej widac:(

image
image
asia, no właśnie Doering twierdził, że jak się urodzi w terminie to będzie ważył 3800, a moja lekarka mówi, że jeszcze z kilogram przybierze, czyli 3400. Więc nie taki kolos.

image
no to monia masz bidulko problem,
ciekawe co Ci powie lekarka, oby poradzila cos na meczarnie malutkiej...

kurcze a ja mam przyziemne problemy, swedza mnie jak diabli sutki- zwlaszcza prawy i zaczelam je smarowac bepanthenem, bo linomag jakos malo pomaga-normalnie luszczy mi sie skora na sutkach-chyba od tej siary....

monia tez mialas takie dolegliwosci przed narodzeniem malej?

image
image
a mój lekarz prowadzacy trafił w 100% z waga:)mowił ze około 3600 bedzie w 40 tygodniu i było???......3600:)
a kolejny hit :karuzela fisher price:)mała dopiero na nia patrzec zaczyna-tak chwilami tylko,ale jak zacznie to sie wpatruje wrecz,ale melodyjki ja wyraźnie uspokajaja

Lemka i Asia, wy będziecie miały maleńkie chucherka!! Moja w 36tc ważyła 2800g, a ostatnio w 38 tc miała już 3430 g teraz mamy 40 tc i aż boje się usłyszeć ile waży.

dziób oczekiwanie na małą jest straszne, nie tylko dlatego, że chcesz mieć już ją przy sobie, móc utulić, wycałować i móc się nią opiekować, ale również zaczynają być drażniące ciągłe pytania czy już urodziłaś. Codzienne telefony z tym samym doprowadzają do szału. Doszło do tego, że nie odbieram żadnych telefonów poza moim mężem, rodzicami i siostrą. Mam dwa tel. służbowy i prywatny i uwierz mi, gdybym chciała je wszystkie odbierać, to na dwie słuchawki mogłabym odpowiadać na te same pytania: czyli nie nie urodziłam jeszcze, tak czuje się dobrze, tak z małą jest w porządku,itd. Furii można dostać.

Na początku było to miłe, ale codziennie od dwóch tygodni wysłuchiwać tego samego- mam dość.

Monia.szkoda mi tej Lenki, ale wierze, że to nie wina Twojego mleka, w końcu jest ono takie cenne, a Ty masz go tak dużo.Trzymam kciuki za zdrówko Lenusi.

image
image
Usg często się myli jeśli chodzi o wagę. Tydzień przed porodem u kuzynki wyszło że dzidzia będzie ważyć 4300. A jak się urodziła ważyła 3720.

mamusie i nie rozwiązane mamusie, mam do Was pytanie, może śmieszne, ale powiedzcie mi, jak radziłyście sobie z czekaniem na badanie przyzierności...??wiem, że może to śmieszne dla niektórych i może wydaje się dziwne, ale ja tak strasznie boje się tego badania (dopiero za 3 tygodnie)i wciąż myślę, że coś może być nie tak...nie wiem czemu tak jest:((może faktycznie przeczuwam coś niedobrego?czy już wariuję?dopiero co moja koleżanka miała usuwaną ciążę w 18 tygodniu:((okazało się po padaniach przyzierności, że coś jest nie tak, potem szereg innych badań i w rezultacie okazało się, że to zespół Edwardsa, oczywiście naczytałam się o tym i od tamtej pory mam straszną schizę:((((((jak przestać się wkręcać??:((((((((oszaleję...przepraszam, że zaśmiecam tak radosny wątek
przestań, bedzie dobrze :) musi być ! :)

Dziewczyny, jadę do szpitala, ciśnienie urosło mi do 150/95 jestem po rozmowie z dr, kazał czym prędzej przyjechać. trzymajcie kciuki,aby poszło wszystko ok.

image
image
majlis, powodzenia!!!!!!!:))trzymam kciuki;)
powodzenia ! :):):):)

Maja trzymaj się:)bedzie dobrze !!!!:)pamietaj musisz tak myśleć a tak bedzie:)cała ciaze tak przetrwalysmy:)ja juz mam mała :)teraz na Ciebie kolej:)buziaki i trzymamay z Lenka kciuki za Was:)
agnieszka-nie wkrecaj sobie(-a jesli juz chcesz to pozytywnie tylko!) to najgorsze co mozesz robic dla Ciebie i dziecka,poprostu musisz spokojnie czekac,nie wpadac w paranoje ,zajmij sie czyms i staraj sie o tym badaniu nie myslec i tak niczego nie zmienisz tym ze sie bedziesz stresowała tylko mozesz zaszkodzic sobie(nerwica stres wyniszczaja starsznie organizm)oraz dziecku(wszytsko sie na nim odbija,im bardziej radosna w ciazy bedziesz i mniej sie bedziesz martwiła tym dziecko zdrowsze i radosniejsze)mysl o maleństwie i o tym jak cudownie ze jest w Tobie:)i ze na pewno bedzie dobrze:)powodzenia:)

Dziob jeśli chcesz to moge ci przesłac tą gazetkę z twoją kruszynką właśnie przesd sekundą przyszłam do domu i uratowałam ja z rąk mojego męża ktory podążał w stronę kosza na śmieci. Podaj adres na maila gosik534@tlen.pl
image
majls trzymam kciuki!!!:)

co do badania przeziernosci to tez sie bardzo balam wiec z mojego punktu widzenia to normalne
na pewno wszystko bedzie dobrze, to ze u kolezanki wyszla taka sytuacja nie oznacza ze wyjdzie tak samo u ciebie
nie martw sie (wiem ze to latwo powiedziec, ale na pewno bedzie dobrze!!!)

image
image
dostałam info od Maji-zostawili ja na patologii ze wzgledu na ciśnienie 155/100 , z mała Aneczka oczywiscie wszytsko w porzadku -sprawdzili dokładnie wszytsko,jutro zapadnie decyzja(Maciejewski ją podejmie oczywiscie) co dalej:)...więc czekamy na dobre wieści:)

ja przeczuwam, że maja urodzi do piątku :) wyobrażam sobie jej emocje związane z wyczekiwaniem na swoje malutkie serduszko, być może stąd to jej ciśnienie. Trzymam mooocno kciuki za powodzenie "akcji" :)))
czasami jak czytam wasze wypowiedzi to tak jak w filmie akcji :-)))
mam nadzieje, ze nasz majls powita nas juz z coreczka, ale juz niedlugo, bo moja kuzynka byla 3 tygodnie w szpitalupo terminie i trzymali ja , az do momentu,gdzie nie bylo juz z dzidziusiem ok. wiec mam nadzieje, ze cesarka( domyslam sie w jej sytuacju) bedzie w najblizszej dobie. bo wreszcie majls utuli juz swa pocieche
ja wierze, ze trojmieskie oddzialy sa ok.

pzdr
image

image
elizo piękna ta twoja Kornelcia
no to chyba dobrze że w końcu Maja urodzi bo już chyba ma dość czekania:)

image

ale walnełam Kornelcia to dzioba:) sorki za pomyłkę ale na prawdę cudna

image

k@juta
moja landrynka też jest cudna, więc mi się ta pomyłka podoba :))) A Kornelcia rzeczywiście jest niebiańska!!!
elizo a wstaw nowe fotki twojej i jak tam idzie karmienie mała się przełamała:)

image

ooo kurcze! trzymam kciuki za Maję! żeby już miała swoją Anusię przy sobie

image
image
k@juta
Będą i fotki, postaram się jutro! No mam problem z tym karmieniem, bo Nataszka się rozleniwiła po karmieniu butelką i ssanie z piersi jej nie odpowiada. A stosuję butelki Tommee Tippee i tu taki zawód... Miały Mam nadzieję, że w poradni laktacyjnej pomogą rozwiązać mi problem i że nie będzie już za późno :(
monia czy dzioba kornelka jest w tym samym numerze co twoja lenka, bo już przeszukałam gazety z 4 tygodni i znalazlam jedną kolnelkę ale nie w tej gazecie co twoja ślicznotka. Nie chciałabym przesłać złej gazety no chyba że dostanie z ostatnich 4 tygodni wszystkie:)
image
czesc dziewczyny:)

ja tez czuje ze lekarze postanowią wydobyć Anię z brzucha Majls:)

image
image
Cześć dziewczyny :)
Właśnie rozmawiałam z Majką, zostaje w szpitalu i bedzie miała wywoływany poród, NARESZCIE :)
Mnie całą noc brzuch bolał i głowa, całą noc nie spałam.
tak na tej samej stronie nawet -nie chce podawac nazwiska,bo to w koncu forum nie kazdy sobie zyczy;)ona jest w drugim rzędzie 3 od prawej:)....
Widze ze iza mnie wyprzedziła z info na forum ale wkelje mimo wszytsko eska od Maji:)
"Jesli teraz przepływy łożyskowe wyjda ok,to podadzą mi jakiś "chiński"żel na wywołanie,bo mam rozwarcie na 1,5 cm.I jest szansa na poród naturalny!Hurra.Gdyby przepływy były złe (a na pewno takie nie będą)to od razu cięcie.Jutro juz chyba Andzia będzie z nami:)".......aż mi ciarki przeszły jak czytałam:)Maja jak zawsze pozytywne nastawienie do końca!bedzie miała cudownie radosna córeczkę!Oby tak dalej i zawsze!....czekamy na rozwój akcji;)

no i teraz ja jadę do szpitala :) Mam bardzo wysokie ciśnienie, chociaz nigdy z tym nie miałam problemu.
Trzymajcie kciuki, będę informować monię sms-kami :)
No proszę, w tym wątku rodzi się "parami" hihi.
Dziób z Moniką.
Iza z Mają.

A Asia? ;-P

image
image
a ja w domu,
żadnych objawów na razie byłam na zakupach i oprócz zwykłego bólu podbrzusza, to chyba raczej z powodu wielkiego brzucha nic się nie dzieje...

ja coś czuję, że też przenoszę małą
brzuch wysoko
jutro mam wizytę u lekarza, może będzie miał jakieś nowe wieści...

image
image
asia, a po Tobie kto następny? ja?

image
kurcze juz sie pogubilam, bo nie wszystki laski maja suwaczki...
ale wychodzi ze chyba ty:)

wlasnie wycisnelam sobie swiezy soczek z cytrusow
pozwalam sobie na to poki moge, potem jak bedzie mala przynajmniej na poczatku przeciez nie mozna cytrusow...:(

troche postoje przy kuchni i juz mnie plecy bola-jak stara baba:(

musze mala poszturchac bo jakos dzis niemrawa jest prawie wogole sie nie rusza...ile mozna spac:(
image
image
ale Wam zazdroszcze, ja dopiero na początku ciąży a juz sił brakuje, mam nadzieję, że energia przyjdzie, nie lubię być takim flakiem
image

image

Kasia, zakładaj suwaczek ;)

image
Altea :) Gratulacje!!!!
niesamowite, wczoraj oglądaliśmy stare fotki i sobie wspominaliśmy wizytę goldi u nas :) a Ty się pojawiasz na forum :)

Maja, Iza - trzymajcie się :)

Mi po cytrusach idzie cukier w górę. A pomarańcze mogłabym w ciąży jeść kilogramami.

image
altea
na początku ciąży to znaczy około 8-9 tygodnia byłam na urlopie w gorach i miałąm kompletnego lenia i byłam cały czas zmęczona
powera dostałam gdzieś w drugim trymestrze no i teraz, choć z moim brzucholem teraz już od jakiś dwóch tygodni czuję się padnięta, głównie boli kręgosłup
powinnam chodzić na długie spacery, ale plecy mi wysiadają wtedy:(

image
image
k@juta alez pomyłka :)))))) juz myslałam że mi dziecko ukradli....ale nieeee stęka w łóżeczku :)))) kupke montuje :))) hehe

monia my faktycznie w jednym dniu urodzilysmy a przecież tyle dni w miesiącu :))))

gosiu podobno nasze córcie są w jednej gazecie :)))) jestem wdzieczna że chce Ci sie to wysłać :)

majls i iza wreszcie przestały ściemniać :)))))) koniec przywilejów ciężarnych :)
przyszedł czas na nieprzespane noce :))
trzymam kciuki-widze że Kornelia tez bo łapki zaciśniete ma :)))
wszystko będzie dobrze i już niedługo fotki kolejnych dziewczynek cudeniek :)))
no i znowu zdjęcie mojego puszka okruszka :)))))
image

image
image
kolejny es od Maji:)"Przepływ łozyskowy ok,żel zakupiony i zaraz mi go zaaplikują,a potem to tylko czekać na efekty.Jednym słowem zaczęło się":)no ja juz padam z nadmiaru wrażeń;)a jak te nierozdowjone:)?bede starała sie pisac jak bede miała info czasami z opóxnieniami bo jak wiadomo mam maluśka córeczke ktorej poswięcam mnostwo czasu:)ale jak bedzie sobie spała bede pisała:)dzis dzien na gorąco;P

Ja już tak od kilku dni zaglądam :) oglądam sobie śliczne maluszki i zastanawiam się nad suwakiem bo mi się te dni mylą :) zaraz coś pomyślimy, Pozdrawiam Was wszystkie
image

image

no u mnie nuda:(

mala slabo sie rusza, ide ja natlenic na spacer
czuje ze na mnie to sobie poczekacie z tym urodzeniem:(

image
image
cudna Kornelka

image
dziewczyny, jak wybrać fotelik samochodowy? czy 0-13 kg czy 0-18 kg, ale z jakąś tam wkładką dla niemowląt? A pasy? 3 czy 5-punktowe? coś jeszcze jest w tych fotelikach ważnego, na co trzeba wzrócić uwagę?? pomóżcie....

ja też niestety coś czuję, że nasz synek nie ma zamiaru jeszcze sie pojawic na tym swiecie :)

dzis czuje tylko lekkie pobolewania i nic poza tym, jeszcze nawet nie zauwazylam zeby czop odszedl, a pewnie nie da sie tego niezauwazyc.

Także jeszcze sobie poczekam.
teraz jestem w 39 tc. podobnie jak Asia1980 :)
Gosia podobno chłopcy szybciej chcą wychodzić na ten świat:)

Żal mi bidulki, że ma tak ciasno ale za nią nie wyjdę na zewnątrz musi sama poczynić pewne kroki:)))

Dużo chodzę po schodach i wogóle, żeby skrócić szyjkę - zobaczymy co jutro powie lekarz... (cała ciąże byłam bardzo aktywna a szyjka była długa wiec pewnie to nie przyspieszy akcji)
sexu nie wolno:(

no to co tu robic? moze powinnam pic napar z lisci malin-wlasnie jutro musze sie o to spytac lekarza

image
image
Madziorek, tym zajmował się mój mąż. Ja wiem tylko, że mamy maxi cosi cabrio fix 0-13 z wkładką dla niemowlaka.

image
asia1980 to podpytaj jutro lekarza co by tu zrobic zeby szybciej urodzic :):):)
ja na wizyte moze sie wybiore w piatek, mam rano dzwonic do lekarza i jak mu zdam relacje co i jak to moze bedzie chcial zebym przyjechala :)
tez chodze duzo po schodach i generalnie duzo sie ruszam, zawsze gdzies trzeba pojsc i cos zrobic, moze to pomoze :)

a Ty bedziesz rodzila na zaspie?
taki mam zamiar, ale nie mam nagranej poloznej wiec mam nadzieje ze mnie nie odesla:)

no ja ide do lekarza jutro wieczorkiem, bedzie robil wypis do szpitala - jakis opis informujacy dla lekarzy w szpitalu

a Ty masz na ktorego termin?bo ja na niedziele
image
image
no my po spacerze mała nakarmiona i śpi:)
w fotelikach najwazniejsze kryterium-testy bezpieczenstwa-jednym z najbezpieczniejszych jest własnie maxi cosi cabrio fix polecam....

no to ja jestem znowu z wami:0
Byłam w szpitalu, zbadali, osłuchali i wypuścili do domu.
Ból głowy prawdopodobnie miałam od zawaloych zatok i kataru a ciśnienie spadło, KTG super, mała czuje się rewelacyjnie i nie ma zamiaru wyjść, no to dalej czekamy
izka a którego ty masz termin?

ja sie wlasnie dowiedzialam, ze jutro rano moj mąż wyjeżdża z trójmiasta do soboty wieczór i jak przyjdzie mi rodzić to bez niego:(((

image
image
Asia1980 ja mam termin na 28 lutego :) wszyscy się śmieją że urodzę 29 lutego, ale ja takiej opcji nie zakładam :)

ja też nie mam umówionej położnej i wierzę że te które będą akurat na dyżurze będą oki :)
czyli gosia tez nastawiasz sie na zaspe? (tak zrozumialam)

jak na zlosc moj mily jutro wyjezdza (a liczylismy, ze uda nam sie urodzic razem cholera)

image
image
mój termin wychodzi na 26 lutego, chociaż doktorek obstawiał 18/19 bo brzusio mi się "stawiał"
asia a nie da rady go sciagnac na poród?
Iza a ja czekałam na esa od Ciebie...no wiesz Ty co;P...a poważnie najwazniejsze ze mała zdrowa i z Toba wsyztsko ok:)przyjdzie czas na Was...
Ciekawe jak u Maji sie rozwija akcja...moze juz jest z mała Anią...albo nadal na porodówce....
kurka w czwartek idziemy na badanie bioderek trzymajcie kciuki zeby choc w tej kwestii u Lenki było ok wszystko....

monia, bądź dobrej myśli :) ja też się zamartwiałam i wiem dobrze, co Cię nurtuje. Ale gdy usłyszałam, że lewa strona bioderka w najlepszym porządku, to mało brakowało, a pod sufitem bym latała z radości, a gdy jeszcze dr Sieliwończyk potwierdził to samo o prawym, to już w ogóle szczęście mnie rozpierało :))) My też skorzystałyśmy dzisiaj ze sprzyjającej pogody i ruszyłyśmy na podbój osiedlowych chodników. Lubię moje osiedle, ale ze spacerami to jest porażka, bo poprostu nie ma gdzie się poszwędać :(
czyli gosia tez nastawiasz sie na zaspe? (tak zrozumialam)

jak na zlosc moj mily jutro wyjezdza (a liczylismy, ze uda nam sie urodzic razem cholera)

image
image
no wlasnie ze sciagnieciem nie da rady bo jedzie az z Kołobrzeg

jedynym wyjsciem bylby porod dzis, ale jakos sie nie zapowiada...

image
image
asia
a ja dopiero spojrzałam na Twój bilecik i uzmysłowiłam sobie, że Tobie do terminu porodu 5 dni brakuje :) a może ktoś bliski mógłby Ci towarzyszyć podczas porodu, skoro jest ryzyko, że Twojej połówki może nie być w tym czasie? Zawsze to raźniej :)))
w którym tygodniu sprawdzacie bioderka?

ile kosztuje wizyta twojego doktora eliza-malinka?

image
image
asiu
z bioderkami, to najlepiej jak najwcześniej umówić się na wizytę, już w 2-3 tygodniu życia maluszka. Bo gdyby wykryto dysplazję, to oczywiście leczenie jest dużo łatwiejsze. Do dr Sieliwończyka są spore kolejki, więc warto umówić się, gdy już trochę ochłoniesz po porodzie. Koszt wizyty to 80 zł.
eliza ja juz sama nie wiem.Kornelka kończy dzis 4 tygodnie.połozna powiedziała mi że po 6 tyg najlepiej,sama juz nie wiem :/

image
image
ja też tak myślałam, że przynajmniej po miesiącu wystarczy się udać na kontrolę, ale stanowisko dr Sieliwończyka jest takie, że jak najszybciej.

tutaj jest cytat ze ściągi, którą otrzymałam na wizycie u dr Sieliwończyka

"Kiedy należy kontrolować stawy biodrowe?
Najlepiej zaraz po porodzie, albo w okresie pierwszych kilku tygodni życia. Dzisiaj, kiedy istnieje możliwość wykonywania USG bioder odwlekanie badania praofilaktycznego na dalsze miesiące życia dziecka jest bardzo poważnym błędem" (...)
monia czy prywatnie robisz usg bioderek?moze tez powinnam już wykonac niuni ??? sama nie wiem,kazdy mowi inaczej?? czy moze tak jest ze 2 razy sie robi??

image
image
dziób
zadzwoń do dr Sieliwończyka, tam telefony odbiera bardzo miła pani, która rozwieje Twoje wątpliwości :)
ewentualna druga kontrola rozwoju odbywa się za ok 4 miesiące od pierwszej, w razie stwierdzenia krzywicy przez pediatrę.
Dziób

Możesz zrobić prywatnie tylko usg bioderek. Ja tak zrobiłam. Wyszło, że jest ok i nie musiała iść do ortopedy na konsultację. Koszt samego usg to od 40-50 zł. Zależy gdzie.
W kwietniu idę znowu tylko na usg.

dr Sieliwończyk jest ortopedą i wykonuje usg bioderek. W razie, gdy wykryje jakieś nieprawidłowości, odrazu zleca odpowiednie leczenie.
ja sie umowiłam do sieliwończyka na pierwszy wolny termin jakies 3 tygodnie temu-jakos tak tydzien po porodzie i dopiero na 21 mnie umowiła babeczka,wczesniej niby terminów nie było ale wiem ze czasami cos sie zwalnia..ja ide teraz bo sie dowiedziałam własnie ze im wczesniej tym lepiej choc w zasadzie ide w piatym tygodniu wiec nie duzo wczesniej..tez kiedys słyszałam ze po 6 tygodniu najlepiej,ale moje watpliwosci rozwiała moja pediatra....a koszt potwierdzam 80zł wizyta+usg..ponoc najlepszy specjalista w tej dziedzinie(tez opinia pediatry+opinie z forum)...
dziób a jak w ogole sie miewa Kornelcia?Spokojna jest,cos jej dolega,czy spokojniutko poczatki przechodzicie?Ile spi w nocy?Co ile karmisz?Wierzga Ci juz nózkami i raczkami?Bo Lenka starsznie wierzgajaca sie zrobiła,jak ja boli to juz w ogole-wczesniej sie skrecała a teraz w łozeczku z jednej na druga strone potrafi sie przeturlac bede musiała ochraniacz jakos przymocowac bo mam klin pod materacem i nie wchodzi tak normalnie,wiec kocykiem obłozyłam z boku ale mała fika jak szalona,szkoda tylko ze z bólu a nie np z radosci;/

juz nie pierwsza opinia, ze trzeba sie do tego lekarza zapisywac z wyprzedzeniem bo koleiki no i ze lepiej wczesniej pojsc:)

image
image
no to jezeli ktoras liczyla ze sie rozsypie w tym watku to chyba juz po ptakach:)

image
image
maja liczyła :)))
eliza-malinka napisał(a):

> dr Sieliwończyk jest ortopedą i wykonuje usg bioderek. W razie,
> gdy wykryje jakieś nieprawidłowości, odrazu zleca odpowiednie
> leczenie.

No ja też byłam u ortopedy. Tylko, że nie u tak modnego i znanego...

to musimy go przeciagnac do 150:) moze sie uda:)

image
image
monia moja Kornelka wierzga tymi swoimi szpytkami juz dawno :) czasami po jedzeniu nie śpi tylko lezy w łóżeczku i sie wyciaga,stęka albo patrzy sobie na boki,potrafi tak godzine wiec juz tu postep zauważam,wczesniej tylko jadła i spała;)...odgłosy które wydaje sa tak różnorodne i śmieszne niektóre że z Tomkiem zanosimy sie ze śmiechu,czasem patrzy na karuzele sobie-ma ta fisher price-czy jak tam sie to pisze-ta z misiami czy misio-motylkami-stwierdzilam ze jest ładna ale blada,zakupilam w pasmanterii wstażeczki-ciemne,ostrzejsze kolory,przymocowalam na karuzeli i wiedze że wodzi oczkami za nimi ;)))
czasem jak sobie tak czuwa i zaczyna marudzic a ja wiem ze jest najedzona to daje jej smoka-musze jej podac tego smoka z 10 razy po co chwile jej wypada i wtedy marudzi, ale po jakims czasie usypia i wypluwa dydolka;)
śpi w nocy dobrze-budzi sie co 2-2,5-3 godzinki co 3 baardzo rzadko raczej 2 to standard.
kupki robi po pachy-dzis w nocy musialam ja przebrac bo po pachy byla umorusana ;)))
denerwuja mnie krostki jakie ma na buzi :(( takie czerwone i biale różne :(((
kapać się lubi ;))
czy Twoja Lenka tez ma takie problemy???

kobitki czy możecie podac mi nr tel do tego ortopedy???

bo ja mam jeszcze takie wyjscie żeby wziąć skier do ortopedy i wtedy on skieruje na usg :) w swiss mam chody na szybsze terminy-jak myslicie??

czy orientujecie sie moze gdzie mozna kupic jakies ładne beciki do chrztu-na allegro sa ale wolalabym na żywo popatrzec-rezygnuje z ubranka bo boje ie ze zmarznie to moje malenstwo ;)

image
image
dziób
to numer do dr Sieliwończyka - 58 302 66 13. Ja byłam na kontroli z Nataszką w dniu kiedy kończyła 8 tygodni, bo przytłoczyły mnie oczywiście terminy. Gdy usłyszałam, że wcześniej mi się nie uda, szukałam innego ortopedy, ale w końcu doszłam do wniosku, że lepiej pójść do rekomendowanego specjalisty, cóż, że trochę później. I tak gdyby było coś nie w porządku, pewnie trafiłabym do niego.
a za becikami się nie rozglądam, bo chrzciny Nataszki mamy zaplanowane na czerwiec, więc raz, że moja Smerfetka będzie miała już pół roku, a dwa będzie prawdopodobnie na tyle ciepło, że wystroję ją w sukienusię :) ale allegro też już przekopałam w tej sprawie i jakoś nic specjalnego nie wypatrzyłam. Może do lata uzupełnią asortyment, liczę na to ;) No chyba, że dziób znajdziesz jakiś ciekawy sklep w Trójmieście, to daj znać :)))
dzieki na namiary,zarejstruje małą jutro ;)
a jakie ceny sa u niego ??

w czerwcu zupełnie inna sprawa :) becik odpada-my chcemy w świeta wielkanocne ;)
chociażby dlatego że chrzestny-mój brat wróci z Anglii ;)

o sklepie dma znac-choc pewnie skonczy sie na allegro :)

image
image
oj lenka to sie meczy jeszcze z tym refluksem ..ale tez ma tak ze czasami marudzi jak podam smoka ktory dokładnie z 10 razy wypluje,albo jej wypadnie i wtedy skwierczy;)..tez mam taka sama karuzele(i tez same spostrzezenia co Ty:)szkoda ze taka blada dla nas ładna ale jej nie pociaga dzieciaczki lubia ostre kolorki ona wpatruje sie w pólki i obrazy bo mamy czarne ramki:) ) ale mała tez czasami za misiami wodzi wzrokiem i zasypia przy muzyczce...na motylki na scianie jeszcze nie patrzy wiec rzadko właczam...skwierczy i steka cały czas(i nie wiem własnie czy to tylko przez refluks czy moze juz cos tam zaczyna sobie sama stekac po swojemu:) )jest starsznie kontaktowa,wpatruje sie we mnie i meza i wodzi za nami wzrokiem co nas bardzo cieszy,bardzo silna jest,dosc długo utrzymuje głowke jak ja trzymamy w pionie,na brzuszku jeszcze ostro nie podnosi ale na chwilke taka gietką i wyginajaca sie smiesznie na boki podnosi i opada noskiem w kocyk:)...ooo kupki po pachy ...cos o tym wiem az sie tomek smieje ze moze pieluszki sa kiepskie hehe ze ona tak potrafi sie umorusac:)...dzis na spacerze nawet nie chciała spac:)a ponoc wszystkie dzieci spia jak susły na spacerkach....no i czesto chce na ręce jak nie śpi-no i ja ja nosze,choc wiem ze to niedobre tak przyzwyczajac ale jak powiedziała moja kolezanka"lepiej aby było troche rozpieszczone dziecko i szczesliwe niz odwrotnie;) "no i chyba my tak troche rozpiescimy niestety;)ale wszytsko w granicach rozsadku:)....a jak Kornelka łapie pierś-bo dla nas to najśmieszniejsze jak ona tak głowka szybko rusza na boki i otwarta buzią mogłabym godzinami na to patrzec:)a dzis mnie tak za włosy złapała jak płakala ze nie mogłam ich wyrwac z raczki....

aaaa Dr Sieliwończyk Wrzeszcz, Miszewskiego 18, 302-66-13
pytanko jak sie wkleja zdjecie na forum?znaczy zeby było tak jak suwaczek

spóźniłam sie z tymi namiarami hehe:)...Dziób masz podobna widze sytuacje do mnie :)moja siostra -chrzestna wraca w maju z Anglii i wtedy chrzest hehe....tyle zbieżnosci;)

taaak z ta piersia tez jest śmiechu...płacze płacze płacze a jak juz załapie cycka to nagle cisza,wielkie oczy i ssie :)))ze skupieniem ;))))
przczep do karyzeli takie wstążeczki,ciemny fiolet,turkus ,,,jest rezultat,a nawet goście mowia że ladniej wyglada karuzela :) to fakt-bardziej radosna :)))
główke trzyma mocno i podnosi wysoko-aż sie dziwie że aż tak :) ale to chyba dobrze :)
no i jeszcze jedno..........czasem smieje sie i mowie do Kornelki że tata na pieluchy nie zarobi-bywa ze przy zmianie pieluszki zakladam 3-posmaruje pupkę,zaloze piluszke a ona siusiu,bączek z kleksem i zadowolona :)))
i do tego placze bo glodna-sobie na zlosc robi ;))

monia a jak z Twoimi szwami...ja dzis stracilam rozpuszczalny...nie wiem jak tam sytuacja w srodku wygląda...a ciekawa jestem bo juz zapomnialam jak to jest z mężem bez brzucha pofiglowac :))))))))
14 marca dopiero ide do gina...do invicty sie zapisalam :)

image
image
mysle ze majls wlasnie rodzi Anie albo ma juz ja przy sobie ;)))

image
image
monia masz jakies wiesci od majls?

moze wlasnie rodzi:)))

no i czakamy na wiadomosci od gosmy, w koncu odeszly jej wody i pojechala do szpitala, pewnie niedlugo sie odezwie....

image
image
allle wtopa-przeciez mialas cesarke!!!!!!!!!!!!!! :))))))
a zdjecie musisz bardzo zmniejszyc i ten link wstawic tam gdzie wstawialas link od suwaczka ;)

image
image
ja miałam cesarke i szwy miałam sciagane tydzien po znaczy 6 dni po porodzie...
aaa jesli chodzi o to przebieranie dokłandie tak samo mamy:)ja przebiore aona skupia sie i boom kupka,siusiu czy własnie baczek i kleksik:)zdarzyło sie ze 2 razy na reke mi zrobiła kupke:)jak mierzyłam temperaturke to taka kupka jak nigdy...zamowiłam termometr douszny;)
najsłodsze jest to wierzgania i przystawianie do piersi...czasami mi sie płakac ze szczescia chce;)...ok spadam juz bo za chwilke ma pani doktorka przyjsc badac maluszke...zobaczymy co teraz zaleci

udało sie ale musze jutro zrobic inne zdjecie zeby buziule było widac
ok po wizycie lekarki i to nie jest nietolernacja!!!yupi!!!...choc refluks;( ale dostalismy nowe leki i maja pomoc no i mamy obie nadzieje ze tak sie własnie stanie:)...uczulonko na oliwke;/i trzeba maluszke smarowac olejem z pestek winogron lub oliwa z oliwek-no i dobrze:)buzia bez krostek:)po tym jak zaczełysmy stosowac phisiogel no i moja dietka:)kupki sa ksiazkowe i brak kolki to 2 radosne rzeczy:)aaa i waga rewelacja mały grubasek rosnie po tacie chyba hehe;)juz ma 4350:) 350 g po 9 dniach:)-pani doktor zadowolona mozna dalej ja karmic jak chce czyli co około 4 godziny:)a w nocy moze przesypiac jak bedzie chciała dłuzej(a zdarza sie ze jak nie spi do 3 to potem do 8 spi:) )ok miłej nocki dziewczynki zycze..wciaz tez czekam na info od Majki i Aneczki:)

monia w oncu dobre wiesci . zazdroszcze tych !!!!!!!!!!!!!! 8 godzin !!!!!!!!!!! :)))

image
image
kochane mamusie jakich uzywacie stanikow do karmienia?ktore polecacie, gdzie mozna je kupic(w Gdyni) i za ile(chcialabym sie zmiescic w 50 zl-jest szansa?czemu ten z canpola nie jest zalecany(39zl)?

image
image

hej.ja mam stanik triumpha- 80 zł polecam,jeden a porządny :)))

image
image
Własnie rozmawiałam z Mają, urodziła siłami natury dzisiaj o 4:30 śliczną Andzię, ważyła 2930, obie czują się dobrze i teraz odpoczywają :)
GRATULUJEMY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Maji Aneczka po drugiej stronie brzuszka juz jest!!!!!:):):):)Gratuluje Maju raz jeszcze:)!
malusieńki szkrabek wazy 2800 i mierzy 53 cm,obie maja sie dobrze i sa przeszczęśliwe:)poród naturalny (nie zakonczony nawet cięciem krocza:) )Trwał 11,5 godzinki i o 4:30 malutka kruszynka była już obok mamusi:)
Kurcze słow mi brakuje!Cała noc o nich myslałam:)Ale sie wzruszyłam....

ale fajowo:)
gratulacje Maju!!!
z tego co pamietam to Maja bała się, ze mała będzie duża a tu taki maluszek leciutki

mi do porodu sie juz nie spieszy, mąz wyjechał do soboty wieczór i mam nadzieje ze mała poczeka na tatę
idę dziś do lekarza i zobaczymy co powie

rano mialam strach, bo pociekło mi coś po nogach i pomyslałam "oho no i wody odchodzą"
ale to chyba nie były wody (czekam na wizyte,ale to dopiero wieczorem więc wszystko mozliwe)
majls sie rozsypala wiec mozemy zaczynac nowy watek????

image
image
Możemy:)ale trzeba go zaczac rewelacja o Maji porodzie....:)
teraz pytanko Iza czyżbym źle usłyszałam wagę;)?W sumie mała róznica ale zawsze jest;)

Ale super! Gratuluję!!!

image
superowo!!!!!!!!!! ogromne gratulacje dla Maji :)

image
image
JA RÓWNIEŻ GRATULUJE!!!!!!!!! :):):):):)

Super!!! Gratulacje!!!!

dobra, póki wątek daje się otwierać lecimy:)

image
image
gratulacje dla mamusi i córeczki :) faktycznie malutka hihih ale fajnie że sn i to bez naciencia :) supcio :)

image
image

no, to powoli się zaczynacie sypać, niewiele was już zostało.......

a musze sie pochwalić:)mała przespała spokojnie cała noc po leku ktory wczoraj dostała:)(no oprocz budzenia na karmienie o 4 i 8:)bo o 24 spac poszlismy)no i mniej sie meczy od rana! kurka mam nedzieje ze to juz sie ku koncowi zbliza!:)
Ciekawe jak ta Maja i Aneczka:)pewnie megaeuforia w szpitalu;)
Asia mam nadzieje ze uda sie Wam dotrzymac do powrotu meza:)
No a Ty Iza dajesz rade jako nastepna:)trzymam kciuki:)

Gratulacje dla Maji i Aneczki :)

image

image

Gratuluje Maju-wreszcie masz swoja córcię :))))!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kruszynka sie urodzila a taki kolos mial byc :)))

image
image
wszystkie śpią, czy może pojechały rodzić?

byłam na krótkim spacerku, ale wczoraj było zdecydowanie przyjemniej na dworze...
ciekawa jestem co mi bedzie mial do powiedzenia lekarz...

image
image
a dzisiaj asia idziesz?

image
tak, wieczorem:)

image
image
Majls!! w koncu sie doczekalas na swoją Anie! Gratulacje!!! :)

image
image
asia ja tam sie nie wybieram rodzic:) narazie podziekuje :)))
teraz czas na Ciebie:)

image
image
no to dziewczyny szykuje sie do wyjazdu do lekarza, to nie jest lekarz w szpitalu wiec pewnie rodzic dzis nie bede, ale ciekawa jestem co tam u malej

wiem jedno, rozpycha mi sie niemilosiernie az brzuch boli....

image
image
powodzenia!!! jestem ciekawa co Ci powie.

image
nie wiem, czy zauważyłyście, ale większość z nas upodobała sobie porody na 20-stego i po 20-stym :))) W takima razie Aneczka majls jest 2 miesiące młodsza od mojej krasnalki, która obchodzi dzisiaj swój mały jubileusz :) (jest z 20 grudnia). A tak w ogóle to czekam z niecierpliwością na kolejny rozwój wydarzeń, bo dziewczęta lutóweczki i Wasze terminy się zbliżają :)))

Moja Nastka teraz smacznie śpi, a jak nie, to również ochoczo spogląda na karuzelę - monia i dziób, chyba się zmówiłyśmy z tymi fisher :))) Nogami też potrafi wierzgać, jakby miała rower to by mi odjechała ;-) Spacery to jej żywioł, dobrze tylko, że nie chrapie, a poza tym działają na nią relaksująco, bo potem w domku zapada w sen, niemal że zimowy :)))) Kąpać się też uwielbia, po tym też śpi jak niedźwiedź i śpi, śpi, śpi. No oczywiście domaga się jedzonka, ale odbywa się to około 1, następnie,5, no i dalej między 8, a 9. Taka jest, że daje rodzicom pospać :)))

A tak wygląda mój mały dwumiesięczny "wielkolud" :)))

image
image
image
image
gratulacje dla Mai i malutkiej:)
monia to się miniemy u dr ja idę z małym na kontrolę w piątek ale szok mąż dzwonił bo chciał troskę wcześniej bo nam jedna rzecz wypadła a tu najbliższy termin dopiero na 17 marca:)

image

ślicznotka :)gratuluję

image

image

Cudna! :))

image
image
z dnia na dzien coraz śliczniejsza:)Wszystkiego najlepszego Nataszko:)...Lenka kończy miesiąc w piatek:)chyba dostanie jakś prezenciołek a co tam;P

ale lalunia hehe :):):):)

śliczna!!!!!!!!!

image
image
Jakie śliczności :)
Monia, ja zrozumiałam w rozmowie z Mają, ze mala miała 2930 (może zle usłyszałam) mniejsze o to, najważniejsze, że jest zdrowa a mamuśka-jak przed chwilką się dowiedziałam czuje się rewelacyjnie.
Mam nadzieję, ze też niedługo się rozdwoję, bo mnie już denerwuje to czekanie, telefony się rozdzwoniły, na gg pełno wiadomości a skrzynka e-mail-pełna i wszyscy chcą wiedziec czy już...
Dzisiaj nie było prądu u nas przez kilka godzin, ale się wynudziłam ;P
elizo przecudna ta twoja smerfecia:)
piąkną ma tą białą czapuchę:)

image

hehe spaceruj!!!!a nie w domku siedzisz:)później sie wysiedzisz troszke :)przez pierwszych kilka dni:)no ja tez licze że w koncu sie rozdowicie i Ty i Asia i juz bedzie mozna watek zmienic na mamusie;P....Maja przesłała mms'em Anie jest przecudowna taka słodziusia,malusieńka kruszynka:)przepiekna dzidzia:)

z chęcią dzisiaj bym poszła na spacer, ale przez ten prąd nie weszłabym do domu, bo mamy domofon elektroniczny, a mężuś wziął klucze od głownych drzwi :P
Też dostałam fotkę słodkiej Anki :)
Mam wiadomość od Nataszki, że bardzo dziękuje za komplementy :))) Jak jej powiedziałam, że wszyscy chwalili jej wdzięki, to aż się prężyła z dumy ;-) Trochę próżna jest, jak to rasowa kobieta :))) A z tymi prezentami dla mojej princeski to jest tak, że gdy zobaczę coś w sklepie, to nie mogę się powstrzymać i średnio raz na tydzień nabywam dla niej jakiś gadżecik. To jest już choroba, bo nie panuję nad tym, ale pewnie mój budżet w końcu wszystko zweryfikuje.
eliza malinka-sliczna mala

jestem po wizycie u lekarza i stwierdzil, ze pora rodzic:
-wg usg ma 2800 ale powiedzial, ze to usg to sie bardzo myli i pewnie ma z 3100
-mala bardzo nisko ma główkę i się wpycha (cisno tam strasznie), ale jak na złośc szyjka zamknietą i długa:(
niestety wg lekarza mam dość mało wód płodowych i najlepiej byłoby wywołać poród-zeby sie mala nie przydusila (niestety o tym zadecyduja w szpitalu)
-nie mozna sobie skurczy samemu aplikowac, np. przez sex albo te maliny bo wtedy bez kontroli macica sie bedzie kurczyc i moze sie przydusic dziecko
-moze znacie jakies sposoby na zwiekszenie (spowodowanie wogole) rozwarcia??

dostalam skierowanie do szpitala na KTG i licze ze mnie juz zatrzymaja, pojade jutro na Zaspę, ale jak mnie odeślą to osiwieje ze stresu....

wychodzi na to, ze urodze bez meza, najwazniejsze jest jednak by mala urodzila sie zdrowa

kurcze licze, na wasze wsparcie duchowe, trzymajcie kciuki za to by mnie przyjeli i potraktowali dobrze:)

ciekawe czy bede mogla spac dzis w nocy.....
image
image
asia, a kiedy wraca Twój mąż?

image
aśka, jesteśmy z Tobą i wszystko będzie dobrze, zobaczysz.
Ja jakoś dziwnie się czuję, jakbym miała dostac okres.
moj maz wraca w sobote wieczorem

a ja czuje ze tak jak zawsze bede musiala sobie poradzic sama:(

sorry, ale dostalam dola

image
image
Asia trzymaj sie bedzie dobrze,na pewno ..tylko mysl pozytywnie,nie stresuj sie! pamietaj ze to moze pogarszac sytuacje....z miła checia bym Ci potowarzyszyła,ale mam mała i nie moge je zostawic..ale bedziemy z Toba myślami,jak chcesz oczywiscie dzwon i pytaj jak tylko przyjdzie Ci jakas watpliwosc do głowy,czy poprostu bedziesz miała ochote:)))juz niedługo bedziesz miała swoja córeczke przy sobie i tylko o tym myśl:)skup sie na tym a wszystko bedzie dobrze:)wierz mi takie myslenie pomaga!!! pamietaj do konca i zawsze- usmiech i powtarzaj sobie"bedzie dobrze"

nie no jakby co to moja mama sie deklaruje ze mnie wesprze, ale zawsze chcialam by to byl maz, bo to zawsze sie tworzy wiez chyba wieksza

z jednej strony chcialabym poczekac na niego, ale z drugiej jak zobaczylam jak ciasno ma mala glowke to mi sie jej zal zrobilo i wolalabym ja juz urodzic

image
image
kurcze ale mnie mala naciska na dole, boli

moze wycisnie czop....:)

niech pomoze mamusi urodzic jeszcze troche....

image
image
asia, masz jeszcze 4 dni do terminu. poczekaj na męża.

image
też mam asia takie bóle na dole. ja bym poczekała na męża...chyba, że dzidzia zdecydowała by inaczej.

image
Gratulacje dla Majs.Dziewczyny wszystkie wasze pociechy są śliczne i takie słodkie:))A gosma już urodziła?

ślubowaliśmy 14 października 2006
image
image
dobra, ide do lozeczka-nie wiem czy zasne tak szybko, ale postaram sie;)

image
image
czesc dziewczyny,
wlasnie pochlalaniam sniadanie, bo nie wiem ile mi zejdzie na Zaspie

kurcze niby czop jest, wszystko pozamykane a mi dzis jak wstalam cos pocieklo (wczoraj zreszta tez) schizy dostane

maz chce wracac pociagiem jakby co, kurcze pewnie bedzie jechal z 6 godzin...
ale musze wiedziec, ze wywoluja

sie porobilo, nie ma co-kazdy przypadek jest inny

image
image
asia, powodzenia!!!

image
ooo, przeskoczyło w końcu na 9 miesiąc....super

image
asia
życzę Ci, aby wszystko było po Twojej myśli :))) i znowu będziemy głowić się co i jak ;-)
Asiuu.... Trzymam kciuki, żeby się Wami dobrze zaopiekowali.

Mąż - super zareagował ! Niech wraca - koniecznie ! ;-)

image
image
Asia trzymaj się, musi się wszystko udać z mężem czy bez:))najważniejsze żeby mała przyszła na świat bez komplikacji:))powodzenia
3maj się Asia, a może da się poczekać na mężulka? Życzę wam tego!!

Hej dziewczyny :)
a mnie od wczoraj wieczora boli brzuch i krocze, ból dokładnie taki sam jak przy okresie, co za jazda....ile to jeszcze potrwa?
Asia, głowa do góry, wszystko bedzie dobrze, chociaż wiem, ze jesteś pełna niepokoju tak jak ja, ale pomyśl, jaką nagrodę dostaniemy za to wszystko :))
Asia super, że mąż tak zareagował ! będzie dobrze ! 3mam kciuki :)

utrzymujecie wątek zgodnie z zapowiedzią, że się w nim się rozdwoicie :) czekam niecierpliwie na kolejne Wasze CUDY - kurcze jak czytam to mi się zawsze łezka zakręci, że już kolejna z Was ma dzieciątko przy sobie :)też już się nie mogę doczekać :)
pozdr

Jesteśmy małżeństwem od 27.07.2007
image
a u mnie pierwszy poporodowy smutek:(mała ma dysplazje lewego bioderka i na 7 tygodni musze ja wsadzic w szyne koszli:(ehh jakos tak ciezko mi z tym wszystkim..mamnadzieje ze po 7 juz ja sciagne na dobre i obie zapomnimy ze takie cos miało miejsce...najwazniejsze zeby tylko mała sie nie meczyła bo juz sie dosc nacierpi z tym refluksem:(....no nic ja dzis taka blee jestem-chyba na kazdego przychodzi taki czas..mam nadzieje ze mi szybko minie zeby mała nie wyczuwała....

no, no, niech ci szybko minie, bo ci jeszcze od tej zgryzoty mleko skwaśnieje :)

Monia. nie smuć się proszę. Ja miałam po urodzeniu zaraz rozpoznane bardzo duże zwichniecie obu stawów biodrowych. Rodzice i lekarze mnie trzymali przeszło 2 lata w różnych szynach i warto było - nic z tego nie pamietam, żadnego dyskomfortu w pamięci nie zarejestrowałam (mimo tego, że rodzicom sie wydawało ze bardzo mi z tym źle było) a biodra sa zdrowe i nie musiałam operacji zadnej na nie przechodzić.
Twoja córka ma delikatne zwichnięcie, na pewno szyna pomoże i oboje o niej zapomnicie, zatrze sie wśród innych wspomnień. Robisz wszystko by małej było dobrze, więc nie zadręczaj się, proszę, czymś na co wpływu nie masz.
Pozdrawiam serdecznie!

Ja tez mialam jakas szyne ze wzgledu na zwichniecie bioderek. I tak samo, nic z tego nie pamietam, zadnych urazow:) Za to moja mama tak - do dzis bardzo to przezywa:) Moze to jednak, mamy bardziej "cierpia" od dzieci, ktore maja te szyny?:)

image

czesc dziewczyny - jestem spowrotem (3,5 h siedzialam na izbie przyjec na zaspie bo czekalam na lekarza)

Swierdził co następuje:
-AFI 7 w tym okresie ciazy to nie jest za malo i trudno sie spodziewac wiecej
-wszystko mam pozamykane a szyjke dluga
-KTG wykazalo skurcze, ale za slabe na to by czynic dalsze kroki
-tetno dziecka w porzadku

Kazal czekac no i mam sie zglosic w przyszlym tygodniu, chyba ze oczywiscie odejda wody lub skurcze beda regularne i mocne...

To byl lekarz Krzysztof Jagiełowicz, czy mówi wam coś to nazwisko?
Taki siwy, dojrzalszy:)

Dzieki dziewczyny za wsparcie, na razie to fałszywy alarm, ale pewnie ktoregos dnia przyjdzie ten wlasciwy:)
Iza ja tez mam takie bole, ale jak na razie nie skrocila mi sie szyjka....a myslalam ze one to powoduja
Monia, szkoda malutkiej, ale mala na pewno nie bedzie pamietac, ze miala takie użądzonko na sobie-tyle ze macie obie teraz dodatkową uciążliwość:(
Dziewczynki jakos nie chca sie rodzic - na Zaspie spotkalam dziewwczyne 7 dni po terminie i nadal nic-zero skurczy, zero odejscia czopu czy rozwarcia-porazka:((
image
image
natknęłam się na tego lekarza. Miałam skierowanie do ginekologa na założenie szwu na szyjkę. On akurat był na izbie przyjęć i po zbadaniu odesłał mnie do domu twierdząc, że nie widzi podstaw do tego zabiegu. Dodam, że po następnej wizycie u ginekologa półtora tygodnia później trafiłam tam znowu ze skróconą o 1/3 swej poprzedniej długości szyjką i nie mieli już wyjścia tylko mnie przyjąć.........A ten lekarz chciał być mądrzejszy,....

No własnie jak ja byłam to też mówił, ze lekarze w przychodniach panikują i jakby popracowali trochę w szpitalu, to by nie stresowali pacjentek tyloma "niby-nieprawidłowościami"

Z tego co wiem, to mój lekarz kiedyś pracował na Klinicznej wiec nie wiem dlaczego taka opinia i byłam w lekkim szoku...

Jakieś pacjentki siedzące na korytarzu twierdziły, ze to dobry lekarz kurcze musze komus zaufac, bo posiwieje:)))

image
image
Ja też trafiłam na tego doktora kiedys na Zaspie w Izbie Przyjęc i wydal się kompetentny, mój doktor (też z Zaspy) potwierdzil potem wszystko to co tamten powiedzial. Asia, nie martw sie na zapas:))

image
dzieki dziewczyny za słowa otuchy...juz sobie z soba poradziłam:)autosugestia jak zwykle niezawodna...jednak licze na to ze nie tylko mała nie bedzie kiedys tam pamietała o tym lecz nie bedzie sie teraz meczyła...pewnie te co posiadaja juz swoje kruszynki przy sobie wiedza jak bardzo boli mamę jak jej dziecko cierpi czy się męczy...ale c tam ja jestem silna i moja maluszka po mnie tez bedzie silna i razem przez to przejdziemy zeby miała super zdrowe bioderka:)

no i takiego nastwienia monia się trzymaj :)

Jesteśmy małżeństwem od 27.07.2007
image
widze ze nie ma kto wam nowego watku zalozyc;)
czy chcecie dobic do 200?:)

WYMARZONA SUKNIA NA TWÓJ ŚLUB:)
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-suknie-z-salonu-Marietta-t222164,1,130.html
ja sie nie wylamuje, bo czekamy na relacje majls:)

image
image
chyba jednak warto podbic watek 8 ktory jakis czas temu iza załozyła bo ten juz bardzo ciezko przewijac i w nowym maja zda relacje aby było łatwiecj sie do niej"dostac" no i mam nadzieje ze Iza i Asia sie rozdwoja:)wiec szukam tego watku i go podbije:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy ktoś korzystał z pomocy psychoterapeuty? (63 odpowiedzi)

Czy ktoś korzystał z takiej pomocy i może polecić? Ja próbowałam dwa razy, u dwóch różnych osób,...

białe blaty w kuchni (42 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

do góry