Widok
SZEROKIE PIELUCHOWANIE
Hej. Byłam dziś z Paulana usg bioderek. Usg dobre ! w skali grafa. ale ma ograniczone odwodzenie. Ortopeda zalecił 2 miechy szerokiego pieluchowania. Teraz czytam roze fora itp i wszedzie piszą co innego..że to niby przestarzałe itp no i zgupiałam. Co robic? Sa jeszcze nne dodatkowe sposoby jak temu zaradzić?? Jak było u Was??
zapieluszkowalam ją w 2 flanelowe pieluchy i wyła jakbym ją w kajdanki zakuła:(( i nie wygodnie sie jej w tym leży:((
zapieluszkowalam ją w 2 flanelowe pieluchy i wyła jakbym ją w kajdanki zakuła:(( i nie wygodnie sie jej w tym leży:((
JA miałam wynik dokładnie taki sam jak ty i nie zakładałam 2 pieluch, Tylko starałam sie synka szeroko nosić na rękach, czyli siedząc na moim brzuchu twarzą w twarz, nóżki zakładałam na moje biodra, dość szeroko, i tak samo jak siedział na kolanach u mnie to szeroko rozkładałam mu nóżki, teraz tak się przyzwyczaił i lubi tak siedzieć, No i byłam jakieś 3 tyg temu na USG i jest wszystko już super dobrze:) Obyło się bez pieluch.
Risika lekarz mimo,że Natusia w pełni bioderka ok,to tak jak mmm-82 kazał robić.Mówił,że jest przeciwny pieluszce dodatkowej,tylko trzeba konsekwentnie z dzieckiem ćwiczyć.Przy przewijaniu przytrzymywać kilka sekund szeroko nóżki,robić ,,rowerek'' jak leży i przy noszeniu też rozkładać.Uważać na stópki,żeby też były odgięte
Idź na konsultacje do dr Sieliwończyka. U dziecka znajomych jakiś lekarz stwierdził problemy z biodrami i kazał szeroko pieluchować. Dr Sieliwończyk po dokładnym sprawdzeniu od razu "wyleczył" malucha- okazało się, że wszystko z dzieckiem jest ok. Wcześniejsza diagnoza była nieprawidłowa.
Poza tym w dysplazji pomocna może być chusta wiązana, nóżki w pozycji kieszonki są szeroko rozstawione. Dla pewności wzięłabym jednak zdjęcie do ortopedy i spytała się, czy dziecko może być tak noszone. Tutaj przykład: http://www.girasol.pl/chusty.php
Poza tym w dysplazji pomocna może być chusta wiązana, nóżki w pozycji kieszonki są szeroko rozstawione. Dla pewności wzięłabym jednak zdjęcie do ortopedy i spytała się, czy dziecko może być tak noszone. Tutaj przykład: http://www.girasol.pl/chusty.php
w piatek mama gdzies mnie jeszcze zapisala. jeju biedactwo nie może zasnąc w tych pieluchach :(( juz ze 3 razy chcialam ja rozbierać. co zasnie to sie budzi tak jej musi być strasznie nie wygodnie:(( chuste mam. ale w opisie pisze ze dziecko w pozycji zabki nosic od 3 miesiaca żeby trzymalo glowke).
Szerokie pieluchowanie nie jest dobra formą leczenia. Może zaszkodzić, bo zwijające się w kroku pileuchy tworzą dźwignię i mogą spowodować że stan bioderka się pogorszy. Jeśli nie ma zmian dysplastycznych - to po co leczyć? Wystarczy prawidlowa pielęgnacja dziecka.
A dla pewności polecam dr Sieliwonczyka. Idzcie do niego. Jest najlepszym specjalista na Pomorzu. Np. W Ośrodku Wczesnej Interwencji respektują wyniki usg tylko od niego. Na pewno wyjaśni wszelkie wasze niepewności.
A dla pewności polecam dr Sieliwonczyka. Idzcie do niego. Jest najlepszym specjalista na Pomorzu. Np. W Ośrodku Wczesnej Interwencji respektują wyniki usg tylko od niego. Na pewno wyjaśni wszelkie wasze niepewności.
nasza mała też była pieluchowana
ale 2 pieluchy flanelowe dr mówił, żeby zszyć razem powiedział na jaką szerokość maja być te pieluchy i tak 8 tyg nosiła
a teraz poprawa taka że sam lekarz był w szoku i już nie musi być pieluchowana
warunek taki, że nie wolno tego zaniedbać i zakładać pieluchę jak lekarz mówi
ale 2 pieluchy flanelowe dr mówił, żeby zszyć razem powiedział na jaką szerokość maja być te pieluchy i tak 8 tyg nosiła
a teraz poprawa taka że sam lekarz był w szoku i już nie musi być pieluchowana
warunek taki, że nie wolno tego zaniedbać i zakładać pieluchę jak lekarz mówi
hej:)) po cięzkiej nocy dopiero wstałysmy:/ Olcia moze jakos zle jej to zakladam:/
moj mejl: kaaykaa@wp.pl
A dziewczyny macie namiary na tego dr siewlonczyka?? na razie to i tak nie mam jak sie do gdanska wybrac ale moze po nowym roku sie da cos wykombinować.
moj mejl: kaaykaa@wp.pl
A dziewczyny macie namiary na tego dr siewlonczyka?? na razie to i tak nie mam jak sie do gdanska wybrac ale moze po nowym roku sie da cos wykombinować.
a moze zamiast pieluchy kupic taki specjany aparacik - dzicku nakładasz na spioszek - przyczepiony jets na szelkach - i jest przewiweniej - mój synek tak miał --- zapytak lekarza czy moze zmierzyć w cm rozstaw aparacika, czy mozesz go zakładać i gdzie go mozesz zamówić
Napewno nie ignoruj tego, bo bioderka to wazna sprawa i albo pieluchowanie albo aparacik szybko pomogą
Napewno nie ignoruj tego, bo bioderka to wazna sprawa i albo pieluchowanie albo aparacik szybko pomogą
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

ćwiczenia ćwiczeniami ale w pieluszce lub aparaciku dziecko jest non stop przez około 23 godziny na dobę a ćwiczyć tyle nei dasz rady .....
jescze wszytkoz alezy od wady bioderek...
tak wyglądał nasz aparacik - to taka tektura w materiale na szelkach - zmienia się ją co około 1m-c zwiększając szerokość

jescze wszytkoz alezy od wady bioderek...
tak wyglądał nasz aparacik - to taka tektura w materiale na szelkach - zmienia się ją co około 1m-c zwiększając szerokość

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Tak, z Dąbrowy i u nas w przychodni usg bioderek robią standardowo każdemu dziecku. W prawdzie na szczęście małemu nic nie jest, ale pytałam o to pieluchowanie, też powiedział, że można, jeżeli coś złego się dzieje, ale są właśnie ćwiczenia. A jeśli chce już się pieluchować, to właśnie wystarczy większy pampers.
A usg robił nam dr Paweł Król (hihi, miałam takiego kolegę w podstawówce :))
A usg robił nam dr Paweł Król (hihi, miałam takiego kolegę w podstawówce :))
Dziewczyny byłam z Nikodemem na USG bioderek Pan doktor napisał: "W badaniu ortopedycznym niepełna ruchomość bioder. W obrazie USG biodra Typ IIa/IIa z zaokrągleniami. Niedojrzałość bioder"
Powiedział że tragedii nie ma ale zalecił ćwiczenia i szerokie pieluszkowanie. Z tymi tertrami jakoś słabo mi idzie a raczej wydaje mi się że nie spełniają swojej roli. No i znalazłam ten wątek gdzie Dori mnie natchnęła i znalazłam takie coś
http://www.allegro.pl/item1001805230_nowoczesne_pieluchowanie_pieluszki_wielorazowe.html
tylko nie wiem jaką szerokość zamówić. Macie może jakieś doświadczenie? Co byłoby dobre dla 2-miesięczniaka??
Powiedział że tragedii nie ma ale zalecił ćwiczenia i szerokie pieluszkowanie. Z tymi tertrami jakoś słabo mi idzie a raczej wydaje mi się że nie spełniają swojej roli. No i znalazłam ten wątek gdzie Dori mnie natchnęła i znalazłam takie coś
http://www.allegro.pl/item1001805230_nowoczesne_pieluchowanie_pieluszki_wielorazowe.html
tylko nie wiem jaką szerokość zamówić. Macie może jakieś doświadczenie? Co byłoby dobre dla 2-miesięczniaka??
no to jest rzeczywiście podobne do tego co miał moj synek,ale te szeleczki , których tutaj nie widze pomagają w utrzymaniu aparaciku na tym miejscu gdzie być powinien, wiec nei zsunie się np. po kilkunastu minutach na kostki :) szelki sa regulowane jak w spodniach narciarskich więc mozna je dopasować do dziecka
Co do wielkości - musi koniecznie zmerzyć ten rozstaw ortopeda, bo jak kupisz za mały to nic nie da, a jak za wielki, to dziecko bedzie miało niekomfortowo i bedzie ci sie darło, bo po prostu bedzi ego starsznei bolało, bo jednak nawet 1cm to dośc duzo u takiego szkraba
Ta szerokośc apracika czyli rozszerzenia nóżek jest zalezna od wady bioderek
Wiec idz do ortopedy i wtedy na pewno bedzie taki aparat jak potrzeba
Systematyczne zakładanie naprawdeczyni cuda - nasz mały miał duża wadę i zaczał nosić aparacik od 3 tygodnia zycia - do 6 m-ca miał wszystko OK.
Co do wielkości - musi koniecznie zmerzyć ten rozstaw ortopeda, bo jak kupisz za mały to nic nie da, a jak za wielki, to dziecko bedzie miało niekomfortowo i bedzie ci sie darło, bo po prostu bedzi ego starsznei bolało, bo jednak nawet 1cm to dośc duzo u takiego szkraba
Ta szerokośc apracika czyli rozszerzenia nóżek jest zalezna od wady bioderek
Wiec idz do ortopedy i wtedy na pewno bedzie taki aparat jak potrzeba
Systematyczne zakładanie naprawdeczyni cuda - nasz mały miał duża wadę i zaczał nosić aparacik od 3 tygodnia zycia - do 6 m-ca miał wszystko OK.

Dzięki Dori za odpowiedź. Od poniedziałku zacznę pogoń za ortopedą :) mam nadzieję że uda mi się wyszukać taki aparacik z szelkami bo faktycznie jest bardziej praktyczny. Martwi mnie tylko to że robi się coraz cieplej i żeby Nikodem się nie przegrzał (chciałam napisać mały ale to by zabrzmiało dwuznacznie hehe)
mój synek nosił to od stycznia do końca czerwca i było ok. taki "aparacik/rozpórka/szelki Pavlika" (jest różne nazewnictwo) jest na 200% bardziej przewiewny niż druga pielucha....
Ten co my mieliśmy nie ściskał tak boków - z przodu byłu guziczki a oz tylnej czesci tej ekturki szły pentelki, więc boki były "wietrzone" i powietrze wchodziło pomedzy nóżki
Kazdy ortopeda powie ci gdzie taki aparacik możesz kupić - w kazdym większym miesci eje robią na receptę, która tez ortopeda wypisz - są też pracownie i sklepy ortopedyczne, często przy szpitalach.
Jesli bedzie trzeba to moge ci wysałć na maila z fotką jak te nasze wygladały, juz ich nie mam, bo oddałam do doktora zeby dał innym dzieciom, które leczy w szpitalu a ich rodziców nei stać na zakup takich szelek Z tego co pamietam synek zaczynał o rozmiaru 14cm, a skończył chyba na 21- lub 22cm
tu trochę info
Szyna, szelki czy poduszka?
Jeśli lekarz stwierdzi u dziecka rozwojową dysplazję stawów biodrowych, zaleci korzystanie ze specjalnego aparatu, nazywanego ortezą, który pomoże wyleczyć staw. Do wyboru jest kilka ortez - lekarz dobiera typ do stopnia niedorozwoju stawu biodrowego. Najpopularniejsze aparaty to: szelki Pavlika, poduszka Frejki i aparat (szyna) Koszli. Wszystkie utrzymują nóżki dziecka w pozycji leczniczej (zgięte w stawach biodrowych i kolanowych i rozłożone na boki). Jak długo maluch będzie musiał nosić daną ortezę - to sprawa bardzo indywidualna. Lekarz wyznacza wizyty kontrolne, w trakcie których ocenia stawy biodrowe w badaniu USG (u starszych niemowląt na zdjęciach Rtg) i reguluje ustawienia ortezy.
Niestety w przypadku stosowania wszystkich ortez pielęgnacja dziecka staje się uciążliwa - aparat można zdejmować tylko podczas przewijania i kąpieli. Orteza ogranicza swobodę ruchów dziecka i możliwości poznawania świata podczas zabawy. Najbardziej przyjazne dla dziecka są szelki Pavlika, ponieważ w najmniejszym stopniu krepują jego ruchy.
Z ortezy nie można jednak zrezygnować, albo zakładać ją tylko "na trochę". Jeśli zaniedbamy leczenie, dziecko mogą spotkać dużo poważniejsze i nieprzyjemne komplikacje. Warto się przemęczyć, nawet jeśli miało by to trwać kilka miesięcy. A potem po prostu zapomnieć o problemie.
Bardzo rzadko dzieje się tak, że aparaty ortopedyczne nie przynoszą pożądanego skutku i konieczne jest leczenie szpitalne. Stosuje się je najczęściej przy zwichnięciu stawu biodrowego, gdy głowa kości udowej w ogóle nie znajduje się w panewce (co zdarza się w ok. 2 proc. przypadków dysplazji rozwojowej). Maluch musi wówczas poleżeć na łóżku ze specjalnym wyciągiem, a następnie staw nastawiany jest w znieczuleniu ogólnym. Niekiedy schorzenie trzeba leczyć operacyjnie.
Ten co my mieliśmy nie ściskał tak boków - z przodu byłu guziczki a oz tylnej czesci tej ekturki szły pentelki, więc boki były "wietrzone" i powietrze wchodziło pomedzy nóżki
Kazdy ortopeda powie ci gdzie taki aparacik możesz kupić - w kazdym większym miesci eje robią na receptę, która tez ortopeda wypisz - są też pracownie i sklepy ortopedyczne, często przy szpitalach.
Jesli bedzie trzeba to moge ci wysałć na maila z fotką jak te nasze wygladały, juz ich nie mam, bo oddałam do doktora zeby dał innym dzieciom, które leczy w szpitalu a ich rodziców nei stać na zakup takich szelek Z tego co pamietam synek zaczynał o rozmiaru 14cm, a skończył chyba na 21- lub 22cm
tu trochę info
Szyna, szelki czy poduszka?
Jeśli lekarz stwierdzi u dziecka rozwojową dysplazję stawów biodrowych, zaleci korzystanie ze specjalnego aparatu, nazywanego ortezą, który pomoże wyleczyć staw. Do wyboru jest kilka ortez - lekarz dobiera typ do stopnia niedorozwoju stawu biodrowego. Najpopularniejsze aparaty to: szelki Pavlika, poduszka Frejki i aparat (szyna) Koszli. Wszystkie utrzymują nóżki dziecka w pozycji leczniczej (zgięte w stawach biodrowych i kolanowych i rozłożone na boki). Jak długo maluch będzie musiał nosić daną ortezę - to sprawa bardzo indywidualna. Lekarz wyznacza wizyty kontrolne, w trakcie których ocenia stawy biodrowe w badaniu USG (u starszych niemowląt na zdjęciach Rtg) i reguluje ustawienia ortezy.
Niestety w przypadku stosowania wszystkich ortez pielęgnacja dziecka staje się uciążliwa - aparat można zdejmować tylko podczas przewijania i kąpieli. Orteza ogranicza swobodę ruchów dziecka i możliwości poznawania świata podczas zabawy. Najbardziej przyjazne dla dziecka są szelki Pavlika, ponieważ w najmniejszym stopniu krepują jego ruchy.
Z ortezy nie można jednak zrezygnować, albo zakładać ją tylko "na trochę". Jeśli zaniedbamy leczenie, dziecko mogą spotkać dużo poważniejsze i nieprzyjemne komplikacje. Warto się przemęczyć, nawet jeśli miało by to trwać kilka miesięcy. A potem po prostu zapomnieć o problemie.
Bardzo rzadko dzieje się tak, że aparaty ortopedyczne nie przynoszą pożądanego skutku i konieczne jest leczenie szpitalne. Stosuje się je najczęściej przy zwichnięciu stawu biodrowego, gdy głowa kości udowej w ogóle nie znajduje się w panewce (co zdarza się w ok. 2 proc. przypadków dysplazji rozwojowej). Maluch musi wówczas poleżeć na łóżku ze specjalnym wyciągiem, a następnie staw nastawiany jest w znieczuleniu ogólnym. Niekiedy schorzenie trzeba leczyć operacyjnie.

Kurcze, ja jakoś mam wrażenie że 3/4 lekarzy zaleca to pieluchowanie na "zaś". Mi też kazali pieluchowac małą na 2 miechy. Bylam u lekarza w przychodni dziecięcej w gdyni na abrahama. Pani która była u lekarza po mnie też dostała tę samą diagnozę... Mi lekarz pokazał że małej nóżka nie odgina się tak jak ta dróga.Ale wrócilam do domu , zrobiłam tak jak lekarz. Poczym powtórzyłam to jesczez chyba z 10 razy w ciągu tygodnia i jakoś nie widziałam tego odchyłu. Nóżki odginały się tak samo. Obserwuję małą, sprawdzam te nóżki co jakiś czas i wygąda na to że ok. I sama nie wiem co robic.
Jak kazał pieluchowac to rób to, lekarz ma wiedze medyczną większa niz my.... więc trudno podważac jego decyzje. Jesli nie jestes pewna jego diagnozy, to najlepiej jak pojdziesz z dzieckiem do innego ortopedy na badanie - najlepiej wszytko widac na badaniu bioderek aparatem USG - masz wtedy 100% pewnośc czy jest czy nie jest OK.
Zaś pieluchowanie na pewno dziecku nie zaszkodzi
Zaś pieluchowanie na pewno dziecku nie zaszkodzi