Widok

Sączenie z rany po cc

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
12 dni temu miałam cc.
4 dni temu zdjęto mi szwy.
Nie mam czasu ani warunków(będąc w szpitalu z synkiem) aby dbać o ranę tak jak powinnam (wietrzenie)...

cały czas noszę te majteczki poporodowe(siateczkowe) i na wysokości rany mam taki wilgotnawy pasek :P

mam się bać? muszę iść do lekarza, czy to tak ma być?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Najważniejsze to odpowiednio często przemywać tą ranę. Polecam stosować do tego Octenisept - ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze, więc świetnie sprawdza się przy takich ranach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja Octenisept używałam również bezpośrednio na ranę, ponieważ ten środek działa bakteriobójczo i sprawia, że rana bardzo ładnie się goi. Co do roboty, to w mniejszych ilościach w ranie może się ona pojawić (ja tak miałam i wszystko było w porządku), ale jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas, to oczywiście kontrola lekarza jest tutaj konieczna, bo blizna przez dłuższy czas i intensywnie ropieć nie może.

Może też występować stan zapalny pochwy po porodzie...
Wtedy można spróbować zastosować Octenisept
Więcej na ten temat można przeczytać tu https://octenisept.pl/c/zastosowanie/polog-po-porodzie/

Powiem szczerze, że jestem po 2 cc i o takich pompach jak do tej pory nie słyszałam. Niemniej jednak jeżeli coś nas niepokoi, zawsze ciekawe porady i informacje na temat różnego rodzaju ran znajdziemy na https://zagojeni.pl/czy-wiesz-ze/tajemniczy-wysiek-co-to-jest/ . Dotyczą one takich zagadnień jak chociażby wysięk z rany i na pewno artykuły dostępne na wspomnianej stronie będą nader pouczającą lekturą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czym płukałaś to szczykawką? Na wierzch czy do środka rany? Mam podobna sytuacje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja po cc 7 tyg temu i kończę walczyć z rana. U mnie bardzo przyspieszył ściąganie ropy założenie pompy Snap. To pompa cisnieniowa dobranoc trudnych. Podobno w połogu ogólnie słabiej sie goi. Mam nadziej ze do końca miesiąca juz u mnie soe zakmnie a miałam 2 głębokie dziury i pełno ropy wewnątrz całej rany.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja również od tyg po CC w szpitalu i rana mi się nie goi do tego saczy każą przemywać i atybiotyk dostaje dotego brał wymaz z rany
nie robiłam :)

byłam u lekarza, obejrzał ranę, zbadał - powiedział, że wszystko goi się dobrze :) a sączyć się ma prawo - bo to jest w miejscu założenia najgrubszych szwów (na brzegu cięcia) i albo będzie się wchłaniać, albo będzie się sączyć :)

u mnie jest ta druga opcja :)

nie zostaje nic innego jak poczekać aż się wysączy do końca :P
Agusia i jak posiew?
jutro muszę pojechać na pobranie wymazu...

dzięki za info :)
ja leżąc w szpitalu też czekalam 3 dni na wynik
wiesz co ja już nie pamiętam,ale jakoś tak w tych granicach było,wydaje mi się,że tyle trwa wychodowanie bakterii.mam na myśli to,że nie od razu można ją wykryć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
*na wynik

miało być ;)
byłam u lekarza, dostałam antybiotyk - jutro kończę go brać jednak nie widzę poprawy...

tzn. poprawa była na 2 dni i znów jest gorzej :/

gdzie robiłyście posiew? potrzeba skierowanie? faktycznie aż 3 dni czeka się an wynik?
ja też rodziłam na klinicznej, też cięcie i sączenie rany, u mnie wyszły 2 paciorkowce i w sumie miesiąc w szpitalu bez dziecka z przerwą 5-dniową, cały czas na antybiotykach, z wysoką gorączką, też używałam octeniseptu, a poza tym codziennie mi płukali ranę. Ja bym to jak najszybciej pokazała lekarzowi
ja mialam ten sam problem i kazali mi przemywac rivanolem wszystko ladnie sie zagoilo
ja nie miałam gorączki...
dzięki Dziewczyny :)

Dag - fajny pomysł :) też go zastosuję :D
ja sobie wycielam z bawlenianych majtek kawalek materialu by nie przykrywala rany,wiec caly czas wietrzylam.polecam;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia oby :) zycze ci jak najlepiej :)
Ja przy gronie goraczkowałam raz na jakis czas ale jednak

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry