Widok

Sączenie z rany po cc

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
12 dni temu miałam cc.
4 dni temu zdjęto mi szwy.
Nie mam czasu ani warunków(będąc w szpitalu z synkiem) aby dbać o ranę tak jak powinnam (wietrzenie)...

cały czas noszę te majteczki poporodowe(siateczkowe) i na wysokości rany mam taki wilgotnawy pasek :P

mam się bać? muszę iść do lekarza, czy to tak ma być?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kamiś - rodziłam na Klinicznej...

Ojjka - byliśmy z Gabrysiem 2 dni w domu :/

o nie - żadnego szpitala........ ja już mam dosyć!!!!!!! kolejnego szpitala nie przeżyję!!! już 2 tygodnie jestem w szpitalach (z 2 dniami przerwy)...
mam nadzieję, że sam antybiotyk da radę... rana jednak ładnie się zagoi - teraz jak WRESZCIE będziemy w domu i wreszcie będę mogła o nią zadbać...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia jesli ja ( ze słaba psychika) wytrzymałam 6 tygodni w szpitalu bez małej to ty na pewno tez dałabys rade:)
Heh widzisz Paulka nie tylko my miałyśmy tego pecha :(
Agusia dla swojego i przede wszystkim dla bezpieczenstwa dziecka zrób ten posiew. Przynajmniej dostaniesz odpowiedni antybiotyk a do szpitala raczej nie trafisz(raczej na pewno) ja lezałam tyle ze wzgl na co innego a gronkowiec był leczony przy okazji. Pamietam, że jak starałam sie załatwic Paulce przyjecie na polanki to znajomy lekarz powiedział, że tak naprawde takie bakterie leczy sie w domu antybiotykami, przemywaniem itp takze spokojnie.

Ja psikałam rane octaniseptem i smarowałam rivanolem.
Jedz kochana koniecznie na ten posiew...bedziesz spokojniejsza! Nawet jesli to gronkowiec czy cos równie powaznego to przynajmniej bedziesz pod opieką lekarzy i dostaniesz odpowiedni antybiotyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
aaaa i przede wszystkim dbaj o to, żeby maly nie miał broń boże kontaktu z rana...nie kładz go na tą samą pościel bo zawsze coś z rany moze na nia skapnąć...ogolnie musisz bardzo uwazac na higiene
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak wygląda takie pobranie próbki na posiew?
czy przy gronkowcu jest gorączka?
Biora ci taki patyczek i delikatnie dotykaja tej wydzieliny co sie saczy i to wszystko.
Przy gronkowcu jak najbardziej goraczka wystepuje.
no to chyba nie gronkowiec - nie mam gorączki :D
Agusia oby :) zycze ci jak najlepiej :)
Ja przy gronie goraczkowałam raz na jakis czas ale jednak
ja sobie wycielam z bawlenianych majtek kawalek materialu by nie przykrywala rany,wiec caly czas wietrzylam.polecam;-)
dzięki Dziewczyny :)

Dag - fajny pomysł :) też go zastosuję :D
ja nie miałam gorączki...
ja mialam ten sam problem i kazali mi przemywac rivanolem wszystko ladnie sie zagoilo
ja też rodziłam na klinicznej, też cięcie i sączenie rany, u mnie wyszły 2 paciorkowce i w sumie miesiąc w szpitalu bez dziecka z przerwą 5-dniową, cały czas na antybiotykach, z wysoką gorączką, też używałam octeniseptu, a poza tym codziennie mi płukali ranę. Ja bym to jak najszybciej pokazała lekarzowi
byłam u lekarza, dostałam antybiotyk - jutro kończę go brać jednak nie widzę poprawy...

tzn. poprawa była na 2 dni i znów jest gorzej :/

gdzie robiłyście posiew? potrzeba skierowanie? faktycznie aż 3 dni czeka się an wynik?
*na wynik

miało być ;)
wiesz co ja już nie pamiętam,ale jakoś tak w tych granicach było,wydaje mi się,że tyle trwa wychodowanie bakterii.mam na myśli to,że nie od razu można ją wykryć
ja leżąc w szpitalu też czekalam 3 dni na wynik
jutro muszę pojechać na pobranie wymazu...

dzięki za info :)
Agusia i jak posiew?
nie robiłam :)

byłam u lekarza, obejrzał ranę, zbadał - powiedział, że wszystko goi się dobrze :) a sączyć się ma prawo - bo to jest w miejscu założenia najgrubszych szwów (na brzegu cięcia) i albo będzie się wchłaniać, albo będzie się sączyć :)

u mnie jest ta druga opcja :)

nie zostaje nic innego jak poczekać aż się wysączy do końca :P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry