Widok

Skierowanie do szpitala na szew a pessar

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Pytanie do dziewczyn, które miały w ciąży problemy z szyjką - czy miałyście zakładany szew czy pessar (jest kilka starych wątków ale zależy mi na aktualnych informacjach) ?

Czy w ogóle jest obecnie możliwość założenia pessara w szpitalu?

Jak wygląda cała "procedura" szpitalna w przypadku szwu (ewentualnie pessara) i czy jeśli lekarz prowadzący kieruje to zawsze ten szew zakładają?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1 ciąża 35 tydz. Druga - znowu skraca się szyjka . Lekarka prowadząca zalecał szew .konsultacje u 3 lekarzy , wg nich brak wskazan. Szyjka się skracala ale nie znacznie jeszcze i była zamknięta. Zalecał pessar ze względu na 1 poród przedwczesny. Dr Matkowski założył mi go w gabinecie . Na wizycie . Zdjęty w 37 tyg. Urodziłam 2 tyg później . Powodzenia :)
Dzięki za odzew :)
Rozumiem, że nie byłaś pacjentką dr. Matkowskiego a on tylko zakładał pessar. Pessar pewnie musiałaś zdobyć sama? Czy lekarz prowadzący potrafił go dobrze kontrolować (obawiam się tego, że jeśli nie zakłada, to czy będzie umiał w porę zareagować ewentualnie poprawić...).
Czesc, mialam zalozony szew w drugiej ciąży w 27 tygodniu szyjka skrocona i rozwarcie (chyba powodem bylo przeziebienie i duży kaszel - bo i tak lezalam) prcedura byla taka ze lezalam kilka dni- bo lekarze twierdzili ze moze lepiej nie... ze ciaza duza itd... dostalam sterydy- gdyby porod się mial zaczac. (no to byla stresowa sytuacja...)
w kazdym razie szew zalozony ostatniego dnia 36 tygodnia odeszly wody- i pojechalam do szpitala- szew zdjeli- z porodem zaczekami do po polnocy- aby juz bylo o czasie... urodzilam 3065 w pierwszym dniu 37 tygodnia- czyli o czasie - porod trwal doslownie chwile :) SN
:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dodam tylko, że ordynator i lekarze byli zdania że lepiej nie zakladac już - że za pozno- a profesowa kliniki byla zakladac :)
Karola a jaka była długość szyjki na którą zakładany był szew?
Czy pomimo szwu musiałaś nadal leżeć?
hej ja miałam zakładany szew dosłownie 2 dni temu. w szpitalu leżałam 6 dni. aktualnie 27 tc. szyjka 15 mm, chociaż nastepnego dnia 12mm-14mm z lejem ponad 2 cm
Hej, ja miałam podobnie jak opisuje ~jk;
A moje zalecenie bylo raczej oszczedzac sie- a to bardziej ze wzgledu na wiek i malucha w domu- (rok i 2 miesiace wtedy); Bo sporo osob może normalnie funkcjonować- raczej brałabym pod uwagę najbardziej to - co mówi lekarz prowadzacy... bo bywa roznie
Dzięki za odzew! No jasne, że zalecenia lekarza najważniejsze bo każdy przypadek jest inny ale też dobrze się czasem rozeznać jak to jest u innych ;)

A powiedzcie nikt nie proponował Wam pessaru czy było to u Was niemożliwe?
mi nikt nie proponował pessaru, od razu podjęli decyzje o szwie, a byłam na klinicznej. może pessar w moim przypadku by się nie sprawdził, bo mam rozwarcie wewnętrzne, nie mam pojęcia
Ja nie byłam pacjentka doktora Matkowski ego do czasu aż założył pessar i wtedy juz ciąża u niego do końca ;) musiałam komuś zaufać. Udało się w sumie. Bo też miałam w domu 1.5 roczek synka . Chciałam ten pessar żeby czuć się bezpieczniej . Jak coś byś chciała wiedzieć napisz zllota@o2.pl. ja tu rzadko zaglądam :) wszystkiego dobrego !

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

do góry