Widok
Ja teraz chodzę na rehabilitację do Akademosa. Mam trochę inny problem, bo nie mogę obciążać brzucha. Ale ćwiczenia na wzmocnienie mięśni które robię, nadają się również na kręgosłup ze skoliozą. Co prawda siłownia do tego nie jest konieczna, bo póki co korzystam tylko z rowerka na rozgrzewkę, a pozostałe ćwiczenia są z piłką lub gumą.
Wiem, że niezłą ulgę na bolącą skoliozę daje wspinanie na ściance.
[/url]
[/url]
Wiem, że niezłą ulgę na bolącą skoliozę daje wspinanie na ściance.

Kiedys uslyszalam od lekarza ze absolutnie zadnych cwiczen tylko lekka symetryczna gimnastyka rehabilitacyjna (mam skolioze, lordoze i jeszcze inne odksztalcenia kregoslupa). Tyle ze czulam sie coraz gorzej, bole byly nie do wytrzmania i nie moglam nosic zadnych obcislych bluzek, bo bylo widac mocno krzywe plecy.
zaczelam na wlasna reke chodzic na jpierw na yoge i pilates - delikatnie, zawsze moiwlam instruktorowi o przypadlosciach i on modyfikowal niektore np asany.
Czulam sie duzo lepiej, cwiczylam wiecej i wiecej.
Teraz (kilka lat pozniej), jestem w doskonalej formie, regularnie silownia, spinning, yoga, step i inne, przygotowuje sie nawet do maratonu;). Bole plecow ustapily, wzmocnilam miesnie brzucha (te glebokie zwlazcza), mam lepsza posture.
Ja ze swego doswiadczenia polecam. Zapisz sie do klubu gdzie jest fizjo i moze Ci razem z trenerem ulozyc indywidualny program. A potem zobaczysz dalej.
Powodzenia.
zaczelam na wlasna reke chodzic na jpierw na yoge i pilates - delikatnie, zawsze moiwlam instruktorowi o przypadlosciach i on modyfikowal niektore np asany.
Czulam sie duzo lepiej, cwiczylam wiecej i wiecej.
Teraz (kilka lat pozniej), jestem w doskonalej formie, regularnie silownia, spinning, yoga, step i inne, przygotowuje sie nawet do maratonu;). Bole plecow ustapily, wzmocnilam miesnie brzucha (te glebokie zwlazcza), mam lepsza posture.
Ja ze swego doswiadczenia polecam. Zapisz sie do klubu gdzie jest fizjo i moze Ci razem z trenerem ulozyc indywidualny program. A potem zobaczysz dalej.
Powodzenia.