Widok

Skolioza...a silownia

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoras z Was majac skolioze uczeszcza na silownie?
Chodzi mi o cw na miesnie brzucha,troche odchudzajace itp.
Moj trener twierdzi ze te cw tylko na ta partwie ciala nie szkoda,ale chcialam sie zapytac jak to jest z tym u Was...:)
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam skoliozę i jestem instruktorką fitness. Moim zdaniem ćwiczenia na siłowni nie szkodzą i ja nie miałam nigdy problemów z kręgosłupem a ćwiczę sporo, ale może lepiej spytaj jakiegoś lekarza.
Ja teraz chodzę na rehabilitację do Akademosa. Mam trochę inny problem, bo nie mogę obciążać brzucha. Ale ćwiczenia na wzmocnienie mięśni które robię, nadają się również na kręgosłup ze skoliozą. Co prawda siłownia do tego nie jest konieczna, bo póki co korzystam tylko z rowerka na rozgrzewkę, a pozostałe ćwiczenia są z piłką lub gumą.
Wiem, że niezłą ulgę na bolącą skoliozę daje wspinanie na ściance.
image[/url]image[/url]
Kiedys uslyszalam od lekarza ze absolutnie zadnych cwiczen tylko lekka symetryczna gimnastyka rehabilitacyjna (mam skolioze, lordoze i jeszcze inne odksztalcenia kregoslupa). Tyle ze czulam sie coraz gorzej, bole byly nie do wytrzmania i nie moglam nosic zadnych obcislych bluzek, bo bylo widac mocno krzywe plecy.
zaczelam na wlasna reke chodzic na jpierw na yoge i pilates - delikatnie, zawsze moiwlam instruktorowi o przypadlosciach i on modyfikowal niektore np asany.
Czulam sie duzo lepiej, cwiczylam wiecej i wiecej.
Teraz (kilka lat pozniej), jestem w doskonalej formie, regularnie silownia, spinning, yoga, step i inne, przygotowuje sie nawet do maratonu;). Bole plecow ustapily, wzmocnilam miesnie brzucha (te glebokie zwlazcza), mam lepsza posture.
Ja ze swego doswiadczenia polecam. Zapisz sie do klubu gdzie jest fizjo i moze Ci razem z trenerem ulozyc indywidualny program. A potem zobaczysz dalej.
Powodzenia.
Dziekuje za odp.
Ja oczywiscie nie chce jakis cw silowych ktore by obciazaly kregoslup ale tez chce zaczac dbac o siebie i swoja kondycje bo po ciazy to wiadomo,wiec spokojnie moge isc pobiega czy areobik jakis,dziekuje i pozdrawiam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

do góry