Widok

Slub w Kościele Mariackim...

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
...czy można wziąć tam ślub???

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak najbardziej .Nie ma z tym problemu , moi znajomi tam brali slub.Jedyny makament ,ze moze sie trafic tak ze poniewaz jeston zabytkiem czesto w trakcie slubu zdarzaja sie wycieczki lub pojedynczy turysci.Niektorym moze to przeszkadzac...

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mieliśmy tam ślub, było pięknie.

Turyści nawet się nie pokazali - było wyraźnie widać, że jest msza i wszyscy to uszanowali. Ale za to przed wejściem robiono nam zdjęcia, prawiono komplementy i składano życzenia w różnych językach :)
Dzięki za dobre słowa :)
Ciekawe czy jeszcze dam radę wcisnąć się na 2 sierpień... Czy mieliście duży problem z zaklepaniem tam terminu?

Nie było problemu z datą. To mało oblegany kościół na śluby, przez cały rok przed nami było tam zawartych tylko 17 małżeństw... My byliśmy jedyną parą w popularnym dniu.

Koniecznie sobie zamówcie organistkę - panią Asię, nie organistę. Pani Asia nieźle sobie liczy za występ, ale śpiewa jak anioł.
potwierdzam slowa Agathy
nie ma "tloku", kochany ksiadz Robert Kaczorowski, koniecznie pani Asia
a co do turystow, to mozna odgrodzic nawe glowna , albo i wszystkie,

pieknie bylo;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
W ubiegłym roku byłam na ślubie znajomych w mariackim i wkurzało mnie, że w czasie mszy jacyś turyści łazili po kościele i robili zdjęcia (dokładnie w bocznych nawach). Na szczęście nowożeńcy nic nie widzieli (mieli miejsca przy samym ołtarzu)
bo to nowozency musza zadbac o to, by odgrodzono nawy
A oni chyba o tym nie wiedzieli. Swoją drogą, ci turyści są jakoś mało kumaci... ;)
Witam

My mielismy slub w Mariackim w sierpniu:) Bylo cudownie...
Co do zaklepania daty, to polecam juz sie teraz zorientowac - w naszym dniu byly 4 sluby!!!
Zdaje sie ze boczne lawy byly ogrodzone na czas slubu, ale faktycznie turystow sporo - nasza dekoratorka miala spory problem ze strojeniem, bo caly czas sie ktos krecil.

Dzięki za info :) Pozdrowionka

hej:)
A wiecie moze jakie sa oplaty w Mariackim?

------------------------------------------------------------------------------------
sprzedam po 10 maja Mariees de Paris Dolores rozmiar 38 ecrue

- tam bywam :)
ofiara...
Dzieki:)
w sumie wszedzie jest ofiara tylko czasami ksiadz dokladnie mowi ile ta ofiara wynosi..

------------------------------------------------------------------------------------

w mariackim akurat nie

ale za to pani Joasia mowi od razu, ile kosztuja "jej organy"
niemniej oplaca sie je zamowic
Nie polecam, za duży, dużo turystów, na ołtarzu lampa, chyba sodowa, świecąca na żółto, kiepsko wychodzą zdjęcia.
Goście daleko od młodych.
Latem kłopotliwy dojazd i parkowanie -potrzebne opłacenie zezwoleń u Straży Miejskiej.
To tyle...
Wlasciwie to jest kosciol, ktory bardzo by nam pasowal - dwa kroki od restauracji, we wrzesniu jest duze prawdopodobienstwo ze nie trzeba bedzie parasoli :)
Ciekawe co nam powiedza, pani w kiosku, bardzo niemila (akurat pytalismy o jakies info na temat kancelarii w samego Sylwestra) potraktowala nas dosc nierzecznie z wyzszoscia oznajmiajac ze tu zadnych slubow dla ludzi spoza parafii sie nie robi. Ot, chyba kobiecina lubi sie spowiadac...
Jazeli macie jakies wskazowki to chetnie poczytam - z kim rozmawiac, za ile itd.
slubu udzielal nam ks. Robert Kaczorowski /jego piekny spiew...
ale ks. Ludwik tez jest przemily
ofiara

w sprawach organizacyjnych, typu kleczniki, kwiaty, itp nalezy sie zwracac do P. Malgosi
my akurat nie mielismy tiuli na krzeslach, przy oltarzu tylko zwykle mieczyki (poprosilismy o wazon)
bukiety na schodach byly chyba pary, ktora slubowala w pt

"ochroniarze" roztawiaja sznury, znaczy odgardzaja nawy podczac mszy, ale to wy musicie im o tym powiedziec

organy: tylko Pani Joasia (my we wrzesniu 2007 300 pln bodajze...)

co jeszcze??
W sobotę pozwolenie od straży miejskiej nie jest potrzebne, o ile nie trafi się na Jarmark Dominikański, to nie ma problemów z parkowaniem.

Zdjęcia z kościoła mamy przepiękne, nasz fotograf nie narzekał na oświetlenie kościoła. To wspaniałe wnętrze naprawdę pozwala na zrobienie wyjątkowych fotografii.

Goście są może dość daleko, ale wszyscy za to mają idealny widok :)

Gdy zapalają się wszystkie światła i migoczą złote zdobienia, Bazylika Mariacka wygląda jeszcze piękniej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agatha napisał(a):

> W sobotę pozwolenie od straży miejskiej nie jest potrzebne, o
> ile nie trafi się na Jarmark Dominikański, to nie ma problemów
> z parkowaniem.
>
> Zdjęcia z kościoła mamy przepiękne, nasz fotograf nie narzekał
> na oświetlenie kościoła. To wspaniałe wnętrze naprawdę pozwala
> na zrobienie wyjątkowych fotografii.
>
> Goście są może dość daleko, ale wszyscy za to mają idealny
> widok :)
>
> Gdy zapalają się wszystkie światła i migoczą złote zdobienia,
> Bazylika Mariacka wygląda jeszcze piękniej.

No właśnie... Jarmark :( 2 sierpnia chyba się zaczyna, a ja mam wtedy.
A czy to była Twoja lub jego parafia?

Ostatnio Jarmark chyba nawet zaczynał się pod koniec lipca... Nie mam pojęcia co wtedy - zapytaj w Mariackim, tam będą wiedzieć najlepiej, czy zostanie choć kawałek parkingu w okolicach kościoła... Zawsze można zaparkować kawałek dalej i przejść "orszakiem" - my tak szliśmy z kościoła do restauracji - było zabawnie i też mamy z tego momentu fajne zdjęcia.

Nie, to nie była parafia żadnego z nas. Ale zostaliśmy serdecznie przyjęci :)
Dziewczyny, potrzebuje pomocy i rady.

Probuje sie skontaktowac z proboszczem parafii, fakt, poza godzinami pracy kancelarii bo akurat jestem w pracy kiedy sa otwarci i nie moge sie wyrwac w tym czasie a dzwonic z pracy nie da rady.

najgorsze jest to, ze proboszcz jest, i ze niestety nie umiem sie przebic przez panie gosposie/dzialaczki/wolontariuszki.
Po prostu jezeli nikt nie umiera to odsylaja do kancelarii w godzinach pracy i nie trafia do nich, ze jestem daleko i nie moge wpasc w odwiedziny.

Macie jakis sposob na te kobieciny? Ja nie wiem, czy mam klamac, czy tez na nie nakrzyczec. Bo to juz nie moja pierwsza przymiarka do kontaktow w tej parafii i ciagle wyrastaja przed nami te leciwe joanny dark, co tak bronia dostepu do ksiezy i co gorsza, wydaja wyroki twierdzac ze nie jest mozliwe zalatwienie danej sprawy.
Macie na nie jakis sposob?
We wtorki w Kościele Mariackim biuro jest czynne w godzinach 17 - 19.

Moge Cie poratowac tel komorkowym
wprawdzie nie do proboszcza ale do ks. Kaczorowskiego i Ludwika
Dzieki wielkie, rozmawialam z ksiedzem Kaczorowskim, podal mi naprawde szczegolowe informacje, co i jak, ale o pozwolenie na slub musze prosic proboszcza. Inaczej sie niestety nie da.
No nic, bede probowac, moze mi sie fuksnie, ze zadnej aktywiski nie bedzie w poblizu.
Mi sei wydaje to strasznie absurdalne, zeby nie dalo sie z ksiedzem porozmawiac przez telefon inaczej niz przez pare godzin w tygodniu, w godzinach pacy wiekszosci osob.
Telefon wynaleziono po to, zeby ulatwic komunikacje....

ufffff, mam nerwa troche, bo nie wiem, czy nam sie uda. Z drugiej strony slyszalyscie zeby ksiadz odmowil komus slubu, bo nie jest miejscowy?
Mariacki nie byl nasza parafia, i takich problemow nie mielismy...
Sluchajcie czy macie moze jakis telefon do Pani Joasi (organy)?

To tez nie ejst nasza parafia,co wiecej moj chlopak jest greko katolikiem,a potraktowano nas bardzo milo i serdecznie.

To dlaczego nie bierzecie slubu w cerkwi? Część mojej rodziny jest tego wyznania, kuzynka niedawno miała najpiękniejszą ceremonię na świecie...
Mam nadzieje, ze nam wszystko sie uda - mamy dzien i godzine. A na poczatku Mariacki wydawal sie tak niedostepny ze szok!
Troche cierpilwosci i mozna odetchnac z ulga.
do góry