Widok

Śmierć psa - co powiedzieć 3-latkowi?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dwie godziny temu umarła nasza młodsza sunia. Gabryś jeszcze nic o tym nie wie, dopiero się obudził i ogląda bajki.

Co Mu powiedzieć?

Wie, że miała chore serduszko.

Rok temu musieliśmy uśpić starszą sunię(ostra mocznica). Musiał jechać z nami do weterynarza, czekał ze mną w aucie a moja Mama poszła z sunią do lekarza, później się zmieniłyśmy i wróciłam do auta z "kocykiem". Nic nie widział.

Wersja była, że Saba była chora i pojechała na takie specjalne wczasy, żeby odpocząć i wyzdrowieć. Ale nie możemy jej odwiedzać.
Przeżywał, pytał o nią ale w sumie było lżej, bo była druga psica.

A co teraz?

Ja sama już mam omamy słuchowe i wydaje mi się, że przyszła położyć się na balkon. Będzie okropnie pusto.

Mąż ma zaraz przyjechać pochować ją. Nie wiem czy uda nam się utrzymać Młodego z daleka (bo nie widział Taty kilka dni).

Co Mu powiedzieć????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia - bardzo mi przykro i współczuję.
Niestety nie poradzę jak przedstawić to dziecku, nie wiem:(
Pochowajcie sunię w lesie, wiem że nie można, ale pies to członek rodziny.

Co do następnego pieska, to z dorosłym faktycznie może być różnie, ale mogę Ci polecić fajną behawiorsytkę jakbyś chciała. Pomaga m.in. przy wyborze psa ze schroniska i określa jego temperament itp.
Inna opcja to szczeniak - wtedy sama go kształtujesz i układasz, ale wiadomo siuśki, kupki w domu i niszczenie :)
Jeśli zdecydujesz się kupić szczeniaka określonej rasy, kup tylko w legalnej zarejstrowanej hodowli w Związku Kynologicznym.
Pozdrawiam serdecznie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
co sie robi z ciałem? do weterynarza do utylizacji?

a dziecku prawdę bym powiedziała, w końcu kiedyś musi się dowiedzieć co to smierć, a to chyba dobra okazja na taką rozmowę, zrozumie tyle ile zrozumie a podejrzewam że wiecej niż sie może wydawać
przechodzilismy dwa tygodnie temu smierc ukochanego chomika-powiedziałam małej,ze chomis poszedł do szpitala bo bolały go uszka(ala była niedawno w szpitalu)i jak wyzdrowieje to wróci a w miedzyczasie kupilismy nowego-niewiem czy z psem to by przeszło,ale z chomikiem sie udało wyjsc z tematem gładko.a
agusia co robi sie z ciałem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
juz wiem co nalezy zrobic z cialem. brzmi to strasznie...
to co mamy z nią zrobić? wyrzucić na śmieci? (oczywiście takiej opcji nie biorę pod uwagę)

myślimy o kolejnym piesku. nie wiem czy szczeniaka czy dorosłego ze schroniska. boję się że z dorosłym nie koniecznie "trafi się" jeśli chodzi o łagodność do dziecka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
agusia zwierząt nie wolno zakopywać.........
jest to karane:(
przykro mi bardzo,moja sunia 11 letnia też choruje ehhh....
Synek twój będzie pewnie smutny,ale może sprawicie sobie szczeniaka?to troszkę złagodzi stratę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Skoro dziecko wie, że pies chorował to można powiedzieć prawdę, a nawet zrobić "pogrzeb" psa. położyć kwiatki - w końcu dziecko nie jest zupełnie małe
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry