Widok

Sposób na ciemieniuszkę

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój 3 miesięczny synek ma bardzo suchą skórę na głowie. Od 3 tygodni zaczęły się pojawiać delikatne łuski (wygląda jak łupież). Smarowałam do tej pory główkę oliwką, ale to nic nie daje. Dodam że łuski pojawiły sie też na ciemiączku. Czy to możliwe że już twardnie mu ciemiączko? I czy zeczywiście jest to ciemieniuszka? Jak sobie z tym poradzić? Proszę o porady.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zuzka_jr napisał(a):

> Patrzę na notatki ze szkoły rodzenia i mam napisane, że
> ciemieniucha może być objawem nietolerancji na białko, więc
> jeśli karmisz piersią to ogranicz jego spożycie. Poza tym można
> robic kompres z parafiny, która podgrzewa się w ciepłej wodzie
> i naklada na główkę, a następnie wyczesuje. Jest też specjalny
> preparat z firmy SVR, ale nie mam zapisanej nazwy.
>
>

Dokładnie przy alergii na białko się pojawia!!!!!!!!
Mzoesz zwalczyć ja tez smarując ciepła oliwka ok 1 godz. przed kąpielą i w czasi ekapieli delikatnie pocierajac gazikiem

No i dieta bezmleczna - jak po kilku tyg. się poprawi to własnie neistety neitolerancja!!!!!!!

Jak zaczęłam czesać włoski córce to zaczęła jej się robic ciemieniucha. Odpuściłam czesanie i spokój. Polecem kompres z lekko podgrzanej parafiny.

http://www.allegro.pl/item320400843_svr_xerial_capillaire_krem_z_mocznikiem_100ml.html

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
image

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Mojemu synkowi też najwięcej łusek zbierało się na ciemiączku. Ja smarowałam mu główkę godzinę przed kąpielą oliwą (może być oliwa z oliwek), tak porządnie żeby się dobrze główka natłuściła,a łuski zmiękły i zakładałam bawełnianą czapeczkę. Potem w kąpieli dobrze trzeba wymasować główkę, a to co zostanie wyczesać mięką szczoteczką.

Są specjalne preparaty apteczne na ciemieniuchę - bardzo skuteczne. Wystarczy zapytać farmaceutę.
Nie karmię piersią....więc nietolerancja mleka odpada. Niedługo mamy szczepienie więc poradzę sie lekarza.
ja stosowałam zwykłą oliwkę i wyczesywałam po miesiącu zeszło
mama mojej koleżanki wycierała głowę tetrą i też zeszło jest trochę tych sposobów ale trzeba uzbroić się w cierpliwość bo nie zejdzie ona po 2 dniach

Patrzę na notatki ze szkoły rodzenia i mam napisane, że ciemieniucha może być objawem nietolerancji na białko, więc jeśli karmisz piersią to ogranicz jego spożycie. Poza tym można robic kompres z parafiny, która podgrzewa się w ciepłej wodzie i naklada na główkę, a następnie wyczesuje. Jest też specjalny preparat z firmy SVR, ale nie mam zapisanej nazwy.

Ja też smarowałam oliwką moją córkę ale jak poszłam do lekarza z nią to mi przepisała coś na ciemieniuchę i jej zeszło ale nie pamiętam nazwy bo to było prawie 3 lata temu zapytaj się lekarza.

moja koleżanka stosowuje oliwke ale taką specjalną tylko na ciemieniuche i juz jest tych strupków mniej, nazywa sie to olejuszka z firmy skarb matki

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry