Widok

Sprawdzone sałatki do grilla

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Macie takie??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem musi być to coś odświeżającego :) Warto do sałatki dodać np. trochę mięty :)

Na grilla moim zdaniem najlepiej sprawdzają się lekkie surówki . I tak jest na grillu sporo mięsa ;)

Jesli o mnie chodzi to lubię grecką oraz tradycyjny colesław. Odsyłam na stronę, na której jest bardzo dużo takich właśnie pomysłów na surówki:
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/sur%C3%B3wki-na-grilla

Najprostsza to marchewkowo jabłkowa:
marchew500 g
jabłka300 g
Sos sałatkowy do mizerii Knorr1 opak
kwaśne mleko200 g
miód1 łyżka
sok z cytryny1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
dzieki za przepisy, napewno sprobuje. A znacie taka, b.pyszna:
Pekinska, feta (pokroic w kostke), winogrona te ciemne, sos knorra koperkowo-ziolowy najlepiej 2 szt. Smacznego!
wydrukowałam sobie Wasze przepisy i będę kolejno próbować :)

Ja polecam:
kapusta penińska
ziarna słonecznika prażone/ ziarenka krótko podsmażyć na patelni/
kukurydza
ser/kosteczka/
majonez + jogurt naturalny+ 2ząbki czosnku

Polecam :)
aż chce się grillować ;)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
najczęściej robimy "śmieciową" zwaną też "nawinie" ;) (co się nawinie)

**** "śmieciowa" ****
potrzebujemy:
~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska)
~ puszkę kukurydzy
~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki )
~ świeży ogórek
~ rzodkiewki
~ szczypiorek, koperek
~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu)
możemy też dać kolorowe papryki
a moja Mama dodaje jeszcze jabłko

no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku

można dodać winogrona - ciekawy efekt :)

czasami robię którąś z tych surówek/sałatek:

**** colesław ****
(znalazłam kiedyś na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php)
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. REWELACYJNA!!!

***SAŁATKA ZIEMNIACZANA***(przepis przywieziony z Niemiec przez sąsiadkę)

~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz

Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...

***SAŁATKA JASIENIOWA*** (wspomnienie wypadów z przyjaciółkami na działkę)

~ puszka kukurydzy
~ czerwona papryka
~ pęczek szczypiorku
~ około 30 dag wędliny (jakiejś mielonki lub mortadeli)
~ majonez, sól, pieprz

Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kiełbaska ładniej wygląda pokrojona w paseczki (mniej więcej 5mm x 20mm). Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w robieniu... Do tego bardzo ładnie wygląda - kolorki cieszą oczy

***SAŁATKA PIECZARKOWO-SEROWA***

~ podgotowane w osolonej wodzie pieczarki (minimum 0,5 kg - kurczą się)
~ żółty ser
~ zielona pietruszka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ majonez, sól, pieprz

Ostudzone pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy natkę pietruszki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy, wciskamy czosnek. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.

***SAŁATKA Z BROKUŁEM***

ja robię sałatkę z brokułami w 2 wersjach :)

podstawą obu sałatek jest:
~ sałata lodowa (może być cykoria)
~ świeży ogórek
~ puszka kukurydzy
~ ugotowany brokuł (podzielony na małe różyczki, ja gotuję w wodzie z Vegetą/Jarzynką itp. - jest smaczniejszy)
~ sos Knorr koperkowo-ziołowy (daję troszkę mniej wody, bo warzywa puszczą soki)

a do tego...

wersja I
~ szynka/mielonka pokrojona w paski
~ 0,5 puszki ananasa
~ 2 banany

wersja II
~ puszka tuńczyka
~ 4 jajka na twardo

***SAŁATKA BROKUŁOWA***

~ 1 brokuł
~ 30 dag szynki
~ opakowanie (200g) łuskanego słonecznika
~ majonez, pieprz, jarzynka/vegeta

Brokuła umyć, odkroić różyczki, podzielić je na mniejsze cząstki. Łodyżki obrać, pokroić. Gotować osobno, kilka minut w wodzie z jarzynką. Osączyć, wystudzić.
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać na papierowy ręcznik i zostawić do wystudzenia.
Szynkę pokroić w paseczki, dodać brokuła i słonecznik. Doprawić majonezem i pieprzem(sól już jest w szynce i brokule - także nie potrzeba).

u mnie wszyscy tak lubią sałatkę brokułową, że przeważnie robię z podwójnej porcji ;)
u nas też ziemniaczana z ogórkiem zwykłym, kiszonym i dużą ilkością koperku+majonez z jogurtem
a mi do grilla najbardziej pasuje śmieciówa warzywna :) sałata lodowa, ogórek świeży i małosolny, pomidory, rzodkiewka, może być papryka, dużo kopru i szczypiorku i sos majonezowo-jogurtowy
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ziemniaczana robie z ogorkiem konserwowym i na koncu dodaje sporo czosnku i natki pietruszki (do majonezu i smietany i pozostalych skladnikow)
ziemniaczana jest pyszna z orzechami włoskimi :) ziemniaki, orzechy, sól, pieprz, koperek i jogurt naturalny :)
image

image
ugotowany kalafior, ogórek świeży, koperek świeży, majonez ze śmeitaną... Pychotka:)
a ja ostatnio tez robilam ziemniaczana.Pychotka.No wiec,ziemniaczki oczywiscie,rzodkieweczka,szczypior,jaja i koperek no i majonez,przyprawy do smaku.Smakowala wszystkim.
ziemniaczana- ogórek kiszony, cebula, ziemniaki, majonez, smietana homo 18 %, sól, pieprz

kolorowa- salata lodowa poszarpana, pomidorki koktailowe na pół, w plasterki młoda cukinia, rzodkiewki, czerwona i biała cebula w krążki(trzeba ją rozbic na pierscienie), ew. jajko gotowane w ćwiartki i ułożyć na wierzch. Dresing Develey wymieszać z 5 łyżkami octu balsamicznego i 1 łyżeczką płaską cukru- ja blenderuję. Polac przed podaniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no, cos innego :) bede musiala sprobowac, ale niestety narazie się na nią nie skuszę, bo cebula, a mam małą na cycusiu :(
ja tak samo robię w sałatce ziemniaczanej dodaje majonez wymieszany z jogurtem naturalnym
ja w ziemnaczanej zamiast oleju daję majonez i do tego dużo koperku, pychota :)

o tak ulubione to:
-grecka
-ziemniaczana (ziemniaki, ogorek swiezy i cebulka w oleju)
-z bialej rzepy(z porem w majonezie ze smietana i pomidorkami koktajlowymi na wierzch)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (67 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Dowód osobisty (12 odpowiedzi)

Właśnie się zorientowałam, że potrzebujemy pilnie dowód osobisty na dziecka na przelot samolotem....

jak nauczyć dziecko pływać (3 odpowiedzi)

Hej Zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym, żeby zapisać dziecko na pływanie i trochę się...

do góry