Widok

Sprawdzone sałatki do grilla

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Macie takie??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
o tak ulubione to:
-grecka
-ziemniaczana (ziemniaki, ogorek swiezy i cebulka w oleju)
-z bialej rzepy(z porem w majonezie ze smietana i pomidorkami koktajlowymi na wierzch)
ja w ziemnaczanej zamiast oleju daję majonez i do tego dużo koperku, pychota :)

ja tak samo robię w sałatce ziemniaczanej dodaje majonez wymieszany z jogurtem naturalnym
no, cos innego :) bede musiala sprobowac, ale niestety narazie się na nią nie skuszę, bo cebula, a mam małą na cycusiu :(
ziemniaczana- ogórek kiszony, cebula, ziemniaki, majonez, smietana homo 18 %, sól, pieprz

kolorowa- salata lodowa poszarpana, pomidorki koktailowe na pół, w plasterki młoda cukinia, rzodkiewki, czerwona i biała cebula w krążki(trzeba ją rozbic na pierscienie), ew. jajko gotowane w ćwiartki i ułożyć na wierzch. Dresing Develey wymieszać z 5 łyżkami octu balsamicznego i 1 łyżeczką płaską cukru- ja blenderuję. Polac przed podaniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja ostatnio tez robilam ziemniaczana.Pychotka.No wiec,ziemniaczki oczywiscie,rzodkieweczka,szczypior,jaja i koperek no i majonez,przyprawy do smaku.Smakowala wszystkim.
ugotowany kalafior, ogórek świeży, koperek świeży, majonez ze śmeitaną... Pychotka:)
ziemniaczana jest pyszna z orzechami włoskimi :) ziemniaki, orzechy, sól, pieprz, koperek i jogurt naturalny :)
image

image
ja ziemniaczana robie z ogorkiem konserwowym i na koncu dodaje sporo czosnku i natki pietruszki (do majonezu i smietany i pozostalych skladnikow)
a mi do grilla najbardziej pasuje śmieciówa warzywna :) sałata lodowa, ogórek świeży i małosolny, pomidory, rzodkiewka, może być papryka, dużo kopru i szczypiorku i sos majonezowo-jogurtowy
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas też ziemniaczana z ogórkiem zwykłym, kiszonym i dużą ilkością koperku+majonez z jogurtem
najczęściej robimy "śmieciową" zwaną też "nawinie" ;) (co się nawinie)

**** "śmieciowa" ****
potrzebujemy:
~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska)
~ puszkę kukurydzy
~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki )
~ świeży ogórek
~ rzodkiewki
~ szczypiorek, koperek
~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu)
możemy też dać kolorowe papryki
a moja Mama dodaje jeszcze jabłko

no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku

można dodać winogrona - ciekawy efekt :)

czasami robię którąś z tych surówek/sałatek:

**** colesław ****
(znalazłam kiedyś na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php)
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. REWELACYJNA!!!

***SAŁATKA ZIEMNIACZANA***(przepis przywieziony z Niemiec przez sąsiadkę)

~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz

Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...

***SAŁATKA JASIENIOWA*** (wspomnienie wypadów z przyjaciółkami na działkę)

~ puszka kukurydzy
~ czerwona papryka
~ pęczek szczypiorku
~ około 30 dag wędliny (jakiejś mielonki lub mortadeli)
~ majonez, sól, pieprz

Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kiełbaska ładniej wygląda pokrojona w paseczki (mniej więcej 5mm x 20mm). Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w robieniu... Do tego bardzo ładnie wygląda - kolorki cieszą oczy

***SAŁATKA PIECZARKOWO-SEROWA***

~ podgotowane w osolonej wodzie pieczarki (minimum 0,5 kg - kurczą się)
~ żółty ser
~ zielona pietruszka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ majonez, sól, pieprz

Ostudzone pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy natkę pietruszki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy, wciskamy czosnek. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.

***SAŁATKA Z BROKUŁEM***

ja robię sałatkę z brokułami w 2 wersjach :)

podstawą obu sałatek jest:
~ sałata lodowa (może być cykoria)
~ świeży ogórek
~ puszka kukurydzy
~ ugotowany brokuł (podzielony na małe różyczki, ja gotuję w wodzie z Vegetą/Jarzynką itp. - jest smaczniejszy)
~ sos Knorr koperkowo-ziołowy (daję troszkę mniej wody, bo warzywa puszczą soki)

a do tego...

wersja I
~ szynka/mielonka pokrojona w paski
~ 0,5 puszki ananasa
~ 2 banany

wersja II
~ puszka tuńczyka
~ 4 jajka na twardo

***SAŁATKA BROKUŁOWA***

~ 1 brokuł
~ 30 dag szynki
~ opakowanie (200g) łuskanego słonecznika
~ majonez, pieprz, jarzynka/vegeta

Brokuła umyć, odkroić różyczki, podzielić je na mniejsze cząstki. Łodyżki obrać, pokroić. Gotować osobno, kilka minut w wodzie z jarzynką. Osączyć, wystudzić.
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać na papierowy ręcznik i zostawić do wystudzenia.
Szynkę pokroić w paseczki, dodać brokuła i słonecznik. Doprawić majonezem i pieprzem(sól już jest w szynce i brokule - także nie potrzeba).

u mnie wszyscy tak lubią sałatkę brokułową, że przeważnie robię z podwójnej porcji ;)
aż chce się grillować ;)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
wydrukowałam sobie Wasze przepisy i będę kolejno próbować :)

Ja polecam:
kapusta penińska
ziarna słonecznika prażone/ ziarenka krótko podsmażyć na patelni/
kukurydza
ser/kosteczka/
majonez + jogurt naturalny+ 2ząbki czosnku

Polecam :)
dzieki za przepisy, napewno sprobuje. A znacie taka, b.pyszna:
Pekinska, feta (pokroic w kostke), winogrona te ciemne, sos knorra koperkowo-ziolowy najlepiej 2 szt. Smacznego!

Na grilla moim zdaniem najlepiej sprawdzają się lekkie surówki . I tak jest na grillu sporo mięsa ;)

Jesli o mnie chodzi to lubię grecką oraz tradycyjny colesław. Odsyłam na stronę, na której jest bardzo dużo takich właśnie pomysłów na surówki:
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/sur%C3%B3wki-na-grilla

Najprostsza to marchewkowo jabłkowa:
marchew500 g
jabłka300 g
Sos sałatkowy do mizerii Knorr1 opak
kwaśne mleko200 g
miód1 łyżka
sok z cytryny1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Moim zdaniem musi być to coś odświeżającego :) Warto do sałatki dodać np. trochę mięty :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

do góry