Widok
ziemniaczana- ogórek kiszony, cebula, ziemniaki, majonez, smietana homo 18 %, sól, pieprz
kolorowa- salata lodowa poszarpana, pomidorki koktailowe na pół, w plasterki młoda cukinia, rzodkiewki, czerwona i biała cebula w krążki(trzeba ją rozbic na pierscienie), ew. jajko gotowane w ćwiartki i ułożyć na wierzch. Dresing Develey wymieszać z 5 łyżkami octu balsamicznego i 1 łyżeczką płaską cukru- ja blenderuję. Polac przed podaniem.
kolorowa- salata lodowa poszarpana, pomidorki koktailowe na pół, w plasterki młoda cukinia, rzodkiewki, czerwona i biała cebula w krążki(trzeba ją rozbic na pierscienie), ew. jajko gotowane w ćwiartki i ułożyć na wierzch. Dresing Develey wymieszać z 5 łyżkami octu balsamicznego i 1 łyżeczką płaską cukru- ja blenderuję. Polac przed podaniem.
ja ziemniaczana robie z ogorkiem konserwowym i na koncu dodaje sporo czosnku i natki pietruszki (do majonezu i smietany i pozostalych skladnikow)
http://forum.trojmiasto.pl/Englein-zamezna-od-1-sierpnia-2009-t120490,1,11.html?hl=englein#hl

wizaż-szkolenia www.alterapars.pl

wizaż-szkolenia www.alterapars.pl
najczęściej robimy "śmieciową" zwaną też "nawinie" ;) (co się nawinie)
**** "śmieciowa" ****
potrzebujemy:
~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska)
~ puszkę kukurydzy
~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki )
~ świeży ogórek
~ rzodkiewki
~ szczypiorek, koperek
~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu)
możemy też dać kolorowe papryki
a moja Mama dodaje jeszcze jabłko
no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku
można dodać winogrona - ciekawy efekt :)
czasami robię którąś z tych surówek/sałatek:
**** colesław ****
(znalazłam kiedyś na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php)
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. REWELACYJNA!!!
***SAŁATKA ZIEMNIACZANA***(przepis przywieziony z Niemiec przez sąsiadkę)
~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz
Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...
***SAŁATKA JASIENIOWA*** (wspomnienie wypadów z przyjaciółkami na działkę)
~ puszka kukurydzy
~ czerwona papryka
~ pęczek szczypiorku
~ około 30 dag wędliny (jakiejś mielonki lub mortadeli)
~ majonez, sól, pieprz
Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kiełbaska ładniej wygląda pokrojona w paseczki (mniej więcej 5mm x 20mm). Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w robieniu... Do tego bardzo ładnie wygląda - kolorki cieszą oczy
***SAŁATKA PIECZARKOWO-SEROWA***
~ podgotowane w osolonej wodzie pieczarki (minimum 0,5 kg - kurczą się)
~ żółty ser
~ zielona pietruszka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ majonez, sól, pieprz
Ostudzone pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy natkę pietruszki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy, wciskamy czosnek. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
***SAŁATKA Z BROKUŁEM***
ja robię sałatkę z brokułami w 2 wersjach :)
podstawą obu sałatek jest:
~ sałata lodowa (może być cykoria)
~ świeży ogórek
~ puszka kukurydzy
~ ugotowany brokuł (podzielony na małe różyczki, ja gotuję w wodzie z Vegetą/Jarzynką itp. - jest smaczniejszy)
~ sos Knorr koperkowo-ziołowy (daję troszkę mniej wody, bo warzywa puszczą soki)
a do tego...
wersja I
~ szynka/mielonka pokrojona w paski
~ 0,5 puszki ananasa
~ 2 banany
wersja II
~ puszka tuńczyka
~ 4 jajka na twardo
***SAŁATKA BROKUŁOWA***
~ 1 brokuł
~ 30 dag szynki
~ opakowanie (200g) łuskanego słonecznika
~ majonez, pieprz, jarzynka/vegeta
Brokuła umyć, odkroić różyczki, podzielić je na mniejsze cząstki. Łodyżki obrać, pokroić. Gotować osobno, kilka minut w wodzie z jarzynką. Osączyć, wystudzić.
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać na papierowy ręcznik i zostawić do wystudzenia.
Szynkę pokroić w paseczki, dodać brokuła i słonecznik. Doprawić majonezem i pieprzem(sól już jest w szynce i brokule - także nie potrzeba).
u mnie wszyscy tak lubią sałatkę brokułową, że przeważnie robię z podwójnej porcji ;)
**** "śmieciowa" ****
potrzebujemy:
~ sałatę (masłową lub lodową / może być kapusta pekińska)
~ puszkę kukurydzy
~ świeże pomidory (czerwone, żółte, pomarańczowe - jakie lubicie, ja mam zawsze wybór - nie ma to jak własne pomidorki )
~ świeży ogórek
~ rzodkiewki
~ szczypiorek, koperek
~ cebulę (białą, czerwoną lub żółtą - wedle gustu)
możemy też dać kolorowe papryki
a moja Mama dodaje jeszcze jabłko
no i najważniejsze - sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy(z innym smakiem nie ma już tego efektu) - najczęściej robię z 2 torebek, dodaję 6 łyżek oleju i 4 łyżki wody(a nie 2x3 jak wychodzi z przepisu na opakowaniu) - pomidorki i ogórek puszczą sok, więc sos nie może być za bardzo rozcieńczony wodą, bo nie będzie smaku
można dodać winogrona - ciekawy efekt :)
czasami robię którąś z tych surówek/sałatek:
**** colesław ****
(znalazłam kiedyś na http://www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php)
- 8 szklanek startej na grubych oczkach białej kapusty
- 1-2 startych na grubych oczkach marchwi
- 2 małe cebule
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być nieco mniej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szkl. majonezu (najlepszy Winiary - lub można wymieszać łyżkę majonezu z łyżką jogurtu bałkańskiego lub śródziemnomorskiego - mój wypróbowany trik )
- 1/4 szkl. mleka (lub trochę mniej jeżeli majonez będzie bardzo gęsty)
- 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Posiekaną kapustę i marchewkę wsypać do sporej miski.
Dodać drobniutko posiekaną cebulkę.
Cukier wymieszać z pieprzem, solą, mlekiem, majonezem, octem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji
polać warzywa i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. REWELACYJNA!!!
***SAŁATKA ZIEMNIACZANA***(przepis przywieziony z Niemiec przez sąsiadkę)
~ ugotowane ziemniaki
~ świeży ogórek
~ twaróg
~ szczypiorek (może być do tego mała cebula)
~ śmietana, dużo soli i biały pieprz
Ziemniaki kroimy w dość duże i grube plasterki (żeby było widać i czuć zębem co się je). Obranego ogórka kroimy wzdłuż na 2(a jeśli większy to na 4) i w plasterki. Szczypiorek(+ewentualną cebulę) drobno siekamy. Twaróg kruszymy. Wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, dużo soli(ta sałatka musi być lekko przesolona) i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.
Podajemy schłodzoną.
Ziemniaczana sałatka fantastycznie się sprawdza latem jako obiad lub kolacja...
***SAŁATKA JASIENIOWA*** (wspomnienie wypadów z przyjaciółkami na działkę)
~ puszka kukurydzy
~ czerwona papryka
~ pęczek szczypiorku
~ około 30 dag wędliny (jakiejś mielonki lub mortadeli)
~ majonez, sól, pieprz
Kukurydzę odsączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Kiełbaska ładniej wygląda pokrojona w paseczki (mniej więcej 5mm x 20mm). Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
Sałatka jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w robieniu... Do tego bardzo ładnie wygląda - kolorki cieszą oczy
***SAŁATKA PIECZARKOWO-SEROWA***
~ podgotowane w osolonej wodzie pieczarki (minimum 0,5 kg - kurczą się)
~ żółty ser
~ zielona pietruszka
~ 1-2 ząbki czosnku
~ majonez, sól, pieprz
Ostudzone pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy natkę pietruszki. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy, wciskamy czosnek. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem.
***SAŁATKA Z BROKUŁEM***
ja robię sałatkę z brokułami w 2 wersjach :)
podstawą obu sałatek jest:
~ sałata lodowa (może być cykoria)
~ świeży ogórek
~ puszka kukurydzy
~ ugotowany brokuł (podzielony na małe różyczki, ja gotuję w wodzie z Vegetą/Jarzynką itp. - jest smaczniejszy)
~ sos Knorr koperkowo-ziołowy (daję troszkę mniej wody, bo warzywa puszczą soki)
a do tego...
wersja I
~ szynka/mielonka pokrojona w paski
~ 0,5 puszki ananasa
~ 2 banany
wersja II
~ puszka tuńczyka
~ 4 jajka na twardo
***SAŁATKA BROKUŁOWA***
~ 1 brokuł
~ 30 dag szynki
~ opakowanie (200g) łuskanego słonecznika
~ majonez, pieprz, jarzynka/vegeta
Brokuła umyć, odkroić różyczki, podzielić je na mniejsze cząstki. Łodyżki obrać, pokroić. Gotować osobno, kilka minut w wodzie z jarzynką. Osączyć, wystudzić.
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać na papierowy ręcznik i zostawić do wystudzenia.
Szynkę pokroić w paseczki, dodać brokuła i słonecznik. Doprawić majonezem i pieprzem(sól już jest w szynce i brokule - także nie potrzeba).
u mnie wszyscy tak lubią sałatkę brokułową, że przeważnie robię z podwójnej porcji ;)
Na grilla moim zdaniem najlepiej sprawdzają się lekkie surówki . I tak jest na grillu sporo mięsa ;)
Jesli o mnie chodzi to lubię grecką oraz tradycyjny colesław. Odsyłam na stronę, na której jest bardzo dużo takich właśnie pomysłów na surówki:
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/sur%C3%B3wki-na-grilla
Najprostsza to marchewkowo jabłkowa:
marchew500 g
jabłka300 g
Sos sałatkowy do mizerii Knorr1 opak
kwaśne mleko200 g
miód1 łyżka
sok z cytryny1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Jesli o mnie chodzi to lubię grecką oraz tradycyjny colesław. Odsyłam na stronę, na której jest bardzo dużo takich właśnie pomysłów na surówki:
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/sur%C3%B3wki-na-grilla
Najprostsza to marchewkowo jabłkowa:
marchew500 g
jabłka300 g
Sos sałatkowy do mizerii Knorr1 opak
kwaśne mleko200 g
miód1 łyżka
sok z cytryny1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Moim zdaniem musi być to coś odświeżającego :) Warto do sałatki dodać np. trochę mięty :)