Widok

Sprawdzone sposoby na odparzenia.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wiem, że podobny wątek był ostatnio, ale nie mogę się do niego dokopać. Mój synek ma od dwóch dni bardzo czerwoną dupkę i nie wiem co robić, od urodzenia stosuję maść pośladkową i przez rok czasu ani razu nie miał odparzeń, a teraz coś się zrobiło i nie wiem już co robić, żeby to złagodzić:( Macie może jakieś sprawdzone sposoby??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sudokrem i wietrzenie pupci :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
linomag zawsze nam pomagał
image
image
jak juz pupcia jest mocno czerwona to moja pediatra kazała nam stosowac maść tormentiol.
Rewelacyjnie działa mąka ziemniaczana.

Nawet największe odparzenie zniknie a przynajmniej zblednie już następnego dnia.

A z maści/kremów to uważam,że nivea na odparzenia jest dobra pomimo tego,że beznadziejnie się rozprowadza.
Dziękuję za rady, zaraz pójdę do apteki i zaopatrzę się w w/w maści. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki!
a ja dodatkowo polecam przemywanie przy każdej zmianie pieluchy nadmaganianem potasu :) unas pomogło - o wiele bardziej niż sudocrem :)
drogie mamusie,czy wiecie,ze masc tormentiol zawiera szkoldliwy kwas borny???? slyszalam,ze na potege owa masc zapisuje dr znany i polecany pediatra na zaspie w polmedzie....dziwie sie i ubolewam...
wez pod uwage,ze zaczerwieniona pupcia moze byc objawem alergii..polecam linomag,mycie woda i mydelkiem zero chusteczek! duzo wietrzyc pupe
Sudokrem....

Wietrzenie dupiny

Zmiana pieluszek na inną firmę

lub zmiana diety dziecka, jeśli odparzenie było skutkiem kupki
ja tez bylam przeciwnikiem termentiolu.. ale jak nic nie pomoglo przemoglam sie i zakupilam. koszt ok 6 zl. odparzenie zeszlo po 2 uzyciach!! ja tam generalnie nuc nie uzywam. psulina moze w ciagu 2 lat miala 3 razy odparzona dupke :]
na pewno zrezygnuj z chusteczek,tylko woda z delikatnym płynem (albo delikatny lekko różowy roztwór nadmanganianu potasu),po każdej zmianie pieluchy dokładnie osuszy i przewietrz pupę.My dodatkowo kąpaliśmy małego w krochmalu i to chyba najlepiej się sprawdzało.
We wszystkich znanych mi szpitalach na oddziałach dla maluszków Tormentiol jest w użyciu, jeśli powstanie odparzenie.

Kwas borny też miewają zalecany maluszki na problemy siusiakowe, więc nie jest to substancja zakazana, tylko stosowana ostrożnie i na zalecenie lekarza.

Sudokrem u nas kompletnie się nie sprawdził, opakowanie po tygodniu poleciało do kosza, podobno to już inna maść niż kilka lat temu.

Mój synek co kilka miesięcy po prostu potrzebował zmiany maści, to co było długo super, przestawało pomagać.

Najdłużej używamy Bepanthenu, jeśli jest jakiś problem po biegunce lub alergizującym jedzeniu, smaruję Tormentiolem.
my mielismy problem po ospie, jak sie zaczelo nie chcialo sie skonczyc!
Masakra!!!! Pomagalo tylko uzywanie Pampersow, nawet jednego innego nie moglam zalozyc bo jeszcze wieksza tragedia.. uzywalismy sudocrem, rozne pasci na odparzenia, bepanten, pediatra przepisala tormentiol. Wietrzenie itd. zaleczylo sie, ale poswiata czerwona dalej byla i potem znow gorzej. Pomogla masc ze szpitala, rewelacja!!!!!!!!!!! Dobrze ze mamy dojsc by ja dostawac i teraz stosuje tylko to. juz troszke zapobiegawczo i nie przy kazdym przewiujaniu.
image
image
Posmaruj cieniutką warstwą Clotrimazolum, pomaga.
na lekkie odparzenia - u nas tylko bepanthen pomagał (sudokrem - ani troche)
a jak cos mocniejszego - to tormentiol - mega szybko, po jednym, dwoch posmarowaniach zaczeło znikac
image
qrcze, wlasnie mloda ma wysypke w okolicy n.plciowych,takie krostki bez wydzieliny itp, wyskoczyly po zmianie [pieluch, zaraz wrocilam spowrotem do poprzednich, nie boli jej to, smaruje bepanthenem, sos nivea, ale nie pomaga, nie jest gorzej i nie jest lepiej, co to moze byc, bo myslalm ze to tzw.rash nappy
image

image
Mojej małej jak wyskoczyły krosteczki na narządach to lekarka zleciła Clotrimazolum, według mnie rewelacja
Ostrożnie z tym, to na grzybicę jest.

My stosowaliśmy tormentiol, ale także ostrożnie, bo zawiera kwas borowy...

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

przy zmianie pieluszki przemywaj pupe przegotowaną wodą,nie uzywaj chusteczek w tym czasie bo one nawilżają a odparzenia trzeba wysuszyć,Oprócz tego normalnie smaruj kremem ,mojemu dziecku to pomogło

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z Biurem nieruchomości (61 odpowiedzi)

Chcę sprzedac mieszkanko, kawalerke. Ile zycza sobie w tej chwili biura nieruchomosci, znaczy...

CET na Kowalach - proszę o opinie (109 odpowiedzi)

Czy któreś dziecko chodzi do tego przedszkola albo do szkoły? jakie są Wasze opinie o tej placówce?

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry