Widok

Sprawdzone sposoby na odparzenia.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wiem, że podobny wątek był ostatnio, ale nie mogę się do niego dokopać. Mój synek ma od dwóch dni bardzo czerwoną dupkę i nie wiem co robić, od urodzenia stosuję maść pośladkową i przez rok czasu ani razu nie miał odparzeń, a teraz coś się zrobiło i nie wiem już co robić, żeby to złagodzić:( Macie może jakieś sprawdzone sposoby??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na odparzenia pomaga tez mydelko Aleppo szamir 70 % z olejek laurowym. Ja je zamawiam w sklepie Pachnąca Kraina
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żel Calendeel sprawdza się u nas od kilku lat. I na odparzenia i na oparzenia, na odmrożenia, zaczerwienienia, ukąszenia. Generalnie krem typu "all in 1", ale naprawdę jest warty uwagi.

W ekstremalnych sytuacjach mąka ziemniaczana, kąpiel w wodzie ewentualnie z dodatkiem jakiegoś delikatnego bezzapachowego płynu, bez żadnego mydlenia, późniejszego balsamowania, oliwkowania itd. Na ewentualna ciemieniuche olej kokosowy i tyle z kosmetyków. Do wycierania pupy pampers pure albo water wipes.
https://www.aptekagalen.pl/waterwipes-chusteczki-nasaczane-czysta-woda-60szt
Które można dostać w aptekach.
Moj syn miał bardzo odpieczoną pupe a zeby bylo milo mial problemy z brzuszkiem i kilka razy dziennie purkał z kupką. Za glowe sie już lapalam bo bylo coraz gorzej zadne bepantemy i sudokremy ani zasypki nie pomagaly. W końcu przypomnialam sobie ze u nas w domu na wszelkie problemy ze skórą stosowalo sie rumianek. Zaparzylam i za kazdym razem przy przewijaniu obmywalam pupę platkiem kosmetycznym namoczonym w rumianku, wietrzylam minimum 5 min po przemyciu a do tego Pani w aptece polecila masc Termentile baby. Juz na kolejny dzien bylo o niebo lepiej, mlody dal sie w koncu przewijac nornalnie bo wczesniej byl ryk i staral sie uciekac a mi nornalnie malo serce nie pekalo zwlaszcza ze na prawde min co godzine pampers byl przybrudzony kupka. Takze bardzo polecam Rumianek, termentile i wietrzenie

Mąka jescze bardziej pogłębiła problem , linomag nie pomógł , alantan zielony nie pomógł , sudocrem nie pomógł , dopiero tormentalum- zaczęłam stosować popołudniu a w nocy już była poprawa , rano ani śladu. Nie myli z tormentiol.

Zerknijcie sobie na stronę. Na stronie mozna zobaczyc w jakich sklepach w dobrej cenie kupić maść na odparzenia Tormentalum

Jedyny sprawdzony, skuteczny i bezpieczny sposób to stosowanie Octenicaru. Naprawdę warto mieć go w apteczce, bo przydaje się także między innymi przy zadrapaniach i otarciach.

Widzę, że Octenicare był już tutaj polecany, więc i ja polecam, bo u naszego maluszka sprawdził się świetnie! Aktualnie jestem w drugiej ciąży i już mam go ponownie przygotowany dla drugiego malucha. Na pewno będziemy stosować, bo jak czytałam, to na rynku jeszcze nic tak samo dobrego się nie pojawiło.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

wszystko zależ czy mówimy o rumieniu pieluszkowym, czy pieluszkowym zapaleniu skóry.
wiecej masz opisane tutaj https://www.mojniemowlak.pl/rumien-pieluszkowy-co-to-jest-i-jak-leczyc/

Mąka ziemniaczana naprawdę działa cuda. Nic nie tracicie a afekt zaskakujący

odparzenia sa bolesne niestety na słabe linomag na mocne octenicare to krem po naswielaniach ale delikatny
bardzo polecam i pozdrawiam

Jak już robisz reklamę, to chociaż umiejętnie. Ogrzewanie tematu sprzed 8 lat raczej nie zrobi Waszemu produktowi dobrej reklamy.

Kosmetyki dla dzieci trzeba wybierać starannie. Ja polecam maść pielęgnacyjno - kojącą marki Hildegard Braukmann z serii Mama&Ja. idealnie sprawdza się w przypadku podrażnione i pupy malucha, w składzie ma masło kakaowe i wosk pszczeli które tworzą fajną barierę chroniącą skórę przed wilgocią.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
No to opisze nasza przygode z odparzeniami, ktore sa u nas od... sierpnia...!!!!!

Nigdy nie uzyewalismy chusteczek, Maja miala bardzo wrazliwa skóre i nawet po chusteczka Musteli czy Biodermy dostawała zaczerwienienia, przemywalismy zawsze woda przegotowana i waciekiem, potem byla osuszana, przez pierwsze 3 m-ce uzywalismy pieluszek Happy nr 0, bo to dla tych ponizej 2 kg, potem przeszlismy na Pampers Premium Care, i jestesmy na nich do dzis, uzywalismy zasze masci posladkowej, i jak zaczelu sie odparzenia, to do tej owdy przegotowanej dawalismy mydelko dla dzieci, plus osuszanie recznikiem paierowym kuchennym wietrzenie, nic, przerabialismy:
sudokrem,
maka ziemniaczana
alantan plus,
bepanthen
bepanhten masc,
linomag zielony
krem mustela na odparzenia
krem bioderma na odparzenia
tormentiol
clotrimazol + ocenisept
pimafucort na recepte
diprogenta - masc sterydowa
az w koncu antybiotyk detromycyna na recepte
i nic,
trafilismy w koncu do prof. Placka, 150 zl za wizyte, wypisal masc robiona za 120 zł, i co... i nic,

bylam juz tak zrozpaczona, ze szok
wrocilam do clotrimazolu w akcie desperacji, i jest lepiej, odparzenie nadal jest ale lekko sie zeszlo, na pewno nie ma tych chrosyek czyli grzubkow i lekko schodzi zaczeriwenie, ale dopiero potym jak zaczelam uzywac go przy akzdej zmianie pileuchy a nie max 3 x dziennie jak napisane w ulotce (konsultowalam z lekarzem), a mi mielismy jeszcze plyn robiony w szpitalnej aptece i tez nic,

wiec czasem jest tak ze nic nie dziala, a dziecko pielegnowane z najwieksza starannoscia
pieluszki zmieniamy bardzo czesto (ok 1-2 h w zaleznosci od zawartosci), tez w nocy dwa razy, tylko w nocy juz nie mysle zeby jeje mocno nie przebudzac, kupka przebierana od razu, bo ejst zadko i raczej wyczekana, wiec nie zdarza sie zeby cos umknelo, Maja nie pije sokow, je Nutramigen i jedynie sliwke i dynie z indykiem, wiec zadnych nowowsci w diecie nie ma, i badz tu madry i pisz wiersze:)
Powdzenie, mam nadzieje ze bedzie latwiej niz u nas
image image
przemywać wodą i popsikać Octeniseptem
A ja napisze tak jak Wika -odstawic chusteczki i myc woda z mydlem, a potem wietrzyc. Moze u nas nie bylo jakiegos mega problemu,ale to tylko dlatego,ze jak zaczynalo sie dziac cos niepokojacego od razu odstawialam chusteczki i 2-3 dni mylam woda z mydlem -nigdy nie uzywalam zadnych masci itp. Na codzien uzywamy kremu przeciw odparzeniom Nivea, a Sudokremu jako lekarstwo wlasnie. Po takim umyciu i wywietrzeniu, cieniutka warstwa sudokremu na noc i rano pupcia zdrowa ;D Od urodzenia Tomka mamy 3 opakowanie Sudokremu -taka probeczka w najmniejszym sloiczku.
tormntiol nie jest dla niemowlaków!

moja młoda ostatnio miała jakieś dziwne krosty na pupci, które później rozlały się w duza plamę. pediatra kazała smarować clotrimazolem, potraktować tyłek gencjaną i pomogło. stosowałam dodatkowo alantan plus /i już przy nim zostanę/ i jak najczęsciej zmieniałam pampki. no i chusteczki w odstawkę
ja proponuje odstawić chusteczki i przez jakiś czas myć pupke wodą lub wodą z mydełkiem...

używałam wszystkiego, sudocremu - nie działało, linomagu - nie działało, mąki ziemniaczanej - porażka

i w końcu kupiłam tormentiol i zasypke altek i wszystko pieknie zeszło po 3 dniach - a Kinka miewała mega mega odparzenia i to takie że jak ją przewijałam to płakałam!!

zasypka po to żeby wilgoc z pieluszki tak nie wchodzila w skore (o dziwo to poradzil mi moj... tata!) :))

a no i pieluchy.. probowalam naprawde wielu i w ostateczności tylko PAMPERS. Ostatnio sprobowalismy tez happy i nawet ok - ale mała już ma prawie 2 lata :)

powodzenia!
dziewczyny w czym to sie myje pupke bo u nas nie chce zejsc po niczym? ten nad..potasu mozna kupic w aptece??i w czyms jeszcze sie myło........???
image
kwas borny- dziewczyny! skoro ministerstwo zdrowia zabrania jego stosowania u dzieci do 4 r.ż to mają ku temu powody. Ja doczytałam się tylko iż przenika przez nie do końca wykształconą skórę do organizmu dziecka i upośledza rozwój wątroby, dwunastnicy - czyli generalnie podtruwa!
Są inne metody walki z odparzeniami!
Mi położne zaleciły odstawienie chusteczek bo zawierają alkohol a ten podrażnia, no chyba że trafię na takie co nie mają alkoholu w składzie ( tu mam trafione tylko Lansinoh i Baby dream zielone). W Aptece pani Mgr poleciła mi stosowanie kosmetyków bez parabenów bo te podrażniają już uszkodzoną skórę.
Dupkę po umyciu pod wodą z mydłem podlewałam gencjaną na wodzie i smarowałam maścią pośladkową ale taką z apteki szpitalnej ( te ze zwykłej apteki mają iny skład). Tę maść można łatwo zdobyć, ja chodzę do szpitala na oddział pediatrii z mydłem, szamponem dla dzieci z oddizału i proszę o pudełko w zamian. Siostry wymieniają chętnie bo im kosmetyków brakuje, a na oddziałach są często dzieci BEZ RODZICÓW i czegokolwiek do pielęgnacji więc siostry są szczęśliwe jak coś dostaną.

Trzeba często wymieniać pieluchę i jak najwięcej wietrzyć. Ja często kładłam dzieci na bez niczego i tak z nimi gadałam po 30 minut aż mi się zesikały :) ale wietrzenia było kilka razy dziennie, a samo leczenie nie więcej jak 2-3 dni.

Clotrimazol- owszem pomaga, ale trzeba uważać, jeśli nie przynosi efektu po 3 dniach to zrezygnować.

Kurcze, u mnie to najlepszy efekt przynosiła maść Penaten Niemiecka ( opakowanie po 0,5 kg !)jakieś 5 lat temu, ale za nic nie wiem gdzie teraz to kupić, dawniej przywoziłam z Niemiec, ale już nie jeżdżę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja polecam tormentiol rewelacja.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

mąż uzależniony od pokera internetowego. (15 odpowiedzi)

Mam problem i nie potrafię sobie z nim poradzić. Mój mąż jest uzależniony od pokera...

gdzie kupic ubrania dla 2 metrowego faceta??:) (17 odpowiedzi)

albo za krotkie rekawy,albo do pasa...jak z mlodszego brata...a gdzie kupic te normalne??

Ciemieniucha - skuteczne metody (51 odpowiedzi)

Może doradzicie coś skutecznego na ciemieniuchę. Moja mała ma na środku główki cały placek....

do góry