Widok

Sprawdzony przepis na krem do tortów- potzrbny od zaraz :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, piszę tutaj bo na Was zawsze można liczyć :)

Potrzebuję dobrego i sprawdzonego przepisu na krem do tortów :)

Lub

pomysł co można dodać do gotowego kremu żeby był bardziej smakowity i wyrazisty :)

Biszkopt kupię w sprawdzonej cukierni :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nutella jak zwykle niezawodna, albo dodaj do gotowej ale wymieszaj z mascarpone i kremówką.
budyń waniliowy zrobiony na odrobinie mniejszej ilości mleka wymieszac z margaryna/masłem + cukier puder
jeśli uważasz że krem jest mało wyrazisty to ja raczej bym nasączyła czymś fajnym biszkopt niż kombinowała z kremem :)
ja ostatnio sama upiekłam biszkopt czekoladowy ubiłam śmietankę 36 i wyszło zajsmacznie polecam
No właśnie a pytanie mam co do gotowych kremów.

Napisane jest na nich, że trzeba dodać mleko i masło, a gdybym zamiast mleka dała śmietanę 36% to nie byłby on lepszy :)

Niestety biszkoptu alkoholem nie mogę nasączyć biszkoptu bo to ma być tort dla dzieciaków :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
nie próbowałam tak mixować gotowych kremów jak spróbujesz to daj znać ale moim dziecią mój torcik smakował że hohhoho a potem wydzwaniali że mama zrobiła pyszny tort za jakiś czas znowu powtórze choć kuchara ze mnie żadna
polecam 2:

pierwsza masa :
2 kostki masła (lub 1 kostka masła i 1 kostka margaryny kasi) utrzeć na jednolita masę a w drugiej misce zrobić kogel mogel z 3 całych jaj i 1 szkl. cukru. Do masy z masła dodawać po łyżce kogel mogel (małe porcje, bo może się zważyć ) i ucierać. Jak dodamy cały kogel mogel, to do powstałej masy dodac 50 ml spirytusu (tez malymi partiami, by się nie zważyło) i 2-3 łyzki kakao.

ja biszkopt dzielę na 3 części, nasączam wodą z cytryną i 2 warstwy smarują masą a środkową dżemem z czarnej porzeczki

druga masa:
5 serków mascarpone
1 kremówka
cukier puder

ubić kremówke z cukrem pudrem, dodac serki
biszkopt nasączyc mocną kawą (ja robię z 3 łyżeczek Nesce) i przełozyć masą mascarpone. Każdą cześc posypać starta na grubych oczkach gorzką czekoladą.

masę podpatrzyłam na moim ukochanym blogu http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Tort-tiramisu.html
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jak przekroisz biszkopt na 3czesci to mozna jedna posmarować kajmakiem czy toffi a reszta moze byc ze smietana i mascarpone, mozna dodac kakao bedzie kakaowe i do tego zamiast tofi jakies wisnie.
mozna tez gotowe moja szwagierka kupuje takie i sa do kremowki truskawkowe, czekoladowe, malinoiwe itp tez sa smaczne
gdy juz zrobisz krem na bitej smietanie to mozesz do niej dodac kompletnie wszystko: kawę, przetarte maliny, kakao i na co masz jeszcze ochotę

ja osobiscie polecam do ubitej smietanki dodac przetarte maliny-sa wyraziste a krem nie bedzie za slodki ani mdły:)
Gotowy krem malinowy jest bardzo dobry, ja uwielbiam :)

A poza tym często robię kremówka + cukier puder + sok z cytryny.
Dla mnie kremy gotowe są feeee...;p

zazwyczaj robię smietanę 36% z owocami lub bez z cukrem waniliowym albo migdałowym
śmietanę 36% ze śnieżką i odrobiną galaretki + np. brzoskwinie z puszki
albo śmietanę 36% ze snieżką i twarogiem, wg przepisu Anny 1979 :)
tylko mniejsza porcja:
pół litra śmietany, pół kilo twarogu, 3 śnieżki, niecałe pół szklanki cukru

ewentualnie gdzieś tam mozesz przesmarować ciasto kajmakiem dodatkowo

nasączam alkoholem (wódka/likiery), kawą lub sokiem

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry