Widok
Sprawdzony przepis na krem do tortów- potzrbny od zaraz :)
Dziewczyny, piszę tutaj bo na Was zawsze można liczyć :)
Potrzebuję dobrego i sprawdzonego przepisu na krem do tortów :)
Lub
pomysł co można dodać do gotowego kremu żeby był bardziej smakowity i wyrazisty :)
Biszkopt kupię w sprawdzonej cukierni :)
Potrzebuję dobrego i sprawdzonego przepisu na krem do tortów :)
Lub
pomysł co można dodać do gotowego kremu żeby był bardziej smakowity i wyrazisty :)
Biszkopt kupię w sprawdzonej cukierni :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
No właśnie a pytanie mam co do gotowych kremów.
Napisane jest na nich, że trzeba dodać mleko i masło, a gdybym zamiast mleka dała śmietanę 36% to nie byłby on lepszy :)
Niestety biszkoptu alkoholem nie mogę nasączyć biszkoptu bo to ma być tort dla dzieciaków :)
Napisane jest na nich, że trzeba dodać mleko i masło, a gdybym zamiast mleka dała śmietanę 36% to nie byłby on lepszy :)
Niestety biszkoptu alkoholem nie mogę nasączyć biszkoptu bo to ma być tort dla dzieciaków :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
polecam 2:
pierwsza masa :
2 kostki masła (lub 1 kostka masła i 1 kostka margaryny kasi) utrzeć na jednolita masę a w drugiej misce zrobić kogel mogel z 3 całych jaj i 1 szkl. cukru. Do masy z masła dodawać po łyżce kogel mogel (małe porcje, bo może się zważyć ) i ucierać. Jak dodamy cały kogel mogel, to do powstałej masy dodac 50 ml spirytusu (tez malymi partiami, by się nie zważyło) i 2-3 łyzki kakao.
ja biszkopt dzielę na 3 części, nasączam wodą z cytryną i 2 warstwy smarują masą a środkową dżemem z czarnej porzeczki
druga masa:
5 serków mascarpone
1 kremówka
cukier puder
ubić kremówke z cukrem pudrem, dodac serki
biszkopt nasączyc mocną kawą (ja robię z 3 łyżeczek Nesce) i przełozyć masą mascarpone. Każdą cześc posypać starta na grubych oczkach gorzką czekoladą.
masę podpatrzyłam na moim ukochanym blogu http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Tort-tiramisu.html
pierwsza masa :
2 kostki masła (lub 1 kostka masła i 1 kostka margaryny kasi) utrzeć na jednolita masę a w drugiej misce zrobić kogel mogel z 3 całych jaj i 1 szkl. cukru. Do masy z masła dodawać po łyżce kogel mogel (małe porcje, bo może się zważyć ) i ucierać. Jak dodamy cały kogel mogel, to do powstałej masy dodac 50 ml spirytusu (tez malymi partiami, by się nie zważyło) i 2-3 łyzki kakao.
ja biszkopt dzielę na 3 części, nasączam wodą z cytryną i 2 warstwy smarują masą a środkową dżemem z czarnej porzeczki
druga masa:
5 serków mascarpone
1 kremówka
cukier puder
ubić kremówke z cukrem pudrem, dodac serki
biszkopt nasączyc mocną kawą (ja robię z 3 łyżeczek Nesce) i przełozyć masą mascarpone. Każdą cześc posypać starta na grubych oczkach gorzką czekoladą.
masę podpatrzyłam na moim ukochanym blogu http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Tort-tiramisu.html
jak przekroisz biszkopt na 3czesci to mozna jedna posmarować kajmakiem czy toffi a reszta moze byc ze smietana i mascarpone, mozna dodac kakao bedzie kakaowe i do tego zamiast tofi jakies wisnie.
mozna tez gotowe moja szwagierka kupuje takie i sa do kremowki truskawkowe, czekoladowe, malinoiwe itp tez sa smaczne
mozna tez gotowe moja szwagierka kupuje takie i sa do kremowki truskawkowe, czekoladowe, malinoiwe itp tez sa smaczne
Gotowy krem malinowy jest bardzo dobry, ja uwielbiam :)
A poza tym często robię kremówka + cukier puder + sok z cytryny.
A poza tym często robię kremówka + cukier puder + sok z cytryny.
Dla mnie kremy gotowe są feeee...;p
zazwyczaj robię smietanę 36% z owocami lub bez z cukrem waniliowym albo migdałowym
śmietanę 36% ze śnieżką i odrobiną galaretki + np. brzoskwinie z puszki
albo śmietanę 36% ze snieżką i twarogiem, wg przepisu Anny 1979 :)
tylko mniejsza porcja:
pół litra śmietany, pół kilo twarogu, 3 śnieżki, niecałe pół szklanki cukru
ewentualnie gdzieś tam mozesz przesmarować ciasto kajmakiem dodatkowo
nasączam alkoholem (wódka/likiery), kawą lub sokiem
zazwyczaj robię smietanę 36% z owocami lub bez z cukrem waniliowym albo migdałowym
śmietanę 36% ze śnieżką i odrobiną galaretki + np. brzoskwinie z puszki
albo śmietanę 36% ze snieżką i twarogiem, wg przepisu Anny 1979 :)
tylko mniejsza porcja:
pół litra śmietany, pół kilo twarogu, 3 śnieżki, niecałe pół szklanki cukru
ewentualnie gdzieś tam mozesz przesmarować ciasto kajmakiem dodatkowo
nasączam alkoholem (wódka/likiery), kawą lub sokiem