Widok
Ale ślicznie udekorowane :)
Mi z przepisu wyszło ponad 200 ciasteczek Też dałam sporo więcej mąki bo miałam kasię 250g Kiedy udekoruję to nei mam pojęcia
Czym dekorujecie oprócz pisaków lukrowych? Próbowałam tymi pisakami w ubiegłym roku ale coś mi nie wychodziło...
co do pękającej powierzchni to mam swoje 2 hipotezy:
mi na początku wychodziły gładziutkie,a potem w miarę jak ciasto było coraz chłodniejsze, to powierzchnia pękała bardziej i bardziej się ciasto kruszyło
Ale obstawiałabym też na to że za dużo jajka może przynosić efekt pękania
Mi z przepisu wyszło ponad 200 ciasteczek Też dałam sporo więcej mąki bo miałam kasię 250g Kiedy udekoruję to nei mam pojęcia
Czym dekorujecie oprócz pisaków lukrowych? Próbowałam tymi pisakami w ubiegłym roku ale coś mi nie wychodziło...
co do pękającej powierzchni to mam swoje 2 hipotezy:
mi na początku wychodziły gładziutkie,a potem w miarę jak ciasto było coraz chłodniejsze, to powierzchnia pękała bardziej i bardziej się ciasto kruszyło
Ale obstawiałabym też na to że za dużo jajka może przynosić efekt pękania
mi wyszlo takie kruche i mysle wlasnie ze to dlatego ze za duzo maki albo sama nie wiem czemu a im dluzej stalo tym bylo gorsze i z tego ne moglam walkowac bo jak juz cienko rozwalkowalam to sie zaraz rozwalaly masakra cos musialam spiep...no ale ogolne wyszly te pierwsze a potem ciut grubsze robilam poprostu ale nie mialam do nich juz cierpliwosci:)
Ja dziś też piekłam z córcią:)
Ja robię z tego przepisu
http://www.wielkiezarcie.com/recipe290.html
Mi ciasto wychodzi gładkie,mięciutki,super się wałkuje.
Jeszcze też nie dekorowałyśmy.
Ale nie wiem czy jeszcze nie będziemy w poniedziałek robić raz jeszcze:)
Ja robię z tego przepisu
http://www.wielkiezarcie.com/recipe290.html
Mi ciasto wychodzi gładkie,mięciutki,super się wałkuje.
Jeszcze też nie dekorowałyśmy.
Ale nie wiem czy jeszcze nie będziemy w poniedziałek robić raz jeszcze:)
Zobaczcie jakie cudo znalazłam :)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe72823.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe72823.html
ostatecznie zdecydowałam się na ten przepis i pierniki wyszły rewelacyjne :)
http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Szybkie-pierniczki.html
robi się je mega szybko, aż sie zdziwilam, że tak szybko mi poszło
są mięciutkie, grubiutkie (takie chcialam właśnie) kruche w środku - pycha
nie piekłam tych od Mamy Miłoszka, moze się jeszcze skuszę ale te są extra
jutro dekoracje :)
http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Szybkie-pierniczki.html
robi się je mega szybko, aż sie zdziwilam, że tak szybko mi poszło
są mięciutkie, grubiutkie (takie chcialam właśnie) kruche w środku - pycha
nie piekłam tych od Mamy Miłoszka, moze się jeszcze skuszę ale te są extra
jutro dekoracje :)
Moniss - póki co zużyłam ok 1/2 może 3/4 jednej tubki. Jak dla mnie - jest za gesty i nie nakłada się tak fajnie jak to sobie wyobrażałam ;) tzn. jakoś nie chciał się przyklejać do ciastek ;) wzięłam się na sposób - wyciskam kreskę dł. ok 3-4cm, dodaję 1/3-1/2 łyżeczki wody, mieszam wykałaczką i wykałaczką nakładam :]
mam ozdobionych około 25-30 ciastek.
mam ozdobionych około 25-30 ciastek.
super, że wkleiłaś tę chatkę, bo słuszna tam jest rada, żeby dekorować elementy domku przed sklejeniem ścian. Ja mam domek z piernika z ikei i muszę jeszcze ozdobić, mam już pełno posypek, polewy i inne rzeczy, ale do dzieła ruszam jutro, bo moj ciasto od 1 grudnia leży i czeka na pieczenie
ja mam z tkiego przepisu jak nikt tu dotąd nie podawał, dużo miodu, smalec, by ciasto przez miesiąc nie zjełczało
dzisiaj w trójce mówili, że historia pierników toruńskich była taka i śmiaka no i ten pierwszy przepis to pierniki były z miodem mąką pszenną i żytnią i 5 przypraw ,w tym pieprz, gałka muszkatołowa i coś tam jeszcze może na stronie polskie radio znajdę
aaa i ich ciasto przed pieczeniem leży3 miesiące, ciekawe nie ?
ja mam z tkiego przepisu jak nikt tu dotąd nie podawał, dużo miodu, smalec, by ciasto przez miesiąc nie zjełczało
dzisiaj w trójce mówili, że historia pierników toruńskich była taka i śmiaka no i ten pierwszy przepis to pierniki były z miodem mąką pszenną i żytnią i 5 przypraw ,w tym pieprz, gałka muszkatołowa i coś tam jeszcze może na stronie polskie radio znajdę
aaa i ich ciasto przed pieczeniem leży3 miesiące, ciekawe nie ?

