Widok

Sprzawdzone i pyszne przepisy na pierniczki bożonarodzeniowe :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny czy macie jakiś łatwy, sprawdzony i przede wszystkim smaczny przepis na pierniki świąteczne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
teraz powinno być całe :]

image
sliczne te pierniczki :)

ale w tym 4 rządku brakuje mi buzki tego aniołka :))
zrobione
a czy zanim je udekoruje czyli jutro to moga tak lezec sobie na papierze na blacie czy juz je zamknąć do pudełka jak wystygną?
Ale ślicznie udekorowane :)
Mi z przepisu wyszło ponad 200 ciasteczek Też dałam sporo więcej mąki bo miałam kasię 250g Kiedy udekoruję to nei mam pojęcia
Czym dekorujecie oprócz pisaków lukrowych? Próbowałam tymi pisakami w ubiegłym roku ale coś mi nie wychodziło...

co do pękającej powierzchni to mam swoje 2 hipotezy:
mi na początku wychodziły gładziutkie,a potem w miarę jak ciasto było coraz chłodniejsze, to powierzchnia pękała bardziej i bardziej się ciasto kruszyło
Ale obstawiałabym też na to że za dużo jajka może przynosić efekt pękania
kurczę, dziewczyny! dopiero zobaczyłam, że napisałam 2 szklanki mąki:/ miało być 3szkl. mąki:)

poza tym pierniczki bardzo ładnie dekorujecie:)))
ja jeszcze nie zrobiłam tego, bo nie mam czasu, ale jutro wezmę się za to i zrobię kilka fotek:)
no to własnie 1 szklanke musialam dosypac zeby sie nie kleiło
Ja bede jutro ozdabiać ,na dzisiaj mam dosyć
dziewczyny czy to ciasto ma być takie trochę kruche? bo mi wyszło takie trochę rozwalające się i nie wiem teraz czy mąki dodawać czy co.

mi wyszlo takie kruche i mysle wlasnie ze to dlatego ze za duzo maki albo sama nie wiem czemu a im dluzej stalo tym bylo gorsze i z tego ne moglam walkowac bo jak juz cienko rozwalkowalam to sie zaraz rozwalaly masakra cos musialam spiep...no ale ogolne wyszly te pierwsze a potem ciut grubsze robilam poprostu ale nie mialam do nich juz cierpliwosci:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja dziś też piekłam z córcią:)

Ja robię z tego przepisu
http://www.wielkiezarcie.com/recipe290.html

Mi ciasto wychodzi gładkie,mięciutki,super się wałkuje.

Jeszcze też nie dekorowałyśmy.

Ale nie wiem czy jeszcze nie będziemy w poniedziałek robić raz jeszcze:)
Ślicznie macie udekorowane:)
Zobaczcie jakie cudo znalazłam :)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe72823.html
ostatecznie zdecydowałam się na ten przepis i pierniki wyszły rewelacyjne :)
http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Szybkie-pierniczki.html

robi się je mega szybko, aż sie zdziwilam, że tak szybko mi poszło

są mięciutkie, grubiutkie (takie chcialam właśnie) kruche w środku - pycha

nie piekłam tych od Mamy Miłoszka, moze się jeszcze skuszę ale te są extra

jutro dekoracje :)
a ja nie lubię przepisów podawanych w gramach czy dekagramach... Wolę miarki w szklankach i łyżkach bo nie mam wagi kuchennej :P
agusiaGda: ile opakowań tego lukru gotowego zużyłas do udekorowania piernczków? wydajny jest?
ale fajnie! dodałam sobie do ulubionych
argument z miarami często dyskwalifikowała różne przepisy w moim wydaniu :)
Moniss - póki co zużyłam ok 1/2 może 3/4 jednej tubki. Jak dla mnie - jest za gesty i nie nakłada się tak fajnie jak to sobie wyobrażałam ;) tzn. jakoś nie chciał się przyklejać do ciastek ;) wzięłam się na sposób - wyciskam kreskę dł. ok 3-4cm, dodaję 1/3-1/2 łyżeczki wody, mieszam wykałaczką i wykałaczką nakładam :]

mam ozdobionych około 25-30 ciastek.
Rewelacja ta stronka,też ją dodałam do ulubionych:)
super, że wkleiłaś tę chatkę, bo słuszna tam jest rada, żeby dekorować elementy domku przed sklejeniem ścian. Ja mam domek z piernika z ikei i muszę jeszcze ozdobić, mam już pełno posypek, polewy i inne rzeczy, ale do dzieła ruszam jutro, bo moj ciasto od 1 grudnia leży i czeka na pieczenie

ja mam z tkiego przepisu jak nikt tu dotąd nie podawał, dużo miodu, smalec, by ciasto przez miesiąc nie zjełczało

dzisiaj w trójce mówili, że historia pierników toruńskich była taka i śmiaka no i ten pierwszy przepis to pierniki były z miodem mąką pszenną i żytnią i 5 przypraw ,w tym pieprz, gałka muszkatołowa i coś tam jeszcze może na stronie polskie radio znajdę

aaa i ich ciasto przed pieczeniem leży3 miesiące, ciekawe nie ?
~mydecorations, w tym roku nie ozdobiłam pierniczków lukrem plastycznym, bo przy dwójce maluchów, po prostu nie mam na to czasu. Ale we wrześniu robiłam tort(y) z tym lukrem, o takie:

image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (79 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

do góry