Widok

Styczniowe i Lutowe Mamusie 2011 *21*

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
***ROZPAKOWANE MAMUSIE***:
20.12 (02.02) mami.80 - córeczka Alicja 1590g / Zaspa CC
27.12 (20.01) sternchen - synek Kubuś 2920g / Kliniczna
28.12 (31.12) Anna1979 - synek JACEK 3650g, 57cm / Zaspa CC
03.01 (07.01) mydecorations - synek Wiktor / Zaspa SN
05.01 (04.01) Salambo - synek Szymon 3560g, 53 cm / Solec W-wa
13.01 (19.01) olusia30 - synek Krzysiu 3870g,58 cm /Wojewódzki CC
13.01 (03.01) Kobietka - synek Kacperek 3450g / Wojewódzki
17.01 (16.01) Doroti - synek Kacperek 4430g, 60 cm / Zaspa SN
25.01 (21.01) bronka81- synek Marcel 4350g, 58cm/ Kliniczna CC
28.01 (21.01) AnDan - synek Michał 4450g, 60 cm / Redłowo SN
30.01 (06.02) wasssup - córeczka Andżelika 3460g 57 cm Zaspa SN
31.01 (08.02) Gosiar-córa Alicja 3180g, 52cm /Kliniczna SN
31.01 (18.02) asiuniab73-córka Maria 2350g,50 cm Wojewódzki SN
02.02 (08.02) tina85- córeczka Blanka, 3450g, 50 cm/ Kliniczna SN
03.02 (16.02) Olice - córeczka Marysia, 2810g, 50 cm / Wojewódzki SN
03.02 (27.01) trzydziestka - synek Mateuszek, 3440g, 56cm / Redłowo SN
05.02 (03.02) Magiczna(*)86 - synek Szymon, 3200, 54 cm/ Puck, tak ten zabity dechami ;)
07.02 (28.01) Iwonka32-córka Lena Jadwiga 3730g, 57 cm / Wojewódzki SN
08.02 (06.02) Magamelka - synek 3360, 55 cm/ Kliniczna CC
08.02 (31.01) lepa_ - synek Piotrek 3800g, 59 cm/ Redłowo SN
09.02 (25.02) jonka6 - córeczka Bianka 3105,53cm / Kliniczna SN

2 w 1:
***STYCZEŃ***
13.01 magdaka - synek
16.01 Kejti - córcia Julcia:)))))
23.01 AniaŻ - synek Konradek
26.01 mooly - synek
30.01 młoda_żonka - córeczka Alicja

***LUTY***
05.02 rurka102 - Córka Ewelinka
08.02 klara - córeczka Małgosia
10.02 micasia- córeczka / Zaspa
13.02 kasha - synek
16.02 devil83 - synek / Zaspa
16.02 Oleńka83 - synek / Zaspa

20.02 KamiKasia
20.02 jus.tyna - synek Piotr/ Redłowo lub Swissmed
21.02 Chmurka - synek Bartuś / Wojewódzki
23.02 MamOOśka - córcia Amelia / Wojewódzki ->cc
25.02 dorotiii - synek Maksymilian
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurka, czytam co npisalyscie i macie racje, pokickalo mi sie na maxaz tym przemywanie oka;(
Logiczne jest to co piszecie, eh, moja zakrecenie...;/

Devil- Janek tez nie tolerowal laktozy, mozna wylaczyc je z diety jak karmisz cycolkiem, ale nie do konca sie da...
My walczylismy dlugo, a potem poddalam si i przeszlismy na nUtramigen- o niebo lepiej bylo...

Ale powiem Ci, ze tez rewelacji ni ebylo, i załowałam,że skoro róznicy o niebo nie ma, to po co przechodziłam na sztuczne;(

Eh, a dobrać mleko sztuczne, to też wyzwanie !
hej dziewczyny!

gratuluję kolejnym, już prawie ostatnim, rozpakowanym mamom:) no to nasz wątek powoli zamienia się na wątek z problemami matczynymi:) dobrze, że możemy razem wymieniać się doświadczeniami.

ostatnio nie mam za bardzo czasu siedzieć na kompie, bo jak tylko mam wolną chwilę to albo coś ogarniam w domu, albo goście, albo śpię:)
Maryśka ostatnio męczy się z gazami i dzisiaj kupimy jakąś herbatkę, może coś pomoże. Kupiliśmy też smoczek, trochę się z tym wstrzymywałam, ale po jednej nocy całej noszenia na rękach, jakoś zmieniłam zdanie. ale w sumie i tak wypluwa smoka, ale daję jej tak po zjedzeniu jak odkładam do łóżka, żeby zasnęła.

co do czyszczenia uszka, to my też czyścimy od ucha do noska, u mnie ma za to strasznie suchą skórę i możemy używać tylko zwykłe mydło dla niemowląt i parafinę.

Chmurko trzymaj się w tej końcówce i jeszcze korzystaj póki możesz- śpij, jedz i kochaj :)))
przemywam póki co solą fizjologiczną (od uszka do noska, bo też mnie uczyli, żeby w tą stronę robić)
a o mleczku też słyszałam, ale jeszcze nie robiłam... może sprobuję...

aniu... po prostu walczymy z brzuszkiem i wczoraj robiliśmy badanie kału i okazało się, że ma jakieś tam ciałka redukujące czyli jednym słowem nie toleruje laktozy z mojego mleka... póki co włączyliśmy od dzisiaj eufamil 0-lac ponoć ma w ciągu kilku dni pomóc, ale jeśli nie pomoże to chyba będziemy zmuszeni przejść na sztuczne... nie mogę patrzeć na niego jak on tak cierpi i płacze... ;(
zapalenie spojówek u noworodków może prowadzić do zatkania kanalików łzowych (moja córka to miała, dużo z tym kłopotu) więc jeszcze raz napiszę, że będzie dobrze jak zobaczy to lekarz
łezka w oku przemywa oko od strony zewnętrznej do noska tak samo właśnie powinno się przemywać, właśnie dlatego mamy śpiochy w kąciku przy nosie a nie inaczej
może warto poprosić pediatrę by przyszedł zobaczyć
a mnie uczyli że oczko przemywa się od strony uszka do środka, żeby nie rozcierać zawartości po całym oczku i to ma dla mnie sens,
a poza tym to położna kazała zakraplać raz dziennie sola fizjologiczną w naszym przypadku, ale można i częściej jeśli coś się dzieje
ps czy któraś z Was karmi mleczkiem enfamil ha?
devil a czym przemywasz? mi polozna powiedziala ze mozna swoje mleczko do oczka zakraplac do oczka malucha, ponoc najlepszy sposob!
Devil- oczko przemywaj od środka do strony ucha:)- nie wiem, czy dorbze wyjaśniłam.Nie do kąciak oka przypadkiem.
I nie wacikami- zostawiają te frucle wacikowe w oku malucha i to też może być powodem ropiejącego oka.

Najlepiej gazikiem jałowym.
My mieliśmy z Janiem baaaardzo ropiejące oczko, aż skończyło się na udrażnianiu kanalików łzowych w szpitalu.

Ropiejące oczy mogą też być skutkiem jkiejś bakterii w organizmie dziecka.
Obserwuj, aby to długo( ponad 2 tyg) się nie utrzymaywało, wtedy koniecznie podjedz z synkiem do okulisty dzieciecego.

Albo do pediatry po krople, jest ich teraz mnóstwo na rynku farmaceutycznym!

A czemu butla, co się dzieje?
Micasia ja znalazłam coś takiego, może Ci pomoże. Formalności po urodzeniu dziecka:
1. zgłoszenie faktu urodzenia dziecka w USC (aby otrzymać odpisy aktu urodzenia)
2. zgłoszenie faktu urodzenia dziecka w zakładzie pracy u matki (przejście na urlop macierzyński)
3. złożenie wniosku o becikowe
4. zgłoszenie urodzenia dziecka w zakładzie pracy ojca

do pkt.1 - dowody osobiste obojga rodziców - jeśli jesteście małżeństwem wystarczy, że do USC pofatyguje się tata dziecka - jeśli nie, to wybieracie się w dwójkę przed porodem w celu ustalenia nazwiska dziecka i po porodzie wystarczy, że przyjdzie tata; lub po porodzie pojawiacie się w USC oboje. Macie na zgłoszenie dziecka 14 dni.
Dzięki dziewczyny za słowa otuchy, jesteście kochane - zawsze można na Was liczyć

Cieszymy się z mężem ostatnim wolnym weekendem i zaraz wyruszamy na spacer - pogoda przepiękna. Maluszek fika w brzuszku - chyba żeby mamusię pocieszyć, he he :)

Miłej soboty :)
hej wam wszystkim :)

a mojemu bartolowi oczko ropieje :( i mam wrażenie, że im węcej przemywam tym więcej tego jest :(

aniu spoko... sorki, że się nie odezwałam, ale miałam mały problem z małym i nie wiem czy nie będę musiała na butle przejść :(

a tak poza tym to chmurko powodzenia i cierpliwości :) nadrobicie jeszcze ten czas :)
Witam.Jeżeli chodzi o rejestrację w UM to dowody osobiste rodziców i akt małżeństwa(o ile rodzice są po ślubie).Szpital zgłasza urodzenie sam.
Dzieci są cudne i w 100% kochane, przez pierwsze 2 tyg życia;)-śpią, jedzą i robią pięknie pachnące kupki.

Po 2 tyg zazwyczaj, zaczynają nie spać już tyle, drą się bo są kolki, i kupy zaczynają "pachnieć" inaczej:)

hehe..
ku pokrzepieniu serc!

Jacuś nasz jest aniołem, reguła się ni epotwierdziła, Jan darł się dnie całe,spał jak zając w kapuście , a teraz mamy luzik.
Przybiera ładnie, w średniej tabeli jest z wagą, je mniej od Jana.

Mam laktator ręczny Aventu, jak któraś chce.Mogę oddać za pakę pampków rozmiar 2.
Do Gdańska też moge dostarczyć bo często jestem.

Devil- poduszkę sprzedałam już.

Chmurka- ja też miałam Jana po terminie i nic nie zapowiadało że będzie poród, dzien wczesniej była u lekarza i cisza,,,a nastepngo dnia od rana była jazda;)
dziewczyny a co teraz trzeba zrobić żeby dziecko zarejestrować? poproszę łopatologicznie bo rozum mi jeszcze nie wrócił :)
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Chmurka bardzo dobrze wiem co czuje, te 11 dni to jakiś koszmar, ale powiem ci że teraz wynagradza mi mała te 11 dni jak jej nie było, także 3maj się dzielnie, na pewno bedzie dobrze
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Jak ktos jeszcze ma ochote kupic Laktator elektryczny Medela to moge sprzedac swoj ;] jonka6@wp.pl jak cos to pisac.

Sluchajcie jak to u was z szwami tymi wewnetrznymi? rozpuscily sie juz? bo u mnie to jakos srednio i jestem ciekawa ile trwa taki proces.
Hej hej

ja po wizycie u ginki, po ktg i wszystkich możliwych badaniach. Na ktg ani jednego skurczu :( A ja miałam taką nadzieję. Raczej przez weekend nic się nie wydarzy. We wtorek mam się zgłosić do szpitala na badania i oni zadecydują co dalej, czy od razu zostaję czy dadzą mi inny termin

Jakoś mi teraz smutno, sama nie wiem dlaczego, łezka poleciała :( \tak Wam zazdroszczę tych Waszych szkrabów
no to chmurko czekamy tylko na ciebie :)

micasia ściągaj z jednego cycusia na jeden posiłek, bo pamiętaj, że przez pierwsze 7 czy tam ile minut leci sama glukoza... więc jeśli ściągasz trochę z tego i trochę z tego to na dobrą sprawę dajesz małej pić nie jeść... ;)
czesc dziewczyny! nie dałam rady Was nadrobic, ale widze, ze dotarła wiadomosc o tym,ze tez juz urodzilam.
oj ciezko było, na słowo oksytocyna dostaje dreszczy!niestety nie udało sie naturalnie,po 24 godzinach od przyjecia do szpitala zrobili mi cc. na szczescie wszystko juz za mna, a moj Piotrus jest wspaniałym slodziakiem.
Czy Wasze dzieci tez tak duzo spia?
napisałam do Ciebie e-maila :-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry