Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 23

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zapraszam do nowego wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kiti, u nas od wczoraj smoczek poszedł w ruch... Jestem jak nowo -narodzona
Amelka obudziła się o 2 zjadła, później zaryzykowałam i dałam jej smoczka i tak spała do 7 rano ssając smoczka. No trudno, będę miała smoczkowe dziecko, ale choć śpiące :)
Uciekam szykowac się i śmigamy na spacerek
"DWUPAKI
aniatatara- 27 styczeń dziewczynka Zosia - Zaspa
Pszczoła - ?? chłopiec -

ROZPAKOWANE
Styczniówka 15.12.2009 dziewczynka - Oleńka 49cm waga 2290
Pati25 22.12.2009 chłopiec - Filip - Wojewódzki 53cm waga 2680
Kasia31 28.12.2009 dziewczynka - Amelka - Kliniczna 52 cm waga 2810
Magda+Greg 31.12.2009 - chłopiec- Franio :) – Zaspa 56cm waga 3660 :)
Dejwi 02.01.2010 - Marta - Zaspa 58cm waga 3690
Mnisia 03.01.2010 - Klaudia - Kartuzy 55cm waga 3300
Adarechota 05.01.2010 - Michał - Swissmed 54cm waga 3730
Kasia O 06.01.2010- Jaś- 59cm waga 4220
Kasandra 07.01.2010 - Katarzyna - kliniczna 52cm waga 3750
katerrina 08.01.2010 - Zaspa -dziewczynka 60cm waga 3800
Asia 12.01.2010 - Monika 54 cm waga 3140
Gosiak 12.01.2010 - Alex-Wojewódzki 62cm waga 4300
Łasiczka123 12.01.2010 - Antoś - Kliniczna 56cm waga 3900
Weronka 13.01.2010 - Zosia- Wojewódzki/Ciechanów 50cm waga 3050
Curly 14.01.2010 - Krzyś Wojewódzki/Zaspa 55cm waga 3600
Kiti 15.01.2010 - Maja Zaspa 53cm waga 3040
muszki29 17.01.2010 - Pawełek Wojewódzki 53cm waga 3000
aniella - 18.01.2010 - Kamila Wojewódzki 53 cm waga 2900
Olaolenka 19.01.2010 - Nikodem Swissmed 52cm waga 2880
Marta245 19.01.2010 - Tymoteusz Kliniczna 55cm waga 3650
Mamamikołaja 20.01.2010 - Mikołaj Kliniczna" 54cm waga 3240
anka777 21.01.2010 - Martynka 57cm. waga 3500
Weroniczka 22.01.2010 - Lenka 52cm. waga 2700
Mawina - 23.01.2010 - Wojtuś, Zaspa, 55 cm, waga 3820
Naomi02 - 26.01.2010 - Nadia - Wejherowo 52 cm waga 3300
Angel8338 - 28.01.2010 - Iza - Kliniczna 56cm. waga 3600
Tola fasola - 29.01.2010 - Marysia - Swissmed
dzięki styczniowko za namiar narazie skorzystam z rad pani izy i mam nadzieje ze mala sie przestawi pomalu, naprawde super kobitka polecam gdyby ktoras miała jakies problemy czy wątpliwości laktacyjne.
co do ulewania to moja tez czasami ma,jak to jest sporo w czasie po jedzonku taki ala twarozek to spokojnie bo to niestrawione do konca mleczko gozej jak ulewa sie zaraz po no bo wiadomo szkoda jedzonka no ale tez kwestia czy malutko czy sporo poleci, ale dramatu tez nie ma bo dzieci bardzo czesto to mają najwazniejsze zeby mala przybierala na wadze.a tak trzeba wiecej ja pionizowac po jedzonku i klasc z wyzej uniesiona glowka.u nas tez byly i sa ulewania ale teraz juz bardzo rzadko.
Kasiu mała jak sie przebudzi to wpierw jest pol godzinne kwilenie sama zasypia znow sie przebudza a potem juz jest placz,ja myslalam ze to oznaka niedojedzenia,ale wczoraj byla byla u mnie pani iza z kropli milosci okazalo sie ze nie przechodze tego kryzysu ;akatcyjnego,pokarm jest a mała przybiera w gigantycznym tempie i dwukrotnie przekroczylanorme he wazy juz 3700.i to ze ciagle wisiala mi na cycku nieoznaczalo glodu tylko to ze z cycka zrobila sobie smoczek i jest ogromnym ssaczkiem i pani powiedziala ze tak jak nigdy nie poleca smoczka to tak w naszym przypadku jest to wskazane.Te częste pobudki nie byly wlasnie na karmienie tylko chec ssania przez nia czegos,no ale nie zmienia to faktu ze sie nadal budzi czesto a ja musze ja przez 20-30min zajac ssaniem grrr poki co mam jej niekarmic nie czessciej niz te 2 gdziny bo wcale tego nie potrzebuje i moze sie unormuje,oby bo takie krotkie spanie wykancza mnie i ją ;(
Styczniówko, moja je nie częściej niż co 3h a i potrafi co 4-5 zjeść
Jak je co 3h to zjada około 70ml max 90ml
Natomiast jak dłuższa przerwa niż 3h to zjada 120ml
...a i zdarza się, że zje 150ml ale to tylko mojego sztucznego max 120 zjadła.

To nie dość, ze masz lepszy laktator ;) to jeszcze "części" zapasowe tańsze :)

Curly, super, że doszło co dojść miało :)
Kasiu teraz zerknęłam że ten co Ty pokazałaś jest inny. Ja ma swinga więc do mojego pasują obydwa a ja mam taki http://www.allegro.pl/item899802707_medela_lejek_silikonowy_do_laktatora_swing_harmony.html.

dziewczyny ponawiam pytanie napiszcie mi jak z jedzeniem u Waszych maleństw jak często i po ile na jeden raz zjadają?

przespanej nocki
ja szczepię 5w1 i nic dodatkowo raczej
5w1 tylko dlatego żeby oszczędzić maluszkowi bólu - pamiętam dokładnie jaka jest rozpacz po pierwszym ukłuciu... jak trzeba zrobić jeszcze drugie to już tragedia... o trzecim nie chcę nawet myśleć:(
(dziewczynki szczepiłam też 5w1)
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
Dejwi, my zdecydowaliśmy się na zwykłą NFZową szczepionkę, wersja oczyszczona na ksztusiec, czyli celularna. no i żadnych innych na razie nie przewidujemy, jakoś mnie to nie przekonuje, tak jak szczepionka na oostatnio rozdmuchaną grypę. dla mnie to tylko czysty zarobek dla koncernów farmaceutycznych...ale to moje zdanie.
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Gdyby kogoś jeszcze interesowały dzwięki suszarki to polecam te:

http://hotfile.com/dl/27317495/2159592/suszarka.mp3.html
Styczniówko i taki sam masz ten lejek, bo z tego co ja widzę to ten właśnie co ja mam tylko w takiej cenie jest na allegro, nie wiem dlaczego :/

Dejwi, jeszcze 100% decyzji co do szczepienia nie mamy, Daniel jeszcze nie zadzwonił do swojej ciotki. Najgorsze, że zdania rodzinki medyków mamy podzielone. Jedyna decyzja, to nie szczepimy na pneumo, rota i meningokoki. Te szczepienia wykonamy jak Ami skończy roczek, bo i tak szybciej nie pójdzie do żłobka.

Teraz tylko kwestia czy szczepić skojarzonymi czy tylko oczyszczoną.
Dejwi ten lejek to jest w zestawie zawsze tylko ze mój się zniekształcił. Kasiu ten link co ty dałaś to strasznie drogo chcą ja znalazłam za 18z+10zł przesyłka.

numer do neurologa (58) 346 54 79 rejestracja jest w poniedziałki i czwartki między 19-20.

Dziewczyny jak czesto jedzą Wasze dzidzie? bo Ola jadła już co 3 godziny a teraz po 2h już się wierci, pręży i popłakuje i zastanawiam się czy znów jest głodna czy coś ją boli.No i zaczęło się jej ulewać ale nie tak od razu po jedzeniu tylko np godzinę albo 2 godziny po. ama już nie wiem co myśleć
1ną reka mialo byc ...
druga trzyma moj 5cio kilowy laktator ... hihihihi Dzidzillę

O dzieki Kasia

ps. zobacz swoj suwak - macie dzis trzy jedynki :)

kasia zdecydowalas wkoncu co ze szczepieniem? pamietam ze masz w rodzinie medykow ... :)

tez pisze 1n

Hello laski...Tola gratulacje, później wciągniemy Cię na listę, na razie piszę jedną ręką, a drugą ściągam pokarm ;)
Dejwi, ten lejek można dokupić osobno, ale powiem szczerze, mi nie robi różnicy którym ściągam, czy tym który jest w zestawie, czy tym osobnym.
http://allegro.pl/item893823827_medela_lejek_komfort_do_laktatora_mini_electric.html
No my szczepimy 5 w 1 i pneumokoki. Zastanawiam sie jeszcez nad meningo, ale na pewno darujemy sobie rotawirusy.

A dzis bylismy u laryngologa i niestety Filip ma mala infekcja noska. Dostal masc i krople robione na zamowienie. Mam nadzieje, ze pomoze.
dziewczyny czym w końcu szepicie dzieci ? 6 w 1 czy zwykle oczyszczone?

Styczniowko po co jest ta nakladka na laktator i jak ona wyglada ?
bo chce kupic medele i sie zastanawiam czy nie potrzebuje takiej nakladki ...

Kasia, przesyłka dotarła:) Dzięki jeszcze raz!!!

Tola, ja myślę, że taka malutką to rzeczywiście powinnaś wybudzać co te 2,5-3 godziny na karmienie. Jak już będzie troszkę starsza i zobaczysz, że ładnie przybiiera na wadze to możesz sobie odpuścić i dostosować się do jej rytmu. Tak twierdzi moje położna środowiskowa - była już u mnie 3 razy i właśnie podczas 2 wizyty powiedziała mi, że w związku z tym, że Krzyś ładnie przybiera, mogę go przestać wybudzać. A zresztą on tymczasem sam zaczął się domagać częstszego jedzenia i skończyły się takie długie spania:)

A co do suchej skóry to dziewczyny tu doradzały parafinę - rzeczywiście jest bardzo skuteczna. Ja natomiast jako gratis do płynu oilatum dostałam krem oilatum i nim smarowałam te suche miejsca - i już jest super!
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
herbatke koperkowa to ja sama pijam i mala dostaje z moim mlekiem

a na luszczenie - tak jak pisalam wczesniej - u nas pomogla jedynie parafina z apteki ... koszt ok 3 zł a jest superrrrrrrrrrr i bez chemi

teraz juz sie skora nie luszczy ale ja tylko tym kce smarowac swoje dziecko ... rewelacja

bylysmy dzis na USG kompleksowym i niby wszystko jest oki :)

ja kce McDonalada!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bubuubbbbbbb

dziękuje za wszystkie rady, nio właśnie w 4 dobie życia maltkiej a w drugie kiedy pojawił sie u mnie pokarm przez to , że mała spała po 4 h doszlo do zastoju mi w cyckach, myślałam, że zdechnę, ae masz racje Dejwi kapusta jest niezastapiona. naładowłam jej sobie tyle do stanika, że miaam rozmiar z B do F, ale pomogło, to ważne, a poza tym zmieniłam troszkę technikę przystawiania i pomogło. teraz cycuchy są jak talala, raz jedna raz 2 opróżniamalutka i jest oki. a od 2 dób robie tak jak napisałaś karmie nie żadziej jak co 2,5-3h. jak trzeba wybudzac to wybudzam a jak nie to przystawiam. czyli jestem zadowolona, że nie robie jakiejś nieumyślnej krzywdy dziecku :)

a co do koleczek to boje sie jej narazie wprowadzac cokolwiek bo ma dopiero tydzień. to i tak dziwne, że już ma koki. piszą i mówią specjaliści, że w zasadzie od 3 tygodnia pojawiaja się koleczki, ale jak widać, co człowiek to inny przypadek. no w każdym razie jak narazie stosujemy masaże, narazie tylko na to sobie pozwalamy. zaraz poczytam, że koperkową herbaę można takiemu maeństwu podawac.

a mam jeszcze 1 probliem, mianowicie: maleństwo ma mega suchą skórkę na ciałku aż jej się łuszczy: na zgjęciach stópek, na brzuszku. kąpiemy ją w oilatum, ale za bardzo nie wiem co nakladać na to ciałko co by naprawde poskutkowało i zlikwidowało to łuszczenie i suchą skórkę: parafinka, oliwka, mleczko do ciała?

dzięki za bezcenne rady, adio

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry