Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 6

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kasia31 - 2 styczeń - dziewczynka Amelka :)
Dejwi - 8 styczeń - chłopiec :)
adarechota - 9 styczeń - chłopiec :)
Benia1974 – 10 styczeń
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
Magda+Greg - 11 styczeń - chłopiec :)
Kitikat - 12 styczeń - dziewczynka :)
Kasandra- 14 styczeń
Styczniówka - 15 styczeń - dziewczynka :)
Łasiczka123 - 16 styczeń chłopiec :)
Pati25 - 19 styczeń - chłopiec:) - Filip
aniella - 19 styczeń
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :)
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :)
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :)
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń

Witam Laski w nowym wątku :) To dopiero 6 a każda z nas już dawno po połówkowym jest :) ale ten czas leci, zaraz 7 miesiąc :) a raczej już :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja już wtedy o tym bólu nie pamiętałam a nastepnego dnia powiedzialam ze mogłabym juz nastepne dziecko rodzić :)
Kasia31 mi niestety też wyszła cukrzyca ciążowa :( wynik 186. po 75gram niestety wynik się potwierdził. Jestem trochę załamana bo teraz to nie wiem co ja będę jadła zwłaszcza że do tej pory jadłam 5 rzeczy na raz bo mój żołądek prawie nic nie toleruje. Kasiu powiedz co ty jesz co można a czego nie. dostałam skierowanie do szpitala ale nie pojechałam :/ . Już wszytko w tej ciąży się do mnie przyczepia istny koszmar!!!
Styczniówko u mnie po obciążeniu 75g wyszedł brak cukrzycy, wynik chyba 110
Natomiast co jadłam i staram się nadal jeść

Jogurty naturalne (ponieważ nie są one smaczne, to ja kupuję do nich owoce mrożone takie jak maliny i jagody ) Wolę mrożone, bo przy odmrażaniu puszczają sok i jogurt lepiej smakuje ;)

Z owoców jeszcze jem brzoskwinie, kiwi, pomarańcze
Mleko tylko 0,5%
Kawę zbożową raz dziennie
Chleb żytni
Wędlinę nie paczkowaną, bo jest mocniej solona, wiec kupuję tylko w mięsnym świeżą

Staram się nie jeść makaronów i ryżu, ale bez przesady czasami zjem
Ziemniaków bardzo mało ( i tak ich mało jem ) i mało solone

Jabłkami się zapycham
bananów i winogron nie wolno
Kupuję sobie też serek wiejski
Na chleb masz też serki naturalne, do tego pomidor, rzodkiewka, sałata i jakoś nawet smakuje ;)

Obiady gotuję raczej normalnie, tylko mięso smażę na oliwie z oliwek a nie na zwykłym oleju.
Kalafior, brokuły gotuję sobie do tego
Pomidory z cebulką.

Napoje głównie woda mineralna, herbata ( posłodzę sobie pół łyżeczki )

Zaopatrz się w glukometr, bo u mnie okazywało się, że po wielu rzeczach niby zakazanych w ogóle cukier mi się nie podnosił.
W sumie to ja teraz nie wiem czy mam tą cukrzycę, czy nie :/
Bo wynik wyszedł mi już dobry, ale mój gin kazał trzymać dietę :/

Co do szpitala, podobno wizyta w nim polega na trzy dniowym leżeniu, mierzeniu cukru po posiłku, zbieranie całodobowo moczu i USG robią.

Uważam, ze cukier to samemu można sobie mierzyć, szpital do tego nie jest potrzebny.

A tak na marginesie, znalazłam łóżeczko an allegro, bo sama takiego szukam ;) i może którejś z Was się przyda i spodoba :) Bo ja namierzyłam gdzie indziej i raczej z tej licytacji nie skorzystam, choć tanio jak na ten model wraz z szufladą :)

http://allegro.pl/item753023191_lozeczko_radek_vii_teak_z_szuflada_firmy_klups.html
oj styczniówko, tak mi przykro, że ciężko znosisz ciążę...ale na bank dzidzia Ci wynagrodzi te cierpienia swoim uśmiechem :)

Kasia, ale smakowicie ta twoja dieta wygląda...az mi sie zachcialo czegos dobrego. ja czasem mam wyrzuty, ze sie nieodpowiednio odżywiam, bo nic mi nie jest, to sobie pozwalam na to i owo, czasem nawet parę chipsów, czy szklankę pepsi :( no ale to nie jest oczywiście podstawa mojej diety. nie mniej jednak, straszna mi ochote narobiłas na gotowanego kalafiora :)
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Wbrew pozorom dieta jest smaczna, tylko początki ciężkie i więcej roboty, bo nie można otworzyć lodówki i chwycić na głodnego cokolwiek ;)
Ada, cola, chipsy i wszystkie niezdrowe jedzonka są smaczne i nie ukrywam, że sama je jadłam.
Teraz się wstrzymuję, bo sama już nie wiem czy mam być na diecie, czy nie ;)

Styczniówko, Ciebie to mi żal jest strasznie. Całą ciążę przechodzisz kiepsko i jeszcze ta cukrzyca :(
Jeszcze tylko troszkę i będzie po wszystkim :)
Dzięki Kasiu za informację mi wynik wyszedł po 75g 170 :/
Kurcze problem polega na tym, że ja nie mogę ze względu na żołądek jeść ŻADNYCH surowych warzyw i owoców.Więc pomidor, sałata, rzodkiewka, ogórki, kiwi, jabłka, pomarańcze....wszystko odpada. Ziemniaków, nic smażonego. kalafior i brokuły nawet gotowane odpadają. Sama nie wiem co ja mam teraz jeść. Jadłam do tej pory ryz, makaron, gotowana marchewkę i pietruszkę i rybę-nic więcej. Teraz z tego zostaje mi tylko ryba- Koszmar jakiś. Ciemnego chleba też mój żołądek nie toleruje, ale słyszałam o chlebie dla cukrzyków nazywa się chleb orkiszowy spróbuję tego i zobaczymy. Dramat. W glukometr już się zaopatrzyłam i zobaczymy.
mierzy się cukier godzinę po posiłku tak?
jedyne pocieszenie jest takie że przytyłam 800gram!!! czyli mam na minusie -10,30kg. Ale teraz to chyba już nie przytyję przy tej diecie. Mam tylko nadzieję że w końcu jakiś mały brzuszek będzie u mnie widać, bo dziś na badaniu jak pielęgniarka dowiedziała się że jestem w 6 miesiącu ciąży to dziwnie się na mój brzuch spojrzała i powiedziała "ojjejj nigdy bym nie przypuszczała" Ale prawda taka że z wyglądu bliżej mi do anorektyczki niż kobiety ciężarnej.
Rany Styczniówka, to jest jakiś koszmar.
Dieta dla cukrzyków jest mocno ograniczona, gotowana marchewka odpada :(
Ja na Twoim miejscu bym normalnie zjadła to co zawsze i po godzince zmierzyła cukier.
Każdy organizm inaczej reaguje, może okaże się, że to co jesz, a jesz niewiele nie podnosi Ci cukru.

Ja sobie Ciebie wyobrazić nie mogę ponad -10
Ja mam 3 na plusie i nikt mi nie chce wierzyć, że jestem w ciąży w 7mc a co dopiero Ty.
Z moim synem przytyłam w całej ciąży 6kg i jak pojechałam na porodówkę to babeczki z IP kłóciły się ze mną, że miesiące mi się pochrzaniły, bo nie dosyć, że ja wyglądałam na max 6 to jeszcze na USG dziecko maleńkie ;)
Ty w takiej sytuacji to chyba płaska jesteś :)

Styczniówko, czy te wszystkie objawy, problemy to typowo ciążowe, czy już wcześniej miałaś problemy przed ciążą ??

Natomiast co do cukru, to mierzy się godzinę po posiłku.
a ja od dziś na zwolnieniu i wreszcie znajdę czas, żeby pomyśleć nad wyprawką i poczytać. Mam nadzieję tylko, że po jakims czasie nie skończą mi sie pomysły i nie zanudzę się w domu.
Co do diety cukrzycowej to ja jadam gotowaną marchewkę i nie ma problemu. Cukier mierzy się po godzinie, ale najlepiej do dwóch też zmierzyć, bo jak są posiłku jakieś cukry złożone to cukier może "wywalić" dopiero po 1,5-2 godz.
Od kilku dni strasznie boli mnie kość ogonowa, gdy chodzę. Rozmawiałam z lekarzem i to od obciążenia kręgosłupa - w pracy siedziałam po 8 godz. przed kompem i pewnie wystarczyło. Teraz będę się oszczędzać, bo czasem przez to mam problem z chodzeniem...ahh a jutro mam wesele i najlepiej, że za tydzień kolejne... najwyżej nie będę tańcować tylko się objadać;)
Dziewczyny mam do Was ogromną prośbę. Czy gdyby któraś z Was była u lekarza, możecie się podpytać jak to jest z tą cukrzycą.

Przy pierwszym badaniu z obciążeniem 50g glukozy- wynik po 1h wyszedł mi 200
Po dwóch tygodniach powtarzałam z obciązeniem 75g glukozy -wynik mi wyszedł 120 Czyli brak cukrzycy.
Teraz zgłupiałam. Jedni każą trzymać dietą, drudzy, że nie trzeba.
Możecie podpytać swoich lekarzy jak to jest. Czy trzymać dietę czy nie ?

Teraz z innej beczki :)
Czy zdecydowałyście się co kupujecie do wózka ??
Kocyk, śpiworek, czy pościel ??

Ja obstawiam kocyk akrylowy gruby lub śpiworek i nie mogę się zdecydować co kupić :)

Ja mam spiworek do wózka + dzidziol ubrany w jakis kaftanik i mysle ze wystarczy

a kocyk i tak zawsze jakis trzeba kupic
ale posciel do wozka to moim zdaniem nie potrzebny wydatek i nowa szmatka w domu ...
:)

Ja pościeli nie chcę, jakoś mi sie nawet nie podoba :)
Mam dla Małej dwa ciepłe kombinezony.
Jeden z nóżkami cieplusi
Drugi bez nóżek z otworem na fotelik
Zastanawiam się właśnie teraz, czy w takiej sytuacji śpiworek jeszcze dodatkowo będzie nam potrzebny :) czy lepiej już koc. Mam jeden, ale cienki ;)
Najchętniej bym kupiła jedno i drugie, ale śpiworek 100zł kosztuje, ten co mi się podoba, koc też tyle :/
Jakoś moją uwagę zawsze przyciągają najdroższe rzeczy :/
Wczoraj kupiliśmy łóżeczko ( kamień z serca ) bo jakoś mi to nie dawało spokoju
Zdecydowaliśmy się na Klupś Radek VII.
Teraz tylko pościel muszę zamówić. :/ też droga, a jeszcze na zmianę drugą trzeba dokupić :/

I materacyk. Patrzałyście po sklepach w jakiej cenie są ?? Bo nie wiem czy zamawiać internetowo, czy na miejscu kupić :)
Kasia31 ja dzis kupilam pościel 100 % bawelna i ładna za 26 zł bo to poprostu szyte przez kogoś bez płacenia za firmę. W sklepie w Gdańsku BOBO RAJ
Tu jest link do tych poscieli bo facet ma tez na allegro ofertę:
http://www.allegro.pl/item745925708_posciel_poszewki_bawelniane_120x90_6zl_przesyl.html

a materac chyba kupie z tej aukcji
http://allegro.pl/item754433971_materac_kokos_gryka_pianka_120x60_lozeczko.html
Kasia31 moze udało by sie zamowic na jedna przesylke jesli bys chciała :)

koles ma też wypełnienie za 34 zł - ale jakoś za tanio i nie wiem czy to ok - pozatym zupełnie nie wiem jakie wypełnienie wybrać

Też mi sie to łozeczko podoba:) I chyba sie na takie zdecydujemy...
Wydaje mi sie ze kocyk wystarczy jak dziecko jest w kombinezonie ale w sumie to nie wiem bo nie mam doswiadczenia;) Heh a glukoza jeszcze przede mna:/
widzę, że to łóżeczko będzie stało u większości styczniowych maluszków - nam też się podoba. Jeżeli chodzi o materacyk to pani w Akpolu doradziła najzwyklejszy póki dzidziuś jest mały, kosztował ok.30 - 40 zł.
Co do wózka hmm nie myślałam, bo dopiero wózek mamy zamiar kupić, ale pościeli to chyba do wózka nie mam sensu kupować.
Kasia co do cukrów to może spróbuj sama się poobserwować - jak cukry nie będą skakać po posiłkach to znaczy, że ok. Zmierzyć cukier po jedzeniu nie zaszkodzi. A co na to lekarz prowadzący? Może powtórzysz badanie raz jeszcze?
Dejwi, jestem za zamówieniem razem. Zawsze taniej :) Pościel faktycznie tania i ładniutkie wzory. Na zmianę skuszę się i kupię dla Małej.

Łóżeczko, ma dosyć dobrą opinię jeśli chodzi o te z tańszych, więc też się skusiliśmy na nie.

Natomiast mój lekarz prowadzący tylko rozmawiał ze mną telefonicznie, a na wizytę idę 9.10 więc dopiero wtedy będę mogła porozmawiać.
Natomiast rozmawiałam z położną i powiedziała mi, że w takiej sytuacji nie ma cukrzycy ciążowej, po to właśnie robiłam te 75g.
Myślałam też o powtórce, ale szczerze to by było moje 4 podejście ;) a czytałam, że nie jest to obojętne dla zdrowie :/ dlatego zrobię tak jak piszesz, po posiłkach pomierzę sobie cukier i zobaczę co będzie.
hejka widze,ze zakupy idą pełną parą hihi ja też czesto przegladam allegro i zawsze cos mi wpadnie ciekawego w oczko hihi Magda+G witam w klubie mamusiek odpoczywających,ja tez od niedawna ale póki co sobie chwalę,duzo odpoczywam,poczytam,pomalu juz piore i segreguje ciuszki i wszystko na spokojnie ;))))
Kasia trzymam kciuki,zeby kolejne proby na cukrzyce byly negatywne i moze faktycznie wyjdzie ze jej nie masz,ale by bylo fajowo! no i trzymam jeszcze mocniej za styczniówke,bo ty styczniówko tyle przechodzisz,ta strata wagi,kłopoty z zoladkiem i jeszcze ta cukrzyca ech bidulko,musisz sie dzielnie trzymac i do przodu bo jeszcze troszke i dzidzia ci wszystko wynagrodzi :)))))
dzięki dziewczyny za ciepłe słowa jakoś staram się nauczyć funkcjonować z tą cukrzycą ale powiem że łatwo nie jest, ale jak już córcia w styczniu przyjdzie na świat to całe to moje leżenie już 6 miesięcy i wszystko mi wynagrodzi. Tylko zeby ten czas szybciej lecieł.... a tak strasznie mi się wlecze że mam wrażenie że ja już ze 2 lata z łóżka nie wychodzę :(

Też kupiłam łóżeczko Radek VII z szufladą na allegro i już do mnie przyszło i przy zakupie łóżeczka materacyk dostałam gratis gryka+kokos.

Pościel kupiłam na allegro taką śliczną któraś z was podesłała linka, i do pościeli już była w komplecie kołderka +podusia.
http://www.allegro.pl/item730840851_6ele_posciel_z_haftami_milpol.html

Wózek też już kupiliśmy od jednej z forumek. Więc grubsze zakupy z głowy.

Bardzo tylko żałuję że nie mogę pochodzić po sklepach z ciuszkami... no ale cóż później sobie odbiję jak maleństwo będzie już na świecie. Zatrudniłam przyjaciółkę i siostrę żeby za mnie pokupowały ciuszki.

jak spotkacie się na allegro z czymś fajnym do podeślijcie linka dla mnie to wieeeelkie ułatwienie bo na leżąco za długo nie mogę przy komputerze wytrzymać.( a siedzieć mi nie wolno).

miłego wieczorku
Styczniówko, ja skorzystałam z Twojego linka i kupuję tą pościel w kolorze serce-beż :)

Do tego dokupię na zmianę ten komplet co Dejwi podesłała.
Co do ubranek, ja bardzo dużo kupiłam u tej babeczki
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12242373
Ma bardzo zadbane i ładne ciuszki. Trzeba zerkać co kilka dni, bo wciąż wystawia nowe aukcje :)
Może coś Ci się spodoba Styczniówko :)
Kołderkę i podusię też nie będę kupować, bo będę miała razem z pościelą.
Tylko materacyk muszę kupić
I nadal zastanawiam się nad laktatorem
Styczniówko może kup sobie taki stolik:
http://allegro.pl/item753992482_aluminiowy_stolik_laptop_do_laptopa_pod_notebook.html

Kasia31 zaraz nasmaruje meila do kolesia z allegro czy przesylak byla by jedna.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry