Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 6

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kasia31 - 2 styczeń - dziewczynka Amelka :)
Dejwi - 8 styczeń - chłopiec :)
adarechota - 9 styczeń - chłopiec :)
Benia1974 – 10 styczeń
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
Magda+Greg - 11 styczeń - chłopiec :)
Kitikat - 12 styczeń - dziewczynka :)
Kasandra- 14 styczeń
Styczniówka - 15 styczeń - dziewczynka :)
Łasiczka123 - 16 styczeń chłopiec :)
Pati25 - 19 styczeń - chłopiec:) - Filip
aniella - 19 styczeń
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :)
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :)
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :)
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń

Witam Laski w nowym wątku :) To dopiero 6 a każda z nas już dawno po połówkowym jest :) ale ten czas leci, zaraz 7 miesiąc :) a raczej już :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ada ja kupilam tylko pościel bo ochraniacz mam taki na cale łóżeczko (z IKEI). A jeśli masz juz pościeli 2 zmiany bawelnianej to moze kup w boboraju flanelowe safari ... :) cieplutka posciel na zime jak znalazl :)

Co do koszuli porodowej to chyba se odpuszcze ... wezme swoja z domku i pojade rodzic :) niewiem jeszcze

Dziewczyny bierzecie juz jakies witaminy czy żelazo
Ja od wczoraj biore zelazo i sie zastanawiam co sie ze mna teraz bedzie od niego dzialo ...

Ja biorę od 2 mc ciąży falvit M
Mam skłonności do anemii, więc lekarz kazał brać od początku ciąży.
Dziś natomiast muszę się zaopatrzyć w
http://www.apteo.pl/product/id/2988,zdrovit-magnum-skurcz-50-tab-
bo noce nieciekawie wyglądają, śpię bardzo czujnie z myślą, ze zaraz mnie złapie skurcz :)

Dziś sobie uświadomiłam, że jednak jeszcze masę rzeczy mam do kupienia :(
Chcę laktator kupić przed porodem, żeby już do szpitala zabrać, bo słyszałam, ze po CC gorzej z karmieniem i pobudzeniem laktacji

Kolejną rzecz jaką muszę kupić to monitor oddechu. Od dnia kiedy dowiedziałam się, ze jestem w ciąży, poczułam, że muszę go kupić i do dziś ta myśl mnie trzyma, więc na tym nie będę oszczędzać.

Dejwi, co do żelaza, niektóre dziewczyny mają ból brzucha po nim, więc obserwuj co u Ciebie będzie się działo.

Ja dziś gdzieś wyczytałam, że bóle brzucha jak na okres, to mogą być bóle przepowiadające. Kurczę, wczoraj znowu mnie taki ból złapał :(
Kilka dni temu, też dwa dni pod rząd miałam taki ból
Dobrze, że w piątek idę do lekarza, bo teraz po przeczytaniu tego zaczęłam się bać...

Jednak jak nie było internetu, ciąża przechodziła spokojniej ;) Nie było gdzie czytać takich info, nie było problemu co kupić, bo się wchodziło do sklepu i brało pierwsze z brzegu ;)
a teraz... zawrotu głowy można dostać od ilości rzeczy dla dziecka :)
No własnie KASIA31 ja dzis rano mialam takie bóle ze z kibelka nie moglam do łóżka wrócić, do trgo Rafał wczoraj nic sie nie ruszał wieczorem. no i sie zestresowałam

tylko ja myśle ze to to żelazo - mam nadzieje ze nic innego

co do cesarki to może i lepiej z tymi bólami, ale w moim przypadku prawdopodobnie ciąże zakończą w 38-39 tygodniu, więc na bóle czekać nie będą. Więc, Kasia, ja też się na grudzień mogę załapać. Ciekawe jak to jest w tym okresie świątecznym - lekarze pewnie na urlopach i jacyś na zastępczych dyżurach w szpitalach, a ja wolałabym, jak już będę chodzić do tego z Zaspy, z nim się kontaktować w razie pytań. Zobaczymy. Co do lekarza to ja wybieram się jak już do dr Zalewskiego (specjalizuje się w prowadzeniu ciężarnych z cukrzycą).
Dziewczyny a może te bóle to od jelit, wiecie jak teraz wszystko pościskane mamy:)ale zawsze lepiej upewnić się u lekarza.
Co do witamin to póki mam morfologię ok to nic nie przyjmuję. Pamiętajcie, żeby po porodzie nie odstawiać preparatów witaminowych odrazu tylko stopniowo.
Kasia daj znać czego się na Zaspie dowiedziałaś.
Dejwi, dzięki za info, dzis jadę do IKEI, to sobie od razu zobaczę ten ochraniacz na łóżeczko, ja mam takie na połowę, a podobno takie na całe łóżeczko są najfajniejsze. no i właśnie chciałam tę flanelową, no bo 2 bawełniane komplety są, więc zawsze wymówka, że to cos innego :)

ja witaminy łykam od 2 tygodni, takie nowe, ciężko je dostać, Pregnawit. to takie malutkie tanletki, w których jest chyba 6 podstawowych składników + te kwasy DHA (to chyba kwasy są). te tabletki znoszę dobrze, bo po elevicie masakra. dodatkowo siadła mi hemoglobina i od 2 miesięcy łykam Tardyferron, to skolei powoduje stopniowe uwalnianie żelaza i ja to dużo lepiej toleruję niż dużą jednorazową dawkę. Dejwi, u mnie żelazo powodowało przede wszystkim zaparcia i jakieś takie dziwne bóle żołądka, że aż mdlilo. po tardyferronie tego nie ma.

dziewczyny, te skurcze to nic powaznego :) ja juz sie lekarza pytałam i jeszcze w ksiązce fachowej doczytałam, że od 7 miesiąca takie rzeczy maja prawo sie dziać. to są te skurcze Hicksa-Braxtona, czy jakoś tak, one przygotowują macice na późniejsze, prawdziwe skórcze. mo lekarz powiedział, że macica ma prawo tak do 5 razy dziennie się napiąc na chwilę i potem wraca do normalności :)
chyba, że czujecie, że te skurcze są jakoś niestandardowo mocne i częste...ja wczoraj tez na w razie co no-spę łyknęłam, bo mnie wieczorem trzymało, a dziś rano Michaszek cos malo aktywny :( no ale może rośnie, to spać musi :)

Kasia, może z tym CC lepeij się umówic na styczeń? w sensie na konkretny termin, a jesli akcja zacznie się szybciej, to wtedy i tak w grudniu Cie wezmą. najfajniej, jakby Twój lekarz mógł wtedy też byc na dyżurze...albo umów se z dwoma, zawsze przy cc jest dwóch, jak nie trafisz na jednego, to może na drugiego? zreszta, daj znać co tam dziś ugadałas, to bedzie najlepsze zrodło informacji.
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
aha, na Zaspie mają laktatory, takie super hiper elektryczne, jak odkurzacze :) ale wiadomo, ze ze swoim lepiej, tyle, że elektryczny to juz większy wydatek, a ręcznym to sie namachasz i namachasz, a podobno słąbo leci. no i czy sił Ci po cc staczy na takie pompowanie ręką?
Christopher Morley
Kasia daj znać jak porozmawiasz na Zaspie. Jedna z forumek sprzedaje nowy monitor oddechu może Cię zainteresuje
http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-monitor-oddechu-Respisense-t127093,1,16.html.

Witaminy to ja łykam od samego początku, przechodziłam prze kilka bo niestety dużo mi nie podchodziło i od razu znajdowały się w toalecie ale w końcu trafiłam na takie po których daje rade Feminatal 400 metafolin+DHA to są takie po 13 tc.

Co do skurczy to ja też mam lekarz mi powiedział że jeżeli nie są regularne i się nie nasilają to spokojnie zrelaksować się i odpoczywać. Jak dłużej mnie trzymają tak do 30min to wtedy łykam no-spe.

Moja malutka tak szaleje że szok cały czas tańczy fika skacze ona chyba w ogóle nie śpi!!! Za mamusie się rusza :) Biedulka przeze mnie nie jest wykołysana wciąż tylko leżę to się jej nudzi :).

Dziewczyny powiedzcie jak tam Wasze brzuchy duże już macie? u mnie wygląda jakbym się najadła. Sama się zastanawiam gdzie ta moja dzidziunia tam się mieści.

Co myślicie o komodach kąpielowych?
http://www.allegro.pl/item750680422.html

pozdrawiam
Hej:)
Moj brzuch nie jest jakis ogromny ale juz widac ze to ciaza;-) Poki co mam 1kg na plusie...
My chyba nie bedziemy takiej komody kupowac ale slyszalam ze niezla wygoda jest...
hejka hejka co do brzuszka to ja tez nie mam za duzego,wszyscy mi daja 4-5miesiac a to przeciez juz 6 leci hehe ale ogolnie jestem drobna osoba wiec moze dlatego,nie ma na to reguly.zreszta poki dzidzia prawidlowo rosnie tzn.ze wszystko okej a nasze miesnie poprostu bardziej trzymaja brzuszek w ryzach hehe

widze ze moj namiar na posciel Milpol poszedl w ruch ze hej hihi ja dopiero teraz bede kupowac i tez myslalam o bezu lub o różu z misiem serce,słodziakowa ta posciel ;)))

a witaminki to biore od 2mies,feminatal i biore co 2 dzien,wtedy nie przeszkadzaja mi w funkcjonowaniu jelitek,bo jak bralam codziennie to kibelek byl moim czestszym kumplem grr to przez to zelazo grr no ale teraz taka dawka sie sprawdza i jest ok ;))
Ada w BOBO raju maja tez ochraniacze pod kolor ale chyba nie sa na cale łózeczko, moj z ikei nie pasuje do niczego ale jest duzy :)

Styczniówko co do komód tez slyszalam ze super ale według mnie:
1. Wanienika za mala - w SR babka mowila zeby kupic jak najdluzsza bo na dluzej wystarczy
2. kolejny mebel do przesuwania i potykania
3. mi szkoda kasy - wole wydac na lody :) (w ciąży uwielbiam lody - zaraz jakiegoś zszamie :))

Ja kupilam wanienike 102 cm + stelaż który sie składa, wiec po kapieli skladam i stawiam obok juz zlozonej szuszarki na bieline a wanienike nawet do wanny wstawiam i w mieszkaniu zostaje wiecej miejsca na poruszanie sie :)

:)

4. do kapieli tak naprawde wystarczy kupić plastikowy kuchenny koszyczek duzy i tam trzymac gadżety do kapieli,
tych poleczek w komodzie jest duzo pewnie jedna zawsze bedzie pusta
i jeszcze po pół roku sie okaze ze musicie kupic wieksza wanne a komody sie pozbyc wraz z szufladkami wiec bedziecie musialy i tak w koszyczek wskoczyc :)
jak dla mnie bez sensu :) uffff

5. i wyglada jak szpitalny mebel :)

mój brzuchol już całkiem pokaźny :) ja wogóle już dużo przytyłam, ale szczerze mówiąc, nie widac tego za bardzo, nie wiem gdzie to się rozkłada. brzuszek to taka piłeczka wsadzona w brzuch, pomiedzy ręczna a tą do siatkówki :)) no cycki troche podrosły i nie ukrywam, że spodnie na pupie też sie opinają, ale cóż..taaie urok ciąży :) mam nadzieję, że do końca ciązy tych książkkowych 12 kg nie przekroczę. teraz już mam mniejszy apetyt, bo miesiąc temu to poprostu jadłam jak szalona, w nocy sie budziłąm i musiałam podjeść, bo spać nie mogłam tak mi w kiszki marsza grały :)

co do komody, to gdybym miała tyle miejsca chętnie bym sobie taka sprawiła, ale niestety...my mamy wanienkę, taką z odpływem na stojaku, a wszystkie kosmetyki będe trzymała w wiklinowym koszyczu na pralce, więc prawie tak samo wygodnie :) najważniejsze, że na tym stojaku nie będę obciążać kręgosłupa, tak samo jak przy tej komodzie.
Christopher Morley
Jestem :) Wróciłam z Zaspy :)
No więc po kolei, bo rozpisałyście się ;)

Ja kupuję tylko wanienkę, nie mam gdzie trzymać stojaka na nią, więc nie będę kombinować :) a i kasy zaoszczędzę ;)

Witaminki tak jak pisałam, łykam stare jak świat falvit :) Wyniki krwi mam ok, sensacji żadnych po nich nie mam, więc nie testuję innych :)

Co do CC, więc udało mi się porozmawiać z ginekolog. Fakt, że rozmowa na szybkiego, ale jakies konkrety wiem :)
Mam czekać na skurcze, nie chcą ciąć planowo bez skurczy, bo uważają, ze lepiej będzie ciachnąć mnie przy skurczach, a i jak sama lekarz powiedziała, może uda mi się wytrwać do stycznia :)

Nie mam się nic denerwować, jak są wskazania do CC, to na pewno je wykonają.
Dokładnie jak pojawią się skurcze regularne co 5 minut, mam się do nich stawić ( cholerka, a jak nie wytrzymam i kolejne będą natychmiastowe ) :(

No nic, tak mi Pani doktor kazała zrobić, to jej posłucham. Mam nadzieję, że Amelia nie zdecyduje się na przywitanie rodziców, w święta bądź Sylwestra ;)

Ciekawa jestem jak u Ciebie Magda będzie, czy wyznaczą termin, czy też każą czekać. Sama nie wiem teraz, czy mam się decydować na jakiegoś ginekologa z Zaspy, czy po prostu czekać do bóli i jechać.
Mój prowadzący gin, nie pracuje na Zaspie, więc z nim poród odpada, a w szpitalu w którym on jest, za żadne skarby nie chcę rodzić.

Co do monitora oddechu, widziałam go właśnie, ale jeszcze się wstrzymuję. Ruszyłam znajomych z Niemiec i Hiszpanii, mają popatrzeć ile u nich właśnie tej firmy co ta dziewczyna sprzedaje kosztują.
Jeszcze mam trochę czasu, więc rozeznam się i jakiś na pewno kupię.

Na laktator też się zdecyduję elektryczny, bo w poprzednich ciążach nieźle się namachałam ręcznym ;)
Kurczę, to wszystko kosztuje masę kasy, dobrze, ze ciąża trwa 9 miesięcy i można systematycznie kupować.
Laktator, monitor oddechu, pościel to ostatnie droższe wydatki, uffff
bo zbankrutować można ;)
hej Kasia, dobrze, że masz juz jakieś konkrety. wiesz, ja bym sie chyba na Twoim miejscu jednak umówiła na kilka wizyt do jakiegoś lekarza z Zaspy. na wizycie możesz spokojniej raz jeszcze pogadać, poznac jakis inny punkt widzenia. może nawet uda sie trafić na tego lekarza, kiedy zaczna się bóle. no i ja bym chyba i tak szybciej pojechała, niż jak skurcze by były co 5 min. poczekac na korytarzu zawsze możesz, a jak cos by się działo, to juz jednak jestes na miejscu :) no nie wiem, moze łatwo mi mówic, bo ja nie mam wskazan do CC...a z jaką gin gadałaś na Zaspie? młodsza, starsza?
Christopher Morley
W piątek mam wizytę u ginekologa który prowadzi moją ciążę, porozmawiam z nim i chyba wybiorę się do jakiegoś jeszcze lekarza który pracuje w szpitalu na Zaspie.

Magda, gdzie przyjmuje doktor Zalewski ?? I czy pracuje na Zaspie ?? Może też bym się wybrała do niego. Bo zgłupiałam totalnie i muszę rozwiać swoje wątpliwości.
buuu ale deszczowo i ponuro,aż się nosa nie chce wyściubić grrr i tak już pewnie będzie do pierwszych opadów śnieżku a wtedy pomału zaczniemy się "rozpakowywać" hihi
mam pytanko na jaki laktator się nastawiacie? bo nam na SR polecali Medele i tu na forum też duzo przecztałam pzytywnych opini wiec ja chyba bede sie sklaniac na mini electric Medela.odwiedze w najblizszych dniach Akpol to zobacze jakie maja ceny czy bardziej oplaca sie kupic z allegro :))

image
:) ja tez się nad tym zastanawiam, a do SR dopiero się zapisałam i w przyszłą środę ide na pierwszy wykład - Dejwi, tez chodzisz do Majewskich, może będziesz na tych wykładach??:)
W czwartek ma byc ktoś z Akpolu - może sie coś dowiemy:).
Acha, moja siostra używała z Aventu - była bardzo zadowolona..
image
Kasia ja na początku ciąży byłam u dr Zalewskiego w Gdyni (przyjmuje tam wieczorem dwa razy w tygodniu). Nie wiem czy gdzieś jeszcze przyjmuje. Może przedzwoń i się dowiedz 602394029. On napewno pracuje na Zaspie, z tego co mi wiadomo jest zastępcą ordynatora. Ja wybiorę się do niego na początku listopada i niech już mnie pokieruje co dalej, bo też momentami nie wiem jak powinnam dzialać:)
Gdy byłaś na Zaspie to poszłaś na izbę przyjęć czy do góry na oddział?
Co do laktatora to moja koleżanka ma elektryczny Medela i baaardzo sobie chwali, ale wspominała coś, że dość drogi był - ona używany kupiła za 300, a moim zdaniem to duuużo.
Coś nas chyba przymuliła ta pogoda bo jakoś cicho u nas :)

Znalazłam dość fajne ogłoszenie może którąś z Was zainteresuje
http://www.maluchy.pl/forum/wozek-hustawka-itp-dla-niemowlaka-t65231.html

Kasia31 pani diabetolog powiedziała że przy TWOICH wynikach to na pewno nie jest cukrzyca ciążowa. Może ewentualnie jakaś lekka nietolerancja cukru. Ze można dla własnego spokoju co jakiś czas jak zje się coś wysoko cukrowego zbadać cukier jak się ma glukometr, ale ogólnie nie ma co się u Ciebie martwić. Jedyne co to zaleca do końca ciąży odstawić białe pieczywo i śmietanę (serek wiejski też np bo on tez ma dużo śmietany).
Ja muszę trzymać dietę i mierzyć cukier po każdym posiłku i mówi że dietą powinniśmy wszytko uregulować więc ogromnie się cieszę że jednak do szpitala nie muszę się kłaść.

pozdrawiam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry