Widok

Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.3

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec - Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83 - dziewczynka - Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka - Ula
17.01 Justyna47
18.01 EwelinaPatryk
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka - Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec?
23.02 kamcia01
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to ja w takim razie tak jak wasi mężowie - jestem programistą :) więc awarie systemu i ratowanie świata w środku nocy znam doskonale ;) z tym że na szczęście odkąd mam dziecko to poszli mi bardzo na rękę i nie mam żadnych wieczornych zmian ani nocnych dyżurów (a przynajmniej teoretycznie) - od tego są faceci, których na szczęście w tym zawodzie nie brakuje ;) a teraz mam jeszcze lepiej - udało mi się umówić tak, że przychodzę do pracy na 6 godzin tylko, czyli do 14 :)

A skakanie w brzuchu to super rzecz, uwielbiam to :) pod warunkiem oczywiście, że akurat nie chce mi się siku, bo jakoś wyjątkowo moją Ulę to bardzo bawi, jak może mnie kopać w pełen pęcherz ;)
Demonix- oo mój też tam prowadził wykłady w ramach doktoratu, może się znają, a Twój prowadzi wykłady na ETI?:) chociaż S. już teraz nie wykłada bo dzięki Bogu kończy ten przeklęty doktorat- mi już nie dobrze od jego 100 poprawki i męczenia przez promotora a co dopiero jemu:)
kurde muszę mu powiedzieć, że go wykorzytują w pracy i ma ją zmienić w takim razie skoro wasi panowie tak ładnie wracają o przyzwoitych porach do domu:D

no z tymi Indiami- to ja już to opowiadam jako anegdotę, bo ten człowiek żyje w innej czasoprzestrzeni chyba:)teraz będzie leciał do USA i już sie śmieję, że nie robię żadnej listy życzeń nawet jeśli chodzi o prezenty, bo ostatnio z takiej podróży przywiózł gadżety z konferencji - czapeczkę ze świecącym daszkiem i świecące jojo...:DDDD

ja teraz jak siedzę sama w domu, to głupieję, nawet nie mam zwierzątka z którym mogłabym pogadać- gadam do falującego brzucha:)no i do was:)

PS. dziewczyny czy któraś z was ma konto w Mbanku? bo ja się od jakiejś godziny nie moge zalogować i chciałam sprawdzić czy to tylko u mnie tak jest czy ogólnie, na stronie nie mają podanej info że jakaś przerwa techniczna czy coś, a ja jak się loguję, to nic się nie pokazuje, tylko niebieskie tło i nie wiem o co chodzi;/

image
no ona z mety pyta po co czy usg tez i od razu zaznacza ile sie placi hehe no ale z drugiej str to chyba dobrze jabym zapomniala a potem miala sie mocno zdziwic:))ale potem na miiejscu byla juz bardzo ok i jak dzwonilam dopytac czy dobry adres mama to tez bardzo milo wytlumaczyla.
No mój mąż teraz robi po ok 9 godz. ale już o 17 godz. jest w domu i każdy weekend więc spoko a od listopada zaczyna nową robotę i tam podobno 8 godz. to 8 godz. i raz w tyg. dodatkowo jakiś wykład na PG więc ogarniemy dzieciaki :-). I tak jak u Mary_25 jest administratorem sieci ale na szczęście jeszcze konferencji na Boże Narodzenie nie planuję :-)

Karolinkaku to oby mężowi przedłużyli umowę choć pewnie przeprowadzka do innego kraju to też nie taka prosta sprawa.

Dużo zdrówka Mary, u mnie też młody w brzuchu szaleję wydaję mi się, że bardziej niż Rysio, widocznie te zimowe dzieciaki będą jakieś bojowe :-)

Już wizytę u Preisa mam umówioną na środę i muszę przyznać, że sama babka, która rejestruję nie należy do najmilszych hi hi...
no moje tak szaleje, ze az jestem w szou bo maly tak nie kopal punkt 20 juz spal chyba bo byla cisza a to dziecie to wali na potege caly dzien potrafi potem na wieczor o 22-23 az jestem w szoku bo to sa takie kopniaki, ze az czasem boli hehe no i tez mi juz brzuch faluje he moze dlatego nie wazy za duzo bo za zywe:))
No to ja mam szczscie bo moj jest programista i codziennie przed 16 jest w domu i caly wekend i nigdzie nie jezdzi:) czasem tylko jakas fuche robi. A mimo mlodego wieku jestesmy na swoim:) no moze za x lat bedzie nasze nie banku hehe:)

Mloda tez coaz bardziej sie odzywa ale ty mary 25 jestes dalej wiec twoj mauch napewno bardziej:)
Ewelina i karolinkaku - ja wiem co czujecie, mój chłop niby w umowie ma jeden etat i to 8 godzinny do tego jest informatykiem, więc myślałam, że więcej go jednak będzie w domu niż nie będzie a w praktyce wygląda to tak, że jak jet na miejscu to pracuje po 12 godzin, co tydzień wyjeżdza do Wawy albo Lublina w jakaś delegację, żeby ratować system który gdzieś tam się rozwalił a do tego przynajmniej raz w miesiącu jedzie na jakaś dłuższa delegację za granice- najlepsze było jak mi nieprzytomny powiedział, że zapisał się na konferencję do Inidii na termin 23,24 grudnia:D- myślałam, że padne i go ośewieciłam, że wtedy jest Boże Nardzoenie które my obchodzimy jak najbardziej i do tego ja mogę równie dobrze rodzić... eh zakręcony człowiek- no ale sie wypisał z tego szkolenia chociaż:D ja nie zdążze się nim znudzić, autentycznnie, tak mało go tu mam:)

o j dziewczyny widze, że nie tylko mnie przeziębienie dorwało
lipuia dzięki- już u mnie lepiej, jestem od tygodnia na zwolnieniu, bo stwerdziłam, że wolę to wygrzać i wyleżeć niż potem się właśnie antybiotykiem faszerować- oby sie bez antybiotyku, dostałam tylko sinupred na katar i krople do nosa i tantum verde, za to dziś mnie jakieś zatrucie pokarmowe złapało, eh... ale jeszcze mam weekend na podkurowanie nim wrócę do pracy, mam nadzieję tylko, że nie złapię znów czegoś bo ponoć wszystkie dzieciaki z gilami po pas...

dziś miałam robionę glukoze i wcisnęłam sobie do niej połówkę cytryny, powiem wam szczerze, że mi smakowało:D wszyscy mnie straszhyli, że to takie paskudztwo a ja to wypiłam jednym tchem normlanie:)- może mi się w ciąży tak smaki pozmienialy, nie wiem ,ale wyniki mam dobre i morfologii i tej glukozy:)
pozdrawiam serdecznie wszystkich:) - czy wasze maluchy też tak rajcują? mi normlanie brzuch faluje jak morze:)

image
Ja siebie tez podziwiam ze moj maz za graica a ja tu :p ale juz niedlugo bo jesli mu przedluza umowe to do niego dojedziemy a wtedy bede rodzic w niemczech.
to chyba ja wtedy trafilam na jego dobry dzien bo byl bardzo mily i na dodatek co sie nie zapytalam to odpowiedzial jak poprosilam na koniec o znalezienie plci to tez poszukal mi jeszcze. i bez problemu zrobil zdjecia i plyte nagral i jeszcze mi ze dwa razy powtarzal zeby powiedziec poloznej bo on mi dal czysta zeby ona nagrala. wiec nie moge narzekac no i mowil mniej wiecej co teraz robi. oczywiscie troche pod nosem hehe ale moj tez tak mowi wiec ja jestem przyzwyczajona:))

co do mezow to ja z jednej str ubolewam nad tym ze moj tak pracuje ale z drugiej str to sa same plusy.
po pierwsze te 5tyg jak go ne ma jest ciezko ale za to jak juz wraca to te 5tyg jest non stop w domu nie musi niigdzie isc jechac itp po prostu jestesmy razem. no i kasa inna gdyby nie ta praca pewnie bysmy nie byli jeszcze na swoim. tak ze sa i plusy i minusy
no wlasnie demonix, nie chcialam pisac tak wprost. profesjonalnie nie jest synonimem milo i przyjacielsko:)ale to lekarz a nie kumpela na kawe:)
wiec powodzenia!
A ja powiem jezeli mezowie pracuja 2tyg na 2tyg , to zazdroszcze.
Bo szczerze powiem ze z moim mezem widuje sie sporadycznie :)
Pracuje na 2 etaty , w jednej od 10 do 22 ( 23 ) w domu a w drugiej od 8 do 22 ( 22.30 w domu) a najczesciej spie , tak jak i rano .
Wiec jesli w poludnie pojde polozyc sie to posiedze z nim godzine po powrocie do domu .
Wiec wolalabym go wgl nie miec 2 tyg , a potem miec 2 tyg tylko dla siebie.
Maaarzenie :D ;**
Demonix - adopcja super sprawa ! My drugie malenstwo bedziemy adoptowac , tylko musimy poczekac ze stazem malzenstwa :)) bo za maly jak narazie jest .

image
Ewelina w pierwszej ciąży musiałam leżeć bo skracała mi się dość szybko szyjka macicy a teraz te komory mózgowe więc z mężem stwierdziliśmy, że najwyżej córeczkę zaadoptujemy :-)
Staram się pozytywnie myśleć i czuję, że jest ok ale w środku mnie ściska i mi bardziej staram się o tym nie myśleć to wychodzi na odwrót. Marus_pl moja gin. uprzedził mnie, że Preis należy do aroganckich ludzi ale, że ma najlepszy sprzęt i nazwała go najwyższą instancją w robieniu USG i że jego zdanie zazwyczaj jest ostateczne więc chce skonsultować wyniki. Więc mam nadzieję, że te komory się zmniejszą tak jak u Lipuni zrosty :-)

I muszę napisać, że podziwiam dziewczyny których mężowie pracują za granicą i pojawiają się raz na jakiś czas.
Ja mówiłam, że jeśli synek to będzie Paweł, a że będzie córeczka to się zastanawiamy nad Weroniką :) Demonix skoro jest w normie to bym się nie martwiła...
dopiero dzisiaj sie zorientowalam ze jest nowy wątek.... :P a wczoraj sie zastanawialam dlaczego taka cisza u nas panuje....

ja jestem po glukozie, ale z racji ze byla podwyzszona w przyszlym tygodniu ide na 75ml
czuje sie ogolnie dobrze, czekamy razem z fifim na tate ktory jutro przyjezdza na dwa tygodnie :)

junior w brzuchu mi szaleje na calego az czasami boli :P
Czytam was caly czas ale jakos malo sie narazie udzielam:)

Fajnie ze coraz wiecej zna plec:) moze dopiszecie do listy?

Mi waga zaczyna isc do gory i brzuch jest bardzo widoczny, a wczoraj weczorem chyba przez 2 godziny w ńim szalala bez przerwy:) do wizyty jecze jakies 2 tyg, i wedy zobacze czy isc na 4d:)
Demonix, nie martw sie na zapas, fajnie, ze masz uczciwego lekarza i chce konsultowac z innymi, a preis naprawde jest najlepszy i mozna miec do niego pelne zaufanie:)on jest bardziej ze specjalistow i profesjonalistow niz lekarzy, ktorzy usmiechaja sie i klepia po ramieniu. my tez juz po polowkowym, i znow nic nie wiemy....
Tolaa spokojnie mace jeszcze czas hehe u nas w sumie chyba w ostatnim miesiacu zapadla decyzja a bardziej to ja uleglam decyzji meza zeby moc postawic na swoim przy kolejnej dzidzi hehe no i mamy radka choc mial miec na imie amelka:))potem wojtus itp:))

Demonix nie denerwuj sie na pewnobedzie ok jak jest w normie to nie ma co sie martwic a lepiej sprawdzic moze Twoja leara ma slabszy sprzet i woli po prostu swoje watpliwosci rozwiac. u mnie bylo to samo ale ze zrostem w macicy i u preisa nic juz nie bylo widac a ma na prawde super sprzecior nawet samemu mozna sie dopatrzec roznych rzeczy:)no i jest konkretny daje cala rozpiske co i jak mozesz poprosic o plytke moze Ci nagra ja mialam 8min. poza tym musisz nastawic sie na wydanie 300zl no ale warto bo ma dobry sprzecior i mierzy wszystko co trzeba bynajmniej u mnie tak bylo a i u mnie nie sugerowal sie moim zdjeciem od mojego lekarza po prostu kazal sie od razu polozyc i badal. dopiero jak skonczyl to zerknal na to co mi lekarz wydrukowal. czyli nie chcial sie za wczasu sugerowac niczym.
Marynial im dłużej dyskutujemy z mężem tym więcej tych imion pojawia się na horyzoncie. Ja chciałam Antosia ale mąż absolutnie nie chce się zgodzić. Jemu z kolei podoba się Aleksander, ale ja mam na imię Ola :) i nie bardzo chce mieć 2 takie same imiona w domu. Tak więc jest jeszcze Kacper, które podoba się i mi i mężowi ale tu mam wątpliwości bo dla małego chłopca to idealne imię, a nie wyobrażam sobie 20-sto kilku letniego mężczyzny z tym imieniem. Więc jesteśmy w impasie =] na razie nazywamy go "synusiem" Pozdrawiam.
Witam :)
Ostanio jak zagladalam to byla czesc 2 naszego watku ..szok..tyle produkujecie :)
Co do szpitali ,sama rowniez niewiem gdzie rodzic ,i chyba wybiore kliniczna .
Materacyk mam kokos ,pianka ,gryka .i ten sam zostanie dla drogiej dzidzi :)
Co do plci nadal nieznamy na 100% ,poniewaz dzidzius pokazal mi znowu tylek :D i niemozna bylo w zaden sposob odwrocic go.
Demonix , nie ma sie co stresowac , ważne ze lekarz zalecil dodatkowe badania. A przy 1 ciazy tez byly jakies stresy że maz nie chce 3 malucha ?
Głowa do gory !

Co do materaca my kupilismy kokosowy , czy bedzie ok okaze sie gdy Lena sie urodzi ;)

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry