Widok

Suplementacja witamin przy hashimoto???

Proszę o rady. Oprócz euthyroxu 100 nie przyjmuje nic, żadnych witamin, nigdy, nic lekarz nie wspominał mi o dodatkowej suplementacji. Tym czasem, źle się czuje mimo brania euthyroxu i wyników w normie. morfologia też w normie. Zawsze byłam zmęczona przy tej chorobie, ale nigdy w tak dużym stopniu jak teraz, że popołudniu musze robić sobie drzemki, śpie po 12h, rano nie mogę się dobudzić, wstaje i czuje się zmęczona:( Na różnych forach doczytałam się, że wiele dziewczyn prowadzi dodatkową suplementację witaminami. Czy wy również drogie hashimotki przyjmujecie coś oprócz hormonów, co byście mi poleciły? Pewnie zaraz posypia się gromy że to endokrynolog powinien doradzić, ale same wiecie jak to z tymi naszymi endokrynologami bywa...znaleźć takiego który się zna porządnie na haski to tak jakby liczyć na cud!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja biorę witaminę D3, selen i cynk. Nie jem w ogóle glutenu ani produktów mlecznych.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
o kurczę. Odstawienie glutenu w moim przypadku sobie wyobrażam ale produkty bez mleczne, z tym ciężko byłoby mi się rozstać:/ Ale spróbuje z glutenem, słyszałam wiele pozytywów odnośnie jego odstawienia a poprawy samopoczucia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wit. D3 masz przepisana przez lekarza? i jak mogę prosić o podpowiedź... jakiej firmy selen i cynk stosujesz i polecasz? wiem ze np. z preparatami magnezu jest problem aby wybrać ten dobrze przyswajalny i z odpowiednią dawką, bo czasem jest więcej b12 niż samego magnezu:/ Będę wdzięczna za podpowiedź.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Endokrynolog przy anty Tg 150 i autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy powiedziała, że wszystko zmierza w kierunku Hashimoto. W międzyczasie z powodu osteoporozy reumatolog przepisał mi Alfadiol ( zawiera D3). Po kilku miesiącach brania witaminy antyTg radykalnie spadły mi na 25. Endokrynolog się zdziwiła, a ja nie skojarzyłam obu faktów i nie wspomniałam o witaminie; dopiero potem doczytałam o jej wpływie na tarczycę.Od kilku miesięcy odstawiłam tez gluten, chociaż nie z powodu tarczycy. Niestety obraz w USG nie tylko się nie poprawił, ale wręcz pogorszył, więc tak naprawdę nie wiem, czy jest jakies powiązanie. Niedługo mam wizytę u endo, to popytam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja do tej pory tylko hormony brałam, teraz jak byłam u lekarz zalecił mi stosowanie suplementu Hashiforte, bo dużo składników w jednej kapsułce i nawet wysokie dawki m.in. selen, omega, vit d,kwas foliowy, vit c... zaczęłam dopiero brać.zobaczymy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
mi po badaniu krwi endo kazał zacząć brać żelazo i wit. d
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zdrowie

Dobry ortodonta (44 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

dr Jarosław Nosowicz - neurochirurg - opinie (16 odpowiedzi)

Czy ktoś miał okazję poznać Pana Doktora? Jak wrażenia?

Czy rozmiar członka ma znaczenie (27 odpowiedzi)

czy to jaką wielkość ma penis jest istotne ? czy byście zakończyły związek tylko dlatego, że...

do góry