Widok

Szczepienie MMR Odra/świnka/różyczka

Rodzina i dziecko Zdrowie Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny! Moja córa skończyła na początku lutego 14 miesięcy i jeszcze nie szczepilam ja na MMR. Czy teraz to już bedzie za późno czy tak naprawdę nie ma to znaczenia kiedy sie zrobi? Ma dwójkę dzieci, syn chodzi do przedszkola wiec bez przerwy jedno albo drugie chore. Naprawd śnie pamietam kiedy był taki pewny czas ze i jedno i drugie było zupełnie zdrowe. Teraz zaczynam sie martwić podwojńie gdyż słyszę ze w Niemczech coraz wiecej przypadków zachorowań na Odrę a dzis już u nas we Wrocławiu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hopla
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej my też nie zaszczepiliśmy bo ciągle jakaś infekcja była i spóźnieni jesteśmy już prawie rok. Teraz czekamy na wyjście z choroby i mamy się umawiać na szczepienie.
Więc nie jest za późno, po prostu jest mała obsuwa w szczepieniach
spokojnie, my szczepilismy synka chyba okolo 2-3miesiace od wskazanego terminu szczepienia...a to katar, a to dluzszy wyjazd itp. W koncu zaszczepilismy i bylo wszystko ok. Synek byl starszy i tez moze dzieki temu dobrze zniosl to szczepienie, zero goraczki etc.
A nam lekarka powiedziała że w innych krajach to szczepienie jest do 24 miesiąca i rzeczywiście w tym wieku zaleca i ona szczepienie, Szczególnie u chlopców bo sa w tym wieku lepiej rozwinięci i lepiej znosza ta szczepionke. U nas niedlugo drugie urodziny i tez nie zaszczepieni bo choroby są i w kazdej chwili mogą być nowe bo mam przedszkolaka w domu.
Jak czytam o tych przypadkach odry w pl, że w Niemczech jest też teraz wysyp to sie zaczynam stresować :/
ja wsumie rok opóźnienia w tym szczepieniu,ciąfle jakies chorubska(mam troje dzieci)i w końcu wczoraj się udało :) lekarz nic nie mówił po prostu zaszczepił
moje dziecię też ma 14 miesięcy i niezaszczepione .czekam na wyjscie z infekcji ,też się obawiam epidemii w Polsce .Jeżeli masz wątpliwości co do zdrowia dziecka polecam dr Janowiak super pediatra, który ci powie czy dziecko jest chore czy zdrowe ,nawet po infekcji zaleci szczepienie .Możesz mu zaufać w 200 %.To jedyny pediatra do którego mam zaufanie,jest znany i bardzo dobry przyjmuje tylko prywatnie.Ale jak mam wątpliwości to radzę się tylko Janowiaka .Tylko jemu ufam On wie co robi ,nie będzie ryzykował twoim dzieckiem jak inni.Może on ci doradzi w sprawie nie kończących się infekcji .Polecam warto.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
A gdzie przyjmuje dr Janowiak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Plac Artemidy Gdansk Ujeścisko .Podam ci telefon do niego 602-299-933 próbój dzwonić po 13 możesz spróbować dzisiaj .Dlatego po południu bo on jest gdzieś ordynatorem i do południa ma obchody.Polecam ci go bardzo znam człowieka od 20 lat zna się na patologiach i wadach dziecięcych jest super lekarzem .Zobaczysz ,że będziesz do niego wracać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja tam dr Janowiaka nie polecam,nie znam go 20 lat,ale mialam z nim stycznosc przez 3 miesiace,i przesadze piszac ze codziennie,ale co tydzien napewno- i co tydzien co innego od niego slyszalam. Dla mnie to stresujace i frustrujace zachowanie,a jakim pediatra jest... probowal na moim dziecku wszystkie leki po kolei,a w koncu sie go pozbyl...
Za późno nie będzie na pewno. Zaraz będzie wiosna, infekcje się skończą i spokojnie zaszczepisz. A tak na przyszłość, to nie ma co czekać po drobnych infekcjach tygodniami aż dziecko będzie "w 100% zdrowe", bo tego nigdy nie przewidzisz, w każdej chwili może coś się przyplątać, nawet w dniu szczepienia w poczekalni. Jak dziecko dopiero zaczyna mieć objawy jakiejś choroby, to lepiej się wstrzymać, bo nie wiadomo, czy to się coś poważnego nie rozwija, ale jeśli infekcja była raczej drobna i już przeszła, to nie ma co czekać. A tak naprawdę, to przeciwskazaniem do szczepienia jest gorączka powyżej 38 st, itp, a nie "katarek i kaszelek".
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10
anek...nie pisz bzdur. Ten katarek i kaszelek może być początkiem jakiejś infekcji i wtedy co? Byś nie miała pretensji do pediatry że pozwoliła zaszczepić gdyby się okazało że dziecko po szczepieniu zachorowało na zapalenie opon mózgowych...?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
Z samych mediów pamiętam z ostatnich lat opisane zgony dzieci, które zaszczepiono mimo "katarku" czy "kaszelku".
Nie pisz więc od rzeczy bo nie ty poniesiesz odpowiedzialność za swój bełkot.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
http://www.fakt.pl/Dziecko-umarlo-po-szczepionce,artykuly,46750,1.html

http://media.wp.pl/kat,1022943,title,Moj-syn-zmarl-po-szczepieniu,wid,14469910,wiadomosc.html

Zatem pokory trochę, ty ciemnoto od "katarku" i "kaszelku". Dodam że trywializowanie tych zjawisk (t.j. kaszel i katar) świadczy o braku elementarnej wiedzy z dziedziny biologii.
Może więc zamiast pisać, wróć do nauki czytania np do podręczników do tego przedmiotu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ojjj dlaczego od razu "ciemnoto".

Moja pediatra nie da szczepić dziecka, które ma choćby minimalny katarek lub ząbkuje. Zgadzam się z tym, szczepienie nie ucieknie. Inna pediatra powiedziała mi, że od niedawna katar nie jest przeciwskazaniem do szczepienia, ale lepiej poczekać.

Synka też szczepiłam z opóźnieniem na MMR, były wakacje, wizyty dzieci zdrowych były ograniczone. Ostatecznie pokłuli go jak miał 16mcy i w pełni zdrowy, czwórki już wyszły.
imageimage
No cóż, douczam się stale, chociaż myślę, że czytanie opanowałam już całkiem nieźle.
Niemniej jednak poszerzając swoją wiedzę na jakikolwiek temat, raczej nie sięgam do takich źródeł jak gazeta "Fakt". Wolę nieco bardziej wiarygodne publikacje :p
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Radzę nie wierzyć aż tak bardzo różnym medialnym doniesieniom. Tam jest niestety dużo bzdur przekazywanych i fakty są przeinaczane tak, żeby brzmiały bardziej dramatycznie i lepiej się sprzedały.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie piszę bzdur, trochę się na tym znam :P Wg oficjalnych zaleceń drobna infekcja nie jest przeciwskazaniem do szczepienia. Ale wiadomo, że jak infekcja się zaczyna, to lepiej odczekać, bo nie wiadomo, cz to akurat nie jest coś poważnego. Ale niektóre dzieci kaszlą i ciekną im smarki przez pół roku i co? Czekać na szczepienie do wiosny? Jeśli dziecko ma katar od kilku tygodni i poza tym nic się z nim nie dzieje, to raczej nie jest to nic poważnego. A kaszel może się utrzymwać nawet kilka tygodni po infekcji. I co, też niby czekać, aż zupełnie przestanie kaszleć albo i dłużej? w tym czsie zdąży jeszcze mieć kilka kolejnych ifekcji i nie zaszczepi się nigdy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wy się na uczcie wreszcie czytać ze zrozumieniem. Dziewczyna napisała, że jak zaczyna mieć objawy to lepiej poczekać a po drobnych infekcjach gdy rozpoznany był tylko katarek to można zaszczepić od razu po takiej infekcji a nie czekać 2-3 tygodnie albo więcej. Nie wiem kto tu ciemnota!!!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
kjopa3, chodziło o komentarz Aneka :) dla mnie podstawą jest godny zaufania pediatra! Nasz zawsze przeprowadza dokładny wywiad i potrafi rozpoznać, czy kaszelek od ślinki i ząbków, czy od infekcji. Ostatnio 3 razy przyszliśmy 'ze zdrowym' dzieckiem, tylko kaszelek, niby nic, osłuchowo czysto, ale szczepienie odroczone. I chwała Bogu, bo po 2 tygodniach 'kaszelek' zamienił się w zapalenie oskrzeli... Teraz jesteśmy jeszcze na antybiotyku także na szczepienie przyjdzie czas.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
To na pewno my wszystkie szczepienia mieliśmy zgodnie z kalendarzem po za tym które w wieku 5 lat mamy rok do tyłu bo jeszcze nie szczepiłam. U nas czeka się na szczepienie ok 2 tyg. i jak mieliśmy już iść to zaczynała się infekcja. Jakby mi zrobili szczepienie w ciągu kilku dni byłoby inaczej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

do góry