Widok

Szkarlatyna i wysypka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej,

czy wysypka przy szkarlatynie może pojawić się po tygodniu od gorączki??

Moja 1,5 roczna córcia tydzień temu dostała b.wysokiej gorączki. Rozpoznano zapalenie gardła i krtani. Podano KLACID, inhalacje.

Pomogło, gorączka spadła, córci po kilku dniach wrócił apetyt i dobre samopoczucie. Został nam jeszcze katar.

po 6 dniach (w piątek teraz) pojawiła się wysypka. DOść blada, nie nasilona w miejscach typu zgięcia, brzuch. taka sama na całym ciele.
Dziś zmniejszyła się. Ale córcia ma czerwone policzki.

czy to mogła być szkarlatyna? Myli mnie ta wysypka po takim długim czasie, bo czytam i czytam że to zaraz po gorączce występuje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hop hop
No faktycznie troce pozno, ale ten opis wysypki, zwlaszcza, ze w zgieciach i na brzuchu, jakos tak mocno pasuje. Jesli po ustapieniu wysypki skoa sie bedzie luszczyc w tycz miejscach (tak schodzic platami) to raczej to.
Ale przy szkarlatynie te rumieńce powinny pojawić się od razu jak dziecko załapie szkarlatynę, a wysypka pojawia sie właśnie po ok tygodniu i zaczyna sie łuszczyć.
Aguszka :)
to nie będzie szkarl;atyna raczej wirusówka objawiająca się taką wysypką ew,. katarem. Przejdzie samo po 5 dnich ale dla pewności idz do lekarza . Teraz panuje od jakiegoś czasu taki wirus , tylko wysypka brak innych objawów. Opis mi pasuje idealnie - mój syn przechodził to 2 m-ce temu.
oczywiście to nie ma nic wspólnego z poprzednią infekcją ale osłabiony organizm złapał teraz ten nowy wirus - tak myślę :-)
przy szkarlatynie pojawia sie też biały nalot na języku
image
o własnie jest w dzień dobry tvn o szkarlatynie
Moja córka jesienią przechodziła szkarlatynę, i wysypka wystąpiła właśnie tydzień po gorączce. Początkowo diagnoza angina (leczona augmentinem), po tygodniu córkę wysypało, tyle że typowo dla szkarlatyny, ponowna wizyta u lekarza i okazało się że ta "angina" to był już początek szkarlatyny.
Idz z dzieckiem do lekarza, bo każdy organizm jest inny i choroba może różnie przebiegać, Np. mojej córce nie schodziła skóra płatami i wysypka pojawiła się po tygodniu od wysokiej gorączki (prawie 40*).
u nas wysypka wystąpiła razem z gorączką ,wyglądała jak gęsia skórka...rumienie na policzkach nie za mocne po kilku dniach malinowy język, ale skóra nie łuszczyła się w ogóle...czyli objawy mogą się trochę różnić
kurde no i naprawdę zaczynam czekać na wysypkę.
Stwierdzona też angina/zapalenie gardła. Pani doktor nie mogła się zdecydować. W każdym bądź razie od wczoraj niewielka gorączka. Poliki mega czerwone, ale to może być też od zębów, więc nie wiem sama :/
imageimage
image
Jak chcesz prześle Ci na priv zdjęcie mojej córki podczas szkarlatyny.
tak wyglądała wysypka na plecach
image
Jeśli byś mogła, to bardzo proszę.
Nawet do lekarza się dzisiaj nie dostałam :(.

Mój mail aniolek630@wp.pl
imageimage
image
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie widzę zdjęcia.

No właśnie ta wysypka nie jest typowa dla szkarlatyny. Pisałam, że NIE JEST nasilona w zgięciach, oachwinach itp.
Dziś prawie w ogóle jej nie ma.

po południu mąż pójdzie pogadać z panią dr bo nie mam chęci po raz 5 w tygodniu odwiedzać lekarza.
Wyczytałam też że naa szkarlatynę też podaje się KLACID więc trochę spokojniejsza jestem.

Ale mamy teraz taki mega katar, że nie daje rady już:/
aa no mi też się nie wyświetla.
Wysypki nie ma na pewno, właśnie ją przejrzałam.
Ale policzki od zeszłego tygodnia mega brzydkie :(. Sama nie wiem
imageimage
image
Ogólnie, mówili właśnie w dzień dobry tvn, że na szkarlatynę podaje się penicilinę, co mnie znowu przeraża.
imageimage
image
sylwia wysłane.
Chciałam wkleić plecy jak wyglądają ale coś mi nie wyszło;(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
może teraz się uda
image
no cóż....
zainteresowani otworzą sobie link:)
http://img43.imageshack.us/i/101016203947.jpg/
kurdę, dobra będę obserwować.
Policzki jednak dziwnie wyglądają :(, tak nie zębowo, ale może się nakręcam.
I takie dziwnie czerwone usta jej się zrobiły :(. Język ok
imageimage
image
http://pl.wikipedia.org/wiki/Płonica
polecam też tą stronkę, jest tam zdjęcie charakterystycznego dla szkarlatyny języka (chociaż ja u swojej córki nie zaobserwowałam aż tak białego)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

do góry