Widok

Szkarlatyna???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny! Córka od tyg ma na ciele czerwona chropowata i grudkowa wysypkę, czasem blednie czasem jest bardziej intensywna. W ciagu tyg dwa razy widziała to lekarka. Córka oprócz tego ma bardzo czerwone gardło i raz w nocy zagoraczkowala 38,5 po czym dostała nurofen i goraczka nie wróciła. Na nast dzien urtrzymaywal sie tylko stan podgorączkowy po czym wieczorem temp była juz w normie. Córka zachowuje sie jak zdrowe dziecko, ma humor inapetyt. Tylko ta wysypka... Jutro idzie,y znowu do lekarza i wtedy ma być decyzja czy włączamy antybiotyk gdyż lekarka twierdzi ze szkarlatyna moze czasem przebiegać bez typowych objawowo, czyli np tylko z czerwonym gardłem i wysypka.
A ja jakos nie jestem przekonana ale z drugiej strony wiem ze powoli kończy sie czas kiedy mozna wdrożyć leczenie antybiotykiem ( w ciagu 10 dni ). Czy którakolwiek z Was miala kiedys podobny przypadek?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Chropowata wysypka mi kojarzy się z alergią. Zastanów się, czy córka nie jadła nic nowego ostatnio? Ile ma lat?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szkarlatyna vel płonica jest bardzo charakterystyczną chorobą ze względu na objawy

https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82onica
moja córka przy pierwszej szkarlatynie miała gorączkę właśnie jednorazowo, po podaniu leku nie wróciła... oprócz tego anginowe gardło, wysypka na brzuchu i plecach, na języku kropeczki pojawiły się dopiero po kilku dniach
antybiotyk dostała od razu w zasadzie, bo gorączka i wysypka pojawiły się jednocześnie

przy drugiej szkarlatynie nie miała temperatury wcale, tylko gardło anginowe, dosłownie kilka kropek na plecach i język z bąbelkami od razu, antybiotyk dostała drugiego dnia bólu gardła, kiedy zauważyłam bąbelki na języku

syn miał gorączkę 2-3 dni, zielony katar i delikatną wysypkę dopiero trzeciego dnia a język dopiero po kolejnych kilku dniach, antybiotyk dostał jak pojawiła się wysypka
my właśnie mamy takie cudo wysypka taka gesta a`la kaszka manna, gardło czerwone i i w nocy gorączka 39. U nas to wirusowa wysypka zakazna podobno po 3-4 dniach ma minąć zaczerwienie nie gardała i gorączka a wysypka trzymać około 3 tygodni

drugie dziecko ma wysypkę na stopach i pupie gardło czerwone język tez gorączka krostki jak przy ospie z płynem i to niby jest choroba bostońska
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
W naszym przedszkolu też Bostonka jest więc może jakiś czas na ten wirus nastał.
córka miała szkarlatynę bez typowej wysokiej gorączki,lekarze twierdzili że to nie szkarlatyna tylko gardło,dopiero jak zaczęły łuszczyć się dłonie,przyznali że to była szkarlatyna,na szczęście antybiotyk taki dostała że zadziałał też na tą chorobę.robiliśmy po wyzdrowieniu badania krwi,nie pamiętam dokładnie na co,ponoć po szkarlatynie należy wykonać
U nas szkarlatyna dzwoniłam do przedszkola i potwierdzili że w ostatnich tygodniach były zgłaszane przypadki ale jakoś nikt nie raczył wywiesić. u nas silny ból gardła stwierdzona angina i antybiotyk na 10dni dopiero później charakterystyczne objawy - płonące policzki nalot na jezyku teraz schodzi i malinowy z kropeczkami, lekka wysypka na ciele ale tu nietypowo w kolorze skóry a nie czerwona taka kaszka bardziej... Mam 10-miesieczne dziecko i czekam czy się zaraziła... Jak to było u Was zaraziły sie młodsze dzieci? Kiedy można wyjść na dwór?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

do góry