Widok

TEKA a WHIRLPOOL?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie dziewczyny!
Jako, że jesteśmy na etapie wyboru sprzętów do kuchni i już mamy mętlik w głowie- pytam Was o zdanie. Używacie lub znacie opinie od znajomych odnośnie sprzętów kuchennych firm TEKA lub WHIRLPOOL? Chodzi mi o piekarniki, płyty indukcyjne, kuchenki mikrofalowe i lodówki side by side ww. firm - jak się sprawują? cenowo wyglądają dość podobnie, a jak z ich działaniem? I jeszcze zlewozmywak TEKA len albo mikrotekstura - macie? Polecacie?
Będę wdzięczna za opinie;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moze nieslusznie ale Teka to mi sie z chinszczyzna kojarzy. Na pewno wybralabym Whirpool. Najlepsza w zyciu zmywarke mialam Amiki, wszystkie Boshy i Elektroluxy mogly sie schowac.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
ooo! właśnie, o zmywarce jeszcze zapomniałam:) nigdy nie mieliśmy, więc doświadczenia nie mam - wie, że musze patrzeć na klasę (AAA:)), funkcję pół wsadu i składany kosz- żeby weszły większe rzeczy. czy coś jeszcze? no i jakiej firmy najlepsza??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam płyte indukcyjna teki i jest rewelacyjna

image
podbijam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

TEKA a WHIRLPOOL?

Teka - chińszczyzna hahaha,
wiadomo, że większość produktów, które znajdują się na rynku pakują małe chińskie rączki;)
a whirpoola i boscha składają w polsce, chyba,

POLECAM zdecydowanie TEKĘ, mają bardzo ciekawe wzornictwo, ceny przystępne,
osobiście posiadam płytę ceramiczną, piekarnik i mikrofalówkę, korzystam już 4 rok i nie ma żadnych problemów.
ufam jedynie Boschom i Siemensom :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja korzystam z indukcyjnej TEKI od 2 lat i jestem bardzo zadowolona :-)
ja też mam płytę indukcyjną Teki i jest ok za przystępną cenę , zwróć uwagę na komentarze choćby na Ceneo
Niestety komentarzom tego typu nie warto ufac, bo 90% pisza producenci, przynajmniej w Polsce. Tzn. producenci rekami wynajetych osob. Wiem to z pierwszej reki, wiec trudno mi opierac sie na tego typu informacjach.
Warto przejrzec najwieksze zagraniczne portale z opiniami szczegolnie amerykanskie, iles tam tysiecy komentarzy nie napisza sobie sami.
4 lata to malo, po 10 latach bezproblemowego dzialania wiem czy cos jest dobre czy nie. Narazie najmniej zawiodly mnie Ariston i AEG, czasem trafi sie dobry Bosch czy Elektrolux, a takze chwalona juz przeze mnie Amica, ale akurat jej nie mialam okazji sprawdzic przez dluzszy czas.
"4 lata to malo, po 10 latach bezproblemowego dzialania wiem czy cos jest dobre czy nie. "
white_rabbit
2010-01-03 18:01:27

w obecnych czasach nic nie chodzi bezproblemowo przez 10 lat:) tak są sprzęty zaprogramowane przez producenta, ze zaczynają szwankować jak tylko konczy się okres gwarancyjny
Teka to bardzo dobra i ceniona firma. Ja mam zlewozmywak z baterią i są suuuper. Moja teściowa ma cały sprzęt w domu teki i o.k ale zmywarka do niczego. Nie domywa i nie ustawna w środku. Mamy porównanie bo używamy od dawna zmywarek i ta jest do bani. Zmywarkę polecam Electrolux.
image
image
My teraz w wynajmowanym mieszkaniu mamy Boscha i jest to najgorsza zmywarka jaka mialam w zyciu, nie domywa, tabletka czasem w polowie zostaje w srodku, no masakra po prostu. Ale niestety razem z mieszkaniem sprzedalismy nasza wspaniala Amike :( . W poprzednim mieszkaniu mialam Elektroluxa, ale ze sredniej a nie najwyzszej polki cenowej, tez porazka. Amike mielismy z najwyzszej i warto bylo, bo to i tak tania firma.
Wlasnie szukamy sprzetu do mieszkania, i tez mam dylematy, slucham w miare uwaznie osob pracujacych w lepszych sklepach z bateriami, armaturami, kaflami czy sprzetem. Ale tylko zaufanych znajomych, bo wiem ze chca dobrze dla mnie nie dla producenta. Najchetniej kupilabym same Aristony, ale cenowo to juz mniej mi sie podoba, bo mam jakies wymagania co do funkcji i same inoxy, no i zobacze co sie uda ;) .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dziewczyny , a jakie konkretnie modele teki posiadacie, jeśli chodzi o płyty indukcyjne??
Mam zlewozmywak z bateria,okap oraz plyte indukcyjna i piekarnik Teki,jestem zadowolona najbardziej z piekarnika,ale reszta tez jest ok,urzywam dopiero 4 miesiace.
płyta IR 641 .
Maz mi powiedzial, ze Teka jest ok :). Mi sie jakos tak kojarzy z marketami typu Castorama, moze z czyms myle po prostu, jak bede to sie rozejrze co oni tam sprzedaja.
Nie polecam plyt Candy, psuja sie jeszcze na gwarancji...
Sasza - a jaki masz dokłądnie zlewozmywak z Teki?

White rabbit - zdecydowanie Teka to nie w Castoramie:) tylko wybrane sklepy AGD, nie ma tego sprzętu nawet w sieciówkach:)

a jak whirlpool się Wam sprawuje??
Whirlpoola mialam pralke przez jakies 7 lat i dzialala idealnie, az sie zepsula i ja wyrzucilismy ;) .
Moi rodzice maja Whirlpoola (tez pralke) juz chyba z 10 lat i bez zarzutu.
dziękuję za odpowiedzi:)
zastanawiamy się nad porównaniem właśnie TEKI i WHIRLPOOL'A - ale w dwóch sklepach powiedziano nam, że lepsza TEKA. zastanawiam się na ile to prawda, a na ile chęć zysku ze strony sprzedawcy?
ja mam płytę indu. Teka -polecam
Ja cały sprzęt mam BEKO a lodówkę ELEKTROLUXA. Na starym mieszkaniu też miałam zmywarkę BEKO i naprawdę nie zdażyło mi się aby naczynia były nie domyte. Polecam a 5lat gwarancji to dodatkowy plus
image
image
zuuuza, jak się sprawdza płyta indukcyjna Teki, możesz napisać coś o swoich spostrzeżeniach??
Jeśli chodzi o lodówki side by side polecam Samsung sprawuje się rewelacyjnie. Teka chyba lodówek tego typu nie ma. Słyszałam też dobre opinie o Whirlpool.
image
image

image
Ja mam lodówkę, płyte indukcyjną, pralkę i zmywarkę Whirlpoola - bardzo polecam, mam fajne modele które nie kosztowały fortuny, mam okap Teka, ale jeszcze nie podłączony, w mojej rodzinie mają sprzęty Teki i chwalili :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
co do firmy teka to na 1000 procent jest to niemiecki sprzęt a nie china,sprzęt jakości miele mówi ci to coś bosch i simens to daleko ma do teka, jedż do niemiec i sam zobacz , w sklepach co po ile i za ile
my do swojego domu kupujemy sprzęt TEKA wiem ,że jest to firma z****i........ NAprawde warto brat ma już ze 3 lata wszystko chodzi super.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Plyta Teki ok,nic zlego sie nie dzieje,jestem zadowolona ale tak jak pisalam mamy ja dopiero 4 miesiace.Wczsniej gotowalam na kuchence gazowej wiec balam sie indukcji,ale szybko sie przestawiłam,myslałam ze bedzie mi sie rysowac ta płyta,ze jak mi cos wykipi to trudno bedzie to z czyscic,ale nie,puki co rys zero,a myje ludwikiem i wszystko schodzi.Szybciutko grzeje,rachunek na prad niewiele nam wzrosł,mamy tez piekarnik Teki,z ktorego tez jestem zadowolona i okap,ktory wydaje mi sie głosny,ale nie mam porównania.
dziękuję za opinie:) a ktoś coś więcej o Whirlpool'u? bo cenowo trochę korzystniej wychodzi. zmywarka juz postanowiona - bosch:)
Mamo Hano, po tym masakrycznym Boschu w aktualnym miejscu zamieszkania, bylaby to ostatnia zmywarka jaka bym kupila, no tragedia po prostu. Okienko na tabletke otwiera albo i nie, i to w momencie kiedy mu sie chce... Efekt? Niedomyte naczynia, czesc pomazana tabletka do mycia, ogolnie polowe trzeba zawsze myc drugi raz. To sprzet ok 10-letni (bo tyle ma wynajmowane mieszkanie), ale np. plyta i piekarnik, okap a nawet pralka i lodowka dzialaja. A ten jedyny w mieszkaniu Bosch nie dziala jak powinien.
Ja mam zmywarkę whirpoola i polecam! Nie wiem jaki to model, ale domywa wszystko, mimo że naczynia stoją w zmywarce po kilka dni zanim ja zapełnimy i włączymy więc są nieco zaschnięte... :)
Ma też funkję mycia krótkiego, chyba pół godziny - bardzo przydatna podczas imprez :)
image
Ja polecam Elektroluxa,nastawiam program na 30 min,wszystko jest ładnie domyte,mimo ze tak jak pisala kolezanka wyzej,naczynia sa czesto zaschniete.:-)
Wszystko to też kwestia modelu który się wybierze. Nie można uogólniać, że np. TEKA jest dobra a Bosch zły. Moi znajomi handlują przeróżnymi sprzętami AGD. Teki żaden nie poleca, jedynie zlewozmywaki stalowe z mikroteksturą są dobre w tej marce.

Co do zlewozmywaków jak dla mnie najlepsze są z silgranitu konkretnie Blanco, dają nawet na nie dożywotnią gwarancję.

Okapy FALMECA, ciekawy wygląd, w miare rozsądne ceny, nie słyszałam, żeby ktoś miał i był niezadowolony.

Piekarniki, płyty indukcyjne kwestia modeli. Nie mam faworytów.

Chłodziarko-zamrażarki Electrolux- atrakcyjna cena, niezawodne, służą długie lata.

Zmywarka w większości znajomi chwalą sobie Boscha, mają długie lata i im się nie psują. Electrolux tez jest lubiany.

Jeśli komuś to pomoże mogę podać na emeila modele sprzętów które miałam, bądź te które mi polecono jako jedne z lepszych.
Bylam w sobote w Castoramie i przyznam, ze mi ulzylo, ze nie mam omamow wzrokowych i ogolnie wszystko ze mna ok ;) .
TEKA JEST W CASTORAMIE JEDNA Z NAJSZERZEJ REPREZENTOWANYCH MAREK.
I uprzejmie prosze nie wmawiac mi wiecej, ze jest dostepna wylacznie w wyselekcjonowanych sklepach AGD ;))) . No coz musze zmartwic tych, ktorym najwyrazniej ktos to wmowil. Polki zawalone Teka tansza i drozsza, aczkolwiek musze przyznac, ze nawet Franke bylo drozsze, a ekskluzywna firma to nie jest.
Czyli Teka to firma ze sredniej polki dostepna nawet w marketach budowlanych i to tych najtanszych.
A wypowiedz kieruje do tych, ktorzy zarzucili mi kompletna nieznajomosc tematu i wrecz mnie (niektorzy ) probowali obrazic. Wazne, ze prawda zatriumfowala, jestem w pelni usatysfakcjonowana :) .
white rabbit!
ja miała być tą obrażającą?? jeśli tak - przepraszam, nie miałam takiego zamiaru;-) teka - zlewozmywaki są owszem w castoramie - wiem:) bo oglądałam;) ale miałam na myśli sprzęty typu okapy, płyty, lodówki, piekarniki, itp.:) bo zlewozmywak metalowy to w porównaniu z pozostałymi sprzetami - "grosze":)
pozdrawiam:)
Jasne, ze nie Ty mamo hano :) .
Okapy tez widzialam :) .
Tak przy okazji pochwale sie, ze wreszcie wybralismy kibelek i jutro maz jedzie zamowic :)))).
A do Castoramy pojechalismy wybrac kolory farb na sciany i prawdopodobnie taki tynk "kamien w plynie" do lazienki. Ale obejrzelismy wszystko ;)).
Kibel to nasz najdluzej wybierany "sprzet". lodowke wybralismy chyba w pol godziny ;) .
ufff, to mi ulżyło:-)

okapów nie widziałam. a może nie każda castorama ma ten sam asortyment i stąd ta "afera";)
a jaki super kibelek wybraliście, że tyle to trwało?:)
uściski!
Dlugo trwalo, bo mielismy kilka typow i nie moglismy sie zdecydowac ;) . Gdy juz zdecydowalismy sie na Roca Hall, to znajomy polecil nam ten kibelek, bardzo dobra firma, tylko cena wyzsza. No i sie zastanawialismy, i wreszcie maz dzis go zamowi w sklepie.
Podam link z Allegro, ale kupujemy stacjonarnie:
http://www.allegro.pl/item870382927_globo_space_stone_wc_45_deska_woln_orginalna.html
A sprzety AGD u nas sprawnie w miare poszly, bo jak nam wyszlo, ze beda czarne, to wybor prawie zaden ;) . Nie bylo nad czym sie dlugo zastanawiac ;)) .
Ja też w niedługim czasie będę na etapie zakupu sprzętu AGD. Dziewczyny gdzie najkorzystniej cenowo zakupic caly sprzęt do kuchni + pralkę?
wg mnie najtaniej jest w necie
Zastanow sie jakie funkcje Cie interesuja, jaki rozmiar sprzetu i czy do zabudowy czy wolnostojacy. Potem kolor: inox, czy wystarczy srebrny (czyli plastik nie stal szlachetna, czy np. bialy lub czerwony). I na koniec cena ;) . I wtedy mozesz poszukac w necie konkretnych modeli. A na koncu okazuje sie czesto (u nas tak wyszlo), ze albo najtaniej albo z niewielka doplata za tyle co w najtanszym sklepie w necie jest ten sprzet w Euro Agd. Czasem taniej kupic w internetowym a odbior w najblizszym stacjonarnym. Zanim cokolwiek kupisz w necie obejrzyj na zywo. Dla mnie np. niezbedne w zmywarce sa wszystkie skladane poleczki, a prawie zadna zmywarka w wybranym zakresie cenowym tego nie miala. Znalezlismy w Euro idealnego Aristona, ale zmywarke akurat kupimy w necie, bo w Euro w promocji wychodzi ok 300zl drozej.
co do zlewów franke są tanie bynajmniej w Hamburgu,uwież mi w Polsce trzeba za to płacić jeszcze grubą kasę

Anita

Ta wypowiedz mnie rozśmieszyła::))będąc w Castoramie pewnie zauważyłaś że jest tam pełno firmowych sprzętów takich jak: Amika ,Samsung itp w śród nich także Teka .Nierozumiem wypowiedzi typu że jak już jest sprzęt mniej znany czy tańszy to musi być on gorszy ( w wiekszości płacimy za logo). Ja ze swojego doświadczenia wiem bo kupiłam zmywarkę teka DW7 57 FI do zabudowy jakieś 5 miesięcy temu(może nie dawno) i jestem bardzo zadowolona mam porównanie ,sąsiadka kupiła samsunga po miesiącu odleciała jej rączka przy otwieraniu i tak 3 miesiące czekała na części strasznie jest z niej niezadowolona .Teka to firma niemiecka. Ale są osoby które które lubią przepłacać i mieć coś drogiego żeby się tym chwalić, dlatego dla nich jeżeli jest coś tańsze to musi być do niczego ....ja bym w tym temacie polemizowała::)))))
te 1000% że to niemieckie to pojchałeś bo to Hiszpan
5 lat temu zakupiłem płytę TEKA GKST 60 I4B. Niestety po roku odmówiło posłuszeństwa jedno pole grzejne.
Zostało wymienione na gwarancji (bez gwarancji koszt około 500-600zł).
Po kolejnych latach uszkodzeniu samoistnemu uległ układ scalony łączący pola grzejne.
Symptomy: płyta co jakiś czas się zawiesza i "pika".
Koszt wymiany conajmniej 600zł. Koszt zakupu płyty 5 lat temu to około 2500zł.
Teraz już nigdy więcej nie postawiłbym na produkty firmy TEKA. Nie polecam.
Mam płytę gazową od Teka. Firma z zerowym kontaktem po zakupie. Jak kiedyś w wojsku, "witamy was", a na odwrocie "mamy was". Nie odpowiedzieli na żaden email, nie doradzili niczego. Kupiony-zatopiony. To był mój ostatni raz z tą firmą.
ja ma zlewozmywak, baterię(kran) firmy teka. oba produkty mają napisane made in turkey:))
Ja mam baterię Teki w kuchni i nigdy więcej,naprawiana w ramach gwarancji ze dwa razy,po gwarancji kolejny raz,czekam na następny.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

do góry