Widok
Tokofobia
Cześć,
Czy któraś z forumowiczek miała zaświadczenie o tokofobii??? Pierwszy poród (drogami natury) to była dla mnie trauma, wpadłam w głęboką depresję:( Teraz jestem w drugiej ciąży i psychiatra wydał mi zaświadczenie o tokofobii. Jak to wygląda w szpitalach. Czy lekarze przyjmują takie zaświadczenie i robią cc? Jak to wygląda w Trójmieście???
Czy któraś z forumowiczek miała zaświadczenie o tokofobii??? Pierwszy poród (drogami natury) to była dla mnie trauma, wpadłam w głęboką depresję:( Teraz jestem w drugiej ciąży i psychiatra wydał mi zaświadczenie o tokofobii. Jak to wygląda w szpitalach. Czy lekarze przyjmują takie zaświadczenie i robią cc? Jak to wygląda w Trójmieście???
Niestety nie możesz byc pewna, że dyżurujący lekarz zadecyduje o CC nawet, jesli masz zaświadczenie. Podobno w szpitalu w Kościerzynie mozna sie umówić na termin CC, w przypadku zalecenia do tego typu porodu. Ewentualnie pozostaje porod w prywatnym szpitalu - 8 tys. zł w Gdyni Clinica Medica lub w Łodzi Salve - 3900 zł za CC.
" olaaaa niestety/stety zalezy dla kogo nie minely, sama mam kilka kolezanek co obecnie prowadza ciaze u jednego pana wlasnie po to zeby miec cięcie :) A jedna miala je w maju, wiec nie sadze zeby sie cos pozmienialo :)"
Po pierwsze, trzeba do tego pana chodzić całą ciążę (więc wyjdzie niewiele taniej niż Clinica Medica), po drugie i tak nie masz gwarancji cesarki - jak zaczniesz rodzić wcześniej, a pana dr nie będzie akurat na dyżurze, to jego koledzy po fachu olewają jego skierowania i każą rodzić naturalnie.
Po pierwsze, trzeba do tego pana chodzić całą ciążę (więc wyjdzie niewiele taniej niż Clinica Medica), po drugie i tak nie masz gwarancji cesarki - jak zaczniesz rodzić wcześniej, a pana dr nie będzie akurat na dyżurze, to jego koledzy po fachu olewają jego skierowania i każą rodzić naturalnie.
Hela, chodzenie prywatnie wychodzi duzo taniej, CC w Clinica Medica kosztuje 8 tysięcy, a prowadzenie ciązy u pana X. 150zł za wizytę, wizyt w ciazy jest około 10-11, więc różnica jest ogromna. Zwlaszcza ze praktycznie kazdy chodzi w ciazy prywatnie, wiec doplacenie zeby miec te cc to nie jest duza kwota. Fakt że trzeba chodzic cala ciaze, bo w koncowce to juz nic nie da :) W razie szybszego porodu z tego co slyszalam nie ma problemow z cc, inaczej sie traktuje pacjentki swoich lekarzy, choc oczywiscie pewnie jakies minimalne ryzyko jest.
A ja słyszałam o co najmniej 2 przypadkach, że pacjentki tego pana zaczęły rodzić przedwcześnie i lekarze z Zaspy zignorowali skierowanie kolegi i odbyły się porody sn. Przykre, że w Trójmieście nigdy nie ma pewności, co spotka kobietę na porodowce, a ginekolog jest w stanie podważyć każde skierowanie.