Widok

Tormentiol itp.

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam. Jakis czas emu wyladowalismy z zapaleniem oskrzeli w szpitalu. Spedzilismy tam tydzien.
Przez antybiotyk dziecko (1rok 2 mce)mialo okropne odparzenia na posladkach. Smarowanie masciami nic nie dawalo, wciaz bylo gorzej.
Lekarka (ze szpitala) polecila uzywanie Tormentile. Mowila ze najlepsze na odparzenia, zeby min. 3xdziennie stosowac i za kazdym razem, przy odparzeniach. Na te nie pomoglo. Trzeba bylo dorzucic Pigmentum castelani, ale wciaz mialam uzywac Tormenile. Fakt, dostalam tubke w kartoniku z ulotka, ale nie czytalam jej...
Wczoraj znowu odparzenia i zlecilam partnerowi kupno tego specyfiku (ok.1.90 pln ;))I w aptece okazalo sie ze to jest dla dzieci powyzej 12 roku zycia i ze sa spore skutki uboczne, bo to przenika przez skore itp itd.
Podobnym srodkiem jest tormentiol. I rowniez nie powinno sie go stosowac u malych dzieci i niemowlat...
Jestem w szoku, ze w szpitalu kazano go stosowac u mojego dziecka. Zwlaszcza ze mozna bylo od razu uzyc tego pigmentum (wystarczyly 3 razy). To byl oddzial na ktorym najstarsze dzieci mialy max. 3 lata!
Zastanawiam sie czy po prostu nie stosuja tego tylko dlatego ze masc jest b. tania. A ryzyko jest juz na dalszym planie.
Wszystko wskazuje na to ze w szpitalu dokladnie o wszystko trzeba sie pytac.
Jestem w szoku, ze ta lekarka tak bezwzglednie polecala ta masc, jakby nic innego nie istnialo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
bo tormentiol wciskają do swojej sławnej masci posladkowej - widziałam na własne oczy w szpitalu - nam też kazali tym smarowac ale nie dłużej niż 2 dni - przez taki czas raczej nie uzbiera się toksyczna dawka

Nam pomogło w 1 dzień więc nigdy więcej nie używałam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też dostałam, od pediatry, na mocne odparzenie z inną maścią na przemian miałam smarować ..
ale ta druga też taka sobie ( tzn. nie można często stosować)

z tymże, mnie pediatra uprzedziła, że rzadko i nie długo smarować bo nie można dłużej ...
imageimage
image
A mi powiedziala zeby jak najczesciej uzywac. W szpitalu zuzylam 1 tubke. Moze w jakies 3 dni :/
wiadomo, że tormentiol to na specjalne okazje, a nie codziennie
cała masa ludzi używa dla dzieci tormentiol na codzień. Sama widziałam jak w aptece babka doradzała, że to taki super specyfik ;/

na mega problemy, równiez po antybiotyku i innych gorszych sprawach synowi najlepiej pomogły kąpiele w siemieniu lnianym. Młodemy z całej pupy zeszła skóra, dośc gruba warstwa i nic nie działało. Siemie lniane, mega gęste do kąpieli i przemywania + wietrzenie i bepanthen i było ok.
Tormentiol jest skuteczny, ale nie jest obojętny dla zdrowia. Pewnie i po zuzyciu całej tubki nikt nie umrze, bo na oddziałach noworodkowych większości szpitali jest stosowany litrami od lat, tak samo kwas borny w innej postaci...

Mam tormentiol w domu i użyłam go kilka razy po biegunkach, ale w ciągu trzech lat z tubek ubyło może kilka mililitrów tej maści... Bardzo cienka warstwa zastosowana raz na odparzenie, nam jak do tej pory zupełnie wystarczała.

Na mniejsze problemy - używałam Bepanthenu.
u nas na wszelkie odparzenia nawet najgorsze gdzie żadne specyfiki nie pomagały działał zawsze najlepiej babcijny sposób - przemywanie odparzonych miejsc przegotowaną wodą, wytarcie do sucha i zapudrowanie mąką ziemnaczaną - odkąd pomogło za pierwszym razem na naprawde poważne odparzenie - już nigdy nie stosowałam żadnych zasypek, kremów itp - zawsze tylko mąką ziemnaczana 9a jak nie było odparzeń to do przemywania już nie miało znaczenia czy woda czy husteczki nawilzane)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas zawsze pomaga clotrimazolum
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja zapytalam lekarke czy mozna posypywac maka... A ona na to "ze to juz przesada"... :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Żebyście wiedziały jakimi g..ównami faszerowane jest jedzenie, które dajecie maluchom na obiad....
miałam krople do nosa dla córci ze sterydami o_O pani doktor "spokojnie w tej całej buteleczce jest tego mniej niż w tej piesi, którą zaraz pani poda na obiad....
Spójrzcie realnie na wiele ulotek, jest mnóstwo ale to mnóstwo specyfików, których nie można stosować od np 12 m-ca życia, a dlaczego mimo wszystko są używane?producent się zabezpiecza... tylko tyle
Zabawki duża większość powyżej 3 roku życia, i to takie na które 3 latek już nie spojrzy....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

do góry