Widok

Tort dla dziecka - przepis

Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Hej
dziewczyny chciałabym zrobić tort dla synka na roczek, mniej więcej wiem co i jak tylko nie mam pomysłu na nadzienie, może macie jakieś sprawdzone przepisy??
oraz gdzie w Gdańsku mogę dostać ozdoby do tortu?

Dzięki
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej, mi się wydaje, że fajnie zrobić tort który mauch może popróbować,
ja zawsze robię taki,
piekę zwykły biszkopt, robię bitą śietanę, którą bije z cukrem a pod koniec ubijania dodaje jeszcze trochę soku z cytryny (to sprawia, że śmietana mega sztywnieje, do tego ma fajny kwaskowaty posmak tylko trzeba dodać jak już śmietana w zasadzie ubiła
biszkop nasączam wodą z cytryną i cukrem - ewentualnie trochę alkoholu i przekładam owocami, najbardziej lubię kiwi i maliny (są teraz świeże w lidlu :)
a ozdoby są super w galerii przymorze, jest takie stoisko mniej więcej w polowie alejki gdzie są wyjścia z kas l'eclerca
klasyczny biszkopt. krem - jogurtowy, lub budyniowy, do tego owoce (np. jagody/wiśnie mrożone, kiwi, brzoskwinia, banan, kolorowe cudeńka (ozdoby) lub akcesoria możesz zamówić w tortowni (http://www.tortownia.pl
Będę piekła taki dla mojego dwulatka : http://kingaparuzel.pl/blog/2013/06/tort-urodzinowy-czekoladowo-truskawkowy/
inny pomysł na krem: mrożone owoce podgotowujesz, do gorących dodajesz galaretke (sypką, bez wody). Studzisz. Śmietanę kremówkę ubijasz i do tego dodajesz schłodzone owoce.
image
ja polecam krem własnie ze smietany (tylko takowe robię), to gwarantuje, ze tort jest lekki :) i jak najbardziej dla dziecka :) no i do tortu owoce jakie lubisz, dobrze pasują brzoskwinie, a na wierzch tarta gorzka czekolada , czesto tez pojawiają się kremy na bazie serka mascarpone- ale jeszcze nie wypróbowałam...udanych wypieków :)
polecam krem z bitej śmietany lub bitej śmietany z serkiem mascarpone (możesz dla pewności dodać rozpuszczoną żelatynę) :)

poza tym biszkopt nasączony np. herbatką owocową :] lub wodą z sokiem cytrynowym/pomarańczowym :]

pod warstwę bitej śmietany śmiało nałóż warstwę dowolnego dżemu :] albo zrób mus z brzoskwiń z puszki(możesz dodać galaretki brzoskwiniowej)

ja ostatnio robiłam dla siebie tort urodzinowy ;) i padło na http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake
z tym, że biszkopt robiłam "rzucany" w wersji kakaowej :] a w torcie ograniczyłam do minimum alkohol(może w sumie 30-40ml likieru) :] biszkoptowe blaty nasączałam sokiem z wiśni (wydrylowane wiśnie zasypane cukrem, słoik zamknięty i zapasteryzowany - puściły dużo soku, który zużyłam do nasączania i do zrobienia tej masy wiśniowej)
świetna ta masa wiśniowe :) jak frużelina wiśniowa :)

jeśli chcesz krem czekoladowy - rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do ubitej śmietany :)

możesz zrobić krem z bitej śmietany, mascarpone i białej czekolady :) http://maleslodkosci.blogspot.com/2012/03/biaa-czekolada-i-tort.html
ja na 2 latka dla synka robilam taki, http://mamsmak.pl/?p=4437. nie jest skomplikowany a i w smaku bardzo dobry, wszystkim smakowal. tyle ze roczniakowi moze bedzie obojetne czy to traktorek zcy zwykly tort, moj synek byl zachwycony i sam tez zajadal
taki torcik mi wyszedł :)))

image
image
może teraz będzie lepiej widać:)
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
hania gratuluję zdolności artystycznych :)
Fajny :D a jaki krem/smak zrobiłaś?
dzięki dziewczyny :)
Krem zrobiłam:
ubiłam śmietankę 36% dodałam fix i krem mascarpone a na biszkopt wyłożyłam pokrojone brzoskwinie i na to krem :)
Biszkopty też nasączyłam sokiem z brzoskwiń.
Wyszedł naprawdę bardzo dobry.
Wyszedł mnie ok 80zł (lukier kupiłam gotowy i dodatki to ok 65zł) więc nie mało ale ważył ok 2,5 kg.
Następnym razem lukier zrobię sama więc odejdzie ok 30zł :))))

zawszę wydawało mi się że zrobienie tortu jest bardzo trudne ale się myliłam i teraz będę sama robiła:))))
image
ja zawsze robię sama torty - mega pyszne - właśnie też na bitej śmietanie - tylko nie udekorowane tak pięknie jak twój :) ale do tego to już nie mam talentu i cierpliwości ...choć ostatnio robiłam tort-dinozaur- więc córce się podobało :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kuchnia (41 odpowiedzi)

Witam. Właśnie wykańczamy mieszkanie i będziemy robić kuchnię. Czy możecie polecić firmę, która...

Tabletki do zmywarki. (71 odpowiedzi)

Własnie zamontowali mi w kuchni zmywareczke,chce kupic tabletki do mycia ale jest tak duzy...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

do góry