Widok

Twoja ulubiona dobranocka :))

Gdy byliście dziećmi - jakie były Wasze ulubione dobranocki, a jakie byly znienawidzone? :))

Ja uwielbiałem Sąsiadów (ale tylko raz to puszczali :(( )
Natomiast nie cierpiałem misia Kolabora, a pszczółki Mai się troche bałem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
im bardziej pada śnieg
bim bom
im bardziej prószy śnieg
bim bom
tym bardziej sypie śnieg
bim bom
jak bialy puch z poduszki

i nie wie zwierz ni człek
bim bom
choć żyłby cały wiek
bim bom
kiedy pada taki śnieg
bim bom
jak marzną mi paluszki
Coś mi świta...
Może jakaś podpowiedź ? ;-)))
Ja jednak jestem za Misiem Uszatkiem . Bardzo chciałam mieć takiego Misia w domu i zaczęłam pisać do Bielska-Białej do wytwórni filmów aniomowanych niesamowite historie , że bardzo chcę , żeby mi przysłali , bo... tu następowało wyliczenie tysiąca powodów dlaczego.
Po latach troche mi wstyd , że tak kłamałam w tych listach , ale czego się nie zrobi z miłości do jednego małego misia ?
Oj, musze powyjasniać ..... hihihi...

z zielonego lasu to były wiadomości a nie opowiesci - taki ptak (sroka?)leciał i wrzeszczał zawsze na początku odcinka

pi i sigma - dwa matplanetyczne znaki zbior przyjacioł z jednej paki - tak sie zaczynała piosenka - a lecialo to w telewizji edukacyjnej w godzinach kiedy zdrowe dzieci byly w szkole a szkoły nie mialy telewizorow wiec to sie ogladalo jak sie bylo na zwolnieniu :-)

w delfinie Um zawsze byl taki tekst : Polenta? Si!

a czemu nikt nie pisał o tym jak jak pan Slodowy robił rower z drucików i pudełek po kremie, albo jak na dobranoc leciał chłopiec z plakatu, a po południu pan Kęstowicz prowadził "Pora na Telesfora"

jeszcze był taki Pon Pon co mógł być rękawiczką albo peruka i chodził z dziewczynką i jej pomagał

była bajka o warzywach i klub Chrup Chrup

i taki piesek (czy zajączek) z długimi uszami mieszkał na dachu w walizce i na uszach jak na śmigiełkach leciał do płaczących dzieci i im pomagał

z tego morał: wszystkie bajki były spokojne, czegoś uczyły, najgorszym bochaterem byla tekla bo polowała na maje i Gucia, zwierzątka sobie pomagały.... ach to były czasy

a kto pamieta Spachlika i Spagetke ???

no i czemu nikt nie wspomniał o koziołku matołku, bolku i lolku, jacku i agatce ....

odpowiedz dla "po czterdziestce" - pancerowany to byl piesek :-)
Jestem pod wrażeniem... :o)))) Taka wiedza...
bo kiedys były tylko dwa programy - a ten drugi z resztą tylko od16tej czy jakos tak :-)
nie było duzego wyboru bajki były tylko na dobranoc a po południu programy typu "Zwierzyniec" (pamietacie..... i kudłate i łaciate pręgowane i skrzydlate, te co skaczą i fruwają na nasz program zapraszają), Tik tak, Fasolki, wspomniany wczesniej Telesfor, były tez Dwa Michały, w sobote rano była "Sobótka."
a w niedziele pod koniec Teleranka puszczali 10 minut Kaczora Donalda -wtedy to sie dopiero rwało z kościoła do domu :-)

a teraz bajki mozna ogladać na wideo itp cudach techniki a w telewizji 24 godziny na dobe a jak wstaniesz szybciej to i 25 godzin :-)
Jestem pod wrażeniem gruntownego bajkowego wykształcenia. Rzeczywiście Pan Cerowany to był piesek - kukiełka z łata (cerą) i z tego co pamiętam to rozmawiał z prowadzacym program (ale z kim? nie pamiętam). W zakamarku pamięci coś takiego wynalazłam, ale jak widzę, niewiele osób pamięta. Nikt nie wspomniał o słoniu Dominiku wyhodowym w domu, przez chłopca, którego imienia nie pamiętam. A "Porwanie Baltazara Gąbki" i tajemniczy szpieg z krainy deszczowców (Karramba... :) )?
Życzę miłego dnia
ZAGADKA:
kto mówił SAKREBLE ???
Wow! Aż mi się łezka w oku zakręciła... tyle wspomnień... no i decyzja na wpis ;)

Moimi ulubionymi bajkami były 'Bolek i Lolek', 'Reksio' i 'Wilk i zając'... Do dzisiaj mam gdzieś schowaną rolkę 8mm z jednym z odcinków 'Wilka i zająca'. ;)
Ale pamiętam tez inne... takie jak: 'Miś Koralgol' ( którego nie cierpiałam ), 'Muminki', 'Pszczółke Maję', 'Krecik', "wyprawa Baltazara Gąbki' i całą resztę tych kreskówek.
No i cała seria kukiełkowych przedstawień pana Jima Hensona ( co prawda nie zawsze było to w dobranockach, ale jednak coś z dzieciństwa ) żeby wymienić tylko dwa 'Muppet show' i 'Fraglesi'
No i jeszcze były 'Wuzzle' ;)

A odpowiedź na Twoje pytanie, Gdańszczanko nie brzmi przypadkiem, Kardynał z D'Artaniana ( to z bajeczki pieski kontra kotki ;) )
"mamma mia" to pamiętam. Bartłomiej Bartolini herbu Zielona Pietruszka tak zwykł mawiać...swego czasu oprócz bajki przeczytałem wszystkie Baltazary.nawet jest część o UFO...
ale Sakreble sobie nie mogę przypomnieć, chociaż coś tam dzwoni znajomo w uszach :)
> ZAGADKA:
> kto mówił SAKREBLE ???

A mni cos chodzo po glowie, ze to tez mowil hrabia w Rumcajsie i Cypisku...
Te dawne bajki były super Bolka i Lolka nikt chyba nie wymienił, gorsza sprawa z tym co leci teraz na Fox Kids, czy Cartoon - sama przemoc, zabijanie, a jakie teksty np. Ty imbecylu, albo o baranach mających erekcję to chyba nie są bajki dla dzieci, ale dzieci je oglądają szkoda że nie możemy nic z tym zrobić - wyłączenie tV nie załatwia sprawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Brawo Zygurt !!! Wygrałeś :-)
W nagrode mozesz pozdrowić na forum kogo chcesz
DRUGA ZAGADKA:
kto to był Barba Papa ???
Pamiętam Barba Papę, Barba Mamę i inne Barby. Była to taka rodzinka kolorowych zmieniających kształt stworzonek. Jest to chyba jedna jedyna bajka, której nie widziałem od prawie 30-stu lat... :-)))))
"Cos i ktos" - byla taka kreskoweczka :)) - jesli dobrze pamietam to ten ludzik robie teraz kariere reklamowa jako maskotka pewnej sieci komorkowej ze znakiem mtematycznym w nazwie :)
balum balum
czarny ekran, biala kreska, i on chodził i spiewał "balum balum" i czyjas reka zawsze mu cos dorysowywala :-)
gratuluję Barba Gizmo,
też możesz w nagrode przesłac pozdrowienia :-)
a pamietacie taka radziecka dobranocke o misiu (?) mial duze uszy i chyba sie Kiwaczek nazywal, chodzil z Krokodylem a dokuczała im taka baba ze szczurkiem (albo jamnikiem) na smyczy .....
do góry