Widok

Urodziny przedszkolaka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
co dajecie dzieciom do przedszkola na urodziny? w zeszlym roku dalam pauline 3 takie ogromne opakowania haribo,a teraz myslalam o jakich babezkach/muffinkach ale to jest ok 3 zl x 25 dzieciwiec troche sporo ;/ to juz chyba taniej wyjdzie kupic 2 tort... hmm
image

Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja zawsze zamawiam duży tort + sok dla dzieci + kawa dla Pań.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
albo upiec te muffinki :]

ostatnio Yetcath dała świetny przepis na muffinki bananowo-czekoladowe :]

robiłam babeczki i jako ciasto w keksówce :] pyyycha :]

http://forum.trojmiasto.pl/Kto-upiecze-mufinki-t411130,1,16.html

"nie opłaca się kupować gotowych...
Są baaaardzo proste do zrobienia, i zawsze wychodzą! Nawet jak się zapomni o nich i zostawi 15 minut za długo w piekarniku :D

Przygotuj dwie miski, jedna na suche produkty, druga na mokre:

SUCHE:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszcz.
0,5 łyżeczki proszku do piecz.
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki kakao
1 pokruszona/pokrojona na małe kawałeczki tabliczka czekolady (można wymieszać - gorzka, mleczna, biała)

MOKRE:
4 zmiksowane, rozciapciane banany (najlepiej kupić takie bardziej dojrzałe)
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju

Wymieszkać suche składniki, wymieszać mokre składniki. Mokre wlać do suchych i mieszać łyżką (nie mixować!) do połączenia się składników. Nawet jak będą małe grudki, to nic nie szkodzi.

Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temp ok. 190 stopni.

Naprawdę są rewelacyjne :-) Ja je bardzo często robię- np. jak dowiaduję się, że goście mają przyjść za pół godzinki ;)"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
upieczenie odpada, nigdy w zyciu nic nie upieklam i nie zamierzam tego stanu zmieniac :P

az tym tortem to tez troche rboty ;p trzeba pojsc pokroic dopilnowac... nie wiem w sumie ;/

paulina po swoich wypadkach miesiac nie byla i teraz caly listopad tez w domu bedzie ;/ wiec chcialam ja tylko na godzinke puscic dod zieci..eh
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
ja 4 lata temu zarzekałam się, że nigdy nie będę piekła ;P hehehe :] dopóki Teściowa nie zmusiła mnie(prawie awantura była) do zrobienia mega łatwego ciasta kefirowego ;) jak zobaczyła, że jednak potrafię i wcale to nie takie trudne - to się przełamałam :]

Nie wiem ile Dziewczyny piekące na zamówienie policzyłyby za takie muffinki? pewnie taniej niż w cukierni ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robiłam muffinki, z tego przepsisu co podała Agusia. Wyszły pyszne.
Z tego przepsiu wychodzi około 13 muffinek, wiec zrobiłam x2. Udekorowałam kolorowymi lentilkami i posypką. Dziecom się bardzo podobało i nie wyszło drogo, także polecam.
z tego co wiem dzieciaki bardziej sie zajadaja lizakami, jakimis wafelkami, zelkami itp
u nas tort odpadal bo panie sugerowaly by bylo cos malo kruszacego sie ;)
a nie lepiej kupic cukierków ja zawsze tak robiłam w przedszkolu a teraz w szkole ...kupuje 3 rodzaje i dla kazdego po 3 cukierki :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas nie wolno - boja sie ze dzieci moga sie zakrztusic ;)

hehe jedziemy na rekonesans sklepowy w sumie powiedzialam jej co wymysli to mozemy kupic ;) zobaczymy co sama paulina wymysli :)

Agusia nie nic do tego nie zmusi :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi muffinki Yekatah wyszly ale jak pieklam ndo przedszkola to nie wyszły 3 razy !!!!!!!!!!!!!!!!

objechałam biedry

muffinki z biedry - czasem mają
najwiecej na hynka

cenowo nie wiecej niz 30 zł

PYCHA, ŁADNE

oo Dejwi dzieki, jeszcze chyba w lidlu sa ale niewiem po ile :) i moze po jednorazowym telerzyku z kh i bedzie ok. no zobaczymy co to moje dziecko jendak wymysli :D
jak cukierki to nie takie szklaki ale czekoladowe, moze jakieś pianki czy żelki, może wafelki smietankowe/czekoladowe , grześki w czekoladzie lub bez , lizaki serduszka ...
ja kupiłam takie małe wafelki w czekoladzie (osobno pakowane po 8 sztuk) f-my Nesquik, lizaki z Lidla owocowe pakowane po 14 szt smakują tak samo jak nimm2
i zrobiłam muffinki ozdobiłam takimi małymi opłatkami z Barbie, Spidermanem.
ja też piekłam swoim muffinki, ale radocha była. Jak się wprawiłam to co tydzień praktycznie były :)
Szczęśliwa mama Asi i Tomka ;)
U mnie wypadły w sobotę, także poza uroczystością domową nie dawałam nic do przedszkola.
Tfu

najwiecej mają na HAllera w tej biedrze

tylko tam mieli na koszach

Ja Olkowi kupiłam w Lidlu w dużych paczkach takie malutkie batoniki - a'la marsy (wiem, ze są też snickersy i milky way). Nie było ryzyka zadławienia, a są większe od cukierka. W paczce jest chyba 20 batoników.
U nas np. nie można lizaków ani landrynkowatych cukierków.

image
No właśnie mój synek ma też urodzinki w listopadzie (kończy 3 latka) i zastanawiam się nad dobrym rozwiązaniem. Rozważam między tortem/sokiem i kawą dla pań a słodyczami (żelki, ew. muffinki własnej roboty, lizaki i soczki dla dzieci). Jutro podpytam panią co zazwyczaj przynoszą dzieci na urodzinki. W sumie z tortem jest o tyle fajnie, że dziecko dmucha świeczkę i zawsze się z tego powodu cieszy (przynajmniej mój ):)
ja na razie zpostaje przy 2 torcie, w tym roku probuje justynke za taki tort na 16 porcji z hello kitty to cena ok 100zl wyjdzie. i tak niezle bo w dekerze ok 140...
image

Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?

3-latce dałam 2 paczki żelek od nimm-2 w papierkach, różne smaki. u nas nie ma mowy o ciastach/ tortach. Na pierwszym zebraniu siostra prosiła, żeby ograniczyć się do drobiazgów typu cukierki, bo tort to jak posiłek i potem dzieci obiadu nie jedzą, jest bałagan, zamieszanie i licytacja rodziców, kto ma większy/lepszy/droższy tort.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jesli pozwolicie:) pracuje jako nauczyciel przedszkola wiec moze podpowiem:)

dzieci najchetniej zajadaja sie cukierkami czekoladowymi, ewentualnie male batoniki typu milky way:), zelki zawsze i wszedzie:) jakies male wafelki tez dobrym pomyslem sa:)

u nas w p-lu tort odpada ze wzgledu na sanepid i tak jest chyba w wiekszosci p-li... bo trzeba brac probki, tlumaczyc sie ze tego typu jedzenie zostalo wniesione do p-la... jakies zachorowanie moga byc bo to kremy itp... za duzo zachodu, odpada;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja kupilam 25 jajek niespodzianek w selgrosie kupilam je po 1.99 za sztuke ale musialam kupic cale opakowanie 36 jaj i tak sie oplacalo plus tort z cukierni dzieciaki zachwycone byly

p.s ostatnio jajka po 2.19 byly w lewiatanie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
u nas to tylko cukierki, te torty to przesada chyba:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak moja chodziła do przedszkola to było tak, jak pisze alycja. Panie na początku powiedziały, żeby tortów nie przynosić właśnie ze względu na sanepid.
Ju kupowałam i w szkole nadal kupuję, czekoladowe cukierki, ewentualnie do tego lizaki
mam dwoje przedszkolaków i mieli urodziny we wrześniu, dałam im do poczęstowania cukierki czekoladowe i mamby. Jak w zeszłym roku syn miał urodziny w sobotę i nie przygotowałam mu nic do przedszkola, to po pewnym czasie jednak pytał się mnie "kiedy będę urodzinowym kolegą?" i szkoda mi go było. Torty to chyba taki trudny temat, wolałabym żeby moje dzieciaki nie jadły kremów na maśle, smietanowych, co najwyżej jakieś lekkie.
Żelki, Mamba, wafelki waniliowe/śmietankowe- to urodzinowe hity.Moja grupa (pracuję w państwowym przedszkolu) nie lubi cukierków czekoladowych:) Krówek też nie. Aha- no i same wafelki też niekoniecznie.Zawsze w duecie z cukierkiem:) Lizaki- ok, ale rozdaję dzieciom, gdy idą do domu.Patyczki to potencjalne niebezpieczeństwo. Torty nie cieszyły się nigdy specjalnym powodzeniem, a przede wszystkim nie mogą to być ciasta/ ciasteczka pieczone w domu, ze względu na przepisy Sanepidu.
ja moje dzieciaki maja urodziny to do przedszkola zazwyczaj daje im cukierki - galaretki (w papierkach), wafle i paluszki - juniorki.

nie ma co wymyślać i kombinowac z tortami i ciastami, dzieci bardziej uciesza się ze słodyczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja w zeszłym roku robiłam sama babeczki - renifery, jako że moja ma urodziny w styczniu, to w klimacie zimowym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja również w tym roku zamierzam kupić dla synka urodzinową mambę, żelki, jakieś ciacha i po małym batoniku a na wychodnę do domu każdemu po lizaku.
Hej
A ja raz kupiłam ptasie mleczko
w lidlu sa fajne wielkie paki zelkow ktore w srodku maja kilkanascie malych paczuszek zelkow - sa bardzo podzielne :) i w sam raz na taka okazje
Ja kupowalam Petitki Lubisie
Michałki+guma mamba. Córka jest w grupie 3-latków.
Różnie bywa z uczuleniem na orzechy.Trudno maluchowi wytłumaczyć, że nie może, bo... Mamba, żelki uber alles!:)
ja po rozmowie z paniami upiekłam ciasto,
jako że w grupie Em są dzieci bez mleczne miałam utrudnione zadanie, upiekłam w okrągłej formie ciasto marchewkowe z czekoladową polewą i migdałami, poszło całe, wszystkim bardzo smakowało, koszt minimalny, ciasto jest banalnie proste a Em miała też świeczki do dmuchania ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Moja Mała je tylko zdrowe rzeczy i takie będą na jej urodziny. Ciastka owsiane i inne smaczne bez chemii, jakaś tarta ze świerzymi owocami , bakalie, trochę owoców i soki tłoczone, żadnych kartonów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
asia a gdzie kupujesz te soki tłoczone?
ja poszlam oczywiscie na latwizne kupilam ba toniki mini mars snikers i twist :) akurat byly takie fajne w kartonikach swiatecznie w biedronie.
Risika a ile sztuk jest w opakowaniu marsów?
takie są dobre

http://www.rembowscy.pl/naszesoki.html

albo firmy Rabenhorst są w Organic farma w galerii bałtyckiej albo w BOMI były zawsze, nie wiem jak teraz w nowym Bomim, w Piotr i Paweł też jest spory wybór tłoczonych

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (36 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

do góry