Widok

Urodziny w domu - jakie zabawy ???? 5/6 lat

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
6 szt dzieci będzie prawdopodobnie - wiadomo możliwości lokalowe ograniczone :-) więc bez biegania , skakania itp :-))))
Myslałam o :
- zabawę kto szybciej zrobi mumię czyli zawijanie w papier toaletowy ( w parach zabawa )
- rysowanie karykatury na dużej kartce( dzieci rysuja oczywiscie ) ,
- formowanie ludzika z ciastoliny lub czegoś tam potwora ??? no nie wiem właśnie ...
- pomóżcie co jeszcze...... musze wypełnic ok. 2,5 h zabawy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
no i każde dziecko przyjdzie przebrane za potwora, ducha czy co tam bo to 30.11 akurat będzie się odbywać :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://www.inspirander.pl/przyjecie/zabawy-na-kinderbal
może tu znajdziesz jakieś inspiracje
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Trwa długo, nie ma bałaganu a budzi napięcie :) Najlepiej pamiętam tę zabawę ze wszystkich urodzin, na jakich byłam jako dziecko ;)

Potrzebne są dwa taborety, duże pudełko, pięć różnorodnych par małych przedmiotów: np. dwie łyżeczki, dwa piloty, dwa pudełeczka, dwa samochodziki, dwa sznurowadła. Na jednym taborecie układasz 5 przedmiotów, dziecko patrzy na nie gdy inne dzieci liczą do 10, potem nakrywasz ten taboret pudełkiem, dziecko dostaje drugi taboret i pięć przedmiotów do ręki i ma je ułożyć tak, jak leżały na pierwszym taborecie. Potem następuje wielkie porównywanie i dyskusja, ile punktów przyznać zawodnikowi ;)

Każde kolejne dziecko ma powtórzyć inny układ.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jedzenie jabłek zawieszonych na sznurkach, bez użycia rąk. Chyba już pięciolatki są do tego wystarczająco duże?

Zabawa z Tik-Taka:

rozpoznawanie przedmiotów tylko dłońmi, z zasłonietymi oczami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
fajnie :-) moze ktos jeszcze coś zna ???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
przepraszam, ze zasmiecam watek, ale czekam na odpowiedz na maila, pozdrawiam
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Np.miś do misia
taniec z balonem
lokomotywa
zaczarowany kolory
ciu ciu babka
raz dwa trzy baba jaga patrzy itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
A znasz zabawki Sylvanian Families mamamartas.pl Też fajnie można zająć dzieciom czas, każde może być inną postacią. Fajne historyjki mogą z tego powstać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
podaj paczke - zawijasz jakis drobny prezent w wiele warstw papieru, dzieci siedza w kolku i podaja sobie paczke jak leci muzyka, co piweien czas przerywasz muzyke i to dziecko co trzyma paczke odwija jedna warstwe papieru az do momentu dojscia do prezentu i to dziecko co odwinie ostatnia dostaje prezent, dla urozmaicenia mozesz wlozyc drobne slodycze w inne warstwy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (120 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

do góry